Sophie in de kreukels: botox = als benen scheren?

sophie in de kreukelsIk kende Sophie Hilbrand (39) van naam. Maar ik had geen idee wat ze eigenlijk deed.

Toen las ik over haar documentairereeks  Sophie in de kreukels over het gebruik van botox, fillers, ouder worden en de schoonheidsindustrie in het algemeen. Dat vind ik een interessant onderwerp dus heb ik gekeken.

En nu vind ik haar sympathiek!

Want ze durft toch maar op tv te verschijnen in van dat onbarmhartige licht dat je ook hebt in paskamers als je een bikini moet passen. Daar word niemand blij van. Maar Sophie Hilbrand durft zich zo te laten zien. (Zie foto bovenin deze post). Compleet met rimpels en groeven. Ze durft kwetsbaar te zijn op nationale tv. Mooi is ze trouwens nog steeds.

Sophie in de kreukels: wat kun je verwachten?

Inmiddels zijn er 3 afleveringen geweest van Sophie in de kreukels. Het programma is een mengeling van onderzoeksjournalistiek en persoonlijke ervaringen van Sophie. Sophie Hilbrand staat afwijzend tegenover botox en fillers. Maar sommige gesprekken brengen haar toch aan het twijfelen.

Eerste aflevering: ‘Ik heb gewoon goede genen!’

In de eerste aflevering staat Sophie Hilbrand onder andere op de rode loper en vraagt de aanwezige sterren: ‘Gebruik jij botox?’ Wat vrijwel iedereen glashard ontkent. ‘Ik heb gewoon hele goede genen,’ beweren ze. Maar even later vertelt Linda de Mol, dat veel mensen liegen over hun botox gebruik. Zij heeft ze gezien bij de kliniek waar zij komt. Linda de Mol is één van de weinige tv persoonlijkheden die open is over haar botox gebruik.

Wat me in deze aflevering verder opviel was dat botox vergeleken werd met je benen ontharen!

‘Je onthaart toch ook je benen?!’

Tweede aflevering: ‘Ik doe dit puur voor mezelf!’

In de tweede aflevering gaat Sophie mee met een stel vrouwen uit Hengelo die het heel gewoon vinden om zich te laten behandelen met botox en fillers. En daar ook geen enkel geheim van maken. Wat mij bij die dames trof was dat eentje beweerde dat ze het alleen maar voor zichzelf deed.

Dat snap ik niet.

Want als je botox gebruikt doe je dat dan niet automatisch voor de buitenwereld? Om het beeld dat de buitenwereld van jou krijgt positief te beïnvloeden? Ik bedoel maar: als je op een onbewoond eiland zou zitten, zou je dan ook een frons laten wegspuiten als toch niemand kan zien dat je frons weg is?

Derde aflevering:  ‘Botox en fillers gebruik je niet voor jezelf maar voor je omgeving’

In de derde aflevering bevestigt professor doctor Liesbeth Woertman dit. Volgens haar doe je botox en fillers per definitie voor je omgeving, en is het flauwekul om te zeggen dat je het ‘alleen maar voor jezelf doet’. Ook zegt zij dat hoe beter je zelfbeeld is, hoe kleiner de kans dat je vatbaar bent voor de cosmetische industrie. Met andere woorden: mensen die goed in hun vel zitten en zelfvertrouwen hebben zullen minder snel botox, fillers etc. gebruiken.

Professor Woertman maakt zich ernstig zorgen over de enorme toename van het botox en filler gebruik in Nederland. Ze bombardeert Sophie Hilbrand tot rolmodel om het vooral níét te doen.

Wil jij ook kijken naar Sophie in de kreukels?

Hier onder vind je aflevering 1. Die begint met Sophie Hilbrand die wat reacties voorleest. Waaronder: ‘Wat is die Sophie een lelijk en dom mens.’

De overige afleveringen vind je onder andere op de site van NPO.

Conclusie over Sophie in de kreukels

Net als Sophie heb ik een soort natuurlijke afweer tegen botox en fillers en dergelijke. Wat is er mis met natuurlijk ouder worden?! Maar ik snap zeker haar twijfels naar aanleiding van haar gesprekken met cosmetische artsen. Want de ingrepen worden als heel klein voorgesteld en met groot effect. Al snel denk je dan: ‘Waarom ook eigenlijk niet? Waarom doe ik zo moeilijk?’

N.B. Door het kijken van Sophie in de kreukels heb ik bij de Hema toch maar gezichtsreinigingsdoekjes gehaald en een nachtcrème!

Wat vind jij van de documentaire Sophie in de kreukels? En wat vind je van de toename van het botox en fillers gebruik?

Lees ook mijn post over grijs worden!

Hou je van documentaires? Lees dan ook eens mijn post over documentairemaker Louis Theroux.

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik vind het echt een heel leuk programma! Voor mezelf heb ik de keus nog niet gemaakt. Ik heb al heel lang drie diepe lijnen op mijn voorhoofd (erg boos kind/puber?), dus daar is botox te laat voor. De rest gaat nog wel. Misschien dat ik daar over tien jaar anders over denk :)

 2. Ouder worden is een natuurlijk proces dat bij het leven hoort. Ik vind het ook gewoon eng om iets in mijn gezicht te laten spuiten, zonder dat daar een medische reden voor is. Aan de andere kant we ontharen wel onze benen en onze kinderen lopen wel met een beugel in hun mond voor een mooier gebit. Ik denk dat iedereen moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt.

 3. Pasgeleden ook een leuk gesprek tussen haar en Halina Reijn in de volkskrant. Ik kan de link niet plakken hier door je beveiliging, maar als je zoekt naar ‘botox, dat is toch geen gezicht’, vind je het.

 4. Jij hebt een natuurlijke afweer tegen botox: heb je het dan toch geprobeerd ???? ??
  ‘n Goede vriend krijgt im de drie maand botox in de spieren bij de stembanden gespoten ivm dystonie! Dus de reden kan ook niet-cosmetisch zijn!

 5. Oud worden mag niet, zeker niet voor vrouwen (die op hun uiterlijk deels worden afgerekend, of we dat nu leuk vinden of niet, en of dat nu eerlijk is of niet). Elke vrouw die afwijkt van “jong, blond, slank, leuk” moet bij kennismakingen een extra drempel over. Ik werk in een technische wereld, daar is dat minder. Maar ik heb niet de illusie dat het niet zo is (al zegt niemand er hier wat over). Gelukkig werk ik in de technische wereld, anders had ik met mijn uiterlijk echt het dillemma gehad dat ik minder effectief was. Nu kan ik wegkomen met weinig werk. Nu is het kennismaken en elkaar leren kennen en dan kun je goed samenwerken op inhoud – als je er normaal, netjes en aardig uitziet.
  Dus ik smeer: pure olie. En ik reinig: regelmatig goed zweten bij woonwerkfietsen en dan douchen. Veel moeite wil ik niet doen, en ik heb dus geen make up, laat staan heftigere ingrepen. (En nee, ik scheer mijn benen niet. In de zomer moet ik meestal mijn steunkousen aan ivm vaatproblemen dus ik maak me zorgen noch illusies over hoe mijn benen er uit zien.)

 6. Ik vind het een leuke documentaire waarvan ik de eerste 2 afleveringen gezien heb. Persoonlijk houd ik van natuurlijke schoonheid en daarbij bedoel ik niet dat je je benen niet hoeft te scheren en/of een make-upje mag aanbrengen. Ik vraag me ook altijd af of je met botox en fillers wel het gewenste effect bereikt?

 7. Ik heb het nog niet gezien omdat ik niet wist dat het al bezig was, ga zeker terugkijken. Ik vind het absurd dat het wordt vergeleken met benen scheren, maar tja, dat zijn ook van die bekrompen mensen die er maar vanuit gaan dat iedereen hun benen scheert en als je dat niet doet ben je vies. Wil ik liever niks mee te maken hebben. Ik vind het net leuk om te zien, en ben benieuwd of ik ‘mooi’ ouder wordt. Als ik de huid van m’n vader heb niet, heb ik die van m’n moeder, dan wel. Misschien zit ik er wel tussenin. Ik vind het veel te leuk om door te maken. Ik wacht ook met smart op m’n eerste grijze haar. Mijn moeder en nicht waren al vroeg grijs, ik heb er nog geen één dus ik denk dat ik wat dat betreft weer op m’n vader lijk, die heeft langzaamaan grijze haren tussen de rest gekregen en is nu 55 en nog steeds niet heel erg grijs. Ik weet niet, voor mij is het een levenservaring, alles meemaken. Dit kan niet als je je vast blijft houden aan de 20 jarige in jezelf. Dit lukt toch niet en zo ja worden ze er meestal niet mooier op.

  En gezichtsreinigingsdoekjes drogen je huid 9 v/d 10 keer heel erg uit, wat weer voor meer rimpels zorgt. Beter gebruik je wat (kokos)olie op een watje om te reinigen/hydrateren en slik of gebruik je veel omega 3 vetzuren, dit hydrateert je huid van binnenuit = minder rimpels. ;-)

  (Is er trouwens een reden dat je niks kunt plakken,rechts kunt klikken? Ik heb regelmatig fouten in m’n tekst staan en het is best vervelend om dan weer op te moeten zoeken hoe het dan wel moet of de juiste Alt combinatie voor de e met puntjes e.d. op moet zoeken. Ook wil ik soms links openen in een ander tabblad maar omdat je alleen links kunt klikken kom je gelijk op die pagina terecht en moet je weer kijken waar het tabblad staat waar je vandaan komt, bij mij lastig want ik heb altijd ontzettend veel open staan haha)

 8. Ik heb het gister toevallig voor de 1e keer gezien en wat een mooi maar heftig progamma. Ik mag met mijn 36 jaar niet klagen met hier en daar een rimpel en ben er ook niet echt van plan om er iets aan te doen. Bijzonder om te zien dat Sophie toch onzeker wordt gemaakt over haar zelf.

 9. Ik heb dit programma gemist maar moet het toch maar even gaan kijken. Maar alleen al door jouw stuk te lezen sta ik ervan te kijken dat mensen serieus benen scheren vergelijken met botox injecteren. Gif injecteren, want dat is het. Ik sluit me erbij aan dat er niks mis is met natuurlijk ouder worden. Oké en af en toe een handje helpen met een crème hier en daar of een reinigingddoekje ;-)

 10. Ik was eens op een verjaardagsfeestje waar enkel vrouwen aanwezig waren (allemaal zo rond 40 jaar), de mannen waren niet uitgenodigd. Alle vrouwen daar waren heel openhartig over hun botoxgebruik. Ik was de enige daar aanwezig die het nog nooit geprobeerd had. Ik schrok daar heel erg van. Voorlopig wil ik zeker geen botox gebruiken, maar zeg nooit nooit. Als ik me heel erg zou storen aan een fronsrimpel bijvoorbeeld (waar je zo’n kwade blik door krijgt) sluit ik niet uit dat ik het ooit zou proberen.

  1. Dat lijkt me een aparte ervaring om in een omgeving te komen waar Botoxgebruik de norm is. Hier in de Achterhoek wordt het bij mijn weten nog niet veel gedaan. Maar het kan heel goed zijn dat ik in de ‘verkeerde kringen’ verkeer : )

 11. Interessant artikel! Ik heb de documentaire nog nooit gezien, maar nu ik dit artikel gelezen heb ben ik wel benieuwd geworden. Ik denk dat elke BN ér die regelmatig op tv te zien is wel botox gebruikt. En alle mensen die het gebruiken voor zichzelf of voor hun omgeving, Is botox gebruik niet heel erg duur?.. lijkt me behoorlijk prijzig allemaal. Leuk om te lezen

 12. Heel goed dit! Echt heel goed! Dat botox tegenwoordig door sommige vergeleken word met het ontharen van je benen vind ik ronduit belachelijk. Dat is zó niet hetzelfde. Maar goed, aan de andere kant vind ik dat iedereen gewoon lekker moet doen waar hij of zij zich fijn bij voelt. Ik zou er niet aan beginnen.

  1. Ik vind het ook een maffe vergelijking Annelies. Botox is toch een cosmetische ingreep terwijl je benen ontharen iets is dat je thuis kunt doen. Ik vind botox ook echt iets anders dan benen ontharen.

 13. Ik vind het heel moeilijk om over dit onderwerp te oordelen en ik heb er dan ook geen uitgesproken mening over.
  Dat je puur voor jezelf iets aan je uiterlijk laat veranderen, dat is natuurlijk klinkklare onzin. Zo uitgesproken kan ik dan weer wel zijn. Maar ik vind dat je hier verder niet in kunt generaliseren. Inderdaad hebben sommige mensen een te kwetsbaar zelfbeeld waardoor ze te snel overgaan tot dit soort ingrepen. Maar er zijn ook mensen die in sociaal opzicht werkelijk te veel last ondervinden van hun uiterlijk. Die kunnen heel goed geholpen zijn bij dit soort technieken.

 14. Ik ben niet zo’n voorstander nee. Waarom wordt er zo’n enorme druk op vooral meisjes en vrouwen gelegd om maar vooral móói en jong te moeten zijn? Natuurlijk voel ik me ook lekkerder als ik er goed uit zie, maar andersom is ook zeker waar. Kinderen zouden meer zelfvertrouwen moeten krijgen dat de wereld niet om uiterlijk draait. Vind het bizar dat soms tienjarigen elkaar al becommentariëren op hun figuur (te dik) of niet naar buiten durven zonder make-up? Mooie taak voor de overheid tegen de cosmetische industrie die hier heel veel geld aan verdient…

 15. Zelf heb ik nog geen enkele aflevering gezien. Als mensen zich daar beter van voelen en het geld kunnen missen, waarom niet. Helaas is het laatste hier niet het geval, dus blijft er niets te kiezen om het wel of niet te doen.

  1. Dat kan ook een voordeel zijn Barbara. In het programma wordt meerdere keren gezegd dat het feit dat het botox een optie is het moeilijker maakt. Want omdat het kán, wordt het een vraagstuk. Terwijl onze oma’s hier niet eens over hoefden na te denken. Je werd gewoon ouder. Klaar.

 16. Ik ben er te makkelijk voor. Ik word al moe van het idee dat je dan drie uur aan het reizen bent om je kreukels op te laten fluffen. In die tijd lees ik liever een boek. En waarvoor? Om er glad uit te zien. Ik ben bijna 30, geen 15. En toen had ik ook al een fronsrimpel.
  Ik poets mijn tanden voor de spiegel, daarin check ik hoe mijn haar erbij hangt, en of ik het moet wassen, ik kijk naar dikke puisten en of mijn gezicht schoon is na het wassen. Dat was het wel.
  Mascara komt samen met een potlood tevoorschijn voor een feestje, als ik er zin in maak.
  Ik ben 27 en mijn kreukels heb ik verdiend. Mijn Wallen ook.
  Ik heb een burn-out gehad, en ik heb knetterhard gewerkt aan de oorzaken. Heel veel denkwerk is reeds verricht. En met een gemiddeld aantal slaapuren per etmaal van 6 mag ik gewoon donkerpaarse Wallen hebben.
  En als het je niet aanstaat kijk je toch lekker de andere kant op. Ja toch, dus..

  Sproeten, lidtekens, rimpels, Wallen.. Het zal wel. Met een mooie binnenkant staat je buitenkant me sowieso wel aan alsie schoon is. Dat wil zeggen, dat je je regelmatig goed wast.

  Het zal het platteland wel zijn. Net zoals je auto, die moet vooral betrouwbaar zijn. Krasjes en deukjes horen erbij.

 17. Ik vind het een interessant onderwerp. Ik heb botox gehad in mn hand (medisch, vanwege chronische pijn) en daar houd ik het ook bij haha. Ik vind dat het ieder zn eigen keuze is.. maar nee, niks voor mij. En in de meeste gevallen vind ik het ook echt zonde… en wordt het er niet beter op!

 18. Ik heb het programma niet gezien, wel over gehoord en gelezen.
  Ik wil geen botox om cosmetische redenen. Medisch misschien wel, al zou ik daar lang iver na moeten denken. Botox is tenslotten een zenuwgif. En gif wil ik niet in mijn lijf.
  Misschien heb ik goede genen, maar je kunt ook op andere manieren zorgen dat je er langer jong uit blijft zien. Niet roken, geen alcohol, voldoende rust, voorzichtig met de zon, gezond eten. Ik heb met mijn 49 jaar minder rimples dan Sophie Hilbrand. Maar ik vind haar een heel mooie, natuurlijke vrouw. Sommige vrouwen hebben dat natuurlijke, zee/zon uiterlijk van zichzelf.

 19. Och ja, Botox, make up of je haren kleuren allemaal het zelfde principe je lichaam verfraaien doormiddel van gif, ieder zo zijn ding maar mij niet gezien. Elke grijze haar heb je verdient! Ervaring en levenslessen dit geld ook voor rimpels en make up gebruik ik ook niet. Ik hoef me zelf niet te verstoppen of me zelf te schamen voor wie ik ben. Mijn benen scheren? Dat heb ik nog nooit gedaan, resultaat amper haartjes op mijn benen en de gene die er zitten zijn heel erg blond ze vallen niet eens op. Crème en andere narigheid gebruik ik ook al niet, beetje kokos olie doet wonderen voor een drooghuidje. Het is maar net waar je je tijd aan wilt besteden. Ik vind dat elk mens mooi is zo als hij of zij is! Maar wel van nature zonder Botox en dergelijke!

 20. Zeker weten dat er in mijn lichaam geen gif gespoten word, zonder medische reden. Ik heb het haar van mijn vader, dus er zitten op mijn 37e al aardig wat grijze haren door. Mijn eerste grijze dikke haren had ik op mijn 17e. Mijn vader was op zijn 35e echt grijs. En voor de rest lijk ik op mijn moeder, die word op haar 58e altijd jonger geschat en zeker geen oma van 6 kleinkinderen waarvan de oudste 12 is. De mensen schrikken er altijd van als ze het vertelt en geloven het meestal ook niet, want ze is toch veel te jong. Die kant gaat het met mij ook op. Ik gebruik mascara en eyeliner, maak dit schoon maar verder gebruik ik geen cremes en zie er toch echt jonger uit. Mijn oma zag er in haar gezicht ook altijd jonger uit dan ze was, alleen aan haar prachtige witte haar zag je dat ze ouder was. Zie het ook aan mijn vriendin, gebruikt ook bijna geen make up en is ook glad in haar gezicht.
  Ik vind het alleen wel erg vooral door de media dat jonge kinderen al zo gefocust zijn op hun uiterlijk. Was in onze tijd ook wel zo, maar naar mijn idee lang zo erg niet. Met 9-10 jaar al mascara op en niet te veel eten want dan word je dik. Wij gingen pas make up dragen toen we al een paar maanden op de middelbare school zaten. Misschien is het verschil ook wel platteland-stad, noorden-randstad.

 21. Leuk dat je hierover blogt! Ik volg de serie ook en begrijp ook niks van het hele botoxgebeuren. Sophie is prachtig! Daar doen die paar rimpels echt niks aan af. Ik snap niet dat al die anderen erin stinken. Tegen de tijd dat je zo veel rimpels krijgt dat je minder aantrekkelijk wordt is er toch geen houden meer aan. Dan gaat alles hangen en wat je ook doet, iedereen ziet dat je stiekem oud bent. De enige die er beter van wordt is de cosmetisch chirurg!

  1. Sophie heeft inderdaad een mooie uitstraling, dat vind ik ook. Heel natuurlijk. Ik vraag me inderdaad wel eens af of je gezicht, ondanks botox, op een gegeven moment dan toch gewoon ‘instort’ of zo.

   1. Ik denk niet dat het in één keer instort, de rimpels worden gewoon langzaamaan steeds erger en als je dat niet voor lief neemt moet je dus steeds meer botox gebruiken en begin je steeds meer op een barbie te lijken. :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.