BKR registratie en smartphone abonnement: 3 x voorkomen

bkr registratie

Hoe zit dat met een BKR registratie en een smartphone abonnement? Op de site van Tele2 las ik:

‘Let trouwens goed op als je kiest voor een goedkoop mobiel abonnement met een telefoon erbij. Want dit komt tegenwoordig in veel gevallen in de praktijk neer op een BKR-registratie. Want een telefoon kopen met abonnement ziet de overheid als een lening. En dat kan dus gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hypotheek.’

En hoe kun je zo’n BKR registratie voorkomen?

BKR registratie betekenis

BKR staat voor Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit bureau houdt alle ‘leningen’ die je bent aangegaan bij. Mensen die leningen geven kunnen zo zien of iemand een verantwoord risico is om geld aan te lenen. Het irritante van een BKR registratie bij een smartphone abonnement is dat de meeste mensen dat niet ervaren als een ‘lening afsluiten’.

Ze nemen gewoon een abonnement met gratis smartphone erbij!

Hoezo lening?

Maar:

‘Iedere vorm van lening van een bedrag van 250 euro of meer wordt aangemeld bij het BKR.’

En een abonnement met gratis toestel valt hier dus onder. Tenzij je smartphone minder dan 250 euro waard is. Maar als je bijvoorbeeld een smartphone uit de iPhone 14 serie kiest bij een abonnement, dan ga je daar al ruim over.

iPhone 14 komt in het najaar uit

Veel mensen kijken met wild kloppend hart uit naar de nieuwe iPhone 14 die dit najaar uitkomt. Er wordt wild gespeculeerd over hoe de nieuwe iPhone 14 er wel niet zal uitzien, en wat de kenmerken zijn! Soms lekt er zelfs informatie uit! Zou de iPhone 14 een extra luxe model zijn van…. titanium! Er zijn mensen die voor zo’n nieuw model smartphone graag een registratie bij het BKR over hebben!

BKR registratie inzien

Misschien vraag je jezelf nu wel af: ‘Uh-oh! Misschien heb ik ook wel een BKR-registratie dan!’ Goed nieuws: je kunt je BKR registratie inzien door naar www.mijnkredietoverzicht.nl te gaan. Er zijn twee soorten registratie: een positieve en een negatieve. Een positieve registratie is simpelweg de registratie van je lening. In dit geval bijvoorbeeld voor een iPhone 14 bij een abonnement. Als je regelmatig te laat bent met betalen kan dit een negatieve BKR registratie worden. Dan sta je dus officieel geregistreerd als iemand die niet op tijd zijn of haar rekeningen betaalt.

Op zich zou je je kunnen afvragen: ‘Hoe erg is het dan eigenlijk dat ik een BKR registratie heb zo lang het maar een positieve registratie is?’ Het punt is dat ook een positieve registratie invloed heeft op het bedrag dat je kunt lenen. Tegelijkertijd zou je ook kunnen zeggen dat het voor je eigen bestwil is. Het is nooit een goed idee om meer te lenen dan je kunt terugbetalen.

Ik heb geen registratie bij het BKR

Inmiddels wilde ik zelf ook weten of ik geregistreerd sta  bij het BKR. Dat blijkt niet het geval! Kijk maar:

bkr registratie

Ik ben daar toch wel blij om. Dat is dan weer een voordeel van prepaid ; )

BKR registratie en telefoon abonnement

Stel, je vindt het een vervelend idee dat je een BKR registratie krijgt alleen maar omdat je een smartphone bij je abonnement hebt. Je koopt bijvoorbeeld een iPhone 14 Pro met abonnement. In mijn beleving krijg je die iPhone dan gratis, maar dat is natuurlijk niet zo. Je lost dat toestel af in meerdere maanden. Vandaar ook dat het een verkapte lening is, die tot een registratie bij het BKR leidt.

Je kunt de volgende 2 dingen doen om een BKR registratie bij een telefoon abonnement te voorkomen.

 • Betaal het toestel in combinatie met het abonnement in één keer. Probleem hiermee is vaak dat mensen dat bedrag niet altijd meteen zo voorhanden hebben…. Dat is ook wat de constructie ‘gratis’ smartphone bij een abonnement zo aantrekkelijk maakt.
 • Koop gewoon een losse smartphone in combinatie met een zogenoemd sim-only abonnement.
 • Koop een losse smartphone en combineer dat met prepaid. Dit doe ik!

BKR registratie en telefoon abonnement samenvattend

Als je een ‘gratis’ smartphone krijgt bij een abonnement, dan betekent dit dat je die vervolgens gaat betalen. Is je smartphone meer dan 250 euro waard? Dan leidt dat automatisch tot een BKR registratie. Met mijn Huawei smartphone in combinatie met prepaid heb ik dat probleem niet.

Heb jij een BKR registratie? En wat vind je daarvan?

Gebruikte bronnen onder andere: Tele2, iPhoned, Stichting BKR, iDIN, Coolblue, Wikipedia, RTL Nieuws

Similar Posts

24 Comments

 1. De enige lening die ik heb, is mijn hypotheek. Ik heb ooit één keer zo’n ‘gratis’ telefoon abonnement gehad, maar inmiddels kies ik weer voor een losse telefoon en een sim-only abonnement. Bevalt mij prima. Die telefoon gaat al ruim vier jaar mee en ja, bij een abonnement ‘mag’ je na twee jaar een nieuwe, maar ik hoef niet zo nodig de nieuwste. Als het werkt, ben ik blij.

 2. Ik vind de BKR registratie een onvolledig systeem. Zo sta je geregisireerd bij de BKR als je een betaalrekening hebt waar je rood op mag staan, idem voor je VISA card. Maar als je niet rood staat op die rekening geeft de bank bij het afsluiten/oversluiten van je hypotheek toch aan dat je “rood” staat ondanks dat je aangeeft behalve de hypotheek geen schulden te hebben. Moet je dan die rekeningen tijdelijk opzeggen en daarna weer activeren? Belachelijk, dit hebben wij niet gedaan.

 3. Ik ben maar overgestapt op een sim only abbonnement. Af en toe koop ik zelf een goede telefoon die dan weer een paar jaar meegaat. Uiteindelijk goedkoper uit!

 4. Daar kwamen wij helaas te laat achter. Het lijkt inderdaad rooskleurig ‘een gratis telefoon’ bij een abonnement maar eigenlijk is het gewoon misleidend. Goed dat je er een blog artikel over schrijft!

 5. Het is uiteindelijk ook goedkoper om een tweedehands telefoon of refurbished telefoon te kopen en deze te combineren met een sim only abonnement. Maar ja…als je echt denkt niet zonder dat spiksplinternieuwe model te kunnen, dan moet je diep in de buidel tasten.

 6. Oh, joh! Dat wist ik niet. Maar zolang je op tijd betaalt, is het niet zo erg, denk ik. Ik heb zelf geen BKR-registratie. Ik koop gewoon zelf een telefoon bij mijn supergoedkoop abonnementje.

 7. Mijn Samsung smartphone was destijds 249 euro, maar die kon je dan ook nergens krijgen bij een abonnement. Heb ik dus los besteld. Hij voldoet na 2 jaar nog prima en inmiddels zit er Android-11 op. Het zelfde soort met een normale camera kost nog geen 200 euro. Zelf heb ik er een los abonnementje bij van 8 euro/mnd, waarvan ik maandelijks maar een kwart gebruik. Dwz in huis belt/internet ie over wifi en alleen buiten spreek ik m’n bundeltje aan en zoveel is dat niet. Onderweg pak ik alleen belangrijke telefoontjes op. Dat zijn er bitter weinig. De rest bel ik thuis terug als het mij schikt.

  Kortom geen lening. Ook niet voor een auto (die ik niet heb) of m’n huis. Ben opgevoed door ouders die bang waren voor leningen en zo slecht is dat niet.

 8. Heel goed om hier alert op te zijn.
  Het BKR registreert ahw je kredietwaardigheid. Als je veel kleine leningen open hebt staan bijv. telefoon, maar ook postorder (betalen op afbetaling) zoals Wehkamp, Otto, of je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening, dan telt dat allemaal bij elkaar op. Het bedrag aan leningen die je hebt openstaan, gaan van je totale kredietwaardigheid af. Betekent dat je een minder hoge hypotheek mag afsluiten (terwijl je het wel zou kunnen aflossen) en geen nieuw doorlopend krediet mag. Dan zijn opeens die kleine kredieten een flinke sta-in-de-weg.

 9. Ja ik heb er een. Ik wist het ook wel maar ik vind dat het duidelijker gecommuniceerd moet worden want het valt me op dat veel mensen het niet weten en er achteraf van schrikken.

 10. Ik kies al jaren voor sim only en koop pas een nieuwe telefoon als mijn telefoon echt op is (snel leeg, langzaam). Vaak doe ik er tussen de 2 a 3 jaar mee

 11. Oeh nu ik er over nadenk, heb ik denk ik nu ook een bkr registratie. Heb namelijk net een nieuw abonnement met telefoon. Wij kregen er ook last mee toen mijn man nog een abonnement had lopen en we onze hypotheek over wilden sluiten. Goed om hier aandacht aan te geven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.