Fietsendrager test: wat is een goede voor een fijne prijs?

Fietsendrager

Eén van de dingen die ik door schade en schande heb geleerd, is dat je functie soms boven uiterlijk moet laten gaan.

Dat is één van de redenen dat wij in een auto rijden, waar je qua looks weinig punten mee scoort. Het is een gewone auto met bestelwagen pretenties, en een kleur waarvan je zegt: 'Hij is niet groen, hij is niet blauw, hij is eh....' Maar er is één heel belangrijke reden waarom ik blij ben met onze auto, en dat is dat er een fiets in kan.

Je moet dan wel even de achterbank naar voren duwen, en je een breuk tillen aan de fiets, maar dan heb je ook wat.

Fiets mee in de auto

Voor mijn gevoel staat er namelijk om de haverklap weer een kind met een lekke band, of regent het zo enorm hard dat mijn man appt dat hij graag wil worden opgehaald van het treinstation. Op zo'n moment ben ik altijd weer blij met onze auto, want zowel de gestrande fietser als de fiets kunnen er prima in.

Helaas is mijn man minder tevreden.

Onze auto is namelijk erg duur in benzine. Daarom wil mijn man op termijn toch een andere, zuiniger auto kopen. Dus ik zei onmiddellijk: 'Dan wel weer eentje waar een fiets in kan!' Maar mijn man keek moeilijk. Dus nu ben ik toch maar eens aan het kijken naar fietsendragers. Want als een fiets niet in een auto kan, dan brengt een fietsendrager uitkomst. Bijna al mijn buren op het platteland hebben een fietsendrager!

Fietsendragers: welke komen als beste uit de test?

Fietsendragers test Consumentenbond oktober 2018

In zo'n geval ga ik meestal eerst kijken bij De Consumentenbond. Ik vond daar een test van fietsendragers oktober vorig jaar.

Als beste uit de test kwam de Uebler I21. Deze fietsendrager kreeg een 7,9 van De Consumentenbond. De beste koop, oftewel de beste kwaliteit voor de laagste prijs, was de ProUser Diamant die een 7 kreeg.

De ProUser Diamant was ook de beste koop in 2012, 2014, 2015 en 2016. Dat boezemt vertrouwen in. Omdat wij een eventuele fietsendrager vooral zullen gebruiken voor kleine stukjes, hoeven we niet de drager die als beste uit de test kwam lijkt mij. Kijk, dit is 'm:

fietsendrager

Je hebt fietsdragers die je op een fietsendrager trekhaak plaatst, en je hebt dak fietsendragers. Die laatste zijn weliswaar goedkoper, maar ook veel lastiger in het dagelijks gebruik. Die vallen dus voor mij af. Als wij een fietsendrager kopen, dan moet het er ééntje zijn op een trekhaak. Gelukkig kun je een fietsendrager trekhaak los kopen, als die niet al op je auto zit.

N.B. Deze fietsendrager is ook geschikt voor elektrische fietsen. Elektrische fietsen zijn zwaarder, en daardoor niet geschikt voor alle fietsendragers.

Fietsendragers test Fietsersbond 2013

De test van de Fietsersbond dateert van 2013... Dat maakt de testresultaten wat minder waardevol vind ik. Ik ga er tenminste vanuit dat er sindsdien weer allerlei ontwikkelingen zijn geweest. Maar goed. Ook zij noemen een fietsendrager van het merk Uebler als de beste uit de test. De beste koop van De Consumentenbond, De ProUser Diamant, krijgt bij hen 2 sterren. Ter vergelijking: de Uebler kreeg 5 sterren.

Fietsendragers test ANWB 2019

De ANWB heeft de meest recente test van fietsenrekken. Zij keken vooral naar dragers waarop je ook elektrische fietsen kunt zetten. In hun lijstje komen Uebler en ProUser Diamant niet voor. Ze presenteren hun testresultaten nogal onhandig vind ik, waardoor het lastig is om te zien wat nou de beste drager is. Maar als ik het zo bekijk, zijn het allemaal goede aankopen.

Test van Wielrenner.eu

De test op Wielrenner.eu werd voor het laatst bijgewerkt op 16 oktober 20019 staat er te lezen. Zij zijn lekker duidelijk: de Thule Easyfold 933 is volgens hen de beste en fijnste drager.

Waar moet je op letten als je een fietsendrager wilt kopen

In onderstaand filmpje legt De Consumentenbond in 5 minuten uit waaraan je moet denken als je een fietsendrager wilt kopen. Je hebt er in ieder geval 3 dingen voor nodig:

 1. Een trekhaak (vanaf 200,- te koop)
 2. Een fietsdrager
 3. Een kentekenplaat  (kijk dat wist ik dus niet! Hoewel het eigenlijk heel logisch is nu ik het hoor.) Hij kost maar een paar tientjes.

Samenvattend

Op dit moment hebben wij geen fietsendrager nodig, omdat onze auto ruimte biedt voor een fiets. Maar mochten we in de toekomst noodgedwongen een ander, energiezuiniger model auto kopen, dan zou een fietsendrager de oplossing kunnen zijn voor minder ruimte.

Op dit moment zou ik dan voor de ProUser Diamant kiezen. Die komt in diverse tests als goed uit de bus, en is bovendien budgetvriendelijk.

Zie hier het artikel van De Consumentenbond over fietsendragers.

Leestip

Fietskar of bakfiets?

Ik zou graag weten wat jullie ervaringen zijn met fietsendragers. Heb je er eentje, zo ja, welke? En hoe bevalt die?

Vergelijkbare berichten

41 reacties

 1. Mijn moeder heeft een fietsendrager. Geen idee welke, maar die bevalt al jaren heel erg goed. Ik vind zelf het nadeel van zo'n ding dat het behoorlijk wat ruimte in je schuur inneemt. Dan is een auto waar de fiets gewoon in kan toch echt wel een uitkomst!

 2. Sinds kort hebben wij een caravan en op de vork van de caravan kunnen twee (elektrische) fietsen staan. Dus wij toeren met de caravan en de twee fietsen heel Europa door, gaat heel goed. gr. Jeannet

 3. Wij hebben al jaren een fietsendrager voor op de trekhaak, omdat wij vaak wat verder uit de buurt fietsen. Onze vorige was een Thule. Die doet nu dienst bij mijn zoon. Onze huidige kregen we als extra accessoire toen we 3 jaar geleden een andere auto kochten. Deze is er een die geschikt is voor e-bikes. Het is een zwaar ding maar daardoor ook zeer stevig. Kan nu even niet op het merk komen.

 4. wij hebben een eenvoudige ding dat om de trekhaak klemt en dan als 2 stangen wijdbeens omhoogsteekt, boven aan 2 stukjes die er dwarsop uitsteken en daar hang je dan 1 of 2 fietsen aan. Wordt gebruikt voor echt korte eindjes, idd een platte band, ergens ophalen in de buurt. Ingeklapt neemt die evenveel plek in als 2 grote paraplus / 1 plooibuggy en ligt meestal achterin de kofferbak

 5. "Bijna al mijn buren hebben een fietsendrager"....kijk, dan denk ik, spreek wat af over delen van de drager als er een kind opgehaald moet met lekke band. En voor de man is een goed regenpak natuurlijk nodig('het regent bijna nooit' is een leuke website met notering van tien jaar op de fiets naar het werk, bijna nooit dus).

 6. Wij hebben al vele jaren een fietsdrager. Het merk zou ik zo niet weten, maar het ding is opvouwbaar en neemt weinig ruimte in als je hem opbergt. Wat ik als een groot voordeel ervaar is dat de drager kantelbaar is, zodat je nog wel bij de achterklep kunt. De wet tot behoud van het chagrijn is nou eenmaal dat, als alles in- en opgeladen is, je toch nog iets vergeten bent en je bij de achterklep moet.
  De standaardtrekhaak is geschikt voor een kogeldruk van 50 kilo, maar voor een fietsdrager is een kogeldruk van 70 kilo vaak gewenst. Zeker als je er twee elektrische fietsen op vervoeren wilt. De drager zelf weegt rond 15 kilo en een e-bike van 20 kilo of meer is geen uitzondering.
  Doe er je voordeel mee.

 7. Ik leef met je mee Nicole, mijn nicht heeft ook zo'n auto waar je zo een fiets inzet. Jaloersmakend. Zelf hebben wij pas een nieuwe fietsendrager gekocht, eentje waarop 2 e-bikes passen. Een ingewikkeld ding waarmee ik eerst goed moest oefenen. Maar nu ik door heb hoe het werkt ben ik er wel content mee.

  1. Ja, het is soms een kwestie van de gebruiksaanwijzing goed lezen en even de tijd nemen om je erin te verdiepen. Maar ik word daar dan zo ongeduldig van....

 8. Nee, ik heb geen fietsendrager. Mijn auto heeft ook de mogelijkheid om een fiets te vervoeren, al zou je dat niet direct zeggen als je de auto ziet

 9. Wij hebben geen fietsendrager, want als er sporadisch een fiets in de auto moet dan gaat de bank plat en hangen we het voorwiel uit de auto. Dat gaat voor kleine stukjes prima, zeker als je de achterklep een beetje dichtmaakt met een touw.

 10. Wat handig dat er tegenwoordig ook dragers zijn voor de elektrische fietsen.

  Wij hebben geen auto helaas dus ook geen drager voor de fietsen.

  Mijn ouders hadden er wel altijd een. Een hele simpele.. Puur voor mijn fiets altijd..

  Wel een handig artikel voor mensen die hier naar op zoek zijn.

 11. Hier geen fietsendrager, toch zeggen we al jaren dat we het eigenlijk wel willen. Nu hebben we geen trekhaak, dus die zal er ook bij moeten komen. En heb je bij elke fietsendrager een kenteken nodig?

 12. Als het vies guur weer is, zet je zo’n fiets makkelijk de auto in en gaan met de banaan. Met zo’n bagagedrager ben je toch een paar minuten bezig om je fiets in te zetten. In de koude natte regen. Zeg dat maar tegen je man, haha.

 13. Wij hebben er deze zomer een aangeschaft waar 4 fietsen op kunnen. Ideaal ding. En compact op te bergen. Heel blij mee. Zo kunnen we met het hele gezin lekker fietsen.
  Een Uebler.

 14. Ik heb geen fietsendrager want ik zou er dus gewoon niks aan hebben haha! Maar ik heb wel een hele zuinige auto, een vw polo 1.2 diesel, een tipje haha, tank gaat heel lang mee en rij redelijk wat kilometers!

 15. Wat een handig overzicht. Ik zou het vooral handig vinden als je met de auto op vakantie gaat. Moet ik wel eerst een vriendje met rijbewijs vinden, want heb er zelf geen. 🤷🏼‍♀️🙈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.