Prepaid of abonnement: dat is de vraag!

prepaid of abonnement

Prepaid of abonnement.

Dat is de zogenoemde ‘million dollar question’!

Sinds mijn eerste mobiele telefoon heb ik altijd prepaid gehad. Ik houd immers niet van bellen, dus ik kon gerust een jaar doen met een tientje beltegoed. Van dingen als sim only had ik nog nooit gehoord.

Van knopjes indrukken naar ‘vegen’

Maar sinds het eerste mobieltje in de jaren 80 waarmee je alleen maar kon bellen, zijn de ontwikkelingen snel gegaan.  Nu heb ik net als de meeste mensen een smartphone. En een smartphone is veel meer dan een manier om mensen te bellen! Het is eigenlijk een soort mini-computertje.

Hoe gebruiken mensen hun smartphone?

Mensen bellen veel minder met hun smartphone dan vroeger. De oorspronkelijke functie is veel minder belangrijk geworden. Wat doen we er dan nu mee? Tegenwoordig gebruiken mensen hun smartphone onder andere voor:

Optimaal gebruik smartphone: internet nodig

Om te bellen met je smartphone heb je geen internet nodig. Maar voor al die nieuwe functies en mogelijkheden, is internet meestal noodzakelijk. En dan blijkt prepaid toch niet zo handig… Zo kan ik bijvoorbeeld mijn Headspace app niet achter in onze tuin gebruiken om te mediteren, want dan heb ik geen internet meer… Dat brengt me op de vraag:

Prepaid of abonnement: zou het een goed idee zijn om van prepaid over te stappen naar een abonnement?

En hoe kom ik van prepaid naar abonnement met nummerbehoud? Want ik wil natuurlijk geen gedoe met een nieuw telefoonnummer.

Prepaid of abonnement

Prepaid

Met prepaid betaal je vooraf. Je koopt een ‘tegoed,’ en elke keer dat je iemand belt, sms’t of internet, gaat dit van je tegoed af. De Consumentenbond schrijft waarschuwend: ‘Met prepaid zijn de tarieven per minuut, sms en MB hoger dan bij een abonnement.’

Abonnement

Bij een abonnement betaal je een vast bedrag per maand. Zolang je niet meer gebruikt dan wat je abonnement je biedt, heb je geen extra kosten. Gebruik je meer, dan moet je later bijbetalen.

Van prepaid naar abonnement nummerbehoud

Ik heb op dit moment een Huawei smartphone, die ik prima vind. Een nieuwe smartphone vind ik dan ook niet nodig. Ik zou dus kunnen kiezen voor Sim only. Sim only is een abonnement zonder toestel. Je koopt dan bijvoorbeeld alleen een nieuwe simkaart, en die doe je in de smartphone die je al hebt. Je betaalt alleen voor je mobiele abonnement.

Je eigen telefoonnummer behouden

Je eigen telefoonnummer behouden bij de overstap van prepaid naar een abonnement blijkt kinderlijk eenvoudig. Alle providers bieden deze optie aan. Bij bijvoorbeeld KPN leggen ze het als volgt uit:

‘Wil je je huidige 06-nummer behouden? Geen probleem! Kies voor ‘nummerbehoud’ tijdens het bestellen.’

Een kwestie van aanvinken dus.

Prepaid of abonnement: Zal ik wel, of zal ik niet?

Op de site van De Consumentenbond hebben ze een handige tool, die je kunt invullen. Op basis van je gegevens krijg je vervolgens een overzicht van je opties.

Prepaid vergelijken Consumentenbond

Screen Shot 2020 07 22 at 13.52.05

Zoals je ziet verwacht ik niet te bellen, maar wil ik wel de optie van 1 sms-je hebben. Bij MB data heb ik 750 ingevuld, omdat dit heel gemiddeld is.

Het goedkoopste abonnement dat ik kan kiezen volgens deze tool is 6,50 per maand. Is dat een goed idee voor mij?

Laten we eens kijken wat ik zoal heb uitgegeven de afgelopen 7 maanden.

Mijn belkosten sinds januari

Op dit moment heb ik prepaid van Bliep. Niet om een goede, weloverwogen reden, maar omdat ik hun naam zo grappig vond: ‘Bliep!’ Hieronder zie je mijn gebruik en kosten sinds januari 2020:

Screen Shot 2020 07 22 at 14.39.37

Als ik dat zo bekijk, heb ik geen abonnement nodig. Dat komt natuurlijk ook omdat ik thuis werk en permanent beschik over mijn computer en internet. Als ik moest reizen, of buiten de deur werkte, zou een abonnement wellicht wél interessant zijn.

Prepaid en sim only bij KPN

Bij KPN kun je zowel een prepaid sim-kaart kopen als een sim only abonnement. KPN belooft onder meer:

 • In heel Nederland altijd verbonden, dankzij 99,4% dekking.
 • Flexibele data- en belbundels
 • De vrijheid om alles maandelijks aan te passen.
 • In Nederland én in de EU
 • Je kunt je abonnement in de hele EU gebruiken zoals je thuis gewend bent.

Mijn conclusie over prepaid of abonnement

Op dit moment is prepaid voor mij voldoende. Een abonnement zou handig zijn, maar is niet noodzakelijk omdat ik vanuit huis werk.

In het algemeen geldt dat prepaid vooral geschikt is voor mensen die weinig bellen, of hun smartphone soms maandenlang niet gebruiken. Anders is sim only een betere optie. Op bellen.com zeggen ze:

‘Wie meer dan zo’n 30 minuten per maand belt, is goedkoper uit met een sim only abonnement.’

Wat heb jij? Prepaid of een abonnement? En wat zijn je overwegingen?

Leestip

Prepaid zonder verplicht opwaarderen

Besparen op internet

Gebruikte bronnen o.a.: bellen.com, telefonievergelijker, Consumentenbond, KPN, Gadget Cover, The Telegraph, CNBC, Pew Research

Dit artikel betreft een samenwerking. 

Similar Posts

40 Comments

 1. Ik heb al jaren het goedkoopste sim-only abonnement en dat bevalt me prima. Ik moet overal bereikbaar zijn en iedereen kunnen bereiken voor het geval dat ik zou vallen en niet meer overeind kan komen. Mijn telefoon gaat zo’n drie a vier jaar mee.

  1. Heb dit keer gekozen voor een abonnement, maar dan wel sim-only. Zo weet ik zeker dat ik altijd kan bellen en internet heb.

 2. mijn iphone heb ik nu al een jaar of 3 maar is nog prima
  Ik heb een abonnement, eigenlijk altijd gehad, want vroeger moest je herladen in de bankautomaat of met een kaartje dat je kocht in de winkel enz, en ik vond dat stom.
  -€en @->- voor jou.

 3. Ik heb een abonnement en ben daar blij mee. Mijn wifi is behoorlijk slecht thuis (tja, platteland enzo) en als die eruit vliegt, maak ik gebruik van mijn megabundel op mijn telefoon. Kan ik dan ook prima een hotspot mee maken voor de laptop en dus gewoon doen wat ik wil doen.

 4. Ik heb al jaren een abonnement en kan echt niet zonder. Mijn smartphone gebruik ik heel veel, ook internet en allerlei (betaalde) apps. Zowel zakelijk voor Reismuts als voor mijn andere baan.

 5. Ik ben altijd bij prepaid blijven hangen, en met smartphones is dat voor mij juist helemaal prima. Ik heb wifi in huis (en mijn “landgoed” is niet zo groot dat er hoeken zijn in huis of tuin waar ik geen internet meer heb), op mijn werk, bij familie en vrienen, als ik met de trein ga… En verder vind ik het juist wel heel lekker dat er ook plekken zijn waar ik dan gewoon geen internet heb.

 6. wij hebben alle 4 een flink abonnement een prepaid zou niks voor ons zijn. onze telefoons gebruiken wij ook zakelijk dus dan is een prepaid al helemaal niks ;)

 7. Ik ben ooit begonnen met prepaid, maar toen ik overgegaan ben op een smartphone heb ik een goedkoop abonnement genomen. Ik ben niet altijd thuis en wil graag bereikbaar blijven. En ik gebruik mijn smartphone ook best wel veel.
  Als je teveel van je bundel gebruikt is het beter om vooraf MB’s bij te kopen (mijn provider geeft me dan een seintje). Dat is goedkoper dan achteraf bijbetalen.

  1. Bereikbaarheid kan zeker belangrijk zijn. Maar ben je dat niet ook met prepaid? Je kunt altijd nog gebeld worden dacht, zelfs als je zelf niet meer kunt bellen door gebrek aan beltegoed.

 8. Ik heb al jaren een abo en vind dat ontzettend handig….denk wel dst het goedkoper kan maar ben niet zo een ster in vergelijken

 9. Ik heb wel een smartphone en prepay en bevalt me prima en dan heb ik deze van lebara en koop dan in winkel die het heeft een tegoed van 20 en ontvang dan ook 20 gratis en scheelt weer. Bij 10 euro is het maar 10 dus ik neem altijd die van 20 Daarbij is het zo als ik met de man belt mocht het eens nodig zijn en jij hebt ook prepay Lebara dan bel ik gratis. Je bepaalt dan lekker zelf wanneer je opwaardeert, en betaalt dus alleen voor wat je gebruikt. Zeg maar dag tegen die rekening op de mat. Want internetten doe ik op de laptop.

 10. ha Nicole,

  wat een goed onderzoek!
  Je leest je goed in.

  Ik heb gewoon een all-in pakket bij de KPN: tv- internet- gratis bellen all over the world-gratis sms.
  Dat is voor mij het makkelijkst. Ik bel dus nooit meer met mijnvaste telefoon, want die kost geld. Maar gebeld worden is gratis.

  Groetjes!

 11. Ik heb een abonnement op n de voornaamste reden is dat ik dan elke 2 jaar een nieuw toestel kan uitkiezen en dat vind ik leuk 🍀☺️❤️

 12. Ik heb een abonnement gewoon omdat het makkelijk is onbepekt bellen en sms voor €30
  Ik bel wat af hihi

 13. Ik heb ‘n abonnement bij T-Mobile met EU bellen en sms, onbeperkt internet. Ik gebruik ‘m voornamelijk voor foto’s, bankieren, agenda, Mijn overheid, en ook bel ik er nog wel eens mee :P
  Mijn abonnement is goedkoper dan vast bellen, dus ja.

 14. Ik heb al jaren een abonnement bij Vodafone. Ik gebruik mijn telefoon veel voor mijn bedrijf, wel fijn dat ik er dan gelijk een goede smartphone bij heb. Belangrijkste vind ik, is dat hij foto’s en filmpjes kan maken van goede kwaliteit. Ik maak veel foto’s/filmpjes van mijn kinderen en zo heb ik altijd een goede camera bij me.

 15. Ik betaal 4 euro per maand voor onbeperkt bellen en 200 sms’jes. Internet kan ik alleen gebruiken als ik thuis ben. Ik maak vooral gebruik van beeldbellen op mijn telefoon. Mijn vaste telefoon heb ik opgezegd.
  Als ik op internet wil, ga ik wel achter de PC zitten.

 16. Ik heb een klein simonly abo, aangezien ik niet veel bel en vrijwel nooit internet gebruik. Prepaid zou ook een optie voor mij kunnen zijn, maar ik wil mijn nummer behouden en dat gaat dan niet

 17. Ik heb goedkoopste sim-only abonnement maar af en toe de data is op. Ik gebruik smartphone meestal om foto` “s en filmpjes te maken en WA en andere sociaal media`s

 18. Ik heb al jaren een sim only abonnement en dat bevalt me erg goed. Heb ook wel prepaid gehad, maar vind het vervelend om ineens zonder tegoed te zitten, dus dan liever een goedkoper sim only.

 19. Wij hebben beide Prepaid van KPN.

  Wij kunnen voor 10 per maand per sim, onbeperkt internetten en hebben dan een x aantal sms/minuten. Zelfs in europa geld deze bundel :)

  Dus de benefits van het abonnement, maar niet de lasten. Voor ons ideaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.