Natuurlijke cosmetica zelf maken: 100 recepten!

natuurlijke cosmetica

Collega blogger Lodi maakt van appels verzorgingsproducten! En je kunt blijkbaar nog veel meer natuurlijke cosmetica zelf maken. Hoewel ik te gemakzuchtig ben om cosmetica te gebruiken, en door het leven ga zonder een spoortje make-up nam ik een tijd geleden toch het boek Natuurlijke cosmetica zelf maken van Cyrille Saura Zellweger mee uit de bibliotheek. Wellicht zou het tot meer en betere zelfzorg leiden!

In dat boek vind je maar liefst 100 recepten voor allerhande, natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten!

Natuurlijke cosmetica zelf maken: waarom zou je?

Maar waarom zou je je eigen natuurlijke cosmetica maken, als de winkels vol liggen met kant en klare producten? Zellweger geeft de volgende redenen:

 1. Dan weet je wat er in zit.
 2. Het is leuk om te doen
 3. Je bespaart er geld mee

Van dat laatste ben ik niet helemaal overtuigd, want er komen nogal wat ingrediënten te pas aan deze natuurlijke cosmetica. Zellweger heeft maar liefst 17 bladzijden nodig om alle basismaterialen en benodigdheden op te sommen.

En hoewel de recepten veelbelovend klinken, vond ik ze best gecompliceerd! En ik was al zo slecht in scheikunde op school!

Recept voor ‘Linnenspray met lavendel’

Het simpelste recept voor dat ik kon vinden in dit boek over natuurlijke cosmetica, is voor ‘Linnenspray met lavendel’.

Ingrediënten voor een fles van 200 ml

Zie ook Etherische olie kopen!

Instructies

 1. Vul een fles met verstuiver met 200 ml gedistilleerd water en voeg de etherische olie toe
 2. Meng en laat 2 tot 3 dagen rusten voor gebruik
 3. Goed schudden voor gebruik om een emulsie te krijgen

Mijn conclusie over natuurlijke cosmetica

Ik denk beslist dat mensen die hun eigen natuurlijk cosmetica willen maken veel zullen hebben aan dit boek. Wel denk ik dat een enigszins scheikundige achtergrond behulpzaam zal zijn, hoewel iemand die een hele goede kok is wellicht ook wel uit de voeten zal kunnen met de recepten.

Voor mij, een nul in scheikunde, en slechts een eenvoudige huis-tuin-en-keuken kok, schrikt de moeilijkheidsgraad af. Dat, en de investering in ingrediënten die ik zou moeten doen. Dan is zo’n potje nachtcrème van de Aldi toch goedkoper.

P.S. Houd je van zelf dingen maken? Lees dan vooral ook mijn post over je eigen schoonmaakmiddelen maken!

Zelf voedende créme maken

Hieronder een filmpje waarin in ruim 3 minuten wordt uitgelegd hoe je zelf een voedende crème kunt maken van natuurlijke ingrediënten. Dat is niet van Cyrill Saura Zellweger, want van haar zijn er alleen maar Franstalige filmpjes te vinden, zonder vertaling.

Praktische informatie over Natuurlijke cosmetica zelf maken

Het boek is op Bol.com voor 19,95 te koop.

natuurlijke cosmetica

Maak jij je eigen cosmetica/verzorgingsproducten? Waarom wel, of juist niet?

Lees ook mijn post over zelf een scrunchie maken!

Similar Posts

23 Comments

 1. ‘k Zie dat ik de 1e ben met een reactie; zegt waarschijnlijk al genoeg?
  Mijn dochter doet de opleiding apothekersassistente, voor haar zou het een peuleschilletje zijn. Zalfjes met kruiden kan ze ook maken.
  Ik zal eens kijken of ze het boek ook in de bieb hebben/krijgen, dan kijken we het eerst wel gratis door.
  Groetjes Jolanda

 2. Ik heb wel eens een lippen creme gemaakt van goudsbloem. Had toen een of andere creme (ben de naam vergeten) nodig dat je kon kopen bij de apotheek. Ze deden ontzettend moeilijk daarover en wilden het ook niet verkopen.
  Heb toen uiercreme gebruikt.
  Moest het bewaren in de koelkast dat weet ik nog wel.En wat niet minder belangrijk is ik vond het leuk om te doen.

 3. Dit boek heb ik via de bieb gelezen. Het is wel interessant om te weten wat er nou in smeerseltjes kan zitten. Ik zocht een oplossing voor kleine dochter met eczeem die gek van de jeuk wordt na het harenwassen (met zeepvrije shampoo). In dat kader waren de kosten voor het maken van shampoozeep niet de belemmering. Wel de veiligheid voor de andere kinderen (voor maken van zeep heb je een bijtend middeltje nodig waarvan ook gootsteenontstopper wordt gemaakt) en de duur (zeep moet 4 weken uitharden, onderwijl moet je ook regelmatig de kristallen verwijderen). Waar is er een veilig, ventilerend, plekje met een slot op de deur? Maar het blijft wel een leuk idee.

 4. Ik heb een aantal vergelijkbare boeken, en volgens mij een eerdere uitgave van deze. Ik vind het heel erg leuk. Maar goed, ik ben dan ook scheikundige, en een goede kok, en ik vind het gewoon heel erg leuk. Ik denk ook niet dat het goedkoop is, de meeste ingredienten zijn best prijzig als je het serieus wilt doen. Het is meer een leuke hobby.

 5. Een vriendin van mij gebruikt gewoon olijfolie als gezichtscrème en is erg tevreden.
  Andere vriending: i.p.v. shamppo een mengsel van water met bakpoeder. Het bevalt hen wel. Vooral het gevoel niet te weten wat voor troep er in deze goedjes zit. Maar ik weet weer niet precies wat er in bakpoeder zit, daar ben ik niet genoeg scheikundig voor.

 6. Een paar jaar terug was er op de BBC de serie “Grow your own drugs”.
  Een goede serie waarin alles duidelijk werd uitgelegd en ze meteen lieten zien hoe je het moet maken. Het ging dan niet echt om cosmetica, maar meer hulpmiddeltjes tegen jeuk of verkoudheid.
  En hoewel we er best iets mee zouden willen doen, komt het er niet echt van. Behalve dan wat weegbree in de tuin plukken tegen de jeukbulten van de muggen, maar dat deden we altijd al.
  Hier is een link naar de serie, helaas niet meer te zien, maar misschien als je goed zoekt op internet nog wel ergens te vinden.
  https://www.bbc.co.uk/programmes/b00s8f4h#synopsis

 7. Ik ben zeker geen scheikundige maar zeep en crème maken is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. En er is lectuur die ook duidelijk is voor leken zoals ik ;-)

 8. Kwam dit artikel tegen in mijn zoektocht naar recepten. Ik las iets over de bakpoeder. Dat is baking soda, voor een paar euro te koop bij de toko of bij de Tuinen. Ze gebruiken het voor verschillende dingen maar vooral voor de No poo methode (wassen zonder shampoo). Leuk om mee te experimenteren en te kijken wat werkt. Ik gebruik tot grote hilariteit van mijn dochters ook vaak olijfolie. Ik ben vooral fan van de eenvoudigere tips.

 9. S en Y maken hun eigen scrub die ze verkopen aan vrienden, familie en in de buurt. Het houdt ze bezig en ze leren en ook nog van. Dit vind ze vast wel leuk om te lezen.

  Love As alwyas
  Di mario

 10. Ik hoor steeds meer dingen zelf om te maken. Ik heb deze wel eens gehoord. Maar ik koopt ze liever. Het is wel leuk idee voor de mensen wel willen maken. Het ziet goed uit. Wel leuk om te lezen.

 11. Haha, dat is aan mij al helemaal niet besteed. Ik ben al blij als ik in de ochtend alle plooien weer in de goede richtig heb liggen. Een goed recept daarvoor is water, koud en ijskoud…

 12. Ik vind het veel te veel tijd kosten. Ik zal wel lui zijn, maar ik koop dingen dan echt liever in de winkel. En ik vraag me trouwens net als jij af of je echt wel geld bespaart door het zelf te doen. Als je dit ziet als een soort hobby, snap ik het. Maar mij kost het even iets te veel moeite.

 13. Ik maak veel DIY verzorging en schoonmaak.
  Met ook iets uit de winkel ernaast voor af te wisselen.
  Ik haal niets uit boeken.
  Jammer dat dit afschrikt.
  Ik leer alles via DIY sites ! het zijn ontelbare ! of via Facebook groepen.
  IK hoop dat je een nieuwe poging doet .

 14. Bepaalde dingen, zoals een linnen spray, zou ik wel maken. Klinkt heerlijk! Maar andere (zoals deodorant of shampoo) lijkt me toch een lastige. Misschien moet je jezelf er ook gewoon eens helemaal in verdiepen.

 15. Ehhh. Wat is linnenspray? En nee, da’s niks voor mij. Hoewel ik me wel herinner dat ik als puber met mijn buurmeisjes wel eens gezichtsmaskertjes maakte. Iets met ei, geloof ik. Brrr. Moet er nu niet meer aan denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.