Online shoppen versus In real life

online shoppen

Ik heb nu al een paar keer gemerkt dat online shoppen niet alleen makkelijker is dan winkelen in stenen winkels.

Het is vaak ook sneller.

En soms krijg je zelfs meer service bij online shoppen!

En eigenlijk vind ik dat ik de lokale middenstand een beetje moet helpen door bij hen te kopen. Maar dat wordt op deze manier wel moeilijk vind ik. Soms is het aanbod online gewoon beter. Zoals bij online kringlopen.

Online shoppen: sneller, betere service en makkelijker

Neem nou mijn miskoop, het koffiezetapparaat van Philips, de Grind & Brew. Bol.com nam het apparaat zelfs gebruikt nog terug! Ik denk niet dat de plaatselijke Blokker dat had gedaan. Dit beleid maakt bij bol com kopen heel aantrekkelijk.

sfeerkachel blokker

En vandaag bestelde ik een zogenaamde sfeerhaard bij de Blokker. Daar droom ik al heel lang van. Het lijkt me namelijk zo gezellig om in de keuken ook bij de kachel te kunnen zitten. Maar aangezien we daar geen schoorsteen hebben, is een hout- of gaskachel geen optie. En dus bedacht ik dat ik voor het gezelligheidseffect een electrische kachel kon kopen. Ik wás van plan die bij de plaatselijke Blokker te kopen. Er zit er eentje 6 kilometer verderop, en eentje 7 kilometer verderop.

Die van 7 kilometer verderop had ze niet. De Blokker 6 kilometer verderop ook niet. Maar de meneer aan de telefoon was heel behulpzaam. Hij kon hem zo voor me bestellen! En dan kon ik hem volgende week donderdag ophalen.

Tsja. Superaardig aangeboden.

Maar ik kon deze sfeerkachel online bestellen en dan wordt hij de volgende dag gewoon bij me thuis bezorgd.

Dus heb ik daarvoor gekozen.

N.B. De kachel bleek trouwens een miskoop helaas. Hij was hartstikke klein! En daardoor stond het heel raar. Gelukkig kon ik hem retourneren bij een Blokker in de buurt.

Online shoppen ervaring

In november 2011 had ik ook een ervaring waarbij online kopen aantrekkelijker bleek te zijn dan in een stenen winkel. Hieronder lees je mijn ervaring:

Zondagmiddag zagen mijn man en ik kans om naar de stad te gaan, voor een koelkast. Van te voren had ik op internet research gedaan, en ik wist wat we belangrijk vonden en wat de mogelijkheden waren. Ik was er klaar voor om eens even spijkers met koppen te slaan!

Nog maar 2 witgoedzaken in de stad

Maar in de laatste paar jaar zijn diverse witgoed winkels in de stad failliet gegaan, waaronder een It’s, en nu bleken er nog maar twee over te zijn! Een Scheer en Foppen met een aanbod van een stuk of tien koelkasten, en een nieuwe zaak Boxxer.

Energieweter: jaarlijkste energiekosten op het prijskaartje

Helaas was geen van beide winkels aangesloten bij de Energieweter. Ik vind de Energieweter briljant, en ontdekte die tijdens mijn research over koelkasten. De Energieweter zorgt er voor dat naast de aanschafprijs, ook de jaarlijkse energiekosten in euro’s vermeld staan! En dát is nou echt de informatie die ik als consument wens! Op energieweter.nl vind je een lijst met winkels die bij hen zijn aangesloten.

‘Echte’ winkels minder aanbod dan internet

Nadat we de twee witgoedwinkels hadden bezocht, zei ik teleurgesteld tegen mijn man:

‘Wat was dat waardeloos zeg!’

Het aanbod was zeer beperkt, vergeleken met internet, en de verschillende koelkasten kon je niet vergelijken omdat de informatie op het kaartje per koelkast verschilde! De ene koelkast vermeldde de inhoud, maar een andere weer niet. Weer een andere vermeldde het energieverbruik per jaar, een andere per half jaar.

Internet beter aanbod dan ‘echte’ winkels

Dit leidt mij tot de verrassende conclusie dat internet als ‘koopplek’, in ieder geval voor koelkasten, veel handiger is dan een ‘echte’ winkel. Online shoppen is gewoonweg makkelijker en fijner. Op internet heb je namelijk:

 1. Meer keuze
 2. je kunt beter verschillende producten vergelijken
 3. je kunt beter prijzen vergelijken
 4. En het is vaak nog goedkoper ook

Ik heb internet altijd beschouwd als een handige tweede keus voor de aanschaf van allerlei zaken, maar op basis van mijn ervaring bij het aankopen van een koelkast, komt internet in dit geval bij mij op de eerste plaats.

Huisvlijt bezoekers over online shoppen

 • Ik koop steeds meer via internet. Vaak goedkoper en het is makkelijk, je hoeft er de deur niet meer voor uit ;-) (Anneke)
 • Onderzoek en vergelijken op het internet, en dan bestellen in de winkel. Meestal bij BCC omdat die in de buurt zit. En die ook een prijsgarantie heeft.
  Als je dan een internetaanbieding ziet, uitprint en meeneemt krijg je jouw aankoop bij BCC voor die prijs mee. (ten minste, zo ging het vorig jaar bij onze nieuwe wasmachine – misschien eerst even checken of ze dat nog steeds hebben…
  Ah ja, op de website staat: “Onze prijsgarantie geldt ook voor een aantal internetaanbieders, tenzij deze in het buitenland gevestigd zijn of geen vergelijkbare retourgaranties en servicevoorwaarden (kunnen) bieden. De internetaanbieders waarop onze beste prijsgarantie van toepassing is, zijn: En dan volgt een hele lijst) (Emma)
 • De laatste tijd kopen wij steeds meer via internet. Husband pluist alles uit. Wij zijn goedkoper uit dan in een ‘gewone’ winkel. Liefs Frederique
 • Witgoed hebben we een ‘live’ adresje voor. (Na enig aandringen soms) leveren ze (redelijke) service. Vind ik toch wel handig met die dingen. Ze hebben nu ook inbouw-apparatuur mochten we die moeten vervangen. Inbouw vind ik wel heel lastig om online te kopen, denk ik. Ze bezorgen gratis en sluiten het allemaal netjes aan.
  Gadgets zoals een camera ed. koop ik bij bol. Onze laptop die we voor kerst kochten had een defect toetsenbord. We mochten hem op laten halen en is door een gespecialiseerd bedrijf gerepareerd en terug gebracht (gratis). Dus dat is me zeer meegevallen. Ik koop verder werkelijk bijna alles on-line (en bijna wereldwijd) van speelgoed, kleren, schoenen, ondergoed, biologisch eten, wijn, boeken, hobbyspullen, kattenvoer en -grid (Hill’s ;), ceedees, (bio-) verzorgingsproducten, tickets etcetera. Ik weet mijn weg wel te vinden dus ;) Idd. mooi vergelijken kun je dan en mooi voor de beste koop gaan en vooral geen opdringerige verkopers!! De mediamarkt ed. vind ik persoonlijk echt verschrikkelijk! Doe mij maar liever een vriendelijke postbode dan ;) (Zena)
 • Kijken en vergelijken op internet, maar dan toch bestellen in een winkel – gewoon omdat ik dan iemand heb om tegen staan te roepen als er problemen zijn, met aankopen op internet is er (vaak) helemaal geen service na verkoop en dat is bij de kleine zelfstandige (vaak) anders – hoop ik, denk ik … succes ! (chocho)
 • We hebben het nog niet nodig gehad, maar ik denk wel dat we dan voor online shoppen gaan. (Johanna)
 • Al mijn witgoed heb ik op internet gekocht,vandaag besteld,morgen in huis,gratis bezorgd, vakkundig aangesloten en pinnen bij aflevering. Dit nadat ik bij S en F een slechte ervaring had met een wasmachine van 3 jaar jong. De wasmachine lekte en de verkoper/eigenaar van S en F zei: ‘Nnou mevrouwtje dat gaat U zowiezo 85 eurie aan voorrijden kosten.’ Toen ik zei dat de gemiddelde levensduur van een wasmachine meer dan 3 jaar is antwoordde hij: ‘Ok dan ga ik nu alvast een ordertje maken van 85 eurie!’ Sinds die tijd ben ik genezen van die winkels waarvan de meesten bezorgkosten rekenen en het apparaat voor de deur neerzetten met een houding van: Zo, red je er maar mee! (Sterre)
 • Ik koop heel veel via internet, maar geen apparatuur zoals een koelkast of een tv, wasmachine. Dat koop ik bij een kleine speciaalzaak hier in de buurt. Die kom altijd als je ze belt (mits je daar hebt gekocht). Dat doe ik sinds onze wasmachine (gekocht bij de goedkoopste prijsknaller) al na 2 jaar de geest gaf en we nergens terecht konden voor garantie of service. (Spaarcentje)
 • Nou, zulke aankopen doe ik toch bij mijn vaste winkel. Geeft goed advies, kan altijd terecht als ik problemen heb en goede service. Dan maar iets duurder.
  Andere dingen koop ik wel via internet. (Jolanda)
 • Hier worden apparatuur meestal op internet gekocht. In de gewone zaken ben je meestal duurder uit. Ook bij Mediamarkt. Maar het is wel heel erg fijn om daar te kijken. Tip: als je de prijzen van internet in je hoofd hebt kun je dit altijd voorleggen in de winkel. Ze weten dan, dat als ze mee gaan in de prijs ze iets verkocht hebben. Ook voor de nieuwe keuken heb ik de apparatuur niet besteld bij de keukenboer, maaar gewoon zelf via internet aangeschaft. Scheelde 1000 euro op de oven, 200 euro op de kraan etc. En dat zijn echt marges!!! (Spaarmoeder)
 • Ik hou niet van winkelen in winkels, en ook niet van winkelen om het winkelen. Dus voor mij is online shoppen wel vaak de oplossing, ook omdat je door goed te vergelijken bijna altijd de goedkoopste aanbieding kunt vinden. (Alice)
 • Het enige voordeel van in het ‘echt’ kopen, is dat je het direct mee kunt nemen. Meestal doe ik al mijn research via internet en koop ik uiteindelijk het product in de winkel. Zeker voor b.v. een koelkast ofzo. Daarvoor gaan wij dan meestal naar de MediaMarkt, die hebben scherpe prijzen en een flinke voorraad. (Lekker leven met minder)

Zie ook Online meubels kopen.

Merk jij ook dat online shoppen soms simpelweg makkelijker is?

Similar Posts

25 Comments

 1. Jammer dat de haard te klein was! Ik snap dat je deze online kocht. Ik koop vaak dingen online zodat ik zeker weet dat ik het heb, met aanbiedingen en zo. Bij winkel is dit vaak maar afwachten. Al blijf ik real life shoppen wel het leukst :-).

 2. Het thuisbezorgen vind ik superirritant, omdat ik niet weet wanneer. En maar wachten, wachten, wachten.
  Ik maak nu in gedachten een lijstje van de ding die ik wil hebben en dan alleen bij Bol.com
  Ook wel eens gelijktijdig besteld bij meerdere webwinkels, wordt het op meerdere dagen bezorgd en dan is het weer, wachten, wachten, wachten.

  Bestellen bij een winkel en zelf ophalen, is een goede oplossing.

  Schoenen bestellen via internet? Dacht het niet. Gode schoenen kosten wat en gaan jaren mee en de schoenmaker heeft ook een boterham.
  Een schoen die niet goed zit gaat irriteren en wil je niet meer.
  Hardloopschoenen bestel je toch ook niet via internet?

  En als iets niet goed is, mag je het weer terugbrengen in die winkelcentra, waar je niet kunt parkeren voor de deur.

  De spullen bekijken op internet en in geval van Blokker en andere winkels, laten bezorgen in de winkel, wel zo handig,

 3. Jammer dat het een miskoop bleek te zijn. Ik hou nooit zo van online bestellen, want dan weet ik nooit zo goed of het echt mooi is of bij kleding of het mooi staat bij mij, etc. Maar goed, aan internet-winkelen is het fijne wel dat je de deur niet uit hoeft en dat ze de spulletjes gewoon bezorgen bij je thuis!

 4. Ik vind online bestellen op z’n tijd toch wel heel erg makkelijk, vooral voor boeken, maar erg plezierig winkelen vind ik het niet. Ik struin liever langs de schappen en wil iets goed bekijken voordat ik tot een aankoop over ga. Vaak koop ik online dan ook dingen die ik in de winkel al heb bekeken of heb gepast (voor kleding) en waar ik nog even over moest nadenken of waar ze niet precies het type of de maat hadden die ik wil. Voor mij zal het nooit kunnen tippen aan het bezoeken van een winkel, maar ik snap dat het ideaal is wanneer je het druk hebt of wanneer je snel iets in huis wilt hebben.

 5. Ik heb hetzelfde vooral met boeken. In een boekwinkel rondsnuffelen vind ik heerlijk! En toch, bij bol.com weet ik redelijk zeker dat als ik een boek zoek, ze die ook hebben, ook dat ene specifieke boek. In de boekwinkel is het vaak maar afwachten, en inderdaad, als je via hen bestelt kan het zo een week duren! Eigenlijk is dat best jammer – en ergens baal ik soms een beetje van het online al zo’n enorme lijst met boeken hebben staan die ik wil lezen, dat het rondkijken voor een boek in de winkel minder wordt.

  1. Er gaat niets boven rondsnuffelen in een echte boekwinkel! Dat doe ik heel graag, en daar kan bol.com niet tegenop. Toch koop ik boeken vrijwel alleen online. In de boekwinkel schrik ik meestal terug voor de prijzen.

 6. Ha, ik heb zo’n kacheltje. Ook uit is hij lief. Ik heb hem vooral voor als het gas hier uitvalt, iets wat steeds vaker in Nederland gebeurt.
  Ik bestel graag dit soort dingen online want ik heb geen auto, en achterop de fiets is het lastig vervoeren. Overigens bestel ik ook vaak bij kleine plaatselijke ondernemers, juist om te zorgen dat zij hun hoofd boven water kunnen houden. Dus geen BOLcom voor boeken maar de plaatselijke boekhandel. Geen Blokker maar de plaatselijke huishoudzaak. Ja dat duurt soms langer, maar zo draag ik wel een steentje bij aan de plaatselijke economie.

  Groet,Greet

 7. Voorheen kocht ik ook alles online. Boodschappen, kattenvoer, kleding, koffie, drogisterij-spul… Nu we hier wonen niet meer. Voor die ene keer dat we iets nodig hebben, gaan we naar de gewone winkel. Dat is hier allemaal zo rustig, en vlakbij, dat is wel te doen.

  Als je hier iets op internet bestelt, moet je het echter alsnog ophalen bij de gewone winkel in de stad. Je krijgt een brief in de bus met een kopie van het label, wil je het echt aan huis laten bezorgen kost dat 8 euro extra.

  1. Nou het is wel inburgerd want ook hier bestellen ze van alles op internet, maar als de pakketbezorger alles bij de mensen aan de deur moet brengen, doet ie een paar pakjes per dag… helemaal in de minder dicht bevolkte gebieden.
   In de noordelijkste provincie wonen bijvoorbeeld 75.000 mensen, maar het gebied is 8000 km2 groter dan Nederland. Dus vandaar wordt alles op één punt gebracht, de lokale supermarkt ofzo. Anders worden het zeker prijzige pakjes ;)

 8. Ik zit een beetje in een niet-kopen-bui, dus ik koop niet veel online momenteel, maar ook zo min mogelijk in de winkels ;) Alleen als ik het echt écht ECHT nodig heb ;)

 9. Omdat ik thuis werk, vind ik het bestellen ook vaak heel handig. Ik hoef er niet voor te rijden, ik grijp niet mis en ik ben meestal toch wel thuis voor bezorgen. Als ik even weg moet is het wel weer lastiger, maar de post geeft tegenwoordig aardig aan in elk tijdvlak jij aan de beurt bent. Bovendien weet ik van de meeste andere koeriers ook wel waar (als in: hoe laat) ik ongeveer op de route zit. Als het bezorgen gratis is en het me anders tijd en moeite kost die ik er niet aan wil spenderen, dan bestel ik ook mooi!

 10. Het staat me zo enorm tegen om eerst zes rondjes door de stad te moeten rijden voor ik een plekje heb gevonden om mijn auto neer te zetten, terwijl het parkeren ook nog ontzettend duur is geworden en de parkeerautomaten onbegrijpelijk zijn geworden dat ik graag online bestel.
  Vaak zijn de verzendkosten gratis dus ga ik voor gemak. Bovendien merk ik dat ik dan geen inpuls aankopen doe want in de stad wordt ik vaak toch verleid tot kopen van spullen die ik eigenlijk niet nodig heb.

  1. Dat is inderdaad erg vervelend, als het zo lastig is om een parkeerplek te vinden! Waardeloos. Dat valt hier in Doetinchem wel mee. Ik parkeer altijd gratis bij een kerk, en wandel dan 10 minuten naar het centrum.

 11. Ik hou eigenlijk niet zo van winkelen, en ik ben er ook niet goed in. Vooral met kleding vind ik het lastig om vanaf een hanger te zien of ik het leuk vind. In webshops zie je steeds vaker dat er foto’s van het artikel genomen zijn vanaf verschillende hoeken. Wehkamp heeft zelfs vaak filmpjes van een in rondjes lopend model. Perfect vind ik! Wehkamp heeft alleen wel hoge bezorgkosten, daarom bestel ik daar niet zo vaak. Bij voorkeur bestel ik bij een webshop zonder bezorgkosten, maar ik schrik ook niet van 3 a 4 euro. Als ik dat afzet tegen de brandstof- en parkeergelden, heb je het er zo uit. Bovendien bestel ik altijd via het online spaarsysteem van Qassa (voorheen Moneymiljonair). Dat doe ik sinds april geloof ik, en ik heb nu al € 100,- gespaard. Toch een leuk extraatje, die ik opspaar om iets leuks mee te gaan doen.

  1. Ja, dat doet Wehkamp goed! Online winkels worden steeds beter in hun presentaties. Bij sommige kun je ook helemaal inzoomen op een product om het van heel dichtbij te bekijken. De verzendkosten zijn inderdaad vervelend. Ik heb ook voorkeur voor sites waar je gratis kunt bestellen.

 12. Jammer van de haard. Ik koop vaak kleding online, vooral voor de kinderen. Bevalt me heel goed. Ik hoef niet altijd meer de deur uit als er iets moet komen. Schoenen koop ik meestal wel in de winkel, toch beter om te zien of ze goed zitten.

 13. Ja ik vind het zeker makkelijker vooral omdat ik op ongewone tijden kan shoppen, en ook dat je prijzen kunt vergelijken. Ik zag eergisteren bijvoorbeeld dezelfde winterjas voor mijn zoontje bij 1 webshop voor 49 en bij de andere voor 79, een behoorlijk verschil. In de stad zou ik niet verschillende winkels afgaan om te vergelijken, dat is in de praktijk vaak niet eens te doen.

  Nadeel vind ik wel dat ik meer koop dan dat ik irl zou doen. Meestal ben ik wel blij met mijn aankoop maar je kunt je inderdaad soms wel goed vergissen aan de hand van foto’s.

 14. Ik koop heel veel online. Dat vind ik erg makkelijk. Ik heb geen auto voor de deur. Dus op stap voor dingen kan ik niet vaak.
  Als ik verder op stap moet voor dingen moet ik ook mijn parkeerkosten rekenen. Een middagje shoppen in R’dam is leuk. Tot je weer in de parkeergarage komt. :-( 10 -12 euro parkeergeld is dan zo betaald. Daar kan ik dus 2 pakketten van Wehkamp voor thuis laten bezorgen.
  Ik kijk wel even rond voor ik echt bestel. Als ik kleding bestel is dat vaak meteen een flinke berg, dan heb ik (of mijn meiden) wat te kiezen. Het valt ook vaak tegen hoor. Op het plaatje ziet het er dan leuk uit. Maar in het echt niet.
  En als ik het zonder bezorgkosten kan laten thuis brengen, doe ik dat graag hoor.

 15. Ik ben nog old school van het kopen in een winkel. Ik wil het eerst kunnen zien, vasthouden, passen etc. Ik ga wel altijd online oriënteren, maar dan lekker naar de winkel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.