Mini zonnebrand: waarom ik alleen nog maar mini’s koop

mini zonnebrand

Sinds een paar jaar koop ik alleen nog maar mini zonnebrand, oftewel zonnebrandmiddel in een kleine verpakking. Vroeger kocht ik altijd grote flessen zonnebrand, maar nu dus niet meer.

Hieronder alle redenen waarom ik alleen nog kleine zonnebrand koop!

Waarom ik alleen nog maar mini zonnebrand koop

 1. Ik heb geleerd dat de effectiviteit van zonnebrand minder wordt naarmate hij ouder wordt. Om precies te zijn: na opening is een zonnebrandmiddel nog 12 maanden houdbaar. Dit komt doordat na opening de factor (SPF) vermindert, aldus het KWF. Zo’n klein flesje mini zonnebrandcrème heb ik tenminste op voordat het minder effectief wordt. Wat heb ik eraan dat ik mijn zonnebrandmiddel van vorig jaar nog heb, als het niet meer goed werkt…
 2. Als je een fles zonnebrandmiddel in de zon laat liggen, dan wordt de beschermende werking ook minder. (En dat gebeurt me nog wel eens…) En stel je bent aan het strand, dan is het best lastig om een schaduwrijke plek te vinden voor je zonnebrandmiddel.
 3. Het is veel makkelijker om mijn kinderen te overtuigen om een zo’n kleine flesje zonnebrand middel mee te nemen naar school/sportdag/uitje dan een grote fles.
 4. Ik vind mini zonnebrand zelf ook handiger meenemen.
 5. Mini zonnebrand is relatief natuurlijk niet goedkoper, maar bij de kassa betaal ik er wel minder voor dan voor een grote fles zonnebrand.
 6. Je kunt nog eens van merk wisselen, omdat kleine zonnebrand flesjes sneller opgaan. En ik ben een trouweloze consument, die variatie leuk vind.

Bonusreden

Ik ga nooit op reis, maar ik heb me laten vertellen dat een extra voordeel van een mini verpakking is dat je die mee in het vliegtuig mag nemen.

Mini zonnebrand kopen

Ik koop mijn mini’s meestal bij de Kruidvat of Hema. Bij de Action verkopen ze meestal alleen grote flessen zonnebrandmiddel, en die wil ik dus niet. Hieronder drie mini zonnebrandcrème verpakkingen in pocket formaat. Je vindt ze overigens ook onder de namen pocket size en reisformaat.

Mini zonnebrand Hema

Mini zonnebrand

Garnier ambre solaire
6,99 bij De Online Drogist

Mini zonnebrandcrème samenvattend

Mijn belangrijkste reden om een kleine zonnebrand te kopen is dat het na opening beperkt houdbaar is. Op deze manier heb ik altijd effectieve zonnebrand. Daarnaast is het gewoon lekker handzaam en daardoor makkelijk mee te nemen. Ook is zo’n klein flesje zonnebrand niet duur.

Welk type zonnebrand gebruik jij? Klein of groot? En welke factor?

Similar Posts

34 Comments

 1. Ook altijd kleine flesjes want zo’n grote moet je alsnog na een jaar weggooien. Ik koop ze meestal als wij in Duitsland inkopen gaan doen bij de DM. Ze hebben daar heeeeeeeeel veel mini verpakkingen veel meer dan in NL en (niet geheel onbelangrijk) veel goedkoper.

 2. Wij gebruiken factor 30 en soms 50 in een tussenin maat fles. Waar ik er dan minstens 2 van heb (1 in mijn rugzak, 1 in de strandtas, en eventueel 1 op de plank voor de man die die andere 2 nooit kan vinden).

  Als ik op stap ga heb gaat er meestal een gevolg aan kinderen mee. En dan moet je toch af en toe smeren. Zo’n flesje gaat dan best hard.

 3. Eh…kleine bekentenis: Ik gebruik nooit zonnebrand. Alleen als ik een dagje aan het strand ga bakken, smeer ik me in. Dat is voor mij dus de reden dat ik ook graag kleine verpakkingen heb. Ze gaan toch ongebruikt de prullenbak in;).

 4. Wij gebruiken een middenmaatje. Mini vind ik te klein, en dit middenmaatje was toevallig na een jaar ook ongeveer op voor ons twee bleekscheten ;)

 5. Ik gebruik het liefst droge olie die ik niet moet uitwrijven. Spray, spray en klaar. Die heb ik van SPF 2 tot SPF 30. Zo gaan er toch al gauw een paar flacons op in een jaar. Mensen die denken dat ze alleen moeten smeren als ze liggen te bakken, die zijn flink verkeerd. Ook bij wandelen, fietsen, enz. moet je smeren.

 6. Omdat ik veel buiten ben, wandelen, fietsen, in de tuin werken, eten en lezen op het terras (in de schaduw) koop ik altijd een normale flacon van een goed merk, factor 30 en soms red ik het daar maar net mee.
  Huidkanker komt steeds meer voor en ook bij steeds jongere mensen daarom is regelmatig smeren erg belangrijk!

  1. Zonnebrandcrème werkt het best als je het een tijdje laat intrekken voor je de zon in gaat, dus ik smeer me meestal ‘s ochtends gelijk na het douchen in, zodat ik er daarna niet meer aan hoef te denken. Werkt dan gelijk als bodylotion, haha. Met mijn bleke huidje moet ik het wel echt elke paar uur opnieuw aanbrengen, maar dan gebruik ik een stuk minder. Als ik ‘s ochtends met een dikke laag begin, kan ik de rest van de dag kleinere beetjes gebruiken.

 7. Ja ik gebruik ook een kleintje. Echt dagelijks sinds de huidarts mij overtuigde van de noodzaak. Ik gebruik factor 50 van Ambre Solaire. Er zijn bij mij net twee plekjes zonneschade weggehaald

 8. Grote flessen hier. Met ons gezin van drie volwassenen en een dametje van 14 op zonvakantie gaan die makkelijk op.
  Overigens kreeg mijn oom huidkanker terwijl hij nooit gaat zonnen. Wel tuinieren. En nooit gesmeerd. Niet levens bedreigend gelukkig.

 9. Gezien hoeveel zonnebrand een gezin ongeveer nodig zou hebben van mei tm september om veilig te zonnen, zou je met gemak grote flessen op moeten kunnen krijgen. Wij gebruiken factor 30, zodat de huid goed beschermd is, maar zichzelf ook kan leren beschermen. Bij factor 50 doet de huid zelf niet zoveel meer, dat lijkt me geen goede ontwikkeling.
  Ik heb allerlei verschillende soorten die gedurende het jaar op gaan en volgend jaar komt er weer een nieuwe collectie. Wat ik dit jaar in juli kocht, kan ik volgend jaar in het voorjaar dus ook nog opmaken.

 10. Ik gebruik medicijnen waarmee ik niet in de zon mag. Dat is een bijna onmogelijke opgave en ik heb van de dermatoloog geleerd dat ik me heel erg goed en vaak moet insmeren. Er gaat bij mij dan ook heel erg veel zonnebrandcrème doorheen. Ik gebruik normale flessen Ambre Solaire van factor 50 en Lidl Sport van factor 30.

  Het is trouwens een fabel dat je niet hoeft te smeren als je nooit verbrandt. Ook als je niet verbrandt hebben de Uv-stralen een negatief effect op je huid.

  1. Ja, dat laatste heb ik ook ondertussen begrepen, daardoor doe ik nu ook meer mijn best om me goed in te smeren. Hoe bevalt de Lidl sport versie je? Die ken ik niet.

 11. Meestal koop ik bij de apotheker, en smeer ik gewoon de tube uit… (als body lotion), soms tot in ‘t begin van de wintermaanden…
  Lie(f)s.

 12. Voor de zomers is het gebruiken van kleine verpakkingen wel aan te raden.
  Ander gooi je aan het einde van de zomer een groot deel in een grote verpakking weg. Hans

 13. Ik heb er nooit over nagedacht om een kleine versie te kopen. Ik neem altijd zo’n grote fles mee maar na het lezen van al deze voordelen begin ik daar wel over te twijfelen.
  Liefs,
  Elles

 14. Ik heb flessen van 2 jaar oud,ga het gelijk weggooien,en volgend jaar koop ik ook mini’s,bedankt voor de tip.

  1. Ja, zonde is dat hè. Ik had dus ook altijd van die oude flessen die niet op waren gegaan, maar sinds ik dus weet dat de effectiviteit minder wordt, heb ik ze weggedaan.

 15. Ik gebruik ook mini’s. Ze gaan toch nooit op en inderdaad; je stopt ze zo in je handtas. Dit jaar had ik die van de Hema. Ik neem een zo hoog mogelijke factor. Dit jaar was het 30. Ben niet verbrand. :-)

 16. Handige tips! Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het effect van de zonnebrand minder wordt. Op zich logisch natuurlijk ;) Misschien toch wel handig om kleinere flesjes te kopen (vooral omdat ik vaak reis) ;)

  Groetjes Melissa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.