Wanneer heb je écht een nieuwe smartphone nodig? 11 signalen!

nieuwe smartphone

Wanneer heb je echt een nieuwe smartphone nodig?

Waarom is het zo dat de meeste mensen regelmatig een nieuw mobieltje kopen?

Volgens de Consumentenbond is de gemiddelde levensduur van een smartphone maar 2,5  tot 4 jaar!

Is dat omdat we worden verleid door nieuwe mogelijkheden van smartphones zoals de iPhone 15?

iPhone 15 en Shiny Object Syndrome

De aantrekkingskracht van ‘het nieuwste model’ ook wel Shiny Object Syndrome genoemd. Je wordt verleidt door mooie, nieuwe dingen! De Amerikaanse Consumer Technology Association (CTA) deed onderzoek naar ons koopgedrag en mobieltjes. Hieronder een aantal interessante resultaten:

 • 21%: Ik wil de iPhone 15 of de nieuwste Samsung omdat ik het nieuwste model wil
 • 4% Ik kocht een nieuw mobieltje omdat mijn oude ‘uit de mode’ was.
 • 64%: Ik moest wel een nieuwe kopen omdat de oude niet meer goed werkte.

Wanneer heb je echt een nieuwe smartphone nodig?

Om even voor mezelf te spreken: ik kocht ooit een nieuwe smartphone omdat ik anders de Zombies app niet meer kon gebruiken voor het hardlopen.

zombies app

De Zombies app is een app waarbij je  als hardloper door een post-apocalyptische wereld rent. Regelmatig hoor je dan in je oor dat er zombies aankomen, en dat je dus sneller moet rennen! Ik kan je zeggen, dat dit best goed werkt.

Ik was dan ook erg blij met de app, maar toen werd de app vernieuwd. En mijn smartphone kon dat niet aan.

Dat was voor mij toen aanleiding om zuchtend en steunend een nieuwe smartphone te kopen.

Wat zijn de signalen dat het tijd is voor een nieuwe smartphone?

11 Signalen dat het echt tijd is voor een nieuwe smartphone

 1. Je smartphone wordt trager en trager.
 2. Zelfs als je allerlei apps verwijdert en digitale foto’s opruimt, blijft je smartphone traag.
 3. Je krijgt steeds vaker bericht dat een app niet geschikt is voor je smartphone omdat het besturingssysteem ‘te oud’ is.
 4. Apps die je vaak gebruikt werken ineens niet meer.
 5. Mensen lachen je uit als ze jouw smartphone zien.
 6. Er zitten zulke grote krassen op het scherm dat je alleen nog met dichtgeknepen oogjes enigszins kunt zien wat er in vredesnaam staat.
 7. Je krijgt geen systeem software updates meer. Nou zou je denken: ‘Mooi, dan ben ik daar ook eindelijk vanaf!’#ik, maar het betekent dat je smartphone kwetsbaar wordt voor hackers en andere onverlaten. Het is dus helemaal geen goed nieuws.
 8. Zelf al laad je jouw iPhone of Android smartphone uren op, binnen 5 minuten is de batterij alweer leeg.
 9. Je vindt de kwaliteit van je digitale foto’s niet meer goed genoeg.
 10. Je komt voortdurend opslag tekort op je smartphone. Dit had ik met mijn iPhone5. Ook dat was destijds voor mij een reden voor een nieuwe smartphone.
 11. Hoewel je smartphone nog prima is, krijg je moeite met lezen en bedienen van je smartphone. In dat geval kan het nodig zijn om een groter model met grotere toetsen te kiezen. Zoals een zogenoemde senioren smartphone. In dat geval is het dus niet je mobieltje dat veroudert, maar jijzelf.
 12. Je krijgt steeds vaker problemen met je mobieltje. Zo was het bij mijn oude Huawei erg lastig om de informatie van mijn Fitbit te koppelen met de Huawei. En dat wilde ik wel omdat ik op die manier mijn dagelijkse stappen doorgaf, en daarmee verdien ik punten met de asr Vitality app. Soms mis ik mijn oude Huawei, maar als ik aan dat gedoe denk, is het meteen weer over.

iPhone 15

Een mooi voorbeeld van de verleiding van een mooi nieuw model smartphone is de iPhone 15. Deze heeft onder andere een 18% grotere accu, en dat betekent dat de batterij langer meegaat. Ook erg leuk vind ik dat de iPhone 15 naast de standaardkleuren wit en zwart ook te koop is in felroze en knalblauw!

iphone 15

De iPhone 15 krijgt ook een zogenoemd dynamic island.

Waarom Rutte overstapte naar een nieuwe smartphone

Een mooi voorbeeld van iemand die jarenlang hetzelfde mobieltje bleef gebruiken is natuurlijk Mark Rutte! In 2013 kocht hij in New York een Nokia 301. Kijk, zo staat dit mobieltje op Coolblue:

nieuwe smartphone

Daarnaast had Rutte weliswaar ook een iPhone maar die gebruikte hij vooral als mini computer ‘om het nieuws te volgen’.

Alle communicatie deed Rutte via zijn Nokia. Dat hij daardoor niet in groepsapps kon, vond hij onbelangrijk, evenals het feit dat er weinig opslagruimte op de Nokia zat.

Pas in mei 2022 kocht Mark Rutte noodgedwongen een nieuw mobieltje, omdat de Nokia simpelweg niet meer voldeed. Zo bleek tijdens een paar dagen in New York dat de Nokia niet op 4G kon, terwijl in de stad geen 2 of 3G meer te krijgen was.

Ingehaald door de technologie dus!

Nieuwe smartphone samenvattend

Uit onderzoek blijkt dat een smartphone gemiddeld tussen de 2,5 tot 4 jaar meegaat. Als je langer met je mobieltje wilt doen dan kan dat wel.

Wees er voorzichtig mee, en investeer in goede bescherming zoals een hoesje.

Tegelijkertijd zijn er wel degelijk grenzen aan hoe lang je met een mobieltje kunt doen. De technologische ontwikkelingen gaan nu eenmaal snel, en voordat je het weet werkt je mobieltje niet goed meer.

En bij Apple beloven ze dat, als je hun nieuwste iPhone koopt, je daarna nog minstens 5 jaar software updates krijgt!

Met andere woorden: als je nu de nieuwe smartphone iPhone 15 koopt, dan kun je daar gegarandeerd mee doen tot en met 2028!

Hoe lang doe jij gemiddeld met je smartphone?

Gebruikte bronnen onder andere: American Consumer Technology Association CTA), Bright, MacRumors, AD, HLN, Everphone en T-Mobile.

Similar Posts

40 Comments

 1. Wij doen er een jaar of 4, 5 mee. Maar dan moet die niet kapot gaan. Ruim anderhalf jaar geleden viel de mijne met de bovenkant op de pedalen van het orgel, en dat kon die niet hebben, en mijn man kreeg hem niet meer aan de praat. De volgende dag heb ik een nieuwe gekocht, een gewone samsung, makkelijk in gebruik.

 2. Hiervoor had ik altijd een Samsung en dan was na 1,5 jaar de batterij ‘op’. Nu heb ik een Huawei en die gaat al ruim 5 jaar mee. Ik ben gelukkig niet gevoelig voor nieuwe modellen, maar vind het wel belangrijk dat alle apps goed werken. Ik merk wel dat die van mij ouder wordt, maar tot nu toe gaat het allemaal nog prima, dus voor mij nog geen nieuwe.

 3. De batterij van mijn oude smartphone was zo snel leeg dat ik ten einde raad een nieuwe kocht. Weer een kleine want die grotere modellen kan ik niet met één hand vasthouden.
  Deze nieuwe iPhone bevalt niet omdat:
  1. De knopjes aan de zijkant zo ongelukkig tegenover elkaar zitten dat ik al honderden screenshots heb gemaakt terwijl ik alleen de iPhone uit wilde zetten;
  2. Ik kan geen koptelefoon gebruiken zonder extra hulpstuk ( een klein friemeltje dat ik steeds kwijt raak)
  3. Ik kan geen koptelefoon gebruiken terwijl de iPhone oplaadt, want dat haat via hetzelfde gaatje.
  Kortom: spijt spijt spijt, dat is drie keer spijt van deze aankoop.

 4. Ik heb een Samsung.
  De vorige was ruim drie jaar oud, kreeg geen updates meer en dat vond ik wel een dingetje.
  Nu weer een nieuwe Samsung, erg blij mee.
  Updates t\m 2028
  Dat ga ik wel redden denk ik.
  Hoeft van mij niet allemaal high tech te zijn.

 5. Ik heb samsun 9+. Niet zolang geleden heb ik bij iemand of batterij goed werken. Hij is nog goed. Ik ben ook zuinig ermee. Ik hoefde geen nieuwe. Fijne dag.

 6. Mijn huidige mobieltje is een Motorola, heet tegenwoordig Lenovo, en is mijn 3de mobieltje in 21 jaar tijd! Hij is al ruim 6,5 jaar oud en er mankeert nog niets aan! Ook qua opladen niet. Alle apps, ook van 6,5 jaar oud kan ik nog steeds gebruiken! En hij wordt intensief gebruikt! Hiervoor had ik ook een Motorola. Die heb ik 7 jaar gebruikt.
  Als de huidige de geest geeft ga ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wederom voor Motorola/Lenovo.

 7. Mijn Huawei uit 2017 voldeed nog prima aan mijn bescheiden wensen. Bereikbaar zijn en een sms versturen. Ik doe niet aan WhatsApp.
  Maar de Huawei kon mijn gehoortoestel niet ontvangen en dus kwam er een Samsung die hopelijk weer een tijdje dienst kan doen.

 8. Heb de mijne Samsung al heel wat jaren en slechts de batterij heb ik eens vervangen. Maar ik heb deze slechts om te bellen of om gebeld te worden. Nooit niks mee gehad verder nog. En ook die van mijn man heb ik nog dus mocht er toch eens wat gebeuren dan neem ik die dan wel weer.

 9. Ik had een Huawei en na een kleine 3 jaar kreeg ik er problemen mee en moest ik hem geregeld opnieuw opstarten. Nu heb ik een Motorola gekocht

 10. 3 jaar geleden kocht ik voor het eerst een mobiele telefoon en dat werd een smartphone M31 van Samsung. Reden was dat mijn digitale Nikkon cameraatje het begeven had. In deze smartphone zit een redelijk goede camera. Verder Oled met grorillaglas (nog geen krasje op te bekennen en een accuduur van nog altijd ruim 1 week. De prijs van 250 euro stond me aan. Hij is begonnen als Android 10 en is inmiddels verhoogt naar 12. Verder zal ie niet gaan. Hij is nog net zo snel als in het begin. Kan ik met mijn wensen nog zeker 3 of meer jaren mee vooruit. Nu ligt de kritische grens bij Android 8. Lager geeft app-problemen.

  Je kan gewoon de letters groter zetten als je kippiger wordt.

 11. Zodra mijn telefoon trager wordt is het een voor mij een signaal dat ik iets anders moet zoeken.

 12. De accu van mijn Huawei loopt steeds sneller leeg. Hij is binnen 1,5 dagen leeg. Dat is nog te doen. Maar in september loopt mijn contract af. Ik ben nu aan het puzzelen wat voordeliger is.

 13. Mijn eerst werkende smartphone heb ik pas een maand. De vorige, nieuwe Huawei heeft na veel ergernissen bij het installeren 5 jaar onaangeroerd in de kast gelegen en was inmiddels verouderd. Geen updates meer beschikbaar.
  Ik heb al die tijd gebruik gemaakt van een simpele telefoon van 20 Euro. Helaas werd het G3 systeem afgeschaft en heb toen een Samsung A34 gekocht die de winkel gebruiksklaar afleverde. Ik gebruik hem hoofdzakelijk als telefoon. Al het overige doe ik op mijn PC. Als ik ver van huis moet neem ik de telefoon mee. De rest van de tijd ligt hij in de kamer op tafel.

 14. Jup hier ook toe aan een nieuwe; geen updates meer, geen ruimte, loopt steeds vaker vast. Nu eerst even sparen en dan is dat het eerste wat ik koop!

 15. Haha wat een leuk artikel! Die Zombies app klinkt ook geweldig!
  Ik heb nu sinds een paar maanden een Google Pixel 6 en dit is voor mij echt een mega miskoop. Dagelijks heb ik enorme spijt. Mijn vorige telefoon was en LG G7 (fijnste telefoon ooit!) maar helaas na dik 4 jaar gebruik werden sommige standaard apps (als Google maps) niet meer goed ondersteund. Ik mis mijn LG nog dagelijks.

 16. Voorlopig nog geen nieuwe smartphone nodig, ook al is deze 9 jaar oud.
  Maar soms weigerd de camera, dat is wel een dingetje. Hans

 17. Vier jaar meestal en dan gaat hij naar Y deze keer, vorige keer ging hij naar S en die heeft er nog twee jaar bij geplakt.

  Love As Always
  Dimario

 18. Nou, ik ben zeker toe aan een nieuwe haha. Zowel de voor als achterkant zijn gebarsten!

  Vind het altijd jammer dat Apple producten na mate van updates steeds trager worden.

 19. Ik doe er 2 jaar mee, omdat het absoluut dan is afgelopen. Dan heb ik ook altijd wel zin in een nieuwe haha. De oude bewaar ik dan als reserve

 20. Ik doe altijd een paar jaar met een telefoon. Ik koop pas een nieuwe als hij te langzaam wordt of dat de batterij te snel leegraakt. Mijn huidige telefoon heb ik in de eerste lockdown gekocht

 21. Meestal heb ik mijn mobiel zo’n jaartje of vijf voordat dingen niet meer zo optimaal werken en dan probeer ik dat nog minimaal een jaartje te rekken want ik vind die nieuwe toestellen wel erg aan de prijs geworden.

 22. Hele goede tips! Ik merk het inderdaad altijd aan mijn foto’s die ik maak. Die zijn dan minder scherp. Maar dat een mobieltje maar 2,5 jaar mee kan bij mensen vind ik heftig. Ik doe er gemiddeld ruim 4 jaar mee en ik gebruik ‘m heel intensief

 23. Ik heb mijn huidige bijna 4 jaar denk ik. De opslag is wel telkens bijna vol, maar goed heb ook 16.000+ foto’s erop staan. Zolang die het doet, doet ‘ie het.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.