Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken – review

Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland sleept zich voort.

Wat bezielde Poetin in vredesnaam dat hij Oekraïne binnenviel?

En wat vinden de mensen in Rusland er nou eigenlijk van?

Op die en meer vragen hoopte ik antwoorden te vinden in het boek Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken.

Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

Het boek is geschreven door journalist en schrijfster Hella Rottenberg. Tijdens de Sovjet-inval in Afghanistan studeerde ze in het toenmalige Leningrad. Later was ze correspondent voor de Volkskrant en ze is één van de oprichtsters van het kennisplatform Raam op Rusland. Kortom, iemand die gewoond en geleefd heeft in Rusland, en met kennis van zaken.

Haar boek Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken kwam uit in oktober 2022, en is een grondig verslag van de gebeurtenissen die leidden tot Poetins inval in Oekraïne. Dat verslag gaat gepaard met veel Russische namen, die ik lastig vond om te lezen. Ik moet dan ook bekennen dat ik het in die zin een pittig boek vond.

Regelmatig overviel met het beschaamde gevoel dat ik hersencapaciteit tekort kwam voor dit boek!

Weet ik nu waarom Poetin Rusland binnenviel?

Als ik het goed begrijp, belandde Rusland na het uiteenvallen van de Sovjet Unie in een identiteitscrisis waar het nooit meer is uitgekomen. Door dat gebrek aan identiteit is Rusland van narigheid dan maar teruggevallen op hun oude identiteit.

Die van een machtig land, met veel vijanden dat zichzelf moet beschermen.

De inval in Oekraïne is vooral bedoeld om het stomme Westen een lesje te leren. In die zin is Oekraïne simpelweg een pion die hiervoor gebruikt kan worden. Jammer voor de Oekraïners, maar later zullen ze het wel begrijpen.

Het vervelende voor Poetin is dat, door de Russische inval, Oekraïne zich helemaal heeft afgekeerd van Rusland en een echte eenheid is geworden. Veel meer dan voordat ze voor de Russische inval waren. Ook Europa is eensgezinder geworden.

In die zin heeft Poetin dus precies het tegenovergestelde effect bereikt dan wat hij wilde.

De rol van de Navo

Heeft het Westen schuld aan Poetins inval in Oekraïne?In 2002 ondertekenden de leiders van negentien NAVO-landen en Rusland nog een verklaring dat ze zouden samenwerken. Poetin bood na de aanslagen op de Twin Towers zelfs zijn hulp aan.

Dus wat ging er mis tussen het Westen en Rusland?

Hella Rottenberg zet de gebeurtenissen en beslissingen op een rij, die ertoe hebben geleid dat Poetin zich is gaan afzetten tegen het Westen. Zoals ik al zei, vond ik het een lastig boek om te lezen, maar als ik het goed begrijp komt het hierop neer:

Poetin dacht dat hij voortaan mocht meespelen, en bij de populaire groep hoorde. Dat bleek steeds minder het geval, en nu is hij boos en teleurgesteld.

Als ik Hella goed begrijp heeft de NAVO het ook allemaal niet zo handig aangepakt, en een aantal beslissingen genomen die hebben bijgedragen aan het steeds verbitterder worden van Poetin. Hella schrijft:

‘Dit neemt niet weg dat er aan westerse kant fouten zijn gemaakt en kansen zijn gemist.’

Wat vinden de Russen er zelf van?

in Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken schrijft Hella Rottenberg dat zo’n 80% van de Russen het eens is met de oorlog in Oekraïne. Zij geloven de propaganda omdat dit hen het beste uitkomt. Het is niet fijn om de ‘bad guy’ te zijn.

Bovendien hebben de Russen in de loop der jaren alle vertrouwen in hun eigen invloed op het beleid verloren. Als ik Hella goed begrijp vinden Russen het nog slimmer om in aliens te geloven dan te denken dat je invloed op de politiek kunt uitoefenen.

De ‘gewone’ Russen houden vast aan hun dagelijkse leven, en vinden de oorlog een zaak van het Kremlin.

Opnieuw, als ik het goed begrijp, is er dus niet stiekem een enorme groep Russen die gruwt van de oorlog in Oekraïne en plannen beraamt om in verzet te komen.

Dat heeft in hun beleving toch geen zin.

Mijn conclusie over Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken is een interessant boek, maar het is ook een erg geschiedkundig en politiek boek. Ik had misschien op wat meer informatie over de ‘gewone Rus’ gehoopt. De totaalindruk die ik door dit boek van Rusland overhoudt is als een gemankeerd land, dat niet weet wat het is, en daarom terugverlangt naar de tijd dat het nog rijk en machtig was.

Poetin is het jongetje dat wilde meedoen met de anderen, maar dat niet mocht.

En nu zoekt hij wraak.

Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken kopen?

Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken van Hella Rottenberg is voor 19,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. De ebook versie kost trouwens nog geen 5 euro! Maar je kunt het boek natuurlijk ook gewoon lenen in de bibliotheek.

Z: Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

Leestip

Een Rus als ik

Similar Posts

8 Comments

 1. Het is een ingewikkeld conflict. Dat al speelt van 2014 of eerder. De Navo met zijn halve beloftes,dat Oekraine geen lid zou worden,speelde ook een smerig spelletje. Nu zijn er slachtoffers aan twee kanten

  1. Nee, normale burgers willen geen oorlog.
   Werd er in het boek gesproken over het fascisme probleem in Oekraïne? Of dat het een van de meest corrupte landen in de wereld is? Dat oa Monsanto/Bayer nu grote oppervlakte landbouwgrond hebben in Oekraïne en wat dat voor gevolgen gaat hebben voor de kwaliteit van de voedselvoorziening in Nederland? Willen wij gmo? Willen wij dat Russen zo erg gediscrimineerd worden in Oekraïne dat ze bv hun moedertaal niet meer mochten spreken?

   Ik blijf de hele toestand vreemd vinden. Weet ook niet wat ik van Poetin vind.
   Nog vreemder vind ik dat ook nu weer geen nuance in debat mogelijk is. Poetin = Slecht. Klaar, uit.
   Waarom werd dat niet gezegd over Bush? Die is Irak binnen gevallen (ook een oorlog) op basis van de leugen dat Irak massa vernietigingswapens had.
   Nou was Saddam Hoessein vast ook geen lieverdje, maar ik kan me niet herinneren dat ineens overal de Iraakse vlag hing. Mensen in Irak zaten ook niet op een oorlog te wachten.
   Doen gewone burgers nooit.

   Maar ja, het was de VS en die zijn heilig verklaard. Op Trump na, die toevallig geen enkele.oorlog begonnen is.
   Ook zoiets raars en buiten dat weet ik verder niet wat ik van Trump vind.
   Alleen weer hetzelfde verhaal over deze man. Je mocht hem alleen maar ‘slecht’ vinden.

   Vreemd.

 2. Het is allemaal enorm gecompliceerd en misschien is er wel helemaal niemand op de wereld die het allemaal nog goed begrijpt. Ik luister een aantal podcasts die over de oorlog in Oekraïne gaan en iedere keer denk ik het een heel klein beetje beter te begrijpen. Wat ik in ieder geval wel weet is dat het een groot drama is.

 3. Ik denk dat de mensen zelf echt geen oorlog willen, en dat Poetin en Zelensky beide onderdeel zijn van het probleem. Normale burgers willen geen oorlog, ze willen gewoon gelukkig zijn.

 4. Wel goed van je om dat boek te lezen. Jammer dat je er niet uit kon halen wat je zocht. Ik heb me niet zo beziggehouden met die oorlog. Heel slecht, maar ik ben de laatste tijd een nieuwsmijder. Ik word er zo treurig van, van al dat leed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.