Reacties

Houtkachel versus Gaskachel — 37 reacties

 1. Wij hebben sinds april van dit jaar een houtkachel. En inmiddels ook een flinke hoeveelheid hout. Maar net als jij vind ik het zonde om dat hout er in te branden, wil ik ook zuinig op zijn. Nu hebben wij gewoon ook nog de cv, maar de houtkahcel geeft wel een veel fijnere warmte... Of hij te vervangen zou zijn door een gaskachel zou ik echt niet weten...
  Ik wens je een heerlijke nieuwe dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Wij hebben onze houtkachel nu 3 jaar en ik heb er geen moment spijt van gehad.
  Wel hebben we hem vorig jaar vervangen voor eentje waar ik ook pannen op kwijt kan.
  Op de eerste kon dit niet en dat vond ik een gemiste kans, denk aan stoofpeertjes, stoofvlees of alleen al het keteltje water wat altijd klaar staat. Nu hebben wij wel het geluk 'gratis' hout te hebben. Mijn man kapt regelmatig bomen bij mensen in ruil voor het hout samen met een maat die de ruimte heeft om dit hout droog weg te leggen. Wij wonen hiertussen de boomgaarden dus hout genoeg :)

  Maar een gaskachel is ook heerlijk. In mijn eerste flatje had ik 1 kachel een gaskachel en die stond in de woonkamer. De rest van het huis was ijskoud ( letterlijk) maar de woonkamer was altijd heerlijk behaaglijk. Voordeel is dat een gaskachel heel snel warmte afstaat, bij een houtkachel moet je even wachten tot het gietijzer doorgewarmt is.
  Maar als deze dan ook heet is kan je er ook echt op 'koken'

  • @vlijtig liesje, op elke houtkachel met platte bovenkant kan je koken.... de bovenkant wordt op den duur wel een beetje lelijk, maar daar heb je weer middeltjes voor.

   @huisvlijt, ik ben zoooooo blij met mijn houtkachel... de onafhankelijkheid van de grote energieleveranciers vind ik super. Zelf zou ik nooit en te nimmer een gaskachel nemen: gas is duur (en daar gaat je onafhankelijkheid) en hout kan je zelf sprokkelen, zagen, kopen bij fruittelers etc... belangrijk is wel dat je het hout ca 2 jaar laat liggen: groen hout is ellendig om te stoken: veel roet en heel veel rook.

  • Heb je ook geen elektriciteit in huis dan, afhankelijk ben je op die manier toch al. als je je rekening betaald ben je toch niet afhankelijk!

 3. Ik snap het probleem niet zo goed geloof ik... Als je een gaskachel of cv aanzet, dan verbruik je toch ook?

  Het lijkt me eerder dat je simpelweg moet zorgen voor meer hout de komende jaren, zodat je er niet zo zuinig mee hoeft te zijn.

  Wij willen ook een houtkachel, niet alleen vanwege de hopelijk lagere stookkosten, maar ook om nog een verwarmingsbron te hebben die los staat van de grote energie maatschappijen en het gas

 4. Ik heb zelf (helaas) geen hout of gaskachel. Maar door ervaring in andere huizen zou ik voor de gaskachel gaan, ookal is een houtkachel iets gezelliger. Een gaskachel is zo makkelijk, even aan.... En als je wegmoet zo weer uit!

  • De cv aanzetten is toch nog gemakkelijker?

   Sorry ik snap het geloof ik echt niet...
   Je hebt al cv, daar heb je een houtkachel bijgezet maar nu vraag je je af of een gaskachel zuiniger is...

   Volgens mij is een cv zuiniger dan een gashaard en die cv HEB je sowieso al.
   Mocht je hout van de houtkachel op zijn of je geen zin hebben om te stoken, dan geef je een draai aan de thermostaatknop van de cv en dan is het ook lekker warm.

   Waarom zou je dan in vredesnaam de vloer open gaan breken om een gaskachel neer te zetten?

 5. Dat zou ik ook een lastige keuze vinden. Ik vraag me af of ik tegen een houtkachel kan ivm astma. Ik zou ook alleen stoken als ik in een vrijstaand huis woon want ik wil niet dat de buren last van me krijgen.
  Ik ken wel mensen met een houtkachel, maar die gebruiken hem zelden of alleen in de avond en dan ben ik er niet bij.
  En dat werk dat je hebt met hout hakken daar heb ik mijn vraagtekens bij. Met mijn vermoeidheid en wat weinig spierkracht zie ik het mezelf niet doen (al wil ik het wel) en manlief heeft een drukke baan. Als hij al een dag vrij heeft in een weekend is het al veel.
  Maarja, die speksteenkachels zijn wel heel erg leuk, hé. Misschien zijn die er ook wel op gas.
  Mijn schoonmoeder heeft een kachel op gas. Ik vind dat fijne warmte, lekkerder dan centrale verwarming.

  • hoi,
   een houtkachel die je goed stookt geeft nauwelijks overlast voor de buren (alleen als je net de kachel aan hebt gedaan)... met droog hout dat niet behandeld of geverfd is (en niet alleen pallethout) gaat het stoken goed en schoon... heb nauwelijks last van roet of rook (niet zoals ik een keer deed de afzuigkap aanzetten terwijl de kachel aan staat) :-)
   het soort hout heeft wel invloed: beste is hardhout (zoals eiken) of fruitbomenhout. Vuren (zoals pallethout) is veel minder goed (paar kleine stukjes om de kachel aan te maken is voldoende), heeft veel hars, geeft m.i. meer roet, brandt korter en stinkt meer dan de andere soorten.
   Ik heb vorig jaar een paar kuub groen hout bij een fruitteler gekocht, in stukken van 40 cm: ik hoef niks te hakken :-) als je zelf bomen gaat omzagen dan is een hakblok en een splijter voor grote blokken wel handig

   @huisvlijt, zit opeens te bedenken: je hebt de investering voor de houtkachel gedaan... het vervangen door een andere kachel is kapitaalvernietiging (mooi woord):-)
   De kosten van het breken en de nieuwe kachel zijn hoger dan het kopen van groen houtdat nog 2 jaar moet liggen (wat stukken goedkoper is dan ovengedroogd stookklaar hout)

 6. In ons vorig huis hadden wij een houtkachel. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij het erg veel werk vonden om hem aan te maken en dat ook niet zo vaak deden.
  In het nieuwe huis (ook al 12 jaar hoor) hebben wij toen een electrische kachel gekocht. Zo'n sfeerhaard met de bedoeling om een keer een gaskachel op die plek aan te schaffen. Echter deze heeft ook warmte instroom, en voldoet nog steeds. Dus de gaskachel aanschaffen staat op een erg laag pitje. Misschien als de huidige stuk gaat. Maar geen hout meer.

  • Dan doe je al best lang met die electrische kachel zeg! Ik vind dat ze tegenwoordig ook hele mooi hebben. Maar vanwege de kosten valt die voor mij af. En op zich ben ik ook tevreden met de houtkachel, maar ik vind het zo jammer van de relatief hoge drempel om hem aan te zetten.

 7. Twee maal pasten wij in de winter op een franse boerderij. De enige verwarming was een houtkachel. (zij hebben wel gratis hout).Toen merkte ik ,wat een werk het was,zo'n kachel altijd brandend te houden. En wij hadden niet eens het hout hoeven zagen. Thuis was ik blij gewoon aan de knop van de gaskachel te kunnen draaien. Daaar zie je ook vlammen.

 8. Hai,

  Dacht laat ik ook eens reageren als 'stiekeme' meelezer hier op dit blog.

  Sinds kort woon ik samen en mijn partner had al een houtkachel. De afspraak hier is dat er geen geld voor betaald voor stookhout. Gedurende het hele jaar word er hier hout verzameld. Zo kan mijn partner geregeld via zijn werk aan afvalhout komen. En ook wonen wij in een bosrijkgebied waar geregeld bomen moeten weggehaald worden. Na een jaartje drogen kan dat ook de kachel in.

  Het aanmaken van de kachel stelt niet zoveel voor. Kwestie van goed opbouwen met aanmaakhoutjes en blokken hout. Daarna een wit blokje derin die ook gebruikt worden om de bbq mee aan te maken. Met andere woorden, een kind kan de was doen ;)

  Een tegenvaller is de viezigheid die er toch bij komt kijken. Ook al heb je voldoende trek op de schoorsteen dan nog word je interieur er niet schoner van. Zekers elk paar jaar moet je de verkwast door de keet heen trekken, en om de week de deuren afnemen. Dat komt doordat als je nieuwe houtblokken in de kachel doet er altijd wel wat 'roet' uit de kachel komt. Maar des ondanks neem ik die ongemakken voor lief. Wij stoken inmiddels alweer in de avonduren en het is zo'n heerlijk warmte die er dan vrijkomt. Zou de houtkachel niet meer willen missen.

  • Daarom hebben wij alleen maar kachels die je van de zijkant moet/kunt laden. Dan krijg je niet zo'n "roetwolk" als je er hout op gooit.

   Wij stoken al 30 jaar 2 houtkachels. Onze eerste 2 kachels kochten we van de inhoud van de enveloppen voor ons huwelijk. Een kachel was helemaal niks (vond ik wel de mooiste), aangezien je die boven moest vullen, steeds een roetwolk en soms met je handen in het vuur liggen klooien. De andere kachel (een Efel) was absoluut niet m'n smaak, écht zo'n type ouderwetse gaskachel. Maar het was 'n toppertje!!!!
   De bovenlader hebben we al snel verkocht en nog 'n zijlader er voor gekocht, 'n "Dovre", loeizwaar en lastig te stoken, als je hem niet kent. Maar nu ik hem doorheb, 'n heerlijke kachel.
   Toen de Efel slecht werd, hebben we via MP voor 95,- gulden! een zgan gekocht :). Ook hebben we in de schuur nóg eenzelfde als reserve staan, dit omdat ze bijna niet meer aangeboden worden.
   We hebben wel CV, maar die brandt alleen als het loeikoud is (ivm bevriezing leidingen), als onze kleindochter er is en bij ziekte. Verder nooit. We vinden CV namelijk helemaal niets. Voor hout hebben we nog nooit één cent hoeven te betalen, we hebben nu nog genoeg liggen voor zeker 'n jaar of vier. Daar hebben we dan wel onze contacten voor natuurlijk en op zeker moment komen mensen ook wel naar je toe of je hout wilt hebben.
   Bij "ons thuis" hadden we gaskachels, wat ook lekker is, zeker qua gemak. Wat betreft de kosten, kunnen wij geen inschatting maken, aangezien voor ons hout stoken altijd het voordeligst is.
   Ik snap je vragen, maar ik denk wel dat je zult schrikken van de aanschaf en installatie van 'n gaskachel.

 9. ik woon in een huurhuis met centrale verwarming en daardoor is een ander soort verwarming niet echt mogelijk voor mij, wel wil ik een petroleumkacheltje aanschaffen zodat ik in geval van een stroomstoring toch de mogelijkheid heb om mijn huis te verwarmen, het voordeel van een petroleumkacheltje is voor mij dat je dat overal neerkunt zetten zonder aansluitingen en afvoeren,het enige wat je wel moet doen is goed ventileren, het is ook handig voor de momenten dat je maar kort thuis bent ,want het is gelijk behaagelijk terwijl als ik de verwarming aan moet zetten het vaak pas lekker is als ik al weer weg moet.

 10. Wij hebben centrale verwarming op gas en in de living hadden, jaren geleden, we een allesbrandertje dat we enkel 's avonds lieten branden voor de gezelligheid. Ik vond de warmte van de allesbrander wel gezellig maar vond dat er veel stof was door de allesbrander. Ik wou de schouw gewoon weg maar mijn man wilde persé een inbouwhaard op gas. Tja, die inbouwhaard kwam er omdat mijn man dat wou maar het is een nutteloze uitgave geweest aangezien de inbouwhaard op de 20 jaar dat we hem hebben, amper 10 keer heeft aangestaan. Hij verbruikt meer gas dan dat we gewoon de centrale verwarming laten aanstaan en de inbouwhaard verwarmt enkel living en salon. Ik heb dan liever dat ook in de andere leefruimtes warm is dan dat die inbouwhaard staat de branden voor de gezelligheid én een meerverbruik tot gevolg heeft.

  • Dus een inbouwhaard op gas is weer duurder dan de cv?! Dat vind ik goed nieuws. Want dan is een houtkachel misschien toch wel een goedkoper alternatief dan een gaskachel!

  • En ik hou er juist niet van dat het hele huis warm is. Ik vind het heerlijk dat 1 of 2 woonkamers warm zijn en de rest koud. (we hebben 'n oude boerderij met 2 woonkamers, 1 kleine en 'n grote, dat was vroeger de "nette kamer"). Tel daarbij dat ik CV zo'n weeëige warmte vind geven, benauwd en toch niet behaaglijk, dan snap je dat ik altijd de houtkachel aansteek.
   Het enige wat ik op de kachel kook, is water. Ik wil wel 'n nieuwe ketel kopen, een grote van 7 liter inhoud. Op marktplaats gekeken, maar niets naar m'n zin, te duur, te klein, kapot of niet betrouwbaar. Ik heb 'n site gevonden waar ik 'n nieuwe kan kopen voor zo'n 42,50. Het lijkt me dat ik dat er op de duur wel uit kan halen, daarbij vind ikhet ook wel 'n lekker idee om snel en goedkoop heet water te hebben, zonder afhankelijk te zijn van m'n ketel of electrische kookplaat. Op 'n gaskachel kun je niet écht goed water verwarmen, volgens mij.
   Wat betreft het dure hout, er is altijd kans dat je steeds meer gratis/goedkoop hout kunt scoren, je moet het op zeker moment ook gaan "zien" waar je het kunt krijgen. Gas zul je echter nóóit gratis krijgen (tenzij je 'n gasbel kunt aanboren, in je tuin ;) )

 11. Ik heb thuis in Dordrecht een houtkachel en in mijn huisje in het bos een gaskachel. Ik vind een gaskachel makkelijker, want als je em aanzet is ie gelijk aan en als je hem uitzet is hij uit.
  Maar....
  Ik vind een houtkachel veel gezelliger. Bovendien heb ik heel sterk de indruk dat je warmer kunt stoken met een houtkachel (hogere temperaturen). Dat is natuurlijk ook afhankelijke van het soort en type kachel dat je hebt. Hout is inderdaad duur als het koopt. Daarentegen bespaar ik weer enorm op mijn gasrekening omdat ik de cv bijna niet meer aanheb.

  Voor het stoken van hout heb je in ieder geval een andere schoorsteen(buis'/pijp) nodig dan voor een gaskachel. Groter geloof ik.

  Ik overweeg om mijn gaskachel in mijn huisje in het bos te vervangen voor een houtkachel... Ruilen? Grapje hoor, want mijn gaskachel heeft onvoldoende capaciteit voor een woonkamer in een woonhuis.

  Ik ben heel benieuwd wat je gaat doen, hou ons op de hoogte, succes!

 12. Volgens mij kan, behalve een open haard, alles op de pijp van de houtkachel. De gas aanvoer kan via de kruipruimte mits aanwezig. Echt goedkoop stoken doe je met een pelletkachel, heeft een afvoer, die heb je al en een stekkerdoos nodig. Brandt op pellets=geperst hout. Wel een flinke investering vind ik. Maar wel voordelig stoken.

 13. Helaas, in mijn huurhuis is er geen keuze, een te oude onzuinige cv, geen gaskachel of houtkachel. Zo jammer want ik vindt die warmte veel fijner.
  Ik snap je gedachtegang denk ik wel. Misschien is het een idee om van je oud papier, papierbriketten te maken en die ook te stoken.
  Nuon verkoopt een papierpers in de nuonenergiewinkel(online)
  Meer informatie over papierbriketten maken vond ik in het volgende blog: dagelijksebespaartips.blogspot.nl/2012/09/besparen-met-zelfgemaakte-papieren.html

  Groet,Greet

 14. Achteraf had ik ook zo'n geweldige kachel gewild als Hollandse Klei-Helena of Anderson Cottage-Marion maar ja, toen had ik nog geen idee van die dingen. We hebben een gashaard en dat is ook prima, alleen vind ik het afhankelijke idee niet zo fijn. En het ritueel van met houtjes klooien is ook wel wat romantischer dan op de knop van de afstandbediening drukken maar altijd nog stukken beter dan vloerverwarming wat we ook hebben, maar wat een rotwarmte is dat.

  Het is wel lekker, je zet hem heel even aan en het is meteen heerlijk warm beneden, zeker fijn als de rest van het huis nog niet, of niet meer verwarmd hoeft te worden maar de kilte er even uit moet in de woonkamer...

  Als ik jou was probeerde k zo veel mogelijk aan gratis hout te komen.

  • Dat is inderdaad de goedkoopste optie! En het onafhankelijk zijn van de energie maatschappijen was inderdaad één van mijn belangrijkste motivaties om voor de houtkachel te kiezen i.p.v. de gaskachel.

   Ik dacht juist dat een vloerverwarming het toppunt van luxe was! Zo zie je maar weer!

 15. Net als de auteur heb ik altijd een kachel willen hebben! Mijn man en ik zijn net naar ons eigen huis verhuisd, en ik wil daar een kachel plaatsen. Ik kan niet beslissen welke kachel ik wil, maar ik denk dat ik voor een gaskachel zal gaan. Ik moet nog mijn keuze met mijn man bespreken, en ik hoop dat hij het goedkeurt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder