7 voordelen van online kleding kopen!

Online kleding kopen

Een post over de voordelen van online kleding kopen?

Bestaan die dan?!

Veel mensen schrikken ervoor terug: online kleding kopen. Brrr!

‘Niets voor mij!,’ zeggen ze. ‘Ik moet iets kunnen zien en voelen!’

Maar als de corona crisis en lockdown mij iets hebben geleerd, dan is het wel dat online kleding kopen zo gek nog niet is.

Online kleding kopen: het probleem van de juiste maat

Eén van de grote nadelen van online kleding kopen is dat je niet even kunt passen. Van te voren weet je vaak niet of een kledingstuk ‘true to size,’ is oftewel vrij standaard uitpakt of dat het klein of groot uitvalt.

3 maten tegelijk bestellen dan maar?

Een oplossing die veel mensen dan maar gebruiken is het kledingstuk in 3 maten bestellen: eentje in je maat, eentje in een maat kleiner, en eentje in een maat groter. Gewoon voor het geval dat.

Maar duurzaam is zoiets natuurlijk niet, want je weet dan van te voren al dat je een boel terug moet sturen. Bonprix ontmoedigt dit dan ook actief.

De oplossingen!

1. Lees de productomschrijving

Een veel betere oplossing is de productomschrijving goed lezen. Veel winkels zetten er namelijk bij hoe een kledingstuk uitvalt. Ik geef even een voorbeeld! Neem nou onderstaande broek van het merk Rosner

rosner

Bij deze broek staat zelfs letterlijk:

‘HOE VALT HET ARTIKEL?
Dit artikel valt normaal.
Ons model is 1.74 m en draagt maat S’

Ik vind dit bijzonder goede informatie! Niet alleen weet je nu of het groot of klein uitvalt, door de informatie over het model kun je inschatten hoe die broek bij jou zou zitten.

Hemdje van Summum

Een ander voorbeeld is van dit hemdje van het merk Summum:

Sumum

Hierbij staat: ‘Dit artikel valt normaal. Ons model is 1.76 m en draagt maat 36.’ Het enige wat ik hierbij nog wel mis is de lengte van het hemdje!

En misschien ook nog of het strak zit, of een beetje los. Zowel de lengte en hoe strak een t-shirt of hemdje zit vind ik namelijk erg belangrijk. Ik wil ze niet te lang hebben, en ook zeker niet te strak. Maar ook niet te wijd natuurlijk. Het moet precies goed zijn, net als bij Goudlokje ; )

2 Lees de reviews

Nog bijna beter dan de productomschrijving vind ik de reviews van mensen die een kledingstuk hebben gekocht. Mijn ervaring is dat zij vaak aangeven of iets viel zoals verwacht, of juist heel anders.

Zo kwam ik een rok tegen waarover iemand schreef:

‘Mooie stof, leuk model. Valt best groot. Het model is niet geschikt voor mij, echt te lang (maat 50 bij 168 cm).’

Screenshot 2021 06 04 at 12.57.16

En over bovenstaande leuke King Louie jurk las ik:

‘Ik ben 1.57 en het lijfje is iets te lang waardoor de verhouding niet klopte.’

Let op dat je niet alleen de reviews leest met het maximaal aantal sterren. Op zich is dat prima, maar lees bewust ook een aantal reviews met maar 1 of 2 sterren. Op die manier krijg je een goed beeld van de pasvorm.

Voordelen van online kleding kopen

En dan hieronder nog een aantal  snelle voordelen van online kleding kopen

 1. De voorraad is online doorgaans groter dan bij stenen winkels. Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik krijg regelmatig het aanbod: ‘Wij kunnen het wel voor u bestellen?’ Dat is superaardig uiteraard, maar als er besteld moet worden, doe ik het net zo makkelijk even snel.
 2. Je kunt allerlei filters instellen zodat je veel makkelijker kunt zoeken. Denk aan filters als de maat, kleur, soort mouw, roklengte, tailleband etc. Er zijn er eindeloos veel, waardoor het zoeken veel efficiënter loopt bij online kleding kopen.
 3. Je hoeft niet meteen te beslissen of je iets wilt hebben of niet. Als je in een winkel iets past, en leuk vindt, dan kun je eventueel ‘apart laten hangen’. Meestal moet je dan binnen een paar uur, of uiterlijk aan het van de dag laten weten of je het wilt hebben. Bij online kleding kopen mag je vaak wel 30 dagen wachten voordat je beslist of je het houdt of niet. Voor bijvoorbeeld mijn jongste dochter is dat veel ontspannender. Zij wordt altijd een beetje gestresst in winkels. Het feit dat je ruim de tijd hebt om te beslissen, helpt bovendien impulsaankopen tegen te gaan.
 4. Het maakt niet uit waar je woont bij online kleding kopen. Ook al woon ik op het Achterhoekse platteland, ik kan tweedehands Laura Ashley kleding kopen in Engeland ; )
 5. Je kunt online vaak goedkoper uit zijn. Bijvoorbeeld door online kleding kopen via Vinted.
 6. Het is leuk om ergens naar uit te kijken. Zoals de belofte van een pakje in je brievenbus!
 7. Als je lichamelijke conditie winkelen lastig maakt, dan is online kleding kopen vaak wel mogelijk.

Samenvattend

Hoewel ik het ermee eens ben dat je sommige kleding echt even moet aanzien, en door je vingers laten gaan, zie ik steeds meer de voordelen van online kleding kopen. In mijn geval is online nog eens extra fijn, omdat mijn smaak totaal niet in de mode is. Als ik ‘gewoon’ ga winkelen, zie ik amper iets wat ik leuk vind.

Het grootste bezwaar van online kleding kopen: ‘Je weet niet of het goed zit,’ wordt steeds beter opgelost. Door betere productomschrijvingen, reviews van kopers en soms hele filmpjes waarop je een model ziet poseren met een kledingstuk.

Leestips

Online kleding kopen: wat vind jij ervan?

Similar Posts

38 Comments

 1. Eerlijk gezegd kan ik er niks mee, met de productomschrijvingen die jij hier aanhaalt. Dat is alleen nuttig voor mensen die de ideale verhoudingen hebben en het zegt niks over bv. een model van 1m74 die maat XXL draagt, brede heupen en een smalle taille heeft. Of smalle heupen en geen taille, kan ook.
  Ik koop alleen online als ik iets in een winkel gepast heb en ze mijn maat niet meer hebben. Dan zoek ik op internet of ik het ergens anders vind.

 2. Ik koop al jaren uit de catalogen van Klingel en Meyermode . veel shirts sweaters en zelfs broeken en zelden moet ik iets terug sturen .maar ik was toch blij dat ik nu zaterdag toch eens naar de winkelstraat geweest ben wel nog met mondmasker op .

  1. Ik bestel vrij regelmatig online en vind dat ook prettig. Voorheen bestelde ik vaak meerdere maten of modellen. Maar onlangs kwam in een documentaire aan de orde dat voor veel bedrijven de kosten van het opnieuw verwerken van teruggestuurde producten zo hoog is dat ze de producten vernietigen. Wat daar precies van waar is kan ik niet beoordelen natuurlijk. Ik weet ook niet of het voor alle productategorieen geldt dat het dan vernietigd wordt, of alleen onder een bepaald bedrag. En ook niet of het om bepaalde (web)winkels gaat die de keuze voor vernietigen maken. Het idee alleen al maakt me echter enorm terughoudend. Ik bestel nu beperkter en probeer terug sturen echt tot het minimum te beperken. SOms kun je het ook online kopen en bv in de bakstenen winkel retourneren. Dat doe ik wel eens als ze bv mijn maat niet hebben. Als je het dan terugbrengt, belandt het gewoon in de winkel. Met terugsturen denk ik dan ook maar dat het vernietigen van producten misschien vooral geldt voor heel goedkope artikelen. Die koop ik dus nu nog alleen maar online als ik zeker weet dat ik het wil houden. Belasting van het milieu (onnodig vervoer) is voor mij ook een reden om minder te retourneren (en minder te kopen, trouwens, en meer van wat ik koop 2e hands te kopen).

  2. Als de webwinkels al eens zouden beginnen met de klant te laten betalen voor de retourzending … er zou veel minder teruggestuurd worden!

 3. Ik koop kleding en schoenen al jaren online. Ik vind échte winkels wel leuker, maar het afgelopen jaar was dat natuurlijk lastig. Sowieso moet je tegenwoordig best ver reizen om alle winkels van je smaak samen tegen te komen, en dan maar afwachten of ze hebben wat je zoekt.
  Ik vind het heel vaak handig.
  Uiteraard ook weleens een mismatch gehad met de maat o.i.d., maar ja, dan kan het dus makkelijk geretourneerd worden.
  Ik zou niet alléén online willen shoppen, maar het is handig dat het bestaat.

  1. Ja, dat de optie er is vind ik ook handig. Zeker omdat wij op het Achterhoekse platteland wonen, waar het aanbod soms toch wel wat beperkter is dan in de ‘grote stad’.

 4. ha Nicole,

  nee… mij krijg je niet meer aan online kleding kopen.
  Allereerst zit ik nog midden in de no-buy-challenge en ten tweede … als ik weer iets nodig heb ga ik het liefste even de stad in.
  Of iets leuks op de markt op zaterdag…

  Groetjes!

 5. Ikzelf zal nooit verschillende maten bestellen omdat ik altijd vergeet om iets terug te sturen. Als iets niet past geef ik het meestal weg. Ooit heb ik veel besteld op een site waar zoveel informatie bij stond zoals de afmetingen van het kledingstuk en heel belangrijk: de grootte van het model en welke maat deze droeg. En ja, reacties van mensen lees ik ook altijd na. Handig als ze bijvoorbeeld laten weten als de stof wat transparant uitvalt. Uiteindelijk ben ik ben ik als online-shopper nu ook iemand die tijd kan spenderen om van alles in mijn winkelmandje te plaatsen om het daarna toch niet te kopen 😁.

 6. Ik vind juist het passen het grote voordeel van online kopen. Je kunt er in je eigen huis met je eigen garderobe bij de hand even rustig naar kijken. Zit een broek lekker als je gaat zitten? Hoe staat dat shirt bij de nieuwe rok? Heb ik eigenlijk wel schoenen die erbij passen? Veel makkelijker dan in een pashokje staan te frutten, terwijl het zweet je uitbreekt en het licht zo onflatteus mogelijk is.

 7. Ik koop bijna alleen nog maar online, en ja meestal valt het prima en soms moet het terug. Maar om naar de stad te gaan met 3 kinderen is meer lastig dan ze op hun gemak thuis te laten passen.

 8. mijn hemden bestel ik via bol.com. Ik weet dat ik met XXL niet kan missen. Soms kopen mensen aan zo’n marktkraam hier op dinsdag. Dan zie je de gekste taferelen bij het passen. Vroeger liepen ze vlug naar de toiletten op het stadhuis maar die zijn nu gesloten en binnenkort begint de sloop.

 9. Al jaren koop ik online bij Peter Hahn. Er moet zelden iets terug. Wel duurder dan in de winkel maar veel prettiger. Mij krijg je niet meer in een pashokje, veel te benauwd.

 10. Ik heb geen probleem met iets online bestellen. Ik draag mijn kleding wel behoorlijk af trouwens, alleen als we weggaan of als ik een belangrijke afspraak heb trek ik echt nette kleren aan.
  Mijn Boss shirts koop ik bij Bol bijvoorbeeld. Die maten zijn altijd goed. Voor mijn Levis 501 heb ik ook een online adres. Ook die maat is altijd prima.

 11. Ik koop weinig online of het moet een kledingstuk zijn wat ik in een andere kleur wil bestellen.

 12. Ik koop enkel hoogstnodig. ‘k Draag tot het versleten is, en dan wordt ‘t vernieuwd. Slecht voor de economie…
  Lie(f)s.

 13. Nee, ik blijf het niks vinden! Heel handig om de reviews te lezen dat heb ik ook wel eens gedaan. Ook kreeg ik eens online een advies welke maat ik moest nemen nav mijn lengte etc. Ik heb de jas ontvangen, maar veel te groot. Als ik in de winkel was geweest had ik een kleinere genomen.

 14. Ik vind vind winkelen verschrikkelijk en online winkelen ook. Er moet altijd wel iets retour. Mijn garderobe bestaat dan ook voornamelijk uit dingen waar ik toevallig tegenaan gelopen ben. En ik koop dus ook erg weinig kleding.
  Let je trouwens op met bestellen uit het buitenland? Dat wordt binnenkort duurder.

 15. Ik scroll ook altijd even door de reviews. Maar ik moet zeggen dat ik wel weer een keer zin heb om de winkel binnen te stappen en heerlijk even de stoffen te voelen en vooral te zien

 16. Mijn voorkeur is toch de stenen winkel. Heb het al een paar keer gehad dat iets online er mooi uit zag, maar in het echt toch tegenviel

 17. Zo gek is kleding online kopen ook niet. En de tips: hoe kom je daar toch zo snel bij Nicole? Inderdaad handig als je meteen kan lezen wat anderen van het artikel vonden. Zo zie je ook maar weer hoe goed we het hebben met het internet.

 18. Ik besteld ook sneller dingen online, omdat het makkelijker is dan ergens heen te gaan. Wel kan ik niet zonder de maattabellen, daar kijk ik altijd echt na. Bovendien weet je bij bepaalde webshops wel hoe een kleding stuk zal vallen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.