Loslaten. Maar hoe dan? 4 tips voor beginners!

loslaten

Je moet het gewoon loslaten.

Ken je die uitdrukking?!

Het is zo makkelijk gezegd.

En waarschijnlijk is het nog wijze raad ook, maar hoe doe je dat dan?!

Dat loslaten?

In de serie Friends wordt dit treffend in beeld gebracht.

Je moet het gewoon loslaten!

Rachel treurt om haar onmogelijke liefde voor Ross. Haar vriendin Monica adviseert haar: ‘Je moet het gewoon loslaten!’  Waarop Rachel sarcastisch uitroept:

‘Oh! Ik moet het gewoon loslaten!’

Seizoen 2 episode 4 The one with Phoebe’s husband

In haar toon zit precies het juiste sentiment besloten dat ik ook altijd voel als mensen tegen mij zeggen dat ik iets gewoon moet ‘loslaten’. Namelijk een combinatie van ergernis omdat je dat zelf ook wel weet, en wanhoop omdat je nu niet eenmaal even een knop kunt indrukken en voila: je hebt losgelaten.

Was het maar zo eenvoudig!

Waarom moet je eigenlijk iets loslaten?

Waarom wordt er eigenlijk zo vaak geadviseerd om iets los te laten? Het wordt doorgaans met de beste bedoelingen geadviseerd. Wat is de gedachte erachter?

Redenen om iets los te laten

 1. Als je ergens geen controle over hebt, dan is dat een reden om het los te laten. Je verspilt immers tijd en energie aan iets dat je toch niet kunt veranderen. In zo’n geval kan loslaten een gevoel van opluchting opleveren. En ook rust. Bijvoorbeeld als je ontzettend zit te stressen over een examen. Je kunt jezelf zo zitten op te vreten dat je daardoor juist minder goed presteert. Als je het idee hebt dat je persé goed moet presteren kunt loslaten, dan haalt dat druk van de ketel.
 2. Het kan ook zijn dat je ergens boos over bent. Iemand heeft je bijvoorbeeld slecht behandeld, en 10 jaar later ben je daar nog steeds kwaad over. Ook dan kan loslaten bevrijdend zijn. De woede die je met je mee sjouwt is voor jouzelf ook niet fijn namelijk. Als je de boosheid kunt loslaten dan voel je je vaak beter.
 3. Je kunt soms verwachtingen hebben over iemand anders. Bijvoorbeeld over een vriendin, waarvan je graag wilt dat ze meer interesse voor je heeft. Elke keer dat je haar ziet valt het weer tegen! Als je de verwachting dat ze zich op een bepaalde manier moet gedragen kunt loslaten, dan biedt dat ruimte. Ruimte om gewoon eens te kijken hoe het gesprek verloopt. Soms levert dat verrassende nieuwe inzichten op.
 4. Zorgen en stress zijn ook van die dingen die je vooral moet loslaten. Ik kan me bijvoorbeeld maanden van te voren al druk maken voor een tandartsafspraak. Ik wéét dat het zinloos is, en dat ik het beter kan loslaten, maar toch blijft het idee ‘Ik moet naar de tandarts!’ door mijn hoofd spoken. Ook in zo’n geval van piekeren, en ergens tegenop zien kan loslaten soelaas bieden.
 5. Plannen loslaten is er ook eentje. De coronacrisis is hiervan een prachtig voorbeeld. Menigeen had allerlei plannen, die door de coronacrisis niet konden doorgaan. In zo’n geval kun je twee dingen doen: zitten sippen en balen omdat je niet kon doen wat je wilde, of… jawel, daar komt hij weer het loslaten!
 6. En dan heb je nog de kwestie kinderen! ‘Je moet ze loslaten!’ zeggen mensen graag als je je bezorgdheid uit over je kind. Maar ga er maar aan staan! We hebben het namelijk wel over je kind! Tegelijkertijd doe je zowel je kind als jezelf een groot plezier als je hem of haar kunt loslaten. In dit geval bestaat loslaten vertrouwen hebben in de opvoeding en liefde die je je kind hebt gegeven. Ze moeten de kans krijgen om hun eigen weg te gaan.

Wat valt er zoal los te laten?

 • Laten we even heel basic beginnen: je ontlasting. Sommige mensen houden dingen zo krampachtig vast, dat ze letterlijk en figuurlijk vast komen te zitten.
 • Verwachtingen in het algemeen. Of meer specifiek: verwachtingen ten aanzien van jezelf, anderen, het weer, hoe je dag zal verlopen, etc.
 • Negatieve gevoelens zoals boosheid, wrok, jaloezie
 • Plannen
 • Ideeën
 • Stereotypes
 • Overtuigingen die niet langer nuttig zijn
 • Het verleden en dingen waarvan je nu denkt: ‘Had ik dat niet anders moeten doen?!’
 • Zorg over wat anderen van je zullen vinden
 • Perfectie en het idee dat je geen fouten mag maken
 • Het verlangen naar dierbaren die je onderweg verloren bent
 • Het idee dat je leven niet goed is zoals het is
 • De gedachte dat het leven leuk moet zijn en dat je steeds moet Genieten
 • Iemand die ernstig ziek is

Film frozen ‘Let it go!’

Het lied ‘Let it go’ uit de film Frozen is legendarisch! En het gaat precies over… loslaten! Als Elsa zingt ‘Let it go’ zingt ze over jezelf bevrijden van de verwachtingen van anderen, en jezelf durven zijn. Een prachtige boodschap.

Hieronder de lyrics:

The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation
And it looks like I’m the queen
The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn’t keep it in, heaven knows I’ve tried
Don’t let them in, don’t let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don’t feel, don’t let them know
Well, now they know
Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don’t care what they’re going to say
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway
It’s funny how some distance makes everything seem small
And the fears that once controlled me can’t get to me at all
It’s time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me
I’m free
Let it go, let it go
I am one with the wind and sky
Let it go, let it go
You’ll never see me cry
Here I stand and here I stay
Let the storm rage on
My power flurries through the air into the ground
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I’m never going back, the past is in the past
Let it go, let it go
When I’ll rise like the break of dawn
Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand in the light of day
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway (Bron:Lyricfind)

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Als het zo heilzaam is, waarom is het dan zo moeilijk? De belangrijkste reden, en dat is een irritante, is dat je misschien stiekem toch voordeel haalt uit vasthouden.

Neem nou mijn gepieker over de tandarts. Waarom laat ik dat niet los? Zou ik stiekem verslaafd zijn aan de enorme kick als een tandartsbezoek achter de rug is? Als ik er niet zo tegenop zag, was de opluchting ook niet zo groot…

Daarnaast kan vasthouden aan iets ook simpelweg een gewoonte zijn. En we weten allemaal hoe hardnekkig (verkeerde) gewoontes kunnen zijn! In zo’n geval is het kwestie van langzaam maar zeker een patroon proberen te doorbreken.

Loslaten voor beginners

Oké, we zijn er nu met z’n allen wel van overtuigd dat loslaten goed is. Hoe pak je het dan aan?! Zou het niet fijn zijn als ik nu zou kunnen zeggen:

‘Bij de Action hebben ze een Loslaat knop in de aanbieding voor maar 2,99! Als je daar op drukt laat je automatisch los!’

Zou het niet ideaal zijn als het zo simpel was? Maar zo’n button bestaat helaas niet.

Dus hoe pak je dat aan, dat loslaten?

Gebed om kalmte oftewel de Serenity Prayer!

Een van mijn favoriete tools is het zogenoemde ‘Serenity’ gebed. Dit wordt ook gebruikt bij ondersteuningsgroepen voor mensen met een verslaving:

God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
courage to change the things I can,
and wisdom to know the difference.

De Nederlandse versie heet Gebed om kalmte:

‘God, schenk me

kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,

moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen

en wijsheid om het verschil hiertussen te zien.’

Het idee achter deze regels is dat je loslaat wat je niet kunt veranderen!

Loslaten

Zeg gewoon Fuck it!

Veel minder mooi geformuleerd, maar zeer effectief is ‘Fuck it’ zeggen. Probeer het maar eens!

‘Fuck it!’

Zit je ergens mee in je maag? Zeg gewoon ‘Fuck it!’ en ga verder.

Ga iets anders doen!

Als je ergens mee worstelt, of je hebt het moeilijk, dan kun je dit loslaten door simpelweg iets anders te gaan doen. Je richt je aandacht simpelweg op iets anders. je erkent dat het probleem en of de zorgen er nog zijn, maar dat zal dan wel. Jij gaat wat anders doen.

Als ik me weer eens zorgen maak over mijn kinderen dan ga ik vaak maar bloggen. Ik richt mijn energie op iets anders. Dit is een relatief eenvoudige manier om iets los te laten, omdat je iets gaat doen.

Mediteren helpt ook om los te laten

Wat ook erg kan helpen bij is mediteren. Sterker nog, laatst ging het letterlijk over loslaten in de Headspace app die ik gebruik. Ik mediteer elke dag 10 minuten en de eerste woorden van Andy Puddicombe waren:

Let go.

Let go.

Let go.

Yes, but…

Let go.

No, but…

Let go.

Ik vond het geweldig, en schoot ervan in de lach. Vooral in dat tegensputteren herkende ik mezelf. En dat maakte het makkelijker om los te laten.

Durf je emoties los te laten

Een flinke huilbui, of lachbui kan ook loslaten zijn. De emoties stromen, en krijgen de vrije ruimte. En daardoor komt er ook plek voor loslaten.

Loslaten samengevat

Ik schreef deze blogpost uit een combinatie van frustratie over het feit dat iedereen altijd maar zegt dat ik iets moet loslaten terwijl dat heus niet zo makkelijk is, en een schoorvoetende erkenning dat loslaten inderdaad goed is om te doen.

Geloof me: ik ben de eerste die erkent dat loslaten op commando niet eenvoudig is. Daarom heb ik in deze blogpost een aantal praktische manieren opgeschreven, die mij in ieder geval erg helpen.

En ik hoop jou ook.

Praktische tips

Hoe kijk jij aan tegen het advies van loslaten?

Similar Posts

6 Comments

 1. Loslaten is inderdaad niet gemakkelijk. Het betekent aanvaarden dat je iets of iemand niet kan veranderen. Dat je niet iets in iemands plaats kan doen. Vergeven is ook voor een stuk loslaten. Het verleden kan je niet veranderen, dat moet je loslaten. Loslaten is een proces dat bij iedereen verschillend verloopt wat betreft tijd.
  De twee sleutelwoorden hier zijn : aanvaarden en vergeven.

 2. Goed geschreven! Ik snap wel dat je er niet altijd even goed tegen kan om dit advies te krijgen. Toch denk ik dat het in sommige situaties inderdaad well heel erg belangrijk is. Anders ga je jezelf alleen maar in de weg zitten.

 3. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Maar ik heb het aardig onder de knie, gelukkig. Gewoon blijven oefenen. En ik denk vaak ‘over vijftig jaar doet het er niet meer toe’ dus waar zou ik me druk om maken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.