Loslaten voor dummies: 7 tips + mijn vader loslaten…

loslaten

‘Je moet het ook gewoon loslaten!’

Hoe vaak ik dát niet heb gehoord…

En het is goed advies!

Van piekeren, of voortdurend ergens over blijven nadenken voegt doorgaans weinig toe. Sterker nog, het is vervelend!

Maar loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is een wijze raad, maar hoe doe je dat dan?!

Dat loslaten?

Eèèèn…. Laat lóssss!

Maar het is niet dat je even op een knopje kunt drukken, en huppekee: je hebt het losgelaten. Ik ben de beroerdste niet, en heb even een Loslaat Knop in elkaar gefabriekt:

button

Zie je? Hij werkt niet!

Loslaten is moeilijk

In de serie Friends wordt dit treffend in beeld gebracht.

Rachel treurt om haar onmogelijke liefde voor Ross. Haar vriendin Monica adviseert haar: ‘Je moet het gewoon loslaten!’  Waarop Rachel sarcastisch uitroept:

‘Oh! Ik moet het gewoon loslaten!’

Screenshot 2021 07 01 at 13.15.07
Seizoen 2 episode 4 The one with Phoebe’s husband

In haar toon zit precies het juiste sentiment besloten dat ik ook altijd voel als mensen tegen mij zeggen dat ik iets gewoon moet ‘loslaten’. Namelijk een combinatie van ergernis omdat je dat zelf ook wel weet, en wanhoop omdat je nu niet eenmaal even een knop kunt indrukken en voila: je hebt losgelaten.

Was het maar zo eenvoudig!

Andy Puddicombe van Headspace over loslaten

In één van de Headspace meditaties verwoord Andy Puddicombe ook heel treffend waarom loslaten zo moeilijk is. Hij vergelijkt het met slapen!

Heb jij ook ooit wel eens met man en macht geprobeerd om in slaap te vallen? De ervaring leert, dat hoe drukker je je maakt dat je wilt slapen, hoe wakkerder je wordt.

Zo gaat het dus ook met loslaten.

Hoe meer je denkt: ‘Ik wil het loslaten, ik wil het loslaten,’ hoe minder je het feitelijk loslaat ; )

Lekker dan.

Als je er met veel motivatie en positieve instelling niet komt, hoe moet dat loslaten dan wel?!

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Als het zo heilzaam is, waarom is het dan zo moeilijk? De belangrijkste reden, en dat is een irritante, is dat je misschien stiekem toch voordeel haalt uit vasthouden.

Neem nou mijn gepieker over de tandarts. Waarom laat ik dat niet los? Zou ik stiekem verslaafd zijn aan de enorme kick als een tandartsbezoek achter de rug is? Als ik er niet zo tegenop zag, was de opluchting ook niet zo groot…

Daarnaast kan vasthouden aan iets ook simpelweg een gewoonte zijn. En we weten allemaal hoe hardnekkig (verkeerde) gewoontes kunnen zijn! In zo’n geval is het kwestie van langzaam maar zeker een patroon proberen te doorbreken.

loslaten

Waarom moet je eigenlijk iets loslaten?

Waarom wordt er eigenlijk zo vaak geadviseerd om iets los te laten? Het wordt doorgaans met de beste bedoelingen geadviseerd. Wat is de gedachte erachter?

Redenen om iets los te laten

 1. Als je ergens geen controle over hebt, dan is dat een reden om het los te laten. Je verspilt immers tijd en energie aan iets dat je toch niet kunt veranderen. In zo’n geval kan loslaten een gevoel van opluchting opleveren. En ook rust. Bijvoorbeeld als je ontzettend zit te stressen over een examen. Je kunt jezelf zo zitten op te vreten dat je daardoor juist minder goed presteert. Als je het idee hebt dat je persé goed moet presteren kunt loslaten, dan haalt dat druk van de ketel.
 2. Het kan ook zijn dat je ergens boos over bent. Iemand heeft je bijvoorbeeld slecht behandeld, en 10 jaar later ben je daar nog steeds kwaad over. Ook dan kan loslaten bevrijdend zijn. De woede die je met je mee sjouwt is voor jouzelf ook niet fijn namelijk. Als je de boosheid kunt loslaten dan voel je je vaak beter.
 3. Je kunt soms verwachtingen hebben over iemand anders. Bijvoorbeeld over een vriendin, waarvan je graag wilt dat ze meer interesse voor je heeft. Elke keer dat je haar ziet valt het weer tegen! Als je de verwachting dat ze zich op een bepaalde manier moet gedragen kunt loslaten, dan biedt dat ruimte. Ruimte om gewoon eens te kijken hoe het gesprek verloopt. Soms levert dat verrassende nieuwe inzichten op.
 4. Zorgen en stress zijn ook van die dingen die je vooral moet loslaten. Ik kan me bijvoorbeeld maanden van te voren al druk maken voor een tandartsafspraak. Ik wéét dat het zinloos is, en dat ik het beter kan loslaten, maar toch blijft het idee ‘Ik moet naar de tandarts!’ door mijn hoofd spoken. Ook in zo’n geval van piekeren, en ergens tegenop zien kan loslaten soelaas bieden.
 5. Plannen loslaten is er ook eentje. De coronacrisis is hiervan een prachtig voorbeeld. Menigeen had allerlei plannen, die door de coronacrisis niet konden doorgaan. In zo’n geval kun je twee dingen doen: zitten sippen en balen omdat je niet kon doen wat je wilde, of… jawel, daar komt hij weer het loslaten!
 6. En dan heb je nog de kwestie kinderen! ‘Je moet ze loslaten!’ zeggen mensen graag als je je bezorgdheid uit over je kind. Maar ga er maar aan staan! We hebben het namelijk wel over je kind! Tegelijkertijd doe je zowel je kind als jezelf een groot plezier als je hem of haar kunt loslaten. In dit geval bestaat loslaten vertrouwen hebben in de opvoeding en liefde die je je kind hebt gegeven. Ze moeten de kans krijgen om hun eigen weg te gaan.

Wat valt er zoal los te laten?

 • Laten we even heel basic beginnen: je ontlasting. Sommige mensen houden dingen zo krampachtig vast, dat ze letterlijk en figuurlijk vast komen te zitten.
 • Verwachtingen in het algemeen. Of meer specifiek: verwachtingen ten aanzien van jezelf, anderen, het weer, hoe je dag zal verlopen, etc.
 • Negatieve gevoelens zoals boosheid, wrok, jaloezie
 • Plannen
 • Ideeën
 • Stereotypes
 • Overtuigingen die niet langer nuttig zijn
 • Het verleden en dingen waarvan je nu denkt: ‘Had ik dat niet anders moeten doen?!’
 • Zorg over wat anderen van je zullen vinden
 • Perfectie en het idee dat je geen fouten mag maken
 • Het verlangen naar dierbaren die je onderweg verloren bent
 • Het idee dat je leven niet goed is zoals het is
 • De gedachte dat het leven leuk moet zijn en dat je steeds moet Genieten
 • Iemand die ernstig ziek is

Loslaten voor dummies

Loslaten en ik, wij staan op gespannen voet. Ik ben er niet goed in. Begrijp me niet verkeerd: ik wil dolgraag dingen loslaten, maar het lukt niet goed. Hoe meer ik het wil, hoe meer ik het niet loslaat. Net zoals slapen dus.

Toch zijn er wel eens korte momenten waarin ik eventjes denk: ‘Hé, nu heb ik het losgelaten!’

Wat bij mij helpt met loslaten

 • Een flink potje huilen. Dat lucht doorgaans op, en in de daaropvolgende minuten kan ik iets dan best even loslaten. Maar goed, dan moet je natuurlijk wel aan het huilen kunnen komen. Soms prikken de tranen op momenten dat ik denk: ‘Nu even niet zeg!’ en op andere momenten als ik denk: ‘Ja, nu wil ik best even huilen!’ vertikken ze het om te komen.
 • Hardlopen helpt bij mij ook. Het relativeert, waardoor iets minder belangrijk of urgent voelt en ik het daardoor als vanzelf wat loslaat.
 • Soms helpt een podcast of boek. Als ik naar de tandarts moet luister ik bijvoorbeeld graag naar de Anxiety podcast van Kimberley Quinlan. Dat helpt me om het weer in perspectief te zien, en maakt dat ik mijn zorgen over de tandartsafspraak een beetje kan loslaten.

Loslaten hoe doe je dat?

Wat zeggen de experts over loslaten? Hoewel ik weinig vertrouwen heb in experts die vertellen hoe je moet loslaten, kwam ik warempel toch een paar goede tips tegen.

Hieronder 7 tips over loslaten die ik redelijk behulpzaam vind.

 1. Zoals een positieve gedachte zetten tegenover de zorg of de piekergedachte. Bijvoorbeeld: ‘Oh nee, ik moet naar de tandarts’ kun je vervangen door ‘Straks heb ik weer fijne schone tanden en hoef ik niet bang te zijn voor gaatjes!’
 2. Mindfulness. Ja, daar heb je ‘m weer… Maar het punt is dat als je je concentreert op het moment, je niet bezig bent met dat wat je niet kunt loslaten ; )
 3. Neem letterlijk afstand. Ga wat anders doen, en vaak zie je dan dat je perspectief verandert.
 4. Wees aardig voor jezelf. Behandel jezelf hoe je een goede vriend of vriendin zou behandelen.
 5. Erken dat je het lastig vindt om los te laten, en laat dat gevoel er even ‘zijn’.
 6. Zorg goed voor jezelf. Doe iets wat je fijn vindt.
 7. Als het heel moeilijk is, kun je ook altijd kiezen voor professionele hulp. Bijvoorbeeld via online therapie.

Er zijn nog wel meer tips, zoals ‘weet wanneer je moet loslaten,’ maar die vind ik niet behulpzaam en daarom irritant.

Loslaten voor beginners

Oké, we zijn er nu met z’n allen wel van overtuigd dat loslaten goed is. Hoe pak je het dan aan?! Zou het niet fijn zijn als ik nu zou kunnen zeggen:

‘Bij de Action hebben ze een Loslaat knop in de aanbieding voor maar 2,99! Als je daar op drukt laat je automatisch los!’

Zou het niet ideaal zijn als het zo simpel was? Maar zo’n button bestaat helaas niet.

Dus hoe pak je dat aan, dat loslaten?

Gebed om kalmte oftewel de Serenity Prayer!

Een van mijn favoriete tools is het zogenoemde ‘Serenity’ gebed. Dit wordt ook gebruikt bij ondersteuningsgroepen voor mensen met een verslaving:

God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
courage to change the things I can,
and wisdom to know the difference.

De Nederlandse versie heet Gebed om kalmte:

‘God, schenk me

kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,

moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen

en wijsheid om het verschil hiertussen te zien.’

Het idee achter deze regels is dat je loslaat wat je niet kunt veranderen!

Loslaten

Zeg gewoon Fuck it!

Veel minder mooi geformuleerd, maar zeer effectief is ‘Fuck it’ zeggen. Probeer het maar eens!

‘Fuck it!’

Zit je ergens mee in je maag? Zeg gewoon ‘Fuck it!’ en ga verder.

Ga iets anders doen!

Als je ergens mee worstelt, of je hebt het moeilijk, dan kun je dit loslaten door simpelweg iets anders te gaan doen. Je richt je aandacht simpelweg op iets anders. je erkent dat het probleem en of de zorgen er nog zijn, maar dat zal dan wel. Jij gaat wat anders doen.

Als ik me weer eens zorgen maak over mijn kinderen dan ga ik vaak maar bloggen. Ik richt mijn energie op iets anders. Dit is een relatief eenvoudige manier om iets los te laten, omdat je iets gaat doen.

Mediteren helpt ook om los te laten

Wat ook erg kan helpen bij is mediteren. Sterker nog, laatst ging het letterlijk over loslaten in de Headspace app die ik gebruik. Ik mediteer elke dag 10 minuten en de eerste woorden van Andy Puddicombe waren:

Let go.

Let go.

Let go.

Yes, but…

Let go.

No, but…

Let go.

Ik vond het geweldig, en schoot ervan in de lach. Vooral in dat tegensputteren herkende ik mezelf. En dat maakte het makkelijker om los te laten.

Durf je emoties los te laten

Een flinke huilbui, of lachbui kan ook loslaten zijn. De emoties stromen, en krijgen de vrije ruimte. En daardoor komt er ook plek voor loslaten.

Iemand loslaten waar je van houdt

Ook zo’n leuke: Iemand loslaten waarvan je houdt. Met als pleister op de wond dat als je iets vrij laat, het weer terugkomt. Maar als je op die manier iemand loslaat heb je dus een verborgen agenda, en laat je dus eigenlijk niet écht los! Had ik al gezegd dat loslaten best gecompliceerd is?

mijn vader

Mijn vader loslaten

Hoewel ik dit wel kon mijn vader. In de nacht dat hij overleed werd ik rond een uur of 4 wakker. Ik luisterde naar zijn ademhaling, en iets deed mij opstaan en naar hem toelopen. Een paar minuten stond ik zo bij hem, en hoorde zijn ademhaling veranderen.

En ik dacht dat dit wel eens zijn laatste momenten zouden kunnen zijn…

Op dat moment pakte ik bewust niet zijn hand vast. Ik wilde hem niet per ongeluk vasthouden in dit aardse tranendal. Ik wilde hem niet belemmeren, en liet hem in liefde los.

Ik was bij hem, maar liet hem los…

Zonder verborgen agenda.

Ik wilde alleen het beste voor hem.

Wanneer vriendschap loslaten?

Een vriendschap loslaten… Ook dat valt niet mee. Want wanneer moet je een vriendschap loslaten? Is het niet juist de essentie van vriendschap dat je iemand blijft vasthouden?!

wanneer vriendschap loslaten

Hierbij komt Aristoteles ons te hulp!

Volgens Aristoteles zijn er 3 soorten vriendschappen:

 1. Nuttige vriendschappen: deze zijn gebaseerd op gemak. Je wordt bijvoorbeeld vriendinnen met een moeder van school omdat jullie in dezelfde levensfase zitten, en elkaar kunnen helpen. Maar als jullie gemeenschappelijke basis wegvalt, bijvoorbeeld door een verhuizing, kan het zijn dat de vriendschap loslaat.
 2. Vriendschappen gebaseerd op plezier: deze vriendschap is gebaseerd op gedeelde interesses. Je ontmoet elkaar vanwege die interesse.
 3. Ware vriendschap: dit type vriendschap is gebaseerd op karakter en hoe je in het leven staat.

Zoek jij antwoord op de vraag: ‘Wanneer vriendschap loslaten?’ Stel jezelf dan de volgende vraag:

‘Welk type vriendschap is het? Is de vriendschap gebaseerd op praktische zaken? Of op een gedeelde interesse?’

Is je antwoord ja, dan kan het best zijn dat het tijd is om zo’n vriendschap los te laten.

Maar is het een ‘ware vriendschap?’ Probeer hem dan vast te houden!

Loslaten quotes en gedichten

Film frozen ‘Let it go!’

Het lied ‘Let it go’ uit de film Frozen is legendarisch! En het gaat precies over… loslaten! Als Elsa zingt ‘Let it go’ zingt ze over jezelf bevrijden van de verwachtingen van anderen, en jezelf durven zijn. Een prachtige boodschap.

Hieronder de lyrics:

The snow glows white on the mountain tonight
Not a footprint to be seen
A kingdom of isolation
And it looks like I’m the queen
The wind is howling like this swirling storm inside
Couldn’t keep it in, heaven knows I’ve tried
Don’t let them in, don’t let them see
Be the good girl you always have to be
Conceal, don’t feel, don’t let them know
Well, now they know
Let it go, let it go
Can’t hold it back anymore
Let it go, let it go
Turn away and slam the door
I don’t care what they’re going to say
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway
It’s funny how some distance makes everything seem small
And the fears that once controlled me can’t get to me at all
It’s time to see what I can do
To test the limits and break through
No right, no wrong, no rules for me
I’m free
Let it go, let it go
I am one with the wind and sky
Let it go, let it go
You’ll never see me cry
Here I stand and here I stay
Let the storm rage on
My power flurries through the air into the ground
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I’m never going back, the past is in the past
Let it go, let it go
When I’ll rise like the break of dawn
Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand in the light of day
Let the storm rage on
The cold never bothered me anyway (Bron:Lyricfind)

Gouwe ouwe: Als je echt van iets houdt, laat het dan los

If you love something, let it go
If it returns, it’s yours
If it doesn’t, it wasn’t
If you love someone, set them free
If they come back, they’re yours
If they don’t, they never were

De boom in het bos

De boom in het bos
liet in de herfst alles los.
Alles liet hij gaan.
Hij fluisterde zacht:
loslaten is nodig,
om sterker in ‘t leven
te staan.

Door: Jabbertje
Bewerking: Dieuwke van der Meer

 • Loslaten lost veel op. (Jules Evans)
 • Loslaten zuigt. (Nicole Orriëns)
 • Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. (Kierkegaard)
 • Wat we loslaten, kan ons niet langer vasthouden.(Ernst Festl)
 • Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt. (Dalai Lama)

Loslaten samengevat

Ik schreef deze blogpost uit een combinatie van frustratie over het feit dat iedereen altijd maar zegt dat ik iets moet loslaten terwijl dat heus niet zo makkelijk is, en een schoorvoetende erkenning dat loslaten inderdaad goed is om te doen.

Geloof me: ik ben de eerste die erkent dat loslaten op commando niet eenvoudig is. Daarom heb ik in deze blogpost een aantal praktische manieren opgeschreven, die mij in ieder geval erg helpen.

En ik hoop jou ook.

Loslaten is goed om te doen. Het geeft lucht en werkt bevrijdend. Maar eenvoudig is het niet. Mijn belangrijkste methode om iets los te laten is op het moment iets anders te gaan doen. Als ik ergens toch niets aan kan veranderen, dan ga ik bijvoorbeeld fijn bloggen. Daar kan ik namelijk wel wat aan doen, en het leidt af.

Leestips

Hoe vergaat het jou met loslaten?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik vind het ontroerend mooi wat je vertelt over de laatste nacht met je vader! En verder… ik zie het simpel. Je hoeft niet los te laten. Je vader is er en zal er altijd zijn.

 2. ha Nicole,

  prachtig en leerzaam blog.
  Daar heb ik wat aan.
  Dat loslaten… is zo makkelijk nog niet.

  \Nou ja… ik laat het gewoon los!
  :-))

  groetjes van Marlou

 3. Wat je beschrijft over de laatste momenten met je vader, zo precies beleefde ik het met mijn moeder. Ik pakte ook haar hand niet, om dezelfde reden als jij. Mooi.
  Mooi blog.

  1. Ik heb een jaar vreselijk veel verdriet gehad om de dood van mijn vader. Af en toe overviel me het ineens. Mijn ervaring is dat je niks hoeft los te laten, dit gaat als het goed is heel natuurlijk en vanzelf. Toen ik er middenin zat had ik dat ook nooit verwacht.

 4. Loslaten komt in mijn woordenboek helaas ook niet echt voor. Wat je schrijft over je vader vind ik ontroerend. Dat is de meest intense manier van loslaten.

 5. Wat prachtig dat je er zo voor je vader kon en mocht zijn ❤️
  Uit ervaring weet ik hoeveel vrede dat geeft, naderhand.

 6. De manier van afscheid nemen heeft veel invloed op het loslaten
  Bij mijn zus bleef het malen en pakte de hobby haken op (precies 1 jaar) …heeft me geholpen om de gedachten op een rijtje te krijgen en ja dan laat je ook los.

  1. Ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat de manier van afscheid veel invloed heeft op het loslaten. Wat mooi dat haken je kon helpen bij het verwerken. Bij haken laat je feitelijk ook telkens los.

 7. Loslaten kan inderdaad op veel vlakken. Mijn vader is pas overleden en mijn dochter is tijdelijk uit huis vanwege stage, beide is het loslaten maar ook verwerken.

 8. Dat stukje over je vader vind ik mooi. Ook knap hoe bewust je dat zo gedaan hebt. Ik weet niet of ik dat zou kunnen. Maar verder ben ik best goed in los laten. Ik bedenk me altijd dat ergens over inzitten toch niet helpt. Waarom zou je dat dan doen? En dingen ‘parkeren’, werkt bij mij ook heel goed. Dan besluit ik gewoon om me die dag (of week) me geen zorgen meer te maken. En sommige problemen (dat zijn de beste!) lossen zich dan vanzelf op!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.