6 Veelgemaakte fouten met zonnebrandmiddel

zonnebrandmiddelIk voel me altijd erg verstandig en degelijk als ik er aan denk om zonnebrandmiddel op te smeren voordat ik buiten ga zitten lezen.

Op dit moment gebruik ik een ooit gekregen tube van Rituals zonnebrand gezichtscreme met een factor 30. Die gebruik ik meteen ook maar voor mijn benen en armen.

Maar wist je dat er een aantal veelgemaakte fouten zijn als het gaat om zonnebrandmiddel?

6 veelgemaakte fouten met zonnebrandmiddel

1. Je doet het zonnebrandmiddel te laat op

Ik doe het zonnebrandmiddel meestal pas op als ik buiten ga zitten. Dat is fout! Het is verstandiger om dit minstens 30 minuten voordat je naar buiten gaat te doen. Dat geeft de ingrediënten het zonnebrandmiddel namelijk de tijd om goed in te trekken.

2. Je vergeet kwetsbare plekken

Veel mensen vergeten hun oren ook in te smeren! En hun nek, het puntje van hun neus en hun lippen. Dit zijn allemaal delen van ons lichaam die bij het insmeren van zonnebrandmiddel vaak verwaarloosd worden. Dus vergeet ze niet, en doe lippenbalsem met een beschermingsfactor op je lippen.

3. Je gebruikt te weinig zonnebrandmiddel

Als het om zonnebrandmiddel gaat luidt het advies: smeer je royaal in. Dus geen zuinig gedoe. Want als je te weinig gebruikt werkt het zonnebrandmiddel minder goed. In dit geval is meer dus wel degelijk beter!

4. Je let alleen maar op het getal van de beschermfactor

Deze fout maak ik tot mijn schande. Ik ben geneigd om klakkeloos het zonnebrandmiddel met de hoogste factor te pakken. ‘Hoe hoger, hoe beter,’ denk ik dan. Het getal dat de factor weergeeft staat op de fles of tube met SPF. SPF staat voor:

Sun Protection Factor. Deze factor vertelt je hoeveel keer langer je in de zon kunt blijven zonder te verbranden in vergelijking met als je zónder je in te smeren in de zon ging zitten.

Dermatoloog Velthuis legt het als volgt uit: Stel jij kunt 10 minuten in de zon zitten voordat je verbrandt. Als je een zonnebrandmiddel gebruikt met factor 4, dan wordt dit 40 minuten.

Maar behalve dit getal is het ook belangrijk te kijken of de zonnebrand beschermt tegen zowel UVA als UVB. UVA straling komt dieper in je huid en veroorzaakt vroegtijdige veroudering. En UVB straling geeft dat ‘verbrande effect’.

5. Je vergeet je opnieuw in te smeren!

Eenmaal ingesmeerd met zonnebrandmiddel ben je niet voor de rest van de dag klaar helaas. Na 2 uur is het verstandig om je opnieuw in te smeren.

N.B. dit is ook belangrijk als je waterproof zonnebrandmiddel gebruikt en gaat zwemmen. Na het zwemmen moet je ondanks het feit dat het zonnebrandmiddel waterresistent is opnieuw insmeren.

6. Je doet al 5 zomers met dezelfde fles zonnebrandmiddel…

Als het om zonnebrandmiddel gaat is de uiterste houdbaarheidsdatum wel degelijk relevant. De werkzame stoffen van het zonnebrandmiddel worden namelijk minder effectief op den duur. Daarom koop ik nu liever mini zonnebrand.

Herken jij één van deze fouten? En wat voor soort zonnebrandmiddel gebruik jij?

 

Similar Posts

41 Comments

 1. Zonnebrand, ik heb het helaas heel veel nodig met mijn lichte huid :-(. Goede tips geef je, ik vergeet namelijk regelmatig bij te smeren.

 2. Je huid moet ook iets iets weerstand opbouwen, dus let ook op dat de crème die je koopt niet je huid afsluit. Daar krijg je zonneallergie van. En die vitamine d is heel hard nodig ook! Met petjes en factor 50 met die 3 minuten zin per jaar hier, heb je snel tekort

 3. Ik smeer heel vaak niet 30 min voordat ik naar buiten ga, maar vlak voordat ik wegga en een lipbalsem met spf gebruik ik ook niet. Ik wist eigenlijk niet dat je je lippen ook moest beschermen.

 4. Nummer 5 zou ik niet geweten hebben. En nu jij hier zegt dat je je ook met waterresistente zonnebrand opnieuw moet insmeren na het zwemmen, vraag ik me af of je dan niet beter voor gewone zonnebrand kunt kiezen die voordeliger is? (Ik bedoel: ‘waterresistent’ of niet, dat maakt dan blijkbaar toch niks uit.)

  1. denk dat dat is omdat je in het water harder verbrand dus als het middel er dan al afgespoeld is heb je geen bescherming meer.

 5. Ik smeer minimaal. Misschien ook niet goed maar in die zonnebrand zit ook een heleboel troep. Op vakantie smeren wij wel vaker omdat de zon daar veel sterker is.

  Ik vind het moeilijk om doe afweging te maken. Mijn kinderen verbranden gelukkig niet heel snel. Daar heb ik veel geluk mee.

  1. Kokosolie extra vergine helpt ook!! Ook nog goed voor de huid en je verbrandt niet. Ik gebruik het nu voor mijn dochter die allergisch is voor zonnebrandcrème…

 6. wij smeren wel maar ook op een zuinige manier.en aan t eind vd zomer doe ik sowieso de aangebroken verpakking weg.

  1. Een aangebroken verpakking zonnebrandmiddel hoef je niet weg te doen maar kan je perfect gebruiken als bodylotion.

   1. zal t aan iemand geven die wel bodylotion gebruikt.het minimale gebruik heeft te maken met all.reacties.bedankt voor de tip

 7. Je kunt zonnebrandmiddel niet te lang bewaren, dan werkt het niet meer zo goed ! Ik woon in Griekenland, warm dus. Elke dag smeer ik creme met spf 30 op mijn gezicht en armen. En ik ga nooit in de zon zitten. Op het strand blijf ik, eenmaal uit de zee, onder een parasol. Hoewel ik een lichte huid heb verbrand ik op deze manier bijna nooit. En wordt toch een beetje bruin.

 8. Ik wist dit eerst ook niet. Tot een tijdje terug, toen zag ik een uitzending van Kassa waar dit ook werd besproken. Nu probeer ik eraan te denken. Zeker met de kinderen.

 9. Ik let er nu, met kinderen veel beter op… vroeger gebruikte ik weleens een aantal jaar dezelfde zonnebrand, maar nu inderdaad niet meer. En ik smeer heel wat weg op zonnige dagen :)

 10. ik smeer mezelf sowieso niet in omdat ik niet verbrand.. (tja wat heeft een factor 10 voor nut als je niet verbrand.. ?? dan kan je 10 x de hele dag in de zon zitten ??? ) maar ik vergeet hierdoor wel de kinderen in te smeren.. eigen kinderen verbranden niet zo snel gelukkig, maar opvangkindjes moet ik natuurlijk wel in smeren! koop dus elk jaar braaf 2 flessen zonnebrand.. 1 om mee te nemen en 1 in t zicht bij mooi weer. denk er wel vaak pas aan als we naar buiten gaan en ik t zonnetje voel dus idd te laat. (maar soms worden ze ook gebracht terwijl we buiten spelen.. ;) zonder zonnebrandcreme..) vind het best lastig om er steeds aan te denken maar zeker wel belangrijk!!

  1. Het is inderdaad even wennen tot het een ‘gewoonte’ is geworden. En dat wordt het niet zo gauw doordat we hier in Nederland niet zo heel veel mooi weer hebben denk ik.

 11. Ik probeer zoveel als mogelijk te smeren. Nu met dit slechte weer vergeet je het gewoon. Nadeel voor mij, ja echt een nadeel, is dat ik al afschuwelijk bruin ben. Als ik fiets word ik al bruin. Heerlijk toch zou je zeggen. Ware het niet dat je én vaak commentaar hoort dat ik veel zon én dat ik het niet mooi vind. Mijn gezicht en armen zijn nu al enorm bruin en ik moet de zomervakantie in Zuid-Europa nog krijgen. Mijn gezicht blok ik af met een factor 50 straks. Voor ons heb ik al factor 30 en 20 gekocht voor ons lichaam.

 12. Ik gebruik geen zonnebrandcreme meer. Ik ga niet zitten bakken in de zon, maar zorg wel dat ik voldoende zon krijg. In Nederland is het lastig om aan voldoende vitamine D te komen en veel mensen hebben een tekort. Dat is nadelig voor je gezondheid. Verder zit er een hoop zooi in veel van die producten en dat ga ik niet op mijn huid smeren.

 13. Ik koop elke zomer een nieuwe fles, ook al is de oude nog niet leeg, vanwege de bescherming inderdaad. Verder houd ik eigenlijk ook wel rekening met de andere tips, alleen mijn oren smeer ik nooit in. Dat is een goeie.

 14. Ik verbrand erg snel, daarom heb ik altijd wel zo bus waar ik mee in spray, ook meegenomen uit Amerika, die ruiken zo lekker, en super makkelijk in gebruik, ik houd niet van die zonnebrand creme, dus dit is ideaal, kinderen heb ik altijd ingesmeerd vroeger, nu zorgen ze daar zelf wel voor, maar het zijn niet van die zonaanbidders.

 15. Meestal zit ik in de schaduw. Maar veel dingen wist ik niet. 30 Minuten van tevoren insmeren bijvoorbeeld nooit geweten. En dat opnieuw insmeren vergeet ik heel vaak bij mezelf….

 16. Ik sluit me bij Veggiemo aan.
  Kokosolie heeft een spf 3 à 4. Dat is meestal genoeg voor ons.
  As we echt langer in de zon gaan heb ik de biologische zonnebrand van Lovea.

 17. Waarschijnlijk smeer ook altijd te laat en vergeet daarna weer opnieuw te smeren. Als we op vakantie zijn let ik er trouwens beter op dan thuis.
  En ik koop ook ieder jaar nieuwe zonnebrandcreme. Ik vind het alleen altijd zo lastig om weer uit te vinden wat goede is. Ik heb nu ook die van Rituals, zo’n spuitbus. Erg fijn en ruikt ook nog eens erg lekker. :)

 18. Te laat insmeren gebeurt hier ook meestal.
  En vaak gebruik ik ook de zonnebrand van jet haar ervoor, maar dit jaar alles weg gegooid en nieuwe gekocht.

 19. En wat ook erg belangrijk is, om de zonnebrand creme er weer goed af te wassen!!!
  Dus echt s’avond even onder douche met zeep/douchegel !!

    1. kokosolie smelt snel en geen plakkerig op huid. Ik breng kokosolie ook voor gezicht en handen en voeten.
     Misschien kokosboter maar ik heb nog geen ervaring met kokosboter

 20. Ik ben niet zo van de zonnebrandcreme. Op vakantie smeer ik de kinderen wel in, maar hier In Nederland niet, die paar stralen. In mijn familie hebben twee tantes, een aangetrouwd huidkanker gehad, en beide zaten nooit in de zon… Ik verbrand niet snel en ik denk dat je gewoon ook niet onder een zonnebank moet liggen… Ik zeg altijd je hebt pech of geluk.

 21. Ik smeer voordat ik huis uit ga maar niet hele lichaam want ik loop/lig niet bloot. ik smeer een keer maar als ik nodig vind dan nog een keer insmeren.

 22. Ja heel herkenbaar. Ik vergeet vaak hoe lang ik de zonnebrand al in huis heb. Dit jaar wel nieuwe gekocht P20. Die vind ik zelf erg fijn. En deze gebruik ik ook voor mijn zoontje. Maar zeker het nog een keertje smeren wordt hier weleens vergeten.

  1. Ik heb nu een mini verpakking gekocht. Ik ga kijken hoe lang ik daarmee kan doen. Dat maakt het namelijk makkelijker om volgend jaar gewoon braaf een nieuwe te kopen.

   1. Wat een goede tip! Dit jaar een grote verpakking gekocht omdat dit dan voordeliger is in vergelijking met een kleine verpakking. Maar inderdaad als we maar de helft gebruiken is die volgend jaar ook niet meer goed. En dus nog te duur geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.