Waarom creditcard?

waarom creditcard

Waarom een creditcard nemen?

Toen ik ging studeren kreeg ik van de Bijenkorf een waardebon van maar liefst 50,- euro als ik hun Bijenkorf card aanschafte! En die Bijcard bleek ook een creditcard te zijn. Zodoende heb ik al sinds mijn achttiende een heuse credit card.

En dat terwijl ik credit cards eigenlijk maar eng vind. Ik associeer ze met uitgaven doen waar je eigenlijk het geld niet voor hebt en torenhoge schulden. Maar eerlijk is eerlijk, credit cards kunnen ook erg handig zijn. Zeker als je weleens online spullen koopt.

Dus laten we credit cards eens nader bekijken!

Creditcard: wat is het eigenlijk?

Een creditcard is een pasje waarmee je diensten en spullen kunt betalen. Je kunt er bijvoorbeeld een hotelrekening mee betalen, een huurauto afrekenen of boeken kopen bij Amazon.com. Het verschil met een bankpasje is dat het geld niet direct van je bankrekening wordt geschreven.

Eigenlijk neem je dus een lening.

Je koopt iets ‘op de pof,’ en voelt het pas later in je portemonnee. En dat is ook wat ik een beetje eng vind aan een creditcard. Ik kan bijvoorbeeld hartstikke rood staan op mijn bankrekening, maar nog steeds dingen kopen met mijn creditcard.

Ik heb weleens gehad dat ik iets wilde afrekenen en dat ik te weinig saldo had. In zulke gevallen grijp ik nog weleens naar mijn creditcard. Maar dan heb ik altijd de neiging om tegen de kassière te zeggen: ‘Ik heb best geld hoor! Het staat alleen op mijn spaarrekening.’

De creditcard is een Amerikaanse uitvinding. De eerste Nederlandse credit card stamt uit 1957 en was van Diners Club.

ICS Creditcard van International Card Services

Mijn creditcard is van ICS. Dat staat voor International Card Services. Ik krijg elke maand een berichtje van hen dat ik mijn rekeningoverzicht kan bekijken en betalen. Een van de voordelen van kopen met mijn ICS creditcard is dat ik dan spaarpunten krijg. En die spaarpunten leveren weer korting op.

Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n ICS creditcard:

ics credit card

Waarom creditcard? Hierom!

Het handige aan een creditcard is dat hij in de hele wereld te gebruiken is. Wat dat betreft is het een universeel betaalmiddel. Als je ergens niet kunt pinnen met je bankpas, dan kun je altijd nog terugvallen op je creditcard. Ook kun je geld pinnen met je creditcard. Maar dat kost geld! Ik heb dat een paar weken geleden nog weer eens pijnlijk gevoeld…

Een paar weken geleden stond ik namelijk bij de kassa in de Albert Heijn. Ik wilde afrekenen en toen had ik mijn huishoudpasje toch niet bij me! Aargh! Toen heb ik dus met mijn creditcard eerst geld gepind en ben daarmee weer naar de kassa gegaan om te betalen. Dat waren dure boodschappen…. Want ik betaalde 4 euro extra voor het pinnen van 100,-… Ik baal er nu nog van.

Een creditcard is ook handig voor online aankopen. Hoewel ik zelf liever Paypal gebruik. Ik schreef daar ooit deze post over: Betalen met Paypal: is het wat, en is het veilig? Met Paypal betaal je wel meteen. Maar bij Amazon.com kún je niet met Paypal betalen, en moet het wel met een credit card.

Prepaid creditcard

Stel je hebt geen credit card. Maar je wilt ergens iets kopen waar je alleen met credit card kunt betalen. Dan zou je een prepaid creditcard kunnen kopen. Je vindt prepaid credit cards onder andere bij de Primera. Het principe van zo’n prepaid credit card lijkt op de OV-chipkaart! Je betaalt eenmalig 10,- voor de kaart en daarna kun je je saldo wanneer je maar wilt opwaarderen. Een voorbeeld van zo’n prepaid credit card is de Pay2d card.

pay2d prepaid creditcard

Het voordeel van zo’n prepaid creditcard is dat je wel de voordelen hebt van het betaalgemak van een credit card, maar zonder het risico dat je geld uitgeeft wat je niet hebt. Hoewel ook dat mis kan gaan, lees maar in mijn post paysafecard kopen via 0900

Kosten van een credit card

Een credit card kost geld. Ook als je hem niet gebruikt. Je betaalt namelijk per jaar een vast bedrag voor een credit card. Daarnaast rekenen ze vaak vrij hoge rente. Dus als je iets koopt met je creditcard betaal dan zo snel mogelijk de creditcard maatschappij! Mijn creditcard van ICS kost 12,50 per jaar.

Wil je weten wat de voordeligste creditcard is? Op Finler vond ik een handig overzicht.

Hoe en waar vraag je een credit card aan?

Er zijn speciale creditcardmaatschappijen. De bekendste zijn Visa, Mastercard en American Express. Maar ook banken geven creditcards uit. Sterker nog, zelfs bij de Gamma kun je een creditcard aanschaffen. En bij de ANWB. Ik heb toen meteen eens even gegoogled of de Kruidvat ook een eigen creditkaart heeft, maar dat dan weer niet.

Creditcard aanvragen bij de Gamma

Ik besloot eens te kijken hoe gemakkelijk ik een creditcard kon aanvragen bij de Gamma. Bij inkomen vulde ik een fictief inkomen in van: 0,-. Daarnaast vulde ik het inkomen van mijn man in. Het oordeel volgde al snel:

‘Helaas kunnen wij uw aanvraag niet goedkeuren.’

Thuisblijfmoeders kunnen geen creditcard aanvragen

In Amerika was een paar jaar geleden commotie omdat een thuisblijfmoeder werd afgewezen toen ze een creditcard aanvroeg. De reden was simpel: geen inkomen. De betreffende thuisblijfmoeder voelde zich hierdoor ongewaardeerd, en alsof haar werk thuis er niet toe deed. Bij de aanvraag voor de creditcard bij de Gamma gebeurde mij hetzelfde met mijn fictieve inkomen van 0,-. Eigenlijk wel raar dat ik als armlastige student zo een credit card kon krijgen, maar als ‘huisvrouw zonder inkomen’ niet.

Inmiddels is de regel aangepast in de VS, en kunnen thuisblijfmoeders daar wel degelijk een creditcard aanvragen.

Hieronder een filmpje hierover:

Credit card aanvragen: voorwaarden

Je kunt een creditcard online aanvragen. Ruim daar gerust 20 minuten voor in, want je moet heel wat gegevens invullen. Houd onder andere bij de hand: een identiteitsbewijs, je bankpas en zorg dat je je maandinkomen weet. In het algemeen gelden de volgende voorwaarden voor het aanvragen van een credit card:

 • minimale leeftijd 18 of 21 jaar
 • je moet een identiteitsbewijs hebben
 • je hebt inkomen nodig, de hoogte van het minimale inkomen verschilt per creditcard
 • je moet een rekening hebben bij een Nederlandse bank
 • je bent niet bekend bij het BKR (bureau krediet registratie in Tiel)

CVC code credit card

Als je betaalt met je creditcard moet je je cvc code opgeven.

CVC staat voor Card Verification Code.

Deze code is een extra bescherming. Hij is bedoeld om fraude te voorkomen. Deze code vind je terug op de achterkant van je creditcard in de vorm van 3 cijfertjes. Bij mijn Euroclix credit card staat hij helemaal rechts op de grijze streep waarop ik ook mijn handtekening moet zetten.

Bij mij bestaat de cvc code uit 3 cijfers. Hieronder zie je de achterkant van mijn Euroclix creditcard. Helemaal rechts het cvc nummer.

cvc code

Hoe betaal ik met mijn pinpas als ik een cvc code moet invullen?

Let op: op je bankpas staat géén cvc code!  Deze code staat alleen op creditcards. Als gevraagd wordt om te betalen en je moet een cvc code invullen heb je dus een creditcard nodig. Je kunt dan waarschijnlijk niet met je pinpas betalen.

Heb je geen creditcard? Kijk dan of je kunt betalen met Paypal, of iDeal. Of koop eventueel een prepaid creditcard waarmee je betaalt.

Hoe kan ik online betalen met Maestro zonder een CVC code?

maestro

Maestro is het eerste online betaalnetwerk. Als je op je bankpasje kijkt, dan zie je in de hoek waarschijnlijk een rood en blauw bolletje met daaronder de tekst Maestro. Maestro maakt pinnen mogelijk en geld opnemen. Ook in het buitenland.

Maestro is een debet card oftewel een pinpas.

Niet een creditcard.

Dat betekent dat er dus ook geen CVC code van toepassing is.

Creditcard waarom: samenvattend

Een creditcard is een handig betaalmiddel. Bijkomend voordeel is dat je verzekerd bent voor je aankopen!

Maar in de verkeerde handen kan het ook een gevaarlijk ding zijn! Het is namelijk erg gemakkelijk om meer geld uit te geven dan je hebt. En je ziet dan ook dat veel mensen in de problemen komen door hun credit cards. Een prachtig voorbeeld vind je in de persoon van Becky in de Shopaholic reeks!

creditcard

Wanneer kun je beter geen credit card nemen?

 • Als je er eentje wilt om de gaten in je budget te dichten!
 • Als je veel impulsaankopen doet.
 • Als je administratie een zootje is.
 • Als je slecht met geld kunt omgaan.

Wanneer is een credit card wel een goed idee?

 • Als je regelmatig naar het buitenland reist.
 • Als  je regelmatig aankopen doet via internet op sites waar je niet met Paypal kunt betalen.
 • Als je het prettig vindt om je aankopen automatisch verzekerd te krijgen.

Ben jij eigenlijk niet geschikt voor een creditcard, maar wil je er toch eentje? Kies dan voor een prepaid creditcard! Zie ook paysafecard kopen via 0900

Leestips

Heb jij een credit card? En zo ja wat voor soort?

Similar Posts

32 Comments

 1. Wij hebben ook een creditcard van ICS. Daarvoor hadden we er een van de ING destijds aangevraagd toen we naar de VS gingen en daar een auto wilde huren. De kaart van ICS is gelukkig veel voordeliger. We kregen EUR 50 cadeau toen we de kaart namen.
  Man moet voor zijn werk veel naar het buitenland en dan de kosten zelf voorschieten (vlucht, hotel, taxi en diner in het hotel zijn al betaald). Dat loopt toch nog op omdat ze regelmatig ergens anders dineren en lunchen. De credit card brengt dan uitkomst. We gebruiken de kaart ook voor prive uitgaven vooral online omdat deze dan verzekerd zijn. We betalen wel alles in een keer want de rente is niet mals.
  Op vakantie gebruiken we de kaart om een auto mee te huren. Je kunt er best zonder maar in ons geval is het handig.

  1. Hij klinkt inderdaad heel handig Nic. Zeker als je veel naar het buitenland moet is zo’n universeel betaalmiddel ideaal. Ik let ook altijd op dat ik de rekening snel betaal, want de rente is vrij hoog inderdaad.

 2. Wij hebben er een van de ANWB. Kost €12,- per jaar. We gebruiken hem voor online aankopen en de vakantie’s denk aan de tolwegen in Frankrijk of een auto huren in het buitenland. Voor de vakantie geeft het ook een veilig gevoel. Stel dat er wat gebeurd waardoor we bijvoorbeeld langer moeten blijven of de vliegmaatschappij gaat failliet en we moeten andere tickets ter plekke regelen. Mijn moeder had dit jaar dat haar vriendin was gevallen op vakantie in Mallorca. Ze moesten naar de het ziekenhuis en daarna om de 2 a 3 dagen naar de dokter voor controle. Die kosten moesten daar na elk bezoek meteen voldaan worden. Zeven keer een doktersbezoek a € 200,- plus de ziekenhuiskosten je bent dan zo door je geld heen en dan is de creditcard een fijne backup.
  Ingrid

  1. Vergeet er bij te zeggen dat ze wel verzekerd was maar je moet de bedragen daar ter plekke betalen en krijgt het later van de verzekeraar terug,
   Ingrid

  2. Even een tip in een dergelijke situatie. Je kunt bij de verzekering aangeven dat je het niet kunt voorschieten. Onze zoon is tijdens de vakantie eens in het ziekenhuis gekomen, Ze wilde toen geld zien daar. Wij hebben een creditcard, reisverzekering en voldoende cash om dit te kunnen maar we waren het niet van plan. Een telefoontje met de IZA was voldoende. Geen cent betaalt en geen rekening ooit gezien.

 3. Er is ook nog een mogelijkheid om een creditcard, gekoppeld aan je bankrekening te nemen. Hierbij wordt het bedrag dat je hebt uitgegeven met je creditcard aan het eind van de maand automatisch volledig van je rekening afgeschreven. Het voordeel is bij deze creditcard ook, dat hij niet geregistreerd wordt bij de BKR. Bij alle andere creditcards is dat namelijk wel het geval: het limietbedrag van je creditcard staat geregistreerd bij de BKR, of je het bedrag nu gebruikt of niet. Dus als je een limiet van €5000,- op je creditcard hebt staan (ook al heb je er €0,- van uitgegeven), dan sta je voor datzelfde bedrag geregistreerd bij de BKR.

 4. Ik kan er geen aanvragen, ben dan wel geen thuismoeder, maar geen inkomen is geen inkomen. Ik vind het ook raar dat de regel is verandert moet ik zeggen. Dat je werk belangrijk is thuis wil niet zeggen dat je geld genoeg hebt om niet in de schulden de komen? Dit heeft niks met ‘onbelangrijk’ te maken. Ik snap dondersgoed waarom ik geen creditcard aan kan vragen en ik zou iemand zonder inkomen, wat voor reden dan ook, zelf ook geen creditcard geven.
  De enige reden dat k er een zou willen is wanneen paypal weer eens bezig is met beveiligingen. Je moet daarna altijd je wachtwoord e.d. wijzigen en je creditcard gegevens opnieuw ingeven, dan moet ik weer gaan bellen om te zeggen dat ik die niet heb voor ik weer op m’n rekening kan, het blijft irritant en dat doen ze natuurlijk altijd in het weekend dus ik krijg weer problemen met te late betalingen, helaas kan ik niet zonder paypal en klagen over de verplichte creditcard gegevens heeft ook geen nut, dit doe ik regelmatig.

  1. De reden dat (thuisblijf)moeders in de VS nu ook een creditcard kunnen aanvragen is denk ik vanuit de gedachte dat het salaris van haar partner ook voor haar geldt.

   Dat van Paypal klinkt inderdaad erg hinderlijk! Dat heb ik gelukkig nog niet gehad.

  2. Oh ik weet de reden maar ik houd er niet van om van een ander uit te gaan. Wat als de relatie stukloopt en je hebt nog een bedrag openstaan terwijl je ineens het inkomen van je man moet missen? Want het feit blijft van de meeste mensen toch meer uitgeven dan ze hebben, zo niet is er niks aan de hand maar het is te makkelijk om dingen te kopen terwijl je het geld eigenlijk niet hebt. En misschien zie ik wel beren op de weg maar ik heb het te vaak meegemaakt in m’n omgeving en dan heb je ineens schulden en een groot probleem omdat je er alleen voor staat. :(

 5. We hebben geen creditcard. Nu gaan we in september naar Denemarken en bij de ANWB hoorden we dat je dan beter wel een creditcard kunt aanschaffen. Bij pech krijg je nl alleen een leenauto mee als je een creditcard hebt…

  1. Dat lijkt me inderdaad dan wel handig! Je zult maar net pech hebben. Eventueel kun je dan misschien zo’n prepaid credit card nemen? Of eentje van de ANWB?

 6. Ik heb een Master- en Bijenkorfcard. Deze laatste heb ik niet laten registreren als creditcard, dus kost hij me ook niets zolang ik hem niet als zodanig gebruik.
  De Mastercard gebruik ik redelijk veel, maar alles wat ik ermee betaal wordt maandelijks direct afgeschreven, zodat ik geen creditcardschuld heb.
  Je kunt er op afbetaling mee kopen en dat is nu net die grote valkuil waardoor vele mensen in de problemen komen. Nooit doen dus.

 7. Goed artikel. Ik vind credit cards klote, ik ben geneigd om ze te gebruiken op het moment dat ik geen geld terwijl…ik dus geen geld heb. Niet handig dus. Heb ook jaren geen credit card gehad om die reden maar miste het vaak voornamelijk voor reservering en garanties.

  1. Credit cards gebruiken om iets te kopen waarvoor je op dat moment eigenlijk geen geld hebt is inderdaad niet verstandig. Lastig dat je dan toch niet zonder kunt voor reserveringen en garanties Frederique.

 8. Ik heb er meerdere gehad in het verleden, met mijn ex man al, van de abn amro, lekker makkelijk om vooral gaten te dichten ja en daarmee een schuld op te bouwen.

  Met ex 2, alleen samen wonend, die hopte van de 1 naar de andere, en het werd nog erger, waarmee ik met name in de schuldsanering terecht kwam en hem mede daarom de deur uit heb geschopt, hij bleef kopen ook bij wehkamp, neckerman en otto op mijn naam vooral… pffffffffff

  Dus wat je ook zegt, het is makkelijk, voor mij? Alleen maar ellende, als ik alleen het woord credit card al hoor. Of dus lees.

  X

  1. Ik kan me voorstellen dat je haren te berge rijzen bij het woord ‘credit card’ als ik dat zo lees Morgaine. De dingen die je beschrijft zijn ook precies de redenen waarom ik credit cards een beetje eng vind!

   Fijn dat je ze nu uit je leven zijn gebannen.

 9. Bedankt voor die VISA tip! Dat is misschien wel een handige voor mijn vakantiebestemming, want daar schijn je alleen VISA te kunnen gebruiken en ik wil eigenlijk niet nog een extra lopend abonnement, naast mijn MasterCard, waar ik heel tevreden over ben.

 10. Hier ligt ergens een visakaart, al jaren ongebruikt. Om 1 of andere reden heb ik daar schrik van. Dat hebben we er bij onze kinderen ook goed ingepeperd. Koop niets waar je geen geld voor hebt. Zelfs geen auto.

  1. Herkenbaar Pascale! Ik wil mijn kinderen ook leren om niet ‘op de pof’ te kopen. Zeker omdat je regelmatig krantenartikelen leest over jongeren die in de schulden zitten.

 11. Ik heb er ook één. Al jaren, sinds mijn studententijd. Ik zou niet zonder kunnen, aangezien ik veel reis. In Nederland gebruik ik hem praktisch nooit, behalve voor internet aankopen via Amazon (Engeland). Maar heel bewust. Dit bedrag wordt dan aan het einde van de maand afgeschreven en dat laat ik niet verspreiden. Zodat ik het in controle heb.

  Tijdens het reizen is het nodig om hem te hebben. Anders lukt autohuur niet eens, bijvoorbeeld. Ik gebruik hem niet altijd (bijvoorbeeld in Azië), maar het is een goede back-up. Mocht er geen bank zijn of het geld is op in de automaat.

  Dat een huisvrouw zonder inkomen geen creditcard kon krijgen in Amerika, vind ik terecht. Niet dat het gaat omdat ze huisvrouw is, maar om het niet hebben van een inkomen. In Amerika wordt er te pas en onpas mee gegooid. Dat er een recessie is geweest, heeft daar mee te maken. Als men daar bewuster met een creditcard zou om gaan, had dat wereldwijd niet zoveel problemen gekost. Men strooit daar met geld. Een creditcard is voor de gemiddelde Amerikaan een pinpas namelijk. Men heeft er vaak meer dan één en zelfs boodschappen worden met een creditcard betaald. Heel raar vind ik dat, als Nederlander die een creditcard ziet wat het is: een lening.

  Goed dat je hier over geschreven hebt. Maakt mensen bewuster!

  1. In Amerikaanse films zie je inderdaad wel eens iemand afrekenen en de ene na de andere creditcard proberen om mee te betalen. Op die manier gebruikt lijken ze me inderdaad niet ongevaarlijk!

 12. Meerdere lezers merken hier terecht het gevaar op van de oplopende schuld die bij creditcard gebruik op de loer ligt.

  Helaas heb je toch soms een creditcard nodig om zaken online te kunnen kopen, want niet overal wordt iDEAL geaccepteerd helaas.

  De 3V Card die hier als prepaid suggestie wordt genoemd is er helaas mee gestopt, maar er zijn wel alternatieven te vinden. Zie: https://www.debitcard.nl/debit-card-vergelijken/

 13. Een creditcard heb ik ook, maar dat komt dat je soms in het buitenland niet met paypal kunt betalen.
  Het is zijn handige betaal methodes, maar ook erg gevaarlijk. Hans

 14. Ik heb er ook een, puur voor de vakantie genomen omdat we daar een auto wilden huren. Zo af en toe is het inderdaad handig voor aankopen in het buitenland, maar als ik hem daarvoor gebruik los ik het ook weer meteen af.
  Als je dingen op amazon wilt kopen is er tegenwoordig ook amazon.nl en daar kan je met ideal betalen. Scheelt gelijk een hoop verzendkosten en zo vergeleken met amazon.com ;-)

 15. Ik heb nooit een creditcard gehad. Ook nooit gemist trouwens. Vroeger moest je voor dingen in het buitenland wel eens een creditcard gebruiken maar dat regelde ik dan via mijn dochter die wel een creditcard had.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.