Lockdown heimwee?

lockdown heimwee

Heb jij last van lockdown heimwee?

Deze oproep stond een paar weken geleden in de krant.

Het leidde tot een aantal boze reacties, maar vooral berichten van mensen die inderdaad lockdown heimwee bij zichzelf bespeurden!

Wat is lockdown heimwee?

Voor de duidelijkheid: met lockdown heimwee wordt bedoeld dat je heimwee hebt naar de tijden van de lockdowns vanwege corona. Toen het openbare leven knarsend tot stilstand kwam, en we allemaal zoveel mogelijk moesten thuisblijven.

11 voordelen van de lockdowns

Hieronder een greep uit de reacties van de mensen met een beetje lockdown heimwee. Dit vonden zij fijn aan de lockdowns:

 1. Wereld werd overzichtelijker
 2. Rustiger
 3. Geordend.
 4. Minder prikkels
 5. Blauwere luchten
 6. Geen verplichte verjaardagsfeestjes
 7. Geen drukte
 8. Geen files
 9. Niets moeten, niets hoeven
 10. Onverdeelde aandacht voor kinderen
 11. Stilte
 12. Meer tijd voor jezelf

Positieve veranderingen door de corona crisis

Volgens de Belgische hoogleraar Ignacee Glorieux idealiseren mensen de lockdowns nu wel een beetje. Zo leuk was het nou ook weer niet. Maar we hebben volgens hem wel een aantal positieve dingen overgehouden aan de coronacrisis.

Hij noemt als voorbeeld dat werk een minder centrale plek in ons leven inneemt. Ook de mogelijkheid om meer thuis te werken is positief. Verder gaan we nu efficiënter met onze tijd om: in plaats van een eind te rijden, doen we meer dingen online.

Heb ik lockdown heimwee?

Zelf ben ik zeker niet vrij van deze heimwee. Ik kan verlangend terugdenken aan de tijd dat de wereld stil stond. Zeker sinds het overlijden van mijn dochter Lucy verlang ik wel eens terug naar de tijd waarin er niets kon en mocht.

Van dit soort drukke beelden krijg ik zeker heimwee naar rustiger tijden:

lockdown heimwee

Heb jij last van lockdown heimwee?

Similar Posts

21 Comments

 1. Heimwee wil ik het niet noemen, maar als ik een week heb met vier avonden met afspraken kan ik wel verlangen naar de rust van toen. Dat geef ik eerlijk toe. En ik vind het ook jammer dat een snotneus geen goed excuus meer is om iets af te zeggen;).

 2. Ik heb een hekel aan massa’s mensen, vond het ook heerlijk om om 7 uur bij Appie te winkelen… Nu sta je vooral in het weekend weer in de rij, en het weekend lijkt steeds eerder te beginnen. handen schudden hoort er ook weer bij.

 3. Helaas is handen schudden weer normaal en zoenen: bah!
  Maar het is wel heerlijk om weer naar bijeenkomsten te kunnen gaan en dan begroet te worden met ‘wat leuk dat je er weer bent!’

 4. Ik doe een aantal dingen niet meer zoals iedereen zoenen met verjaardagen. Ik mis verder niets, vond het een verschrikkelijke tijd. Online lesgeven was zo ontzettend saai! Niet naar de sportschool kunnen vond ik rampzalig!

 5. Jammer,dat niet meer mensen een stuk van die rust tijdens de lockdown konden vasthouden. Dat was een mooi “nieuw normaal”geworden

 6. Oh ja, ik heb er wel eens heimwee naar. Wat een rustige meimaand hadden we, zonder al die schreeuwerige evenementen met harde muziek en dronken mensen.
  Enig vond ik het, dat nu zoveel mensen aan de wandel gingen in de stad of een stukje gingen fietsen. Geen sportscholen, maar wel fitness in de speeltuinen aan de toestellen die daar neergezet waren. Het leven werd meer openbaar en buiten en voor elke leeftijd en economische klassen toegankelijk!
  Minder auto’s op de weg en minder vliegtuigen in de lucht gaf een oorstrelende stilte: je kon de vogeltjes weer horen en spelende kinderen.
  Het besmettingsgevaar is gelukkig grotendeels ingeperkt. Al die mensen die stierven zonder de hand van hun familie om vast te mogen houden was hartbrekend.
  Maar de voordelen van de lockdowns mis ik.

 7. Nee, want alleen de blauwe luchten was een voordeel dat ik ook ervaren heb.
  Geen rust, geen stilte, maar juist extreme hectiek en drukte op het werk, beveiligd moeten worden door professionele beveiligers tegen “mensen” die zich klanten noemden, agressie vanuit frustratie die men dan uitte tegen waarschijnlijk de enige persoon die ze zagen buiten hun huis.
  Maar als je leven tot rust kwam, je uit de ratrace mocht stappen en thuis aan het werk kon, en je inkomen bleef binnenkomen, dan kan ik me goed voorstellen dat je heimwee hebt naar die periode van minder hectiek.

 8. Ik merkte dat ik een beetje nijdig werd van mensen die de lockdowns missen. Zo ontzettend veel kinderen en jongeren die hier mentale klachten aan over hebben gehouden, ook leerachterstanden en sociale problemen. Leerlingen en docenten lopen hier echt nog dagelijks tegenaan. Uit onderzoek is ook nog gebleken dat de schoolsluitingen nauwelijks hebben bijgedragen aan het terugdringen van het virus. Zeker de allereerste lockdown had nog wel iets gezelligs en mensen probeerden er samen op afstand het beste van te maken maar heimwee heb ik er zeker niet naar.

  1. Precies, Nicole: Voor mensen die in de zorg werkten, in het onderwijs, of ouders met jongere kinderen hadden en tegelijk moesten thuiswerken was het allemaal zeer problematisch. En onze kinderen vonden leren ook vervelend via internet, maar het ging wel. De jongste miste haar vrienden heel erg.
   Maar voor mij persoonlijk was de lockdown best aangenaam. Ik dacht dat de vraag was gericht op je persoonlijke beleving. Maatschappelijk is het leed natuurlijk breder.

 9. Ik heb er zelf totaal geen heimwee naar, maar ik begrijp het wel. De wereld was rustiger en overzichtelijker. We zaten ook allemaal in hetzelfde schuitje. Dat gaf iets van solidariteit.

 10. Nee, ik kan niet zeggen dat ik heimwee heb naar de tijd van de lockdowns. Voor mij waren het lastige tijden. Ik zat al veel thuis en was vaak alleen. Dat werd alleen maar erger natuurlijk en voelde me vaak erg eenzaam. Verveelde me erg veel en werd er niet heel blij van.
  Wel vind ik het soms nog onwennig hoe druk het op sommige plekken kan zijn. Maar verder ben ik blij dat we weer mogen leven zoals we zelf willen.

 11. Ik heb er niet echt last van. Maar ik vond die lockdowns inderdaad wel heel lekker! En ik ben er een beetje in blijven hangen omdat op ik thuis ben blijven werken. Ook na de lockdowns. Nu ik weer iedere dag onder de mensen ben, merk ik daar echt moeite mee heb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.