Het geschenk van Edith Eger: 12 lessen die je leven kunnen redden

Het geschenk van Edith Eger

‘Jaja, wéér zo’n zelfhulpboek met 12 levenslessen en een boel open deuren en blablabla,’ dacht ik toen ik Het geschenk van Edith Eger moest lezen voor mijn boekenclub.

Opnieuw een boek dat ik uit mezelf nooit van de boekenplank zou pakken.

Ik heb nu eenmaal een beetje een allergie tegen zelfhulpboeken. En al helemaal als er een getal in staat, want dat vind ik zo’n goedkope verkooptactiek. (Ook al maak ik mezelf er ook wel eens schuldig aan ; )

Maar inmiddels heb ik geleerd dat, ook al vind ik een boek bij voorbaat Stom, het in de praktijk altijd erg meevalt.

Zo ook met Het geschenk van Edith Eger en haar 12 lessen.

Het geschenk van Edith Eger: niets nieuws onder de zon, maar toch

Laat me beginnen met te zeggen dat de boodschap van Edith Eger in haar boek Het geschenk niet bepaald nieuw is. Het is een bekende boodschap:

‘Je hebt geen controle over wat je overkomt in het leven, maar je hebt wel controle over hoe je ermee omgaat.’

Duh.

Waar heb ik dat vaker gehoord?

Oh wacht, in talrijke andere zelfhulpboeken.

Dus waarom zou je dan Het geschenk van Edith Eger lezen, en niet één van de vele andere zelfhulpboeken met deze levensles?

Edith Eger is niet de eerste de beste

Nou, Edith Eger is niet de eerste de beste. Als zestienjarige belandde ze in concentratiekamp Auschwitz waar ze moest dansen voor de enge dokter Mengele. Diezelfde dag werden haar ouders vergast. Dus als zo iemand aanwijzingen geeft over hoe je jouw leven kunt verbeteren, dan is het goed om te luisteren.

‘Er is geen prozac in Auschwitz’

Zo schrijft Edith Eger dat Auschwitz voor haar een kans is geweest. De kans om een bron van wijsheid in zichzelf te vinden. Eén van de hoofdstukken heet dan ook: ‘Er is geen Prozac in Auschwitz.’ Niets om de pijn te verdoven.

Er was niets in Auschwitz, behalve haar Zelf.

Het lukte Edith om diep binnen in zichzelf de kracht te vinden om te overleven. Niet alleen dat, maar ook haar vreselijke ervaringen te gebruiken om anderen te helpen, en haar leven richting te geven.

Het geschenk van Edith Eger 12 lessen die je leven kunnen redden

Het geschenk is haar tweede boek. Haar eerste boek heet De keuze, en gaat over haar ervaringen in Auschwitz en haar leven. Vervolgens kreeg ze allemaal brieven en verzoeken om een praktische versie van De keuze. Een soort zelfhulpboek om te doen wat Edith Eger heeft gedaan. En dat werd dus het Geschenk.

In Het Geschenk noemt Edith Eger 12 denkbeeldige gevangenissen in jezelf, en hoe je daaruit kunt komen. Elk hoofdstuk biedt informatie, voorbeelden uit haar praktijk als therapeut en aan het eind 3 praktische opdrachten.

Dankzij de voorbeelden is alles goed te snappen en toe te passen.

Is het geschenk van Edith Eger iets voor jou?

Heb je vaak het gevoel dat je vast zit in je gedachten? Worstel je met bepaalde dingen in je leven? Dan kan dit boek wellicht helpen. Edith houd je als het ware  een spiegel voor, waarmee je patronen van jezelf kunt herkennen.

Hoe erg het ook is wat je overkomt, het biedt altijd de mogelijkheid tot leren, schrijft Edith.

Alles draait bij Edith Eger om 1 boodschap: je hebt altijd een keuze om er toch wat van te maken.

Word geen slachtoffer, maar ga met jezelf aan de slag.

Edith Eger Ted Talk

Hieronder een Ted Talk van Edith Eger die een goed beeld geeft van haar verhaal en boodschap.

Mijn conclusie over Het geschenk van Edith Eger

Het geschenk is een praktische gids om je te helpen jouw mentale gevangenis te identificeren, en je daarvan te bevrijden. Ook al had ik geen zin in dit boek, vanwege de ’12 lessen,’ toch ben ik blij dat ik het heb gelezen.

De belangrijkste boodschap die ik er op dit moment uithaal, is dat ik voor mezelf moet zorgen. De titel van hoofdstuk 3 is: ‘All other relationships will end.’ Edith Eger wijst de lezer erop dat ‘jij’ de enige bent die er altijd is tot aan je dood.

Dus:

‘How can you be the best loving, unconditional, no-nonsense caregiver to yourself?’

Dit hoofdstuk inspireerde mij ertoe om een echte tuinman in te huren om alle achterstallige onderhoud van de tuin weg te werken. Ik vond altijd dat ik dat zelf moest doen, en het zat me dwars dat onze tuin er zo slordig uitziet. Maar ik had én geen tijd, én geen idee waar ik moest beginnen.

Door Edith Egers boek besloot ik: ‘Ik geef mezelf het geschenk van iemand die dat voor mij gaat doen.’

N.B. Eén van de dingen die me bijzonder trof in Edith Egers verhaal is haar beschrijving van de bevrijding uit het concentratiekamp. In eerste instantie lopen haar medegevangenen naar buiten, maar daarna keren ze weer terug naar binnen. Ze zijn bevrijd, maar toch niet vrij….

Praktische informatie

Het Geschenk is voor 18,99 te koop bij bol.com

Het geschenk van Edith EgerJe vindt daar ook een inkijkexemplaar.

Similar Posts

10 Comments

  1. Je moet jezelf altijd bovenaan zetten. Dat wil niet zeggen dat je andere vergeet, maar je mag jezelf ook niet vergeten.

    Love As always
    Dimario

  2. Tja, ieder mens is uniek, dus ook het leven voor die persoon.
    Lessen volgen is goed, maar je zal het zelf in de praktijk moeten brengen. Hans

  3. Het is geen boek dat ik snel zou lezen. Ik vind het wel heel indrukwekkend wat ze mee gemaakt hebt. Dus áls je dan toch een zelfhulpboek wilt lezen dan is dit misschien wel een goede keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.