Reacties

Pelletkachel versus houtkachel: wat is beter? — 86 reacties

  • Het co2 verbruik is bij de productie van houtpallets veel hoger dan gewoon "lucht gedroogd" haardhout. Daar komt ook nog eens bij dat je weet wat je stookt met haardhout,eiken, essen of beuken dit is een natuurproduct.
   Het komt voor bij de goedkope pallets dat er zand in zit om de soortelijkemassa op te krikken, hoeveel lijmresten zitten in hout afval wat wordt toegevoegd aan pallets.
   Ik stook liever haardhout, dan weet je wat je stookt.

 1. Hier in huis heb ik centrale verwarming en dat bevalt me in mijn kleine appartement prima. Overigens vind ik de pelletkachel wel een mooi strak ding, dus wat dat betreft zou het bij mij in huis prima passen;).

  • Geeft een pelletkachel dan een ander soort warmte Marion? Dat wist ik niet. Ik dacht dat het hetzelfde was als bij een houtkachel alleen dan makkelijker en met minder werk.

 2. Wij hebben ook een houtkachel en soms gaat er ook een plaat stuk aan de binnen kant , mijn man zet er dan een nieuwe plaat in. mischien kan dit bij jullie ook , hoef je niet een nieuwe kachel te kopen.

  • Een pellet kachel is net een houtkachel, maar hij brand op ander materiaal. Het beroerde is echter dat veel mensen een pelletkachel als vervanger van een cv zien en dus de hele dag, 10 maanden per jaar stoken. Geloof mij, de vervuiling is dan veel groter...

  • Ja, dat las ik ook op Milieucentraal. Als je je houtkachel vervangt voor een pelletkachel en daardoor ineens vaker gaat stoken, verlies je het milieuvoordeel. Vandaar dat ze het gebruik in een woonwijk ook afraden, of in ieder geval niet te vaak gebruiken.

 3. Wij hebben een houtkachel, heerlijk!
  Maar idd er zijn altijd mensen die er last van hebben. Maar dat is met alles:blaffende hond,katten,barbeque,gillende kinderen.
  Verdraagzaamheid schijnt moeilijk

  • Verdraagzaamheid is mooi. Maar ik mis vaak de andere kant; rekening houden met anderen.
   Houtkachels in woonwijken leiden tot stank en benauwdheid. Dat kun je wat mij betreft niet afdoen met ‘Verdraagzaamheid schijnt moeilijk’.

  • Ik ben het met Maaike eens. Hoewel wij behoorlijk vrij wonen heeft mijn partner regelmatig last van de houtkachels die in de omgeving gestookt worden! Een rondje om in de avond kan hij, zeker in de koude periodes, wel vergeten.
   En in de zomer de vuurkorven, dan zit hij noodgedwongen binnen!

 4. Hoi!
  je krijgt subsidie op de aanschaf van een pelletkachel hoor!
  Wij hebben de CV aangesloten op een pelletkachel, die verwarmt dus ons hele huis. Koop voor ongeveer 300,- per jaar pellets. We hebben de kachel praktisch kano gekregen door de subsidie en alleen betaald voor de aanschaf. Zoek maar eens op subsidies voor energiemaatregelen.
  Groetjes, Chrisje

 5. Ik heb een documentaire gezien waarin duidelijk zichtbaar was dat we in NL veel pellets krijgen van omgehakte bomen in de USA. Moet dus ook met een vervuilend schip naar Nedeland. Dat kan wel eens meer CO2 uitstoten dan dat er aan gas voor stoken wordt bespaart. Gas is voor warmte nog altijd een stuk goedkoper dan elektriciteit van een energieleverancier die voor 90% uit gas en kolen is opgewekt. 1 kWh elektrisch kost 22 cent. 1 m3 gas kost 76 cent. Maar in 1 m3 gas zit de energie van 10 kWh. Daarmee kost gas maar 7,6 cent per kWh. Om 1 kWh in huis aan elektrisch af te leveren is met fosiele brandstop 2 kWh nodig aan gas en/of kolen. Die andere kWh gaat het water en de lucht in als thermische vervuiling. Het zou mooi zijn als je zonnepanelen het meeste opbrachten in de winter en de nacht, wanneer het het koudst is. Helaas is dat niet zo.

  • Dat van die vervoerskosten is dan inderdaad weer niet gunstig... Het valt ook niet mee om het goed te doen. Dank voor je aanvulling Ximaar.

 6. De meeste pellets worden ingevoerd,: inderdaad met met vervuilende vrachtschepen!
  Het is erg moeilijk om de meest milieuvriendelijke manier van verwarmen te vinden.
  Subsidies op pelletkachels vind ik totaal overbodig!

 7. Omdat er nog geen aardgas was, had bijna iedereen tot midden jaren zestig een haard en kachel in huis. De kennis die men toen had is grotendeels verloren gegaan. Dat geldt overigens ook voor veel kachelboeren. Ze verkopen massaal kachels aan mensen met een doorsnee huiskamer waar je gemakkelijk een kleine Kerk mee kunt verwarmen. Gevolg is dat men die kachels permanent gaat smoren wat een onvolledige verbranding oplevert. Het moge duidelijk zijn dat dit enorm veel overlast oplevert voor de omgeving.
  Dat geldt overigens ook voor een aanzienlijke groep mensen die op Marktplaats voor enkele tientjes een uitgeleefde en lekkende kachel uit de jaren zeventig aanschaffen. Met alle gevolgen van dien. Het lage rendement van dit soort kachels wil ik het niet eens over hebben.

  Zelf ben ik voorstander van het Duitse systeem waarbij jaarlijks verplicht een schoorsteenveger de schoorstenen en de verwarmingssystemen grondig controleert. Zijn bevoegdheden gaan heel ver. Afsluiten en verzegelen van door hem afgekeurde systemen zijn zeker geen uitzondering. Een niet goedgekeurde kachel, dus niet voorzien van een toelatingscertificaat is daar dan ook niet toegestaan.

  Kachelboeren spelen uiteraard graag in op de hype van pelletkachels. Dat ze schoner branden en beter zijn voor het milieu is nog maar de vraag. Het blijft natuurlijk wel hun broodwinning. Een goede houtkachel die optimaal brandt middels een secundaire verbranding zal er beslist niet voor onder doen.
  Gelet op jouw situatie zou ik dan ook nooit voor een pelletkachel kiezen. Op de eerste plaats omdat jij goedkoop aan hout kan komen. Verder gebruikt een pelletkachel stroom. De ventilator maakt veel lawaai wat onherroepelijk gaat irriteren. Van een mooi en rustgevend vlammenspel is zeker geen sprake meer. Wat je ziet lijkt meer op een overspannen en brullende lastoorts wat zeer onaangenaam is. Zonder zonnebril levert het je zelfs pijnlijke lasogen op. Pelletkachels zijn zeer storingsgevoelig. Regelmatig dure onderhoudsbeurten zijn dan ook noodzakelijk. Als hoofd- of bijverwarming zou het mijn eerste keus zeker niet zijn. Een houtkachel als hoofdverwarming ook niet. Als bijverwarming zijn ze echter uitermate geschikt en ideaal als hoofdverwarming in het voor- en naseizoen.
  Vanwege de pelletkachel hype kun je daar wel je voordeel mee behalen. Zeer goede en jonge houtkachels uit het A-segment worden voor een prikje aangeboden omdat men massaal overstapt naar een pelletkachel.

  • Heb al een tijdje een pallet kachel. Mijn buurman een houtkachel. De mijne ruik je niet. Bij die van hem ga je kapot van de stank. Onderhoud valt zeer mee. Nooit geen problemen mee. Ventilator geeft weinig lawaai. Heb eerder het idee dat jij houtkachels verkoopt.

  • Wauw, dat is goed om te lezen allemaal Joannes. Het is waar dat ik goedkoop en makkelijk aan hout kan komen. Misschien is het dan inderdaad toch beter om een betere houtkachel te kopen dan een pelletkachel. Overigens laten wij onze schoorsteen en kachel ook 1 keer per jaar schoonmaken.

  • Ik heb nu 2 jaar een pelletkachel.
   Hij is ook op de CV aangesloten. We gebruiken 2 tot 3 pellets per jaar. Per jaar moet de schoorsteen pijp geveegd worden en de kachel volledig uit elkaar. Kosten rond de 200 euro. Dagelijks moet je de brandpot en huis schoonmaken.
   Het blijft vies werk. De kamer komt onder het roet en ook onderdelen slijten snel en zijn duur.
   Mijn conclusie: heel milieuonvriendelijk, bewerkelijk en een stuk duurder dan gas. Begin er nooit aan.
   niet voor niets maar 2 dagen in de week gebruiken als officieel advies.

  • Slecht ingelezen dus, ja een (cv) pelletkachel is meer werk, schoorsteen vegen 2x per jaar. Iedere dag 5 min schoonmaken. wekelijks 20 min reinigen en jaarlijks zelf doen kost wen dagje. Ik vind het meevallen, zo ben je beter betrokken bij je stook gedrag ook nog eens en stook je dus verstandiger.

 8. Wij hebben gewoon een centrale verwarming, maar zo'n houtkachel, of pelletkachel, ik heb me er nog nooit in verdiept, lijkt me een veel lekkere warmte verspreiden dan zo'n centrale verwarming.

 9. jaren geleden, voor we van het gas af moesten, hebben wij serieus onderzocht of we over konden gaan op een pelletkachel. Wat je zegt as ook onze ervaring: in een woonwijk kan het niet zo goed |En we moesten erg veel ombouwen, om er optimaal gebruik van te kunnen maken.En dat maakte het tot een heel dure grap

 10. Wij hebben sinds half jaar een pelletkachel voor onze leefkeuken. Een klassiek model en niet van die lelijke moderne dingen. De onze is geschikt voor 120m2 te verwarmen de keuken is 55m2. Als we de deuren open zetten verwarmd hij ook nog eens woonkamer en het trappenhuis. Wij hebben deze gekocht bij justfire en uiterst tevrden voor €1359 daar ging nog eens €525 aan subsidie eraf. Daar ook nog eens niet te veel gezeik met installeren, 2m buis omhoog en recht naar buiten. Ik zou dus kiezen voor een pelletkachel. Succes

  • Dankjewel voor het delen van je ervaring Mischa. Dat klinkt heel positief. Frans hierboven is juist wat minder blij met zijn pelletkachel.

 11. Dit artikel is gewoon reclame voor de pelletkachel. Maar helaas; schone rook bestaat niet. De pelletkachel stoot zulke fijne stof uit, waardoor deze nog ongezonder is omdat het dieper in de longen komt. Bovendien kunnen bomen nooit zo snel groeien als dat ze opbranden. Slecht voor het milieu en gezondheid dus. Net als sigaretten roken; vroeger heel normaal, maar nu is er niemand meer die zal beweren dat het gezond is. Beter is om te zoeken naar écht milieuvriendelijke alternatieven.

 12. Wij hebben een houtkachel en wonen op het platteland zonder buren. Een palet kachel was een optie maar de constante ruis van de blower is een groot bezwaar voor ons. Overigens een goede houtkachel kost ook 2á 3000 euro is onze ervaring.

 13. Nederland van het gas af? Onzin, een politiek spelletje. Kijk eens hoeveel belasting op het gas ligt. Dat laat Den Haag echt niet liggen. Ze moeten nog een truukje vinden om de Groningers koest te houden. Een schande. Houtkachels, vooral oude en gestookt door mensen die er geen sjoege van hebben is slecht voor je directe omgeving. Dan kun je beter een pelletkachel nemen. Maar. Even wachten nog. Komt daar ook weer een belastingmaatregel op.

 14. Beide zijn niet goed 8bm fijndtof, sowieso msg nooit de badt van een boom verwerkt of verbrand worden. Pellets kan je ook zelf maken tegenwoordig. Er bestaan pellrtkachels met een Stirlingmotor in het afvoerkanasl en hiermee wordt dan dyroom opgewekt. Als je zo te wetk gaat dat je dingen combineert dan wordt hdt interressant

 15. Binnen de bebouwde kom vind ik een hout/pellet kachel als hoofdverwarming(cv) nog steeds geen optie, het rookt en stinkt teveel ,van s'morgens vroeg tot s'avonds laat,lekker voor de buren ,het is ikke ikke ikke en de rest kan stikken.
  Af en toe als bijverwarming voor de gezelligheid,waarbij het veelal gaat om minder kilowatts en vooral s'avonds aangaat ,vind ik prima
  Stel je voor als iedereen op die manier z'n gasrekening aanpakt ,dan zijn we weer terug in de kolen tijd .

 16. Bij ons koop je een pelletkachel met lucht verwarming voor €650.- van 10.9 Kw en een pelletkachel op cv voor €800.- 12 Kw. Incl BTW en de subsidie er al af. Dus met subsidie heel goed betaalbaar lijkt me. Gr Hans

 17. Leuk stuk weer! Het past niet helemaal in de vergelijking maar in jou situate zou ik ook eens aan een pelletketel denken. Dat is een CV ketel die alleen maar warm water maakt voor de verwarming. Staat dus niet in de woonkamer maar ergens in de garage, kelder of schuur bijvoorbeeld. Ze zijn ook nog eens een stuk zuiniger en schoner als een pelletkachel. Wij hebben ook een slecht geïsoleerd huis zonder vloerverwarming en zijn zeer tevreden over onze pelletketel. Ook geen gasverbruik meer!

  • Dankjewel voor de tip Gonzalo. Die ga ik zeker onthouden. Vooral omdat jullie huis ook niet goed geïsoleerd is en geen vloerwarming heeft. Dat lijkt inderdaad op onze situatie.

  • Een biomassaketel wordt dat genoemd. Die hebben wij ook, we stoken permanent op pellets en dat ding staat in de schuur. Zoals eerdere berichten aangeven, moet je inderdaad wel opletten welke pellets je aanschaft. Daarbij moet de ketel op die specifieke pellets ingesteld worden. Dan is het verbruik het zuinigst en het schoonst. Wij hebben dezelfde situatie, een vrij, slecht geïsoleerd huis, en zo nu en dan stoken we de houtkachel in de woonkamer, gewoon, omdat het lekker is!

 18. Mooie uiteenzetting over kachels, toch mis ik een paar zaken: Pelletkachels en met name de installatie en het gebruik er van is kritisch. Zelf een pelletkachel installeren van een willekeurige bouwmarkt brengt risico's met zich mee. Zelfs installateurs hebben niet altijd de juiste kennis. Niet alleen de installatie maar vooral de afstelling op het soort pellet is belangrijk. Simpelweg een pijpje door het dak steken, stekker inpluggen en het apparaat voeren met pellets lijkt mij niet verstandig. Mogelijke risico's op CO en/of rook in woning is niet ondenkbaar. Ik kom het geregeld tegen. Is een houtkachel dan minder onveilig? Er is te weinig data om dat stellig te beweren (vermoedens zijn er wel). Onderzoek wordt hier naar verricht.
  Naast de risico's van het gebruik van hout- en pelletkachels vormt ook de opslag van pellets een gevaar m.b.t. CO en CO-vergiftiging. Daarnaast wordt er geregeld in pellets iets anders aangetroffen dan hout (helaas). Een houtkachel kan, als men op de juiste wijze stookt en met een filter in de rookgas afvoer beduidend minder vervuilend zijn. Bedenk dus dat beide soorten kachels serieus onderhoud vereisen en een pelletkachel qua installatie, onderhoud en gebruik zeker extra aandacht verdient!

  https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/pelletkachel

  • Wij zouden zo'n kachel ook zeker door een expert laten installeren. Mijn man en ik zijn helaas niet handig, en dit soort dingen vind ik te ingewikkeld om toch te proberen om zelf te doen.

 19. Als pellets, gemaakt van daarvoor gekapte bomen in Canada, verscheept worden naar Nederland, vraag ik me af hoe goed het voor het milieu is!! De spanen van in Nederland gezaagd hout zijn lang niet genoeg voor pellets voor die nep-milieu-bewuste kachels. Bovendien zijn er regelmatig woningbranden ontstaan door pelletkachels. Ik weet het wel: houtkachel!

 20. Wij hebben ak 20 jaar een houtkachel, DanSkan, 1 van de beste. Hout zaag ik samen met mijn maat bij de hovenier die gespecialiseert is in bomen rooien. Daar hebben wij veel geluk mee. Wel raar dat onze linkse overheid op pellets subsudie geeft terwijl we vannhet veel schonere gas af moeten?? In Duitsland krijgen de burgers subsidie als zij op gas overgaan?? Stemgedrag. Ik heb 1 winter op pellets gestookt. Minder warmte en veel meer troep dan de gewone houtblok. Ook heb je meer nodig. Millieu??? Hoeveel energie wordt er in het versnipperen van de bomen verspeelt om pellets te maken??? Dat zijn zware diesel machines die een uitstoot hebben net zo veel als schiphol....dus voor het milieu hoef je het niet te doen. Gewoon vuurtje, whiskey en gezelligheid. Ik stook 8 kuub oer jaar en scheelt ons 400 euro aan gas per jaar

 21. Hout of pelletkachel zijn zeer slecht voor Milieu. Uitstoot staat gelijk aan 10 vrachtwagens!! Dus stop met deze vervuilende kachel! Denk aan het milieu dat we met elkaar moeten verbeteren.

 22. Wij hebben een slecht geïsoleerde tussen woning , hebben centrale verwarming , pelletkachel gekocht 1250 inclusief installatie daar gaat 500 subsidie af en die heb je binnen een week terug van de overheid . Wij hebben een gewoon gaskanaal en hadden geen diverse benodigdheden nodig , de trek is goed geen stank en geen roet . Elke dag even de as stofzuiger erdoor en rampje even schoon maken , de warmte van een pelletkachel is super en gaat boven de centrale verwarming , centrale verwarming staat op 4,5 graad overdag en in de nacht op 18 graden .
  Er gaat bij ons niets boven een pelletkachel , goedkoper stoken en je kan per zak zien wat je gestookt hebt , ik hou het bij op mijn telefoon wat ik inkoop en kan eind van het jaar zien wat we verbruikt hebben en heerlijk warm . Gekocht bij kachels en zo in Amersfoort , jongens zijn super . Suxes (trouwens ik zie op een flat voorbij komen , nee dat lijkt mij geen optie)

 23. Je hebt ook nog iets als een houtvergasser cv waar stuk hout in gaat
  Beter dan pallets omdat het minder energie kost op te produceren en vele malen meer rendement dant een gewone hout kachel

 24. Heb nu 6 jaar een pelletkachel en gebruik hem in stookseizoen iedere dag. In combinatie met onze luchtverwarming wordt hele huis redelijk verwarmd, woonkamer optimaal.
  In eerste jaren stookte ik vanaf 16.00 uur tot 23.00 uur.
  Laatste jaar gaat kachel automatisch aan om 07.45 uur en stopt om 23.00 uur. Pelletkosten voor de 11kW Edilkamin waren dit jaar € 572,00. Besparing op gas is ca €1470,00. Aanschafkosten: € 3900,00
  Het is niet alleen rozengeur: de kachel heeft regelmatig onderhoud nodig in de vorm van schoonzuigen. De gezelligheid van een vuurtje is voor mij belangrijk, zonder het vele gesjouw en stof van hout

 25. Pelletkachels niet mooi ?
  Kijk eens naar een Morretti globe glass.
  Oké ze zijn prijzig , maar o zo gebruiksvriendelijk en mega stil en ook nog eens erg zuinig met pellets.
  En het milieu , ach dat is in mijn ogen alleen in het leven geroepen om de staatskas te spekken.

  • Inderdaad, de peĺletkachel veroorzaakt enig geluid, geen herrie. Dat doen die lichtgewicht kacheltjes. De kachel blaast warme lucht in de kamer, nauwelijks hoorbaar. Ook het vallen van de pellets in de kachel is hoorbaar.
   Aan ieder systeem kleven voor- en nadelen.
   Het mooiste zou zijn als buiten altijd een temperatuur van ca 21°C zou heersen. Maar ja, dan gaan onze groenlinksers stuiteren. Dus moeten we ons behelpen met de systemen die er zijn

 26. De Pellets moeten ook ergens vandaan komen..... juist. En daardoor zijn Pelletkachels dus NIET beter voor het milieu. Want in o.a. Canada worden bomen van zeer goede kwaliteit en zelfs oeroude bomen op zeer grote schaal gekapt om vervolgens tot pellets te worden gevormd. Die pellets worden vervolgens met (vervuiling uitstotende) schepen vervoerd naar o.a. Nederland. Maar dat hele stuk van het proces wordt buiten beschouwing gelaten door de Nederlandse overheid want die kijken alleen naar wat hier gebeurt met de pellets. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat het vervoeren van het hout van je buurman naar jou veel minder op het milieu drukt dan vervoer van Canada naar jouw huis. Daarnaast is met houtkachels vooral van belang dat je goed stookt. Wat begint met de kachel aanmaken via de Zwitserse methode. Volg eens een informatie avond bij een kachel zaak.
  Wat ik mis bij de nadelen van de Pelletkachels is overigens het geluid. Want elke keer als de kachel zichzelf vult met pellets tijdens het branden, maakt dat herrie. Opmerkelijk ook dat je geen voor- en nadelen van de houtkachel beschrijft.
  En er bestaan ook houtkachels die op de cv kunnen worden aangesloten.
  Ik schrik vooral van de voorbeelden van kachels die je geeft. Want ook dit geeft volkomen duidelijk aan dat je geen idee hebt waarover je schrijft. Om je huis te verwarmen met een houtkachel moet je een kachel kopen die er voor gemaakt is om de hele dag (en bij erg koude winters ook de nachten) te branden. De sfeerkacheltjes zoals je in je stukje gebruikt als voorbeeld, kunnen dat absoluut niet aan. Daarom zijn kachels bij kachel zaken duurder....Omdat ze gewoon veel beter zijn.
  Mijn advies aan jou: verdiep je eerst eens echt in houtkachels en Pelletkachels etc. En in hoe je je woning kunt isoleren om (hoe je je huis ook verwarmt) te kunnen besparen op je stookkosten én serieus iets te doen voor het milieu. Als je dat hebt gedaan, begrijp je misschien de reactie die ik zojuist heb geschreven.
  Oh, en ik verkoop geen kachels, wordt niet gesponsord door kachel verkopers (jij wel door pelletkachelverkopers?). Ik ben gewoon iemand die het milieu en de toekomst van de volgende generaties zeer serieus neemt. En dus onderzoek ik zaken verder dan het oppervlakkige gepraat van partijen die voor hun belang praten.
  Oh, en ik woon in het buitengebied in een oude boerderij en ook wij moeten een keer van het gas af. Verschil met jou is kennelijk dat wij begrijpen dat de basis ligt bij het verbeteren van 'de schil' ipv alleen te kijken naar stookkosten voor een huis dat energietechnisch zo lek is als een mandje.

 27. Een houtvergasser bijvoorbeeld de Twin-fire is een modieuse kachel die nagenoeg geeeen uitstoot heeft!
  Zie youtube
  Moos

  • Ries zegt die kolencentrales voor jouw elektrisch verwarmen roken flink...

 28. ik heb een houtkachel, maar ik gebruik die alleen voor de gezelligheid in de winter. Niet elke avond, maar wel als we gezellig allemaal samen zijn. Het is een allesbrander dus ik kan er ook pellets in branden, maar dat geeft te veel warmte ineens. De warmte van een kachel is toch helemaal anders dan die van de cv.

 29. Dit artikel lijkt wel reclame voor pelletkachels. Een paar belangrijke zaken worden niet vermeld. O.a. dat er een ventilator in een pelletkachel zit. Je hebt dus continue een zoemend geluid in de ruimte waarin de kachel staat. Echt niet leuk zo’n geluid aldoor op de achtergrond. Alleen bij de super duurdere pelletkachels is dit wat minder.
  En er wordt niet verteld dat er óók CV systemen bestaan met als basis een houtkachel eventueel in combinatie met een zonneboiler. Deze combi heb ik zelf staan en bevalt bijzonder goed. Zeker op een stuk land waar jezelf voldoende hout af kunt halen zoals het artikel vermeld.

  • Toen ik recent op bezoek was bij iemand met een pelletkachel heb ik geen gezoem gehoord moet ik zeggen. Het was er alleen gezellig en behaaglijk warm.

 30. Volgen mij lees ik niks over houtbriketten, dat zijn pellets in groot, dus de voordelen van pellets, (weinig tot geen rookoverlast) in een gewone houtkachel, ideaal, stook er zelf al jaren mee

 31. Ik heb lange tijd een houtkachel in mijn huis gewild, ik vond het ontzettend knus en kneuterig... totdat ik erachter kwam hoe slecht het wel niet blijkt te zijn voor het milieu. Ik ben daar dus inmiddels van afgestapt. Nu komen we niet verder dan de CV.

 32. Wij hebben zelf een houtkachel en zou niet zonder kunnen! Binnen no time is het huis lekker warm en ik vind dat hartstikke lekker ruiken buiten als mensen hun kachel aan hebben!

  • Dat is weer eens een heel ander geluid Mandy! De meeste mensen klagen juist over de lucht van houtkachel. Leuk om ook een positieve kijk te lezen.

 33. De pelletkachel is niet de weg die we zouden moeten bewandelen. Laten we vooral met zijn allen voorbij gaan aan het feit, dat het huis niet goed geïsoleerd is. Dat lijkt mij stap 1, maar nee, liever maar blijven stoken en fijnstof uitstoten. Binnen de komende jaren zal er wel een verbod komen op het stoken van de houtkachel, een aantal jaren daarna zal de pelletkachel volgen. Mensen die menen een nul-op-de-meter woning te maken d.m.v. een pelletkachel CV-systeem houden zichzelf (en de rest) voor de gek. Ik ben zelf in het bezit van een houtkachel en stook deze sporadisch, maar dan wel goed, helder weer en droog hout. Maar menigeen in de straat (woonwijk) meent elke dag te moeten stoken met alle zooi die ze maar voorhanden kunnen krijgen, zuinigheid...verwarmen mag niks kosten nul-in-de-beurs-voelen-woning. Zolang we niet beseffen, dat we in een schil leven van ongeveer 30km om de aarde waar alleen in de onderste kilometers leven (lees: zuurstof) voor ons mogelijk is, zal geld blijkbaar de enig drijfveer zijn. Milieucentraal wordt menigmaal aangehaald in de reacties, maar het lijkt tegen dovemansoren gericht. Mevrouw woont op het platteland en kan in haar ogen niet verantwoordelijk worden voor het milieu, een beter milieu begint niet bij haarzelf, allemaal een ver van haar bed gebeuren en een verzinsel van de overheid. Denk na en geef liever geld uit aan isolatie en vloerverwarming, en blijf gas stoken (minder verbruiken) en ga in de toekomst, wanneer de prijzen van warmtepompen in zullen storten de overstap maken naar een hybride systeem of volledig warmtepomp, liefst icm zonnepanelen.

  2600 Wp zonnepanelen
  HR++ beglazing
  Isolatiewens: VIP vacuüm panelen met zeer hoge isolatiewaarde en daardoor zeer dun toe te passen 5-25mm

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>