Hoe kun je je trap weer mooi maken?

traprenovatie

Toen we verhuisden naar het platteland zijn er twee nieuwe houten trappen geïnstalleerd. Destijds leek mij, om mij nu onduidelijke redenen, een goed plan om die houten trappen mooi wit te verven…

Witte trappen zijn besmettelijk…

En hoewel ik witte trappen nog steeds mooi vind, word ik dagelijks geconfronteerd met de realiteit dat wit nogal besmettelijk is. Zie ook mijn post Trap schoonmaken! Bovendien zien de trappen er best al een beetje beschadigd uit. En niet op de goede, authentieke manier.

Omdat mijn kinderen één voor één uitvliegen, zit ik te denken of het de moeite is om een traprenovatie te doen. En wat zijn dan de opties?

Traprenovatie mogelijkheden

1. De trap opnieuw schilderen.

De trap opnieuw schilderen is een efficiënte, prijsvriendelijke manier om de trap weer netjes te maken. Maar ik zie nu al op tegen de gigantische hoeveelheid werk die deze vorm van traprenovatie vraagt. Dan moet ik de traptredes eerst helemaal schoonmaken, schuren, verven, schuren, opnieuw verven… Ik heb daar op dit moment echt geen tijd voor. Dus die valt af.

Vergeet vooral niet ook je trapgat te verven!

2. Overzettredes gebruiken

In het dagelijks leven houd ik niet van valsspelen, maar het idee om de beschadigde traptredes te vermommen met een keurig uitziende overzettrede spreekt mij best aan. Geen gedoe met verven, gewoon huppekee een nieuwe traptrede er op en klaar ben je.

Hier onder een voorbeeld van zo’n overzettrede voor een trap:

overzet trede

Overzettredes zijn verkrijgbaar in vinyl, laminaat en echt hout.

3. Traploper er over heen gooien

Een traploper lijkt me ook een goede optie. Een traploper hoeft volgens mij niet eens zo duur te zijn, en verdoezelt makkelijk de butsen en schrammen van de trap. Bovendien kost dat weinig tijd en moeite.

4. Van die plaktegels op de trap plakken

Deze optie spreekt mij weinig aan. Want die plaktredes hadden we ook in ons vorige huis in de stad. En ik vond ze noch mooi, noch sfeervol.

5. De trap bekleden met vloerbedekking

Met een mooie vloerbedekking kun je een trap een compleet andere look geven, en dat spreekt me aan. Maar helaas ben ik niet zo’n fan van vloerbedekking omdat je het niet goed kunt schoonmaken.

6. De verf verwijderen van de trap

Deze laatste optie spreekt me nog het meest aan. De viezige witte verf helemaal verwijderen. Dan hebben we vervolgens een mooie houten trap, die hopelijk wél mooier wordt naarmate hij vaker wordt beklommen.

Conclusie over traprenovatie

Optimisten zeggen dat je een trap in 1 dag kunt renoveren. Ik denk dat dit inderdaad mogelijk is, afhankelijk van de methode van renovatie die je gebruikt. Als je een loper op de trap legt, lukt het zeker om je trap in 1 dag op te knappen. Maar kies je voor opnieuw schilderen dan ben je meer dagen kwijt.

Wat onze trap betreft: ik denk dat ik hem eerst maar weer eens gewoon goed ga schoonmaken. Dat zal vast ook al wel helpen. Op dit moment heb ik er noch de tijd, noch het geld voor over om de trap aan te pakken.

Lees ook Sfeerprofielen trapbekleding.

Hoe ziet jullie trap er uit?

Similar Posts

56 Comments

 1. Wij hebben ook een witte trap. Je ziet hier inderdaad echt alles op, dat vind ik nogal vervelend. Zou de trap ook wel willen renoveren, maar opzich ziet het er nog wel prima uit, dus dan vind ik het ook weer zonde er iets aan te doen.

 2. Hier de trap geschilderd, maar je ziet toch de slijt plekken weer komen. Wat at ben ik eigenlijk wel voor die overgetreden, maar hier is het een open en draaiende trap, dus weet niet of dat ook kan. Alleen al even goed schoonmaken doet hier trouwens ook goed hoor, net wat je zegt!

 3. Hier een eikenhouten vloer, moet je wel eens in de zoveel tijd grondig behandelen. Ik zie ook wel eens een soort plastic folie voorbij komen dat voor de trap gebruikt wordt.

 4. Hmmm, wij hebben ook zo’n witte houten (maar open) trap. Lastig hoor. Er zijn in al die jaren best wat delen waar de verf er wat af is. Maar verven vind ik zo’n gedoe. Zeker met een klein kind in huis. En dan ‘s avonds eerst de even tredes gebruiken en de dag erna de oneven? Niet te doen. Ik wacht het nog maar even af…

 5. Wij hebben twee houten trappen in huis. De trap naar de eerste verdieping hebben de vorige bewoners lila geverfd. Serieus, maar ik vind het wel mooi. Alleen hebben wij ook hier hetzelfde probleem als jullie. Ik zie ook op tegen het schilderen en dat er hier mannen zijn die vergeten welke trede er geschilderd is. Mocht ik het gaan schilderen dan doe ik er daarna een paar lagen parketlak overheen zodat het minder snel beschadigd.
  De trap naar zolder is alleen gelakt en die ziet er nog prima uit. Al wordt die natuurlijk ook minder gebruikt. Mijn vader heeft in de houtbewerking gegezeten en hij merkte al op dat de trap van erg duur hout grmaakt was. Ook deze trap vind ik mooi.
  Kortom ik ben er nog niet uit :-)

 6. Het valt hier qua vies gelukkig wel mee. Enkel wat verf eraf op sommige plekken door bouwvakkers die er de afgelopen jaren geweest zijn. Ooit gaan we hem wel renoveren.

 7. Een mooie houten trap…dat hangt er dan wel vanaf van welk hout je trap gemaakt is, en dat is meestal geen mooi eiken. Ik heb zelf een geverfde trap, ja daar ligt stof op, dus dat veeg ik dan weg met een vochtig doekje. Kleine moeite.

 8. ‘n Vriend heeft zijn witgeverfd trap vrij ruw geschuurd zodat de trap een “vintage” uiterlijk kreeg en daarna een matte bootlak erover. Past in zijn huis heel goed en met een natte doek erover is de boel weer spic-en-span!

 9. Ik heb ooit een trap in een oud huis en ruime hal hoogglans zwart geschilderd. Prachtig! Maar volgens mij zie je daar nog meer op dan op wit…. Ik bleef afstoffen en schoonmaken!

 10. Goede tip van die nieuwe trapopleggers. Ik ga deze winter ook onze 2 trappen aanpakken en vind dit wel een strak idee. Zie mezelf het niet schuren en schilderen en moest nog op zoek naar wat dan wel, je hebt me een eind op weg geholpen. :)

 11. Wij hebben thuis de trap laten stofferen maar dat zou ik persoonlijk niet doen in mijn eigen plek. Ik vind een betonnen look heel gaaf, ik houd wel van modern en strak

 12. Zo’n licht geverfde trap is inderdaad binnen de kortste keren weer lelijk. Vies, beschadigd… Ik heb ze gehad en nog steeds. Bij de benedentrap ligt er een loper op, dat is wel mooi maar dubbel onhandig. Loper moet je stofzuigen, de stukjes ernaast moet je dan weer met nat doen, en de loper geef altijd pluizen af op het hout. Boven hebben we van die lelijke stukjes. Ook daar, elke dag stofzuigen eigenlijk voor het beste effect.
  Een trap bekleden is mooi, warm aan je voeten, minder snel vies om te zien, maar als je ooit die vloerbedekking er af wilt heb je een ongelofelijk werk…

  Dus eh. Die opzetstukken dan maar?

 13. Hier twee prachtige vaste trappen van olmenhout naar de eerste- en de zolderverdieping. Daarbij bruine schroten tegen het plafond en bruin behang tegen de muren. Veel te donker dus. Schroten en muren recentelijk wit gemaakt en de trappen crèmekleurig met daar overheen een traploper.

 14. De onderste trap is van blankgelakt mahoniehout. Begin dit jaar heb ik ‘m nog eens een laagje blanke lak gegeven. Op waterbasis, dus dat was in een paar uur droog.

  De trap naar zolder is een heel ander verhaal. De plankjes achter de treden moeten vervangen worden en heel de trap moet eigenlijk gebeitst / geverfd worden.De man moet eerst de plankjes doen en dan ga ik bedenken wat het wordt.Eerlijk gezegd zie ik er wel tegenop. Het is toch best een klus.

 15. Wij zijn gelukkig voorlopig nog niet aan traprenovatie toe.. Ik hou persoonlijk niet zo van een trap te bedekken met iets. Dus ik hoop dat de onze het nog lang trekt zo. Af en toe eens opschuren en opnieuw vernissen, en klaar!

 16. Goede tips. Wij hebben een traploper. Houten trap, maar met zo’n stofje erop. Maar er zitten er al een paar los hoor. Op den duur raakt dat ook op! Maar het is handig. Maar zo’n trap ding wat je erover heen zet is nog beter!

 17. Wat toevallig wij zijn op dit moment bezig met het renoveren van de trap! Wij gaan hem nu eerst schuren, opvullen en weer verven. Thanks voor de tips! Er zitten echt handige tussen.

 18. Fijne tips geef je. Wij hebben zelf een open trap. Wit van kleur met van die halve manen erop. Wij willen heel graag iets anders omdat het continu vol ligt met stof. Ik vind een trap met een houtpatroon echt super mooi.

 19. Wij hebben ook een houten trap met een soort van creme kleur alleen wij hebben er ook halve manen op van metaal. Dit meer omdat het makkelijk schoon te houden is omdat we twee katten hebben.

  1. Die halve maantjes hebben wij dus ook gehad, maar dat hielp bij ons ook niet veel. En dan liepen er kinderen met modderschoenen over halve maantjes, en waren die ook vies!

 20. Wij wonen hier nu zes jaar. In het begin kwam het er financieel niet van om de trap te doen.
  Nu hebben we alles in huis, maar met een baby, peuter en kleuter ontbreekt de tijd. En eh, kleine kinderen uitleggen om en om de treden te gebruiken?
  We hebben niet echt erge haast, laat ik het zo zeggen…

 21. Die optie van die tegels vind ik wel wat! We hebben een nieuwbouwhuis en de trap staat sinds we er wonen in de grondverf; heeft de aannemer gedaan. Maar we hebben ‘m dus nooit afgelakt, want vindt man niet nodig. Wordt toch zo weer lelijk gelopen zegt ‘ie. Maar die tegels zouden dat moeten voorkomen denk ik, dus ga daar maar eens naar kijken!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.