Kachelruit schoonmaken: 6 makkelijke tips en werkt Dasty?

kachelruit schoonmaken

Je kachelruit schoonmaken was nog nooit zo makkelijk en goedkoop!

Ik kijk graag naar het knapperende vuurtje in onze houtkachel. Maar dat werd steeds moeilijker. Want de kachelruit werd steeds viezer en daardoor ondoorzichtiger.

Een kachelruit wordt vies door een combinatie van roet en vuil.

Dus googelde ik: 'Kachelruit schoonmaken'.

Hoe kachelruit schoonmaken? 6 tips

 1. Als de kachel is afgekoeld, neem je een krant. Veeg met die krant over de kachelruit.
 2. Doop een stuk keukenrol in thee, en veeg daarmee de kachelruit schoon
 3. Neem een nat theezakje en veeg daarmee de kachelruit schoon. Vang het eerst op met een handige theezakjeshouder.
 4. Koop HG kachelruitjes reiniger. (± 7,75)
 5. Gebruik afgekoelde as om de kachelruit schoon te maken
 6. Gebruik billendoekjes! (hieronder lees je daar mee over)

De tips in de praktijk

kachelruit schoonmaken

Ik begon met de kachelruit schoonmaken met de krant. Die haalde wel wat vuil en aanslag weg, maar de kachelruit bleef ondoorzichtig. Keukenrol hebben we nooit in huis. Dus ging ik meteen door naar tip 3 voor de kachelruit schoonmaken, en ging voor het natte theezakje.

Daar heb ik er altijd een heleboel van, want ik drink graag en veel thee. Ik zette me schrap en wilde eens flink gaan schrobben. Maar een wonder geschiedde! Met slechtst de lichtste aanraking ging het vuil al weg! Dat heb ik nog nooit meegemaakt zeg. Geen boenen, of schrobben. Gewoon teder over de kachelruit gaan met een theezakje.

De kachelruitje werd moeiteloos weer helemaal helder en doorzichtig!

De HG kachelruitjes reiniger kan het dus wel vergeten wat mij betreft als het gaat om de kachelruit schoonmaken. Waarschijnlijk is het nog eng spul ook. En met theezakjes gaat het prima. Ik had nooit gedacht dat natte theezakjes zo'n wondermiddel zouden kunnen zijn!

Kachelruit schoonmaken: voor en na foto's

kachelruit schoonmaken
Voor het kachelruit schoonmaken
kachelruitjes schoonmaken
Na het schoonmaken

Ruit houtkachel schoonmaken met billendoekjes: voor en na foto's

Heb jij billendoekjes in huis? Dan heb je geluk! Want met billendoekjes is je kachelruit zo weer schoon! Je hoeft amper kracht te zetten, en krijgt het ruitje van de houtkachel vrijwel moeiteloos schoon.

Om die reden heb ik recent toch weer billendoekjes gekocht, ook al hebben we geen baby's meer in huis. Hieronder zie je de voor- en na foto's van onze houtkachel. In de eerste foto is de kachelruit nog vies. Op de tweede foto zie je onze houtkachel nadat ik de kachelruit heb schoongemaakt met billendoekjes.

kachelruit schoonmaken

Kachelruit schoonmaken met billendoekjes: voor en na foto's

Hieronder onze houtkachel voordat ik de kachelruit had schoongemaakt met billendoekjes.

Kachelruit schoonmaken

Kachelruit na schoonmaken met billendoekjes:

Kachelruit schoonmaken

De billendoekjes die ik gebruikte komen gewoon van de Lidl.

N.B. In het boek Zelf schoonmaakmiddel maken vind je ook een recept om zelf billendoekjes te maken : )

Kachelruit schoonmaken met Dasty

Dasty van de Wibra is bekend als een schoonmaakmiddel dat je voor veel dingen kunt gebruiken. Daarom denken veel mensen:

'Je kachelruit schoonmaken met Dasty is vast ook een goed idee!'

Maar de meningen over je kachelruit schoonmaken met Dasty zijn verdeeld. Zo schrijven ze op de site Poets Prins dat Dasty 'superslecht' werkt voor vieze kachelruitjes.

Dasty is een ontvetter: kan een ontvetter roet verwijderen?

Laten we het simpel houden: Dasty is een ontvettend schoonmaakmiddel. Kan een ontvetter roet verwijderen? Het antwoord is: Ja, dat kan en dit is waarom: De ontvetter bevat chemische stoffen die in staat zijn om vetten en oliën af te breken en op te lossen.

Wanneer je een ontvetter op de roetvlekken op de kachelruit aanbrengt, helpt dit om de vetachtige componenten van het roet los te maken van het glasoppervlak.

Dit maakt het vervolgens gemakkelijker om het roet van de ruit te verwijderen door te schrobben of te vegen.

De oven schoonmaken met Dasty: stappenplan

kachelruit schoonmaken met dasty

1. Laat de kachel afkoelen

Zorg ervoor dat de kachel is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Zo voorkom je brandwonden en dat het schoonmaakmiddel als het ware verdampt zo gauw het in aanraking komt met de kachelruit!

2. Verwijder grote stukken viezigheid

Veeg eventuele grove resten of as van de ruit met een zachte borstel of een stofdoek.

3. Spray Dasty op de kachelruit

Spray de Dasty op de kachelruit. Zorg ervoor dat je een ontvetter gebruikt die geschikt is voor gebruik op glas. Je kunt een commerciële glasreiniger of een mengsel van water en afwasmiddel gebruiken.

4. Laat Dasty inwerken op de kachelruit

Laat de Dasty inwerken gedurende 5 tot 10 minuten. Dit helpt bij het losmaken van het roet van het glas.

5. Reinig de kachelruit

Gebruik een zachte spons of een niet-krassende schuurspons om voorzichtig het roet van de ruit te schrobben. Doe dit met lichte druk om krassen op het glas te voorkomen.

6. Veeg de ruit schoon

Neem een schone, vochtige doek en veeg de ruit schoon om eventuele resterende ontvetter en roetdeeltjes te verwijderen.

7. Droog de kachelruit

Gebruik een schone, droge doek om de ruit volledig droog te maken en eventuele strepen te verwijderen.

Kachelruitjes reiniger action

Wil je kachelruitjes reiniger kopen bij de Action? Op dit moment vind je dit niet in hun assortiment. Maar bij bol.com verkopen ze wel kachelruitjes reiniger:

kachelruitjes reiniger

Kachelruit schoonmaken samenvattend: je hoeft geen schoonmaakmiddel te kopen!

Het grote voordeel van een schone kachelruit vind ik altijd dat je dan het vuur tenminste weer goed kunt zien flakkeren. De reden dat een kachelruit vies wordt is door aanslag van roet en andere viezigheid. Hoe schoner en duurzamer je stookt, hoe minder vies je kachelruit wordt.

De beste methodes om je kachelruit schoon te maken vind ik:

Natte theezakjes, afgekoelde as en billendoekjes.

Daarmee verdwijnt de viezigheid als sneeuw voor de zon, en je hoeft niet eens kracht te zetten! Ze zijn bovendien duurzaam en goedkoop.

Het is dus niet nodig om te investeren in dure HG reiniger of zo.

Tips van Huisvlijt bezoekers voor kachelruit schoonmaken

Dit ziet er redelijk uit, makkelijker gaat het met ammonia en een keuken tissue. Even deppen op de fles top en zonder moeite een brand schone ruit. Als je correct stookt houd je nagenoeg een schone ruit waar wat stof op zit er gewoon af met wat druppels water op een tissue. Succes verzekerd. (Frank)

 • Keukenpapier nat maken, in de as van de kachel drukken raampje ermee inwrijven en schoon is t raampje. (Japsank)
 • Je kunt de ruit ook schoonmaken met een oude krant! (Zonnetje)
 • Hier ook gewoon met as uit de kachel, zonder moeite schoon. (Mama Tinus)
 • Weg met billendoekjes……stuk krant met as of vim en daarna in de kachel. Al 30jaar ervaring. Probeer het maar. (Anneke)
 • Het schoonmaken gaat fantastisch met een stuk krant, beetje vochtig gemaakt en vervolgens gedoopt in de afgekoelde as. Beter voor het milieu ook. (Henny)
 • Kachelruitjes zijn met van alles schoon te maken. Een sponsje met zeepwater is al voldoende om aanslag of fijnstof te verwijderen. Ingebrande ruiten zijn mistachtig wit en krijg je nooit meer schoon. En dat is niet te voorkomen bij kachels die gemiddeld 6 maanden 24 uur per dag branden. (Joannes)

Leestip

Ramen lappen

Wie weet of het raampje bij een pelletkachel ook zo vies wordt?!

Wie heeft er nog meer van dit soort gouden tips over hoe je met onverwachte middelen kunt schoonmaken?

Vergelijkbare berichten

34 reacties

 1. Geen tips, maar ik ga dat met het theezakje ook eens proberen, als het nodig is :)

  Ben alleen wel benieuwd of er straks geen ingebrande theevlekken op het raampje gaan komen, om eerlijk te zijn... :(

  1. Mijn moeder maakt de kachel ruitjes al jaren schoon met koude thee, en geen vlekken het is een prima huis tuin en keuken middel.

  2. Nou, wij gaan het ook direct proberen. Gister met vurenhout gestookt en dat rookte zó erg dat er nu allemaal rookaanslag op het raampje zit. Met de opmerking van adrienne in mijn achterhoofd durven we het wel aan ;)

 2. Kachelruiten kun je ook heel goed schoonmaken met as. Je pakt een vochtig oud doekje en dept ermee wat as uit de kachel, en daarmee poets je het raam schoon. Werkt ook heel goed en altijd bij de hand.

 3. I.p.v. keukenrol kan je toch gewoon wc papier nemen. Lekker prop van maken.... Maar dat van die as ken van mijn oma die een kolenkachel had...oo die lekkere warmte.....

  Nelly

 4. Ik maak de ruitjes eigenlijk bijna nooit schoon. Ik laat ze schoon branden!!
  Trouwens de as is een perfect middel tegen honden- en kattenvlooien en luizen (bij kippen en zo). Voor de honden/katten wat as in de mand strooien en de hond "wassen" met droge as. Laat het beestje maar 'n tijd buiten ronddollen en grote kans dat hij vlooivrij is. Bij de kippen strooi je gewoon wat as over de vloer en in de legnesten.

  1. Wat heb je te verliezen om het eens te proberen?? Gelukkig hebben we hier (eventjes afkloppen) al zo'n 10 jaar geen hoofdluizen meer gehad (begin nu te krabben op m'n hoofd :D ) .
   Het is in ieder geval goedkoper dan al die giftige zooi uit de winkel. De laatste keer dat ik op luizenjacht moest, heb ik alles gebruikt en niets hielp. Op zeker moment 'n mengsel gemaakt van azijn met haarcondioner (kan even niet op het goede woord komen) en daar de haren helemaal mee ingewreven. Plastic zak erom en handdoek en dat een tijdje laten zitten. Toen met de ijzeren luizenkam gaan kammen en eindelijk kwam alles eruit. Door de azijn schijnt de "lijm" van de neten los te laten en door de condioner kun je het haar gemakkelijker (en dus pijnlozer) kammen.

  1. Die ga ik ook een keer proberen! Eerst even wachten totdat de ruit van de kachel weer vies is geworden. Hoewel koffieprut me wel meer viezigheid lijkt te geven. Zo'n theezakje is lekker handzaam.

 5. Dat theezakje lijkt me de beste tip! Koffieprut lijkt me zo'n troep geven. Leuke tip, als je een houtkachel hebt. Die zou ik best willen hebben maar dat is niet het geval ;)

  1. Dan heb je zeker écht niks te doen in je leven dat je dan wel in dit topic terechtkomt...

 6. Ik heb nog wel een goede tip maar het gaat alleen niet over de kachel ruitjes, namelijk als je ergens sticker restjes op hebt zitten die ergens heel lastig af gaan bijv prijs stickers kun je ze vaak verwijderen door ze in te smeren met pindakaas.

 7. Wij hebben sinds april van dit jaar ook een houtkachel en kregen toen de tip om het ruitje van het deurtje met koperpoets schoon te maken. Een héél klein beetje op een stukje keukenrol of wc-papier doen en dan even poetsen. Het is heel snel schoon en het ruitje blijft ook een poosje schoon. Pas na een paar stookbeurten krijg je weer aanslag. Maar de tip met een theezakje ga ik ook gebruiken hoor, klinkt heel erg goed...
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Vanmorgen meteen geprobeerd het kachelruitje met een theezakje schoon te maken. Een super tip het vuil vliegt er vanaf. Heb nu een schoteltje in de keuken staan voor de oude theeakjes. Wij hebben cv met de moederhaard in onze woonkamer en stoken hout

  1. Nog belangrijke na een avond stoken is het raampje nog helemaal schoon, dat hebben wij dit jaar nog niet meegemaakt. Van het soort hout dat gestookt wordt hangt het af of het raampje vieswordt of niet en dit jaar hebben wij een soort dat meer aanslag op het raampje geeft

 9. Ik gebruik altijd koperpoets. Met natriumhydroxyde (gootsteenonstopper korrels kruitvat) icm water gaat het ook prima.

  Alle andere theesoorten en asmethode's werkten niet of dikke smerige raampjes.

  HG kachel ruit reiniger bevat ook natriumhydroxyde .

 10. Als je raampje schoon is , een dikke film laag met afwas middel aanbrengen, groene zeep.

  Dit zie je niet tijdens het stoken. Na het stoken kun je met gemak de zwarte laag icm groene zeeplaag verwijderen.

 11. Theezakjes werken super! Hebben de kachel sinds een week en voor de eerste keer schoongemaakt. Geen schrobben, gewoon zacht over het glas hen bewegen! Van harte bedankt voor de tip!

 12. Wat geweldig deze tip met theezakjes!!!! Dank jullie wel! wij hebben nu en voortaan schone houtkachelruitjes op een goedkope en vooral milieuvriendelijke wijze. Ik heb inmiddels mijn man ook overtuigd, die is ook helemaal om, die zelfredzaamheid geeft een heerlijk gevoel, blij,blij,blij, niet meer naar de winkel rennen als dat dure spul op is.We kijken uit naar verdere tips.Ik was ook blij met de astip voor onze hodn om vlooien uit te roeien of te weren, ook dank daarvoor, een hele prettige avond toegewenst aan iedereen!groetjes Rose

 13. Ik heb sinds gister een allesbrander in huis en die ruitjes waren roetzwart maar de theezakjes hielpen niet tot er per ongeluk een stukje verbrand hout dus houtskool aan mn doekje zat ik nam zo.n stukje en idd mn r uitje werdt super schoon ,daarna ff afgedaan met sopje en ze glommen als nieuw

 14. Heb dit nu juist eve uitgeprobeerd met die asse, die dus altijd voorhanden is met een houtkachel.
  Nooit gedacht dat het zo een waanzinnig mooi effect zou hebben.
  Zelfs met volledig donkere ruit.
  Dank u zeer voor deze hele praktische en duurzame tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.