Wist jij dit van spuit zonnebrand + 5 veelgemaakte fouten

spuit zonnebrand

Een tijdje terug kocht ik bij de Hema een zonnebrandmiddel. Een zonnebrand spray om precies te zijn, oftewel een spuit zonnebrand.

Ik koos voor een spray vanwege gemakzucht en luiheid. Zo'n spray leek me makkelijker op te brengen namelijk. Sterker nog, stiekem hoopte ik dat ik alleen maar hoefde te sprayen, en mijn handen niet vuil zou hoeven maken aan het uitsmeren van de zonnebrand spray.

De zonnebrand spray leek me in alle opzichten makkelijker te gebruiken.

Maar vervolgens las ik een artikel over zonnebrand spray in de Consumentengids, en er blijken een flink aantal nadelen aan zonnebrand spráy te kleven!

4 Weetjes over spuit zonnespray

 1. Omdat een spray vloeibaarder is dan een creme, is het risico dat je te weinig gebruikt groter. Met andere woorden: je moet bij een zonnebrand spray extra opletten dat je voldoende gebruikt voor een goede bescherming.
 2. Omdat je een spray dus spuit, vervliegt er vaak ook een deel. Dat komt niet op je huid terecht. Een spray is daardoor minder zuinig in het gebruik dan een zonnebrandcreme.Volgens de Consumentenbond komt maar 4 tot 6 gram van de 10 gram die je sprayt ook echt op je huid terecht.
 3. Omdat je een spray verstuift kun deeltjes ervan inademen.
 4. In zonnebrand sprays zit vaak alcohol! Dat betekent dat ze ontvlambaar zijn. Wees dus voorzichtig met zonnebrand sprays in de buurt van sigaretten, barbecues of vuur in het algemeen. De zonnebrand spray van de Hema die ik kocht, ruikt zelfs een beetje naar alchohol moet ik bekennen.

Welke spuit zonnebrand is het beste?

De Consumentenbond testte 15 zonnebrand sprays met een beschermingsfactor van SPF 30. Het goede nieuws is dat de Kruidvat Solait High sunspray er als Beste Koop uitkwam. En die koop je voor maar 7,99 bij de Kruidvat:

spuit zonnebrand

Als beste uit de test in het algemeen, kwamen Garnier Ambre Solaire Dry Protect Spray en Vision Every Day Sun Protection Spray. Dan ben je wel wat duurder uit met 18,99 voor een fles bij de Kruidvat.

zonnebrandmiddel

Ik voel me altijd erg verstandig en degelijk als ik er aan denk om zonnebrandmiddel op te smeren voordat ik buiten ga zitten lezen.

Op dit moment gebruik ik een ooit gekregen tube van Rituals zonnebrand gezichtscreme met een factor 30. Die gebruik ik meteen ook maar voor mijn benen en armen.

Maar wist je dat er een aantal veelgemaakte fouten zijn als het gaat om zonnebrandmiddel?

7 veelgemaakte fouten met zonnebrandmiddel

1. Je doet het zonnebrandmiddel te laat op

Ik doe het zonnebrandmiddel meestal pas op als ik buiten ga zitten. Dat is fout! Het is verstandiger om dit minstens 30 minuten voordat je naar buiten gaat te doen. Dat geeft de ingrediënten het zonnebrandmiddel namelijk de tijd om goed in te trekken.

2. Je vergeet kwetsbare plekken

Veel mensen vergeten hun oren ook in te smeren! En hun nek, het puntje van hun neus en hun lippen. Dit zijn allemaal delen van ons lichaam die bij het insmeren van zonnebrandmiddel vaak verwaarloosd worden. Dus vergeet ze niet, en doe lippenbalsem met een beschermingsfactor op je lippen.

3. Je gebruikt te weinig zonnebrandmiddel

Als het om zonnebrandmiddel gaat luidt het advies: smeer je royaal in. Dus geen zuinig gedoe. Want als je te weinig gebruikt werkt het zonnebrandmiddel minder goed. In dit geval is meer dus wel degelijk beter!

4. Je let alleen maar op het getal van de beschermfactor

Deze fout maak ik tot mijn schande. Ik ben geneigd om klakkeloos het zonnebrandmiddel met de hoogste factor te pakken. 'Hoe hoger, hoe beter,' denk ik dan. Het getal dat de factor weergeeft staat op de fles of tube met SPF. SPF staat voor:

Sun Protection Factor. Deze factor vertelt je hoeveel keer langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden in vergelijking met als je zónder je in te smeren in de zon ging zitten.

Dermatoloog Velthuis legt het als volgt uit: Stel jij kunt 10 minuten in de zon zitten voordat je verbrandt. Als je een zonnebrandmiddel gebruikt met factor 4, dan wordt dit 40 minuten.

Maar behalve dit getal is het ook belangrijk te kijken of de zonnebrand beschermt tegen zowel UVA als UVB. UVA straling komt dieper in je huid en veroorzaakt vroegtijdige veroudering. En UVB straling geeft dat 'verbrande effect'.

5. Je vergeet je opnieuw in te smeren!

Eenmaal ingesmeerd met zonnebrandmiddel ben je niet voor de rest van de dag klaar helaas. Na 2 uur is het verstandig om je opnieuw in te smeren.

N.B. dit is ook belangrijk als je waterproof zonnebrandmiddel gebruikt en gaat zwemmen. Na het zwemmen moet je ondanks het feit dat het zonnebrandmiddel waterresistent is opnieuw insmeren.

6. Je doet al 5 zomers met dezelfde fles zonnebrandmiddel...

Als het om zonnebrandmiddel gaat is de uiterste houdbaarheidsdatum wel degelijk relevant. De werkzame stoffen van het zonnebrandmiddel worden namelijk minder effectief op den duur. Daarom koop ik nu liever mini zonnebrand.

7. Je denkt dat alleen dure zonnebranmiddelen effectief zijn.

Het zonnebrandmiddel van de Action is al eens als Beste Koop getest door de Consumentenbond, evenals Lidl zonnebrand.

Zonnebrandmiddelen schadelijk?

Niet alle zonnebrandmiddelen zijn even gezond. Net als in bijvoorbeeld shampoos, kunnen er stoffen in zitten die je eigenlijk liever niet op je lichaam smeert. In 2010 verscheen er een zorgelijk rapport van de Amerikaanse Enviromental Working Group. Ze onderzochten zo'n 500 zonnebrandmiddelen, maar adviseren er slechts 39 oftewel 8%.

Ze waarschuwen vooral voor zonnebrandmiddelen met oxybenzone (benzophenone-3) en Vitamine A (retinyl palmitate).

Maar het is natuurlijk een Amerikaans onderzoek, en dezelfde onderzoeksgroep zegt dat we het in Europa beter voor elkaar hebben w.b. zonnebrandmiddelen.

Nederlandse zonnebrandmiddelen veilig?

De Nederlandse Cosmetica Vereniging heeft gereageerd op het onderzoek, en zegt dat we ons in Nederland geen zorgen hoeven te maken over onze zonnebrandmiddelen:

Zonnebrandmiddelen in Nederland zijn veilig.

De NCV is bovendien bang dat door deze griezelige berichten mensen zich niet meer zullen insmeren, en wijst er nadrukkelijk op dat dit heel belangrijk is. Niettemin, ik heb ons zonnebrandmiddel toch maar even gecontroleerd op de genoemde stoffen, maar gelukkig zaten ze er niet in.

Link naar het Amerikaanse onderzoek:

Lijst met beste zonnebrandmiddelen volgens de Amerikaanse EWG

Helaas zijn de meeste volgens mij niet in Nederland verkrijgbaar. Zwitsal, Dove, Nivea zag ik er bijvoorbeeld niet bij staan.

Het veiligst zonnebrandmiddel is een t-shirt en een hoedje, vindt de EWG.

Mijn conclusie over spuit zonnebrand

Voortaan ga ik toch maar weer gewoon zonnebrand melk of creme kopen in plaats van een spray. De nadelen van zonnebrand sprays klinken mij zinnig in de oren. Dus dan maar iets meer moeite doen! Uiteindelijk ben ik dan veiliger en goedkoper uit.

Huisvlijt bezoekers over spuit zonnebrand en meer

 • Ja heel herkenbaar. Ik vergeet vaak hoe lang ik de zonnebrand al in huis heb. Dit jaar wel nieuwe gekocht P20. Die vind ik zelf erg fijn. En deze gebruik ik ook voor mijn zoontje. Maar zeker het nog een keertje smeren wordt hier weleens vergeten. (Saskia)
 • Kokosolie smelt snel en is niet plakkerig op huid. Ik breng kokosolie ook voor gezicht en handen en voeten. Misschien kokosboter maar ik heb nog geen ervaring met kokosboterIk smeer voordat ik huis uit ga maar niet hele lichaam want ik loop/lig niet bloot. ik smeer een keer maar als ik nodig vind dan nog een keer insmeren. (Dhini)
 • Ik ben niet zo van de zonnebrandcreme. Op vakantie smeer ik de kinderen wel in, maar hier In Nederland niet, die paar stralen. In mijn familie hebben twee tantes, een aangetrouwd huidkanker gehad, en beide zaten nooit in de zon… Ik verbrand niet snel en ik denk dat je gewoon ook niet onder een zonnebank moet liggen… Ik zeg altijd je hebt pech of geluk. (Natasja)
 • En wat ook erg belangrijk is, om de zonnebrand creme er weer goed af te wassen!!! Dus echt s’avond even onder douche met zeep/douchegel !! (Barbara)
 • Te laat insmeren gebeurt hier ook meestal. En vaak gebruik ik ook de zonnebrand van jet haar ervoor, maar dit jaar alles weg gegooid en nieuwe gekocht. (Marjon)
 • Waarschijnlijk smeer ook altijd te laat en vergeet daarna weer opnieuw te smeren. Als we op vakantie zijn let ik er trouwens beter op dan thuis.
  En ik koop ook ieder jaar nieuwe zonnebrandcreme. Ik vind het alleen altijd zo lastig om weer uit te vinden wat goede is. Ik heb nu ook die van Rituals, zo’n spuitbus. Erg fijn en ruikt ook nog eens erg lekker. :) (Aukje)
 • Meestal zit ik in de schaduw. Maar veel dingen wist ik niet. 30 Minuten van tevoren insmeren bijvoorbeeld nooit geweten. En dat opnieuw insmeren vergeet ik heel vaak bij mezelf…. (Batboy)
 • Ik verbrand erg snel, daarom heb ik altijd wel zo bus waar ik mee in spray, ook meegenomen uit Amerika, die ruiken zo lekker, en super makkelijk in gebruik, ik houd niet van die zonnebrand creme, dus dit is ideaal, kinderen heb ik altijd ingesmeerd vroeger, nu zorgen ze daar zelf wel voor, maar het zijn niet van die zonaanbidders. (Marjolein)
 • Ik koop elke zomer een nieuwe fles, ook al is de oude nog niet leeg, vanwege de bescherming inderdaad. Verder houd ik eigenlijk ook wel rekening met de andere tips, alleen mijn oren smeer ik nooit in. Dat is een goeie. (Suzanne)
 • Ik gebruik geen zonnebrandcreme meer. Ik ga niet zitten bakken in de zon, maar zorg wel dat ik voldoende zon krijg. In Nederland is het lastig om aan voldoende vitamine D te komen en veel mensen hebben een tekort. Dat is nadelig voor je gezondheid. Verder zit er een hoop zooi in veel van die producten en dat ga ik niet op mijn huid smeren. (Veggiemo)
 • Ik probeer zoveel als mogelijk te smeren. Nu met dit slechte weer vergeet je het gewoon. Nadeel voor mij, ja echt een nadeel, is dat ik al afschuwelijk bruin ben. Als ik fiets word ik al bruin. Heerlijk toch zou je zeggen. Ware het niet dat je én vaak commentaar hoort dat ik veel zon én dat ik het niet mooi vind. Mijn gezicht en armen zijn nu al enorm bruin en ik moet de zomervakantie in Zuid-Europa nog krijgen. Mijn gezicht blok ik af met een factor 50 straks. Voor ons heb ik al factor 30 en 20 gekocht voor ons lichaam. (Gewoon Vlijtig)
 • Ik smeer mezelf sowieso niet in omdat ik niet verbrand.. (tja wat heeft een factor 10 voor nut als je niet verbrand.. ?? dan kan je 10 x de hele dag in de zon zitten ??? ) maar ik vergeet hierdoor wel de kinderen in te smeren.. eigen kinderen verbranden niet zo snel gelukkig, maar opvangkindjes moet ik natuurlijk wel in smeren! koop dus elk jaar braaf 2 flessen zonnebrand.. 1 om mee te nemen en 1 in t zicht bij mooi weer. denk er wel vaak pas aan als we naar buiten gaan en ik t zonnetje voel dus idd te laat. (maar soms worden ze ook gebracht terwijl we buiten spelen.. ;) zonder zonnebrandcreme..) vind het best lastig om er steeds aan te denken maar zeker wel belangrijk!! (Dertiger met kids)
 • Ik let er zelf wel aardig op om te bijven smeren. Zeker bij mijn dochter, maar ook bij mezelf want ik heb best een lichte huid. (Met Mirjam)
 • Ik let er nu, met kinderen veel beter op… vroeger gebruikte ik weleens een aantal jaar dezelfde zonnebrand, maar nu inderdaad niet meer. En ik smeer heel wat weg op zonnige dagen :) (Doortje)
 • Ik wist dit eerst ook niet. Tot een tijdje terug, toen zag ik een uitzending van Kassa waar dit ook werd besproken. Nu probeer ik eraan te denken. Zeker met de kinderen. (Ellen)
 • Je kunt zonnebrandmiddel niet te lang bewaren, dan werkt het niet meer zo goed ! Ik woon in Griekenland, warm dus. Elke dag smeer ik creme met spf 30 op mijn gezicht en armen. En ik ga nooit in de zon zitten. Op het strand blijf ik, eenmaal uit de zee, onder een parasol. Hoewel ik een lichte huid heb verbrand ik op deze manier bijna nooit. En wordt toch een beetje bruin. (Louloudi)
 • Wij smeren wel maar ook op een zuinige manier.en aan t eind vd zomer doe ik sowieso de aangebroken verpakking weg. (Diana)
 • Ik smeer minimaal. Misschien ook niet goed maar in die zonnebrand zit ook een heleboel troep. Op vakantie smeren wij wel vaker omdat de zon daar veel sterker is. Ik vind het moeilijk om doe afweging te maken. Mijn kinderen verbranden gelukkig niet heel snel. Daar heb ik veel geluk mee. (Samantha)
 • Nummer 5 zou ik niet geweten hebben. En nu jij hier zegt dat je je ook met waterresistente zonnebrand opnieuw moet insmeren na het zwemmen, vraag ik me af of je dan niet beter voor gewone zonnebrand kunt kiezen die voordeliger is? (Ik bedoel: ‘waterresistent’ of niet, dat maakt dan blijkbaar toch niks uit.) (Sunny Mama)
 • Ik smeer heel vaak niet 30 min voordat ik naar buiten ga, maar vlak voordat ik wegga en een lipbalsem met spf gebruik ik ook niet. Ik wist eigenlijk niet dat je je lippen ook moest beschermen. (Mama Lifestyle blog)
 • Je huid moet ook iets iets weerstand opbouwen. Dus let ook op dat de crème die je koopt niet je huid afsluit. Daar krijg je zonneallergie van. En die vitamine d is heel hard nodig ook! Met petjes en factor 50 met die 3 minuten zin per jaar hier, heb je snel tekort. (Judith)

Leestips

Lees ook mijn post over mini zonnebrand

Review Zenova zonnebrand van de Action

Natuurlijke verzorgingsproducten zelf maken

Wat heeft jouw voorkeur: een zonnebrand spray of een creme?

Similar Posts

6 Comments

 1. Ik gebruik ook een spray en inderdaad omdat het makkelijk is. Ik neem altijd die van Ambre Solaire SPF50 en dan ook als het 2 halen 1 betalen is. In mijn tas heb ik trouwens altijd een mini van Kruidvat zitten en dat is wel crème

 2. Nooit een spray gebruikt. En ik doe voornamelijk mijn blote delen en mijn oren, omdat ik gehoord heb dat het veel pijn veroorzaakt as het kwaad is geschied.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.