Loslaten voor dummies: 7 tips + mijn vader loslaten…

loslaten‘Je moet het ook gewoon loslaten!’

Hoe vaak ik dát niet heb gehoord…

En het is goed advies!

Van piekeren, of voortdurend ergens over blijven nadenken voegt doorgaans weinig toe. Sterker nog, het is vervelend!

Eèèèn…. Laat lóssss!

Maar het is niet dat je even op een knopje kunt drukken, en huppekee: je hebt het losgelaten. Ik ben de beroerdste niet, en heb even een Loslaat Knop in elkaar gefabriekt:

Zie je? Hij werkt niet!

Andy Puddicombe van Headspace over loslaten

In één van de Headspace meditaties verwoord Andy Puddicombe heel treffend waarom loslaten zo moeilijk is. Hij vergelijkt het met slapen!

Heb jij ook ooit wel eens met man en macht geprobeerd om in slaap te vallen? De ervaring leert, dat hoe drukker je je maakt dat je wilt slapen, hoe wakkerder je wordt.

Zo gaat het dus ook met loslaten.

Hoe meer je denkt: ‘Ik wil het loslaten, ik wil het loslaten,’ hoe minder je het feitelijk loslaat ; )

Lekker dan.

Als je er met veel motivatie en positieve instelling niet komt, hoe moet dat loslaten dan wel?!

Loslaten voor dummies

Loslaten en ik, wij staan op gespannen voet. Ik ben er niet goed in. Begrijp me niet verkeerd: ik wil dolgraag dingen loslaten, maar het lukt niet goed. Hoe meer ik het wil, hoe meer ik het niet loslaat. Net zoals slapen dus.

Toch zijn er wel eens korte momenten waarin ik eventjes denk: ‘Hé, nu heb ik het losgelaten!’

Wat bij mij helpt met loslaten

 • Een flink potje huilen. Dat lucht doorgaans op, en in de daaropvolgende minuten kan ik iets dan best even loslaten. Maar goed, dan moet je natuurlijk wel aan het huilen kunnen komen. Soms prikken de tranen op momenten dat ik denk: ‘Nu even niet zeg!’ en op andere momenten als ik denk: ‘Ja, nu wil ik best even huilen!’ vertikken ze het om te komen.
 • Hardlopen helpt bij mij ook. Het relativeert, waardoor iets minder belangrijk of urgent voelt en ik het daardoor als vanzelf wat loslaat.
 • Soms helpt een podcast of boek. Als ik naar de tandarts moet luister ik bijvoorbeeld graag naar de Anxiety podcast van Kimberley Quinlan. Dat helpt me om het weer in perspectief te zien, en maakt dat ik mijn zorgen over de tandartsafspraak een beetje kan loslaten.

Loslaten hoe doe je dat?

Wat zeggen de experts over loslaten? Hoewel ik weinig vertrouwen heb in experts die vertellen hoe je moet loslaten, kwam ik warempel toch een paar goede tips tegen.

Hieronder 7 tips over loslaten die ik redelijk behulpzaam vind.

 1. Zoals een positieve gedachte zetten tegenover de zorg of de piekergedachte. Bijvoorbeeld: ‘Oh nee, ik moet naar de tandarts’ kun je vervangen door ‘Straks heb ik weer fijne schone tanden en hoef ik niet bang te zijn voor gaatjes!’
 2. Mindfulness. Ja, daar heb je ‘m weer… Maar het punt is dat als je je concentreert op het moment, je niet bezig bent met dat wat je niet kunt loslaten ; )
 3. Neem letterlijk afstand. Ga wat anders doen, en vaak zie je dan dat je perspectief verandert.
 4. Wees aardig voor jezelf. Behandel jezelf hoe je een goede vriend of vriendin zou behandelen.
 5. Erken dat je het lastig vindt om los te laten, en laat dat gevoel er even ‘zijn’.
 6. Zorg goed voor jezelf. Doe iets wat je fijn vindt.
 7. Als het heel moeilijk is, kun je ook altijd kiezen voor professionele hulp. Bijvoorbeeld via online therapie.

Er zijn nog wel meer tips, zoals ‘weet wanneer je moet loslaten,’ maar die vind ik niet behulpzaam en daarom irritant.

Iemand loslaten waar je van houdt

Ook zo’n leuke: Iemand loslaten waarvan je houdt. Met als pleister op de wond dat als je iets vrij laat, het weer terugkomt. Maar als je op die manier iemand loslaat heb je dus een verborgen agenda, en laat je dus eigenlijk niet écht los! Had ik al gezegd dat loslaten best gecompliceerd is?

mijn vader

Mijn vader loslaten

Hoewel ik dit wel kon mijn vader. In de nacht dat hij overleed werd ik rond een uur of 4 wakker. Ik luisterde naar zijn ademhaling, en iets deed mij opstaan en naar hem toelopen. Een paar minuten stond ik zo bij hem, en hoorde zijn ademhaling veranderen.

En ik dacht dat dit wel eens zijn laatste momenten zouden kunnen zijn…

Op dat moment pakte ik bewust niet zijn hand vast. Ik wilde hem niet per ongeluk vasthouden in dit aardse tranendal. Ik wilde hem niet belemmeren, en liet hem in liefde los.

Ik was bij hem, maar liet hem los…

Zonder verborgen agenda.

Ik wilde alleen het beste voor hem.

Wanneer vriendschap loslaten?

Een vriendschap loslaten… Ook dat valt niet mee. Want wanneer moet je een vriendschap loslaten? Is het niet juist de essentie van vriendschap dat je iemand blijft vasthouden?!

wanneer vriendschap loslaten

Hierbij komt Aristoteles ons te hulp!

Volgens Aristoteles zijn er 3 soorten vriendschappen:

 1. Nuttige vriendschappen: deze zijn gebaseerd op gemak. Je wordt bijvoorbeeld vriendinnen met een moeder van school omdat jullie in dezelfde levensfase zitten, en elkaar kunnen helpen. Maar als jullie gemeenschappelijke basis wegvalt, bijvoorbeeld door een verhuizing, kan het zijn dat de vriendschap loslaat.
 2. Vriendschappen gebaseerd op plezier: deze vriendschap is gebaseerd op gedeelde interesses. Je ontmoet elkaar vanwege die interesse.
 3. Ware vriendschap: dit type vriendschap is gebaseerd op karakter en hoe je in het leven staat.

Zoek jij antwoord op de vraag: ‘Wanneer vriendschap loslaten?’ Stel jezelf dan de volgende vraag:

‘Welk type vriendschap is het? Is de vriendschap gebaseerd op praktische zaken? Of op een gedeelde interesse?’

Is je antwoord ja, dan kan het best zijn dat het tijd is om zo’n vriendschap los te laten.

Maar is het een ‘ware vriendschap?’ Probeer hem dan vast te houden!

Loslaten quotes en gedichten

Gouwe ouwe: Als je echt van iets houdt, laat het dan los

If you love something, let it go
If it returns, it’s yours
If it doesn’t, it wasn’t
If you love someone, set them free
If they come back, they’re yours
If they don’t, they never were

De boom in het bos

De boom in het bos
liet in de herfst alles los.
Alles liet hij gaan.
Hij fluisterde zacht:
loslaten is nodig,
om sterker in ‘t leven
te staan.

Door: Jabbertje
Bewerking: Dieuwke van der Meer

 • Loslaten lost veel op. (Jules Evans)
 • Loslaten zuigt. (Nicole Orriëns)
 • Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. (Kierkegaard)
 • Wat we loslaten, kan ons niet langer vasthouden.(Ernst Festl)
 • Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt. (Dalai Lama)

Tot slot

Loslaten is goed om te doen. Het geeft lucht en werkt bevrijdend. Maar eenvoudig is het niet. Mijn belangrijkste methode om iets los te laten is op het moment iets anders te gaan doen.

Als ik ergens toch niets aan kan veranderen, dan ga ik bijvoorbeeld fijn bloggen. Daar kan ik namelijk wel wat aan doen, en het leidt af.

Leestips

Hoe vergaat het jou met loslaten?

Similar Posts

15 Comments

 1. Ik vind het ontroerend mooi wat je vertelt over de laatste nacht met je vader! En verder… ik zie het simpel. Je hoeft niet los te laten. Je vader is er en zal er altijd zijn.

 2. ha Nicole,

  prachtig en leerzaam blog.
  Daar heb ik wat aan.
  Dat loslaten… is zo makkelijk nog niet.

  \Nou ja… ik laat het gewoon los!
  :-))

  groetjes van Marlou

 3. Wat je beschrijft over de laatste momenten met je vader, zo precies beleefde ik het met mijn moeder. Ik pakte ook haar hand niet, om dezelfde reden als jij. Mooi.
  Mooi blog.

  1. Ik heb een jaar vreselijk veel verdriet gehad om de dood van mijn vader. Af en toe overviel me het ineens. Mijn ervaring is dat je niks hoeft los te laten, dit gaat als het goed is heel natuurlijk en vanzelf. Toen ik er middenin zat had ik dat ook nooit verwacht.

 4. Loslaten komt in mijn woordenboek helaas ook niet echt voor. Wat je schrijft over je vader vind ik ontroerend. Dat is de meest intense manier van loslaten.

 5. Wat prachtig dat je er zo voor je vader kon en mocht zijn ❤️
  Uit ervaring weet ik hoeveel vrede dat geeft, naderhand.

 6. De manier van afscheid nemen heeft veel invloed op het loslaten
  Bij mijn zus bleef het malen en pakte de hobby haken op (precies 1 jaar) …heeft me geholpen om de gedachten op een rijtje te krijgen en ja dan laat je ook los.

 7. Loslaten kan inderdaad op veel vlakken. Mijn vader is pas overleden en mijn dochter is tijdelijk uit huis vanwege stage, beide is het loslaten maar ook verwerken.

 8. Dat stukje over je vader vind ik mooi. Ook knap hoe bewust je dat zo gedaan hebt. Ik weet niet of ik dat zou kunnen. Maar verder ben ik best goed in los laten. Ik bedenk me altijd dat ergens over inzitten toch niet helpt. Waarom zou je dat dan doen? En dingen ‘parkeren’, werkt bij mij ook heel goed. Dan besluit ik gewoon om me die dag (of week) me geen zorgen meer te maken. En sommige problemen (dat zijn de beste!) lossen zich dan vanzelf op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.