Kachelruit schoonmaken met theezakjes

kachelruit schoonmaken

Je kachelruit schoonmaken was nog nooit zo makkelijk en goedkoop!

Ik kijk graag naar het knapperende vuurtje in onze houtkachel. Maar dat werd steeds moeilijker. Want de kachelruit werd steeds viezer en daardoor ondoorzichtiger. Dus googlede ik: ‘kachelruit schoonmaken’.

Hoe kachelruit schoonmaken? 5 tips

 1. Als de kachel is afgekoeld, neem je een krant. Veeg met die krant over de kachelruit.
 2. Doop een stuk keukenrol in thee, en veeg daarmee de kachelruit schoon
 3. Neem een nat theezakje en veeg daarmee de kachelruit schoon. Vang het eerst op met een handige theezakjeshouder.
 4. Koop HG kachelruitjes reiniger. (± 7,75)
 5. Gebruik afgekoelde as om de kachelruit schoon te maken

De tips in de praktijk

Ik begon met de kachelruit schoonmaken met de krant. Die haalde wel wat vuil en aanslag weg, maar de kachelruit bleef ondoorzichtig. Keukenrol hebben we nooit in huis. Dus ging ik meteen door naar tip 3 voor de kachelruit schoonmaken, en en ging voor het natte theezakje.

Daar heb ik er altijd een heleboel van, want ik drink graag en veel thee. Ik zette me schrap en wilde eens flink gaan schrobben. Maar een wonder geschiedde! Met slechtst de lichtste aanraking ging het vuil al weg! Dat heb ik nog nooit meegemaakt zeg. Geen boenen, of schrobben. Gewoon teder over de kachelruit gaan met een theezakje.

De kachelruitje werd moeiteloos weer helemaal helder en doorzichtig!

De HG kachelruitjes reiniger kan het dus wel vergeten wat mij betreft als het gaat om de kachelruit schoonmaken. Waarschijnlijk is het nog eng spul ook. En met theezakjes gaat het prima. Ik had nooit gedacht dat natte theezakjes zo’n wondermiddel zouden kunnen zijn!

Kachelruit schoonmaken: voor en na foto’s

kachelruit schoonmaken
Voor het schoonmaken
kachelruitjes schoonmaken
Na het schoonmaken

Lees ook alles over je waterkoker ontkalken.

Wie heeft er nog meer van dit soort gouden tips over hoe je met onverwachte middelen kunt schoonmaken?

Similar Posts

34 Comments

 1. Geen tips, maar ik ga dat met het theezakje ook eens proberen, als het nodig is :)

  Ben alleen wel benieuwd of er straks geen ingebrande theevlekken op het raampje gaan komen, om eerlijk te zijn… :(

  1. Mijn moeder maakt de kachel ruitjes al jaren schoon met koude thee, en geen vlekken het is een prima huis tuin en keuken middel.

  2. Nou, wij gaan het ook direct proberen. Gister met vurenhout gestookt en dat rookte zó erg dat er nu allemaal rookaanslag op het raampje zit. Met de opmerking van adrienne in mijn achterhoofd durven we het wel aan ;)

 2. Kachelruiten kun je ook heel goed schoonmaken met as. Je pakt een vochtig oud doekje en dept ermee wat as uit de kachel, en daarmee poets je het raam schoon. Werkt ook heel goed en altijd bij de hand.

 3. I.p.v. keukenrol kan je toch gewoon wc papier nemen. Lekker prop van maken…. Maar dat van die as ken van mijn oma die een kolenkachel had…oo die lekkere warmte…..

  Nelly

 4. Ik maak de ruitjes eigenlijk bijna nooit schoon. Ik laat ze schoon branden!!
  Trouwens de as is een perfect middel tegen honden- en kattenvlooien en luizen (bij kippen en zo). Voor de honden/katten wat as in de mand strooien en de hond “wassen” met droge as. Laat het beestje maar ‘n tijd buiten ronddollen en grote kans dat hij vlooivrij is. Bij de kippen strooi je gewoon wat as over de vloer en in de legnesten.

  1. Wat heb je te verliezen om het eens te proberen?? Gelukkig hebben we hier (eventjes afkloppen) al zo’n 10 jaar geen hoofdluizen meer gehad (begin nu te krabben op m’n hoofd :D ) .
   Het is in ieder geval goedkoper dan al die giftige zooi uit de winkel. De laatste keer dat ik op luizenjacht moest, heb ik alles gebruikt en niets hielp. Op zeker moment ‘n mengsel gemaakt van azijn met haarcondioner (kan even niet op het goede woord komen) en daar de haren helemaal mee ingewreven. Plastic zak erom en handdoek en dat een tijdje laten zitten. Toen met de ijzeren luizenkam gaan kammen en eindelijk kwam alles eruit. Door de azijn schijnt de “lijm” van de neten los te laten en door de condioner kun je het haar gemakkelijker (en dus pijnlozer) kammen.

  1. Die ga ik ook een keer proberen! Eerst even wachten totdat de ruit van de kachel weer vies is geworden. Hoewel koffieprut me wel meer viezigheid lijkt te geven. Zo’n theezakje is lekker handzaam.

 5. Dat theezakje lijkt me de beste tip! Koffieprut lijkt me zo’n troep geven. Leuke tip, als je een houtkachel hebt. Die zou ik best willen hebben maar dat is niet het geval ;)

 6. Ik heb nog wel een goede tip maar het gaat alleen niet over de kachel ruitjes, namelijk als je ergens sticker restjes op hebt zitten die ergens heel lastig af gaan bijv prijs stickers kun je ze vaak verwijderen door ze in te smeren met pindakaas.

 7. Wij hebben sinds april van dit jaar ook een houtkachel en kregen toen de tip om het ruitje van het deurtje met koperpoets schoon te maken. Een héél klein beetje op een stukje keukenrol of wc-papier doen en dan even poetsen. Het is heel snel schoon en het ruitje blijft ook een poosje schoon. Pas na een paar stookbeurten krijg je weer aanslag. Maar de tip met een theezakje ga ik ook gebruiken hoor, klinkt heel erg goed…
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 8. Vanmorgen meteen geprobeerd het kachelruitje met een theezakje schoon te maken. Een super tip het vuil vliegt er vanaf. Heb nu een schoteltje in de keuken staan voor de oude theeakjes. Wij hebben cv met de moederhaard in onze woonkamer en stoken hout

  1. Nog belangrijke na een avond stoken is het raampje nog helemaal schoon, dat hebben wij dit jaar nog niet meegemaakt. Van het soort hout dat gestookt wordt hangt het af of het raampje vieswordt of niet en dit jaar hebben wij een soort dat meer aanslag op het raampje geeft

 9. Ik gebruik altijd koperpoets. Met natriumhydroxyde (gootsteenonstopper korrels kruitvat) icm water gaat het ook prima.

  Alle andere theesoorten en asmethode’s werkten niet of dikke smerige raampjes.

  HG kachel ruit reiniger bevat ook natriumhydroxyde .

 10. Als je raampje schoon is , een dikke film laag met afwas middel aanbrengen, groene zeep.

  Dit zie je niet tijdens het stoken. Na het stoken kun je met gemak de zwarte laag icm groene zeeplaag verwijderen.

 11. Theezakjes werken super! Hebben de kachel sinds een week en voor de eerste keer schoongemaakt. Geen schrobben, gewoon zacht over het glas hen bewegen! Van harte bedankt voor de tip!

 12. Wat geweldig deze tip met theezakjes!!!! Dank jullie wel! wij hebben nu en voortaan schone houtkachelruitjes op een goedkope en vooral milieuvriendelijke wijze. Ik heb inmiddels mijn man ook overtuigd, die is ook helemaal om, die zelfredzaamheid geeft een heerlijk gevoel, blij,blij,blij, niet meer naar de winkel rennen als dat dure spul op is.We kijken uit naar verdere tips.Ik was ook blij met de astip voor onze hodn om vlooien uit te roeien of te weren, ook dank daarvoor, een hele prettige avond toegewenst aan iedereen!groetjes Rose

 13. Ik heb sinds gister een allesbrander in huis en die ruitjes waren roetzwart maar de theezakjes hielpen niet tot er per ongeluk een stukje verbrand hout dus houtskool aan mn doekje zat ik nam zo.n stukje en idd mn r uitje werdt super schoon ,daarna ff afgedaan met sopje en ze glommen als nieuw

 14. Heb dit nu juist eve uitgeprobeerd met die asse, die dus altijd voorhanden is met een houtkachel.
  Nooit gedacht dat het zo een waanzinnig mooi effect zou hebben.
  Zelfs met volledig donkere ruit.
  Dank u zeer voor deze hele praktische en duurzame tip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.