Reacties

Verstandskiezen laten trekken ervaring: dat viel mee! — 38 reacties

 1. Stoere actie met die kiezen! E fijn dat het meeviel qua trekken en qua prijs.
  Persoonlijk zou ik nooit zomaar naar een vreemde tandarts durven gaan, dus dat vind ik extra dapper.

  Ik heb 2 verstandskiezen bij de kaakchirurg laten weghalen, 20 jaar geleden.
  Die lagen namelijk horizontaal in mijn mond (onder het tandvlees).
  Omdat het best een pittige ingreep zou zijn, zijn ze er 1 voor 1 uitgehaald, met een maand ertussen.
  Laat ik enkel zeggen dat ik erg opzag tegen kies 2... Het trekken zelf was al eng genoeg (hoewel pijnloos), maar de napijn was flink + bijna een maand moeilijk eten / kauwen.

  Er zit nog 1 verstandskies in, maar die zit zoals hij hoort te zitten. Ik laat het maar zo, tot ik van de tandarts wat hoor.

  • Ja dat horizontaal liggen had ik dus ook met mijn onderste verstandskiezen! Vervelend is dat toch. Maar ik las dat er nu al mensen zijn die ze niet meer krijgen. Dat zijn bofkonten!

 2. Mijn verstandskiezen werden er 47 jaar geleden uitgehaald. Het resultaat was een dodelijke angst voor iedere tandarts en die angst is nooit helemaal weggegaan.
  4 dwarsliggende verstandskiezen onder het tandvlees maakten kauwen volstrekt onmogelijk. De tandarts in een plaats 10 km verderop (waar ik ieder half jaar kwam met een rose saneringskaart) vond het geen enkel probleem, verdoven, tandvlees rond de verstandskiezen wegknippen ( het geluid....akelig) en hups ......alle verstandskiezen werden verwijderd. Een uur later fietste ik huilend en bloedend naar huis. Het heeft zeker 4 weken geduurd voordat ik weer een dun sneetje korstloos wittebrood kon eten om over fruit etc. maar te zwijgen.
  En 2 keer per jaar ging ik weer naar dezelfde tandarts terug voor controle.
  Overigens......het kostte mij niets: ik was immers 'gesaneerd'

  • Oh afschuwelijk Thea! Zeker omdat zo'n angst dan zo blijft hangen. Ik geloof warempel dat mijn angst voor de tandarts nu verminderd is. Omdat het gisteren zo meeviel.

 3. Ik liet er onlangs ook 1e trekken nadat ik er een abces op had, en dan namen ze preventief ook die bovenaan mee (die nog ingesloten zat in mijn tandvlees) wel... ik heb er wel redelijk vanaf gezien en heb de nodige pijnstillers nodig gehad en mijn kaak stond wel dik en zag blauw.
  Nu achteraf erover nadenkend zeg ik ook, ach het viel wel mee, maar ik weer nog goed de moment zelf...
  Fijn dat het voor jou toch meeviel.

 4. Toen ik 19 was werd de 1ste rechts boven eruit gehaald bij de tandarts. Niet fijn maar ook geen echte angstervaring (alhoewel ik het in mijn broek doe bij de tandarts ;) )
  Op mijn 27ste moesten ook de resterende 3 eruit. de onderste moesten gesneden worden omdat ze niet goed doorkwamen. Dus naar de kaakchirurg.
  Wat viel me dat mee, ik hoorde alleen maar horrorverhalen en had het niet meer toen ik bij die man binnen kwam.
  En terwijl ik verdoofd en wel daar lag, was ie grapjes aan het maken en voor ik het wist waren beide aan de linkerkant, boven en onder, eruit.
  2 weken later de onderste aan de rechterkant en dat was dat.

  Ik kan me achteraf niet meer voorstellen dat ik me er zo druk om maakte en die ervaring heeft ervoor gezorgd dat toen mijn oudste, i.v.m. ruimtegebrek voor beugel, een verstandskies moest laten verwijderen, we weer naar dezelfde man zijn gegaan en ze zonder angstervaring weer mee naar huis ging.

  • Super! Dat herken ik: op basis van mijn ervaring van gisteren snap ik ook niet waarom ik me zo druk heb gemaakt. Wat viel dat enorm mee.

   Ik heb daar ook flink over gepocht tegen mijn kinderen, zodat ze een positief verhaal over over de tandarts.

 5. mijn eerste verstandkies werd eruit getrokken door een tandarts die het nodig vond daar eerst een foto van te maken, het resultaat 3 keer op nieuw verdoven en flink pijn lijden, de reactie van de tandarts ,kijk eens wat een kromme wortel , toch knap dat ik hem eruit gekregen heb, huh?Ik heb wel 3 dagen flink veel pijn gehad, dus dank je wel tandarts. De 2 daaropvolgende werden er door een kaakchirurg uitgehaald omdat er wel van te voren fotos gemaakt werden en tandarts zei dat hij het niet zelf ging doen omdat beide kiezen r gedeeltelijk onder een andere kies zaten.Dat was ook wel pijnlijk,maar niet het trekken,maar omdat bij de laatste kies ,ik pijnstillers bij de apotheek moest halen en daar niet gelijk de pijnstillers mee kon nemen omdat ze lunchpauze hadden en ik maar later terug moest komen en tegen die tijd was de veroving uitgewerkt, bedankt apotheek . De laatste kies werd door er door een vrouwelijke tandarts uitgehaald omdat ik inmiddels verhuisd was en dus een andere tandarts had. Mijn eerste gedachte was wel o je, want de herinnering aan de eerste tandarts spookte gelijk door mijn hoofd,maar gelukkig had zij eerst een foto gemaakt en de kies er met een verdoving en een keer trekken gemakkelijk en vrijwel zonder pijn uit.

  • in de eerste zin had moeten staan dat de tandarts het NIET nodig vond om eerst een foto te maken

 6. mijn eerste verstandskies is getrokken door de tandarts, daar heb ik nog behoorlijk last van gehad (kaakchirurg noemde die actie later gepruts), de andere 3 door de kaakchirurg.
  Door dat de kiezen onder niet goed doorgekomen waren (gekanteld) en kromme wortels hadden moesten ze in stukken gebroken worden. Duurde even, maar was binnen een paar uur pijnvrij en verder geen last van gehad.

  Mijn advies is altijd om naar de kaakchirurg te gaan voor verstandskiezen!

  • In mijn geval was het zo'n eenvoudige ingreep dat het goed ging. Maar ik kan me voorstellen dat als een verstandskies nog niet goed is doorgekomen, of van die rare wortels heeft, de ingreep ingewikkelder is.

   Het grote voordeel van de tandarts was dat ik meteen terecht kon. Bij de kaakchirurg kon ik pas eind oktober terecht, en ik zag te erg op tegen het wachten. En achteraf was de kaakchirurg voor mij dus ook niet nodig.

 7. Dapper van je en fijn dat het meeviel!
  Ik heb nogal wat kiesen moeten laten trekken. Soms viel het mee, soms viel het tegen (meestal).
  Twee weken napijn is geen uitzondering, ook wel zes weken meegemaakt toen ik er een kaakontsteking bij kreeg, of een gekneusde kaak.
  Ik heb wel aan de 3200 mg ibuprofen gezeten en dan nog zat ik het grootste deel van de dag met zware pijn.

 8. Ik had er een linksboven en rechtsonder, maar die zijn vorig jaar getrokken nadat ik voor iets anders bij de kaakchirurg moest zijn, wel twee weken naderhand hoor: dan kon ik er nog over nadenken of ik het wel wilde. De bovenste groeide scheef naar buiten en schraapte over mijn tandvlees en de onderste was nog niet echt doorgekomen, maar zodanig dat het tandvlees wel geirriteerd was.
  De bovenste was er in een wip uit, maar die onderste! De beste man heeft een half uur staan bikken en trekken. Ik hoor nog het gekraak in mijn hoofd, zo vlak bij mijn oor. Ik heb er geen trauma van hoor, maar ik was na afloop verschrikkelijk moe. Ik heb antibiotica uit voorzorg gekregen en preventief ook flinke pijnstillers. Angst hoef je er niet voor het trekken van verstandskiezen te hebben, het gaat volkomen pijnloos, alleen de eerste prik voel je even en tegelijk begint de verdoving dan al te werken. Ik heb ook nooit last gehad van tandartsangst, maar wel voor het krijgen van verdoving in mijn mond, totdat ik er voor het eerst een kreeg. Zelfs als er maar een gaatje gevuld moet worden wil ik er nu graag een verdoving bij! Per saldo ben ik dus blij dat ik het gedaan heb.

 9. Zo zie je maar weer: "Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest". ;-)
  Fijn dat het zo goed ging!

  Hier een soortgelijk verhaal. Rond mijn 20ste moesten mijn onderste verstandskiezen eruit omdat ze vanwege ruimtegebrek niet helemaal konden doorkomen en gingen ontsteken. Dat was, zachtjes uitgedrukt, een pijnlijke ervaring.
  Toen mijn tandarts een paar jaar later voorstelde de bovenste verstandskiezen, die keurig op hun plek zaten en waarvan ik totaal geen last had, preventief te trekken moest ik wel even slikken. Toch heb ik vrij snel een afspraak gemaakt en wat was ik achteraf blij dat ik dat had gedaan. Letterlijk geen centje pijn! Rond een uurtje of 16.00 waren ze eruit en een paar uur later zat ik alweer aan een kopje soep. :-)

 10. ik heb nog 2 verstandskiezen, wel gevuld, de andere 2 zijn een 10 of 15 jaar geleden getrokken door de huisarts. Prikken erin, even wachten en trekken. Klaar, geen probleem of pijn. Dochters hebben allebeide ook een paar verstandskiezen moeten laten verwijderen ivm gebitsregulatie, dat ging onder narcose bij de kaakchirurg. Die kiezen waren itt die van mij niet doorgekomen en zouden ook biet kunnen doorkomen ivm dwarsliggen en bovendien blokkeerden ze de gewone kiezen. De meisjes hadden er veel meer last van, pijn en dikke wangen. Het verschil zal mede zijn in hoeverre de kiezen makkelijk te pakken zijn.

  • Die dikke wangen had ik ook bij mijn onderste verstandskiezen. Die werden onder plaatselijke verdoving er uit gesneden. Vooral van de napijn heb ik toen veel last gehad.

 11. omdat ik een kleine kaak had zijn er als tiener 3 kiezen meer naar voren in de mond getrokken om plaats te maken voor de verstandskiezen.
  mijn verstandskiezen kwamen pas na mijn dertigste door.
  Dat is niet zo gek als je weet dat ik ook niet goed wisselde,had op mijn 15de nog melkkiezen en bijna het hele melkgebit was voor die tijd al getrokken om mn grote gebit de ruimte te geven.

  Ik heb nu nog twee verstandskiezen.
  Van de eerste die getrokken werd herinner ik me alleen dat ik ziek werd van de ibuprofen.
  Die je van te voren al moet slikken omdat het een spierontspannende werking heeft.
  en dat ik tien dagen pijn in mijn nieren heb gehad die overwerk hadden aan het verwijderen van het verdovingsmiddel.
  M'n derde verstandskies zat jaren geleden een gaatje in en dat was op vrijdag avond net voor ik op zangweek zou gaan.
  De invaltandarts wilde hem trekken, maar ik voorzag een verpeste zangweek dus vroeg om een noodvulling.
  Na terugkomst kreeg ik van mijn eigen tandarts gewoon weer een goeie vulling want die zag geen reden om te trekken.
  En nu, naar schattig 15 jaar later zit ie er nog steeds.
  De vierde kies maak ik me wel een beetje zorgen over.
  Die kantelt steeds verder naar buiten.

  Bang voor de tandarts was ik nooit, maar nu ik hyperacusis heb zie ik wel als een beer tegen de komende ronde op.

 12. Bij mij ook afgelopen winter één verstandskies, linksboven, laten trekken. Er zat een gaatje in, dus het moest wel omdat de tandarts deze niet netjes kon behandelen. Beetje zenuwachtig was ik wel, want je weet maar nooit natuurlijk. Maar ook hier, binnen 10 seconden was hij er uit, en van napijn helemaal geen last gehad... Alleen dat gapende gat, dat was wat lastig. Wat lijkt het dan enorm hè, als je daar met je tong aan voelt...
  Ik wens je een heerlijk weekend, geniet van het mooie weer,
  Lieve groet,
  Mirjam

  • Wonderlijk hè?! Dat het zo meevalt dan? Ik heb nog wel wat last van napijn, maar die neem ik graag op de koop toe. Ik hoef er geen paracetamol voor te nemen, dus het valt ook wel mee. Bovendien ben ik zo opgelucht dat ik ze kwijt ben!

 13. Hier heb ik geen verstandkiezen meer!

  Bij de eerste had ik een gaatje en zei de tandarts tijdens het boren: het wordt óf een wortelkanaalbehandeling óf ik trek hem eruit... Nou, toen maar gekozen voor eruit trekken. Viel me inderdaad ook reuze mee!

  Bij het volgende gaatje in een verstandskies heb ik dus gelijk gevraagd of ze hem er niet gewoon uit wilden trekken... nou, dat kon dus wel ;)

  Idem bij nummer 3 en 4.... ;) Alleen bij de vierde viel het wat tegen en moest het gehecht worden, maar ook daar voelde ik niks van...

  Trouwens voor jullie denken: die poetst nooit haar tanden met zoveel gaatjes: ik kon helaas niet goed bij de achterkant van mijn verstandkiezen, vandaar de gaatjes :(

  • Dat schijnt ook één van de redenen te zijn voor problemen met verstandskiezen: ze zijn zo moeilijk schoon te houden. Omdat ze zo achterin zitten.

   Ik zat altijd heel erg te wringen met de tandenborstel en daarna nog flossen en stoken om ze toch maar goed schoon te krijgen! Dat hoeft nou ook niet meer!

 14. Bij mij ligt er ook een verstandskies dwars onder het tandvlees. Alleen te zien op foto's. Ik laat hem lekker zitten en de tandarts zegt er ook niets van. Dus ik ben allang blij.

  Stoer van je dat je ze hebt laten verwijderen, fijn dat het erg meeviel bij je.

 15. mijn dochter was nooit bang voor de tandarts dat veranderde toen ze voor een verstandskies naar de kaakchrirug moest ,ze heeft ADHD en dat schijnt er bij sommige voor te zorgen dat ze nogal heftig reageren op verdovingen, dat heeft er toe geleid dat ze sinds die tijd niet meer alleen naar de tandarts durft als er verdooft moet worden, en dat vind ze niet leuk op haar leeftijd ,ze is nu bijna 26

 16. Ik heb mijn 4 verstandskiezen in 1985 laten trekken. Tenminste, dat dacht ik, en het is ook waar. Maar wat ook waar is, is dat ik nog een 5e heb. En die zit er dus nog!
  Mijn oudste zoon heeft er maar 2, bovenin. Onderin zitten ze niet, was op de foto te zien. Ik heb er dus eentje meer en hij heeft er twee minder.
  Tweede zoon heeft 2 verstandskiezen nu laten trekken, viel ook heel erg mee. Wel moest het in het ziekenhuis, omdat de tandarts het niet meer doet. Hij heeft er nog wel twee, waarvan de tandarts oppert dat die er ook uit moeten en zoon vindt dat het nog wel even kan wachten (eerst maar eens de rekening van het ziekenhuis afwachten).
  Dochter haar derde verstandskies in nu aan het doorkomen, tot nu toe voor haar nog geen problemen.

  • Ja vast wel of het is een erfelijkheidsverhaal, mijn moeder had/heeft ook geen enkele verstandkies gehad. Soms zijn 'erfenissen' heel prettig.! ;-)

 17. Mooie ervarings verhalen allemaal!! Bij mij zijn ze alle vier tegelijk onder narcose eruit gehaald. Ik kwam voor een gesprek bij de kaakchirurg, want er moesten er drie uit. De tandarts had het al geprobeerd, maar er was geen beweging in te krijgen. De kaakchirurg stelde zelf voor onder narcose, want één kies zat vast (?) aan de kaak.

  Toen ik na de narcose wakker werd lagen er vier kiezen in het bakje!! Ik was allang blij, had ik daar geen zorgen meer over. Bij mijn man zijn ze er een paar jaar geleden op 55 jarige leeftijd bij de tandarts er uitgehaald. Dat ging net zo makkelijk als bij jou!!

  Beterschap met je mond, je moet het nog wel goed schoonhouden hoor!! Goed spoelen!!

  • Yikes! Een mislukte poging van de tandarts om ze er uit te laten halen?! Dan vind ik je helemaal stoer dat je naar de kaakchirurg ging. Dat zal ook een flinke ingreep geweest zijn, als je helemaal onder narcose moest. Wat zal dat heerlijk zijn geweest toen je wakker werd, en er 4 kiezen in het bakje lagen!

   Ik heb gisteren bij de Etos van dat spul gekocht waarmee je moet spoelen om mijn mond te ontsmetten. Achteraf wel een beetje apart dat de tandarts dit niet tegen me heeft gezegd. Ik las dit op internet.

   De enige instructies die ik meekreeg was 'vandaag niet spoelen'.

   Maar goed, ik ben de man zo dankbaar dat hij me heeft verlost van die kiezen, dat ik het geen punt vind!

 18. Wat fijn dat je het allemaal zo goed ging. Verstandskiezen blijft toch voor veel mensen een spannende onderneming en te lang wachten kan zorgen voor ontstekingen.

 19. Het verwijderen van een gewone kies is moeilijker: hij zit stevig verankerd aan meerdere wortels, elk waarvan kan afbreken tijdens het trekken, en die moeten er dan met veel moeite uitgepeuterd worden.

  Een verstandskies heeft ook meerdere wortels, maart die zijn dikwijls samengesmolten tot een glad kegeltje. Daardoor kan de kies er meestal in beweging, zonder al te veel kracht te zetten, uitgetrokken worden.

  Anders ligt het weer met tanden die in het bot begraven liggen, geïmpacteerd zijn tegen naburige tanden, enzovoorts.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder