Houten ladder: handig én mooi + 4 x inspiratie

houten ladder

Onder één van onze berkenbomen staat een houten ladder. Eén van de tredes is stuk, maar geeft niet, want de houten ladder staat daar bovenal decoratief te zijn. Want behalve nuttig en handig, kunnen ladders ook decoratieve functies hebben.

Deze post gaat dan ook over de wondere wereld van de houten ladder. Over hoe handig ze zijn, maar ook hoe mooi.

Houten ladders spreken tot de verbeelding

Embed from Getty Images

De ene ladder is de andere niet

Wikipedia omschrijft een ladder kernachtig als: ‘klimgereedschap, bestaande uit twee bomen (of stijlen) met daartussen een aantal dwarsregels, de sporten.’ Maar ene ladder is de andere niet. Zo zullen weinig mensen een aluminium ladder in hun woonkamer neerzetten omdat dit zo mooi staat.

Ik vond prachtige voorbeelden van houten ladders en trappen bij houtenladders.nl. Daar maken ze al houten ladders en trappen sinds 1891 in hun eigen timmerfabriek. Hieronder een mooi overzicht van ladder inspiratie!

Houten ladders in beeld

Houten plukladder

Onderstaande houten plukladder wordt ook wel snoeiladder of driepootladder genoemd. Hij is zo mooi dat hij ook leuk staat in je tuin als je niet aan het plukken of snoeien bent. Hij is gemaakt van hoogwaardig Oregon Pine hout. Hij is eenvoudig in gebruik, veilig en heeft het voordeel dat hij fruitbomen niet beschadigt.

Screen Shot 2019 08 06 at 11.17.46

Houten bibliotheektrap

Ik ben dol op bibliotheektrappen. Alleen het woord wekt al mijn interesse! Hieronder zie je een voorbeeld van een houten bibliotheektrap. Aan de bovenkant zit hij vast met handige RVS haken en bevestigingsrails.

Screen Shot 2019 08 06 at 11.18.42

En hier nog zo’n mooi voorbeeld van een trap bij een boekenkast:

france 752123 640

Houten zoldertrap van beukenhout

Hieronder zie je een sfeervolle trap die toegang heeft tot een zolder. In de achtergrond zie je een houten ladder als decoratie en opbergplek. Vroeger werden zoldertrappen vooral gebruikt om de zolder te bereiken, vandaar ook de naam. Maar anno 2019 zie je ze ook op allerlei andere plekken in huis zoals bij een stapelbed of een hoogslaper. Of als bibliotheektrap voor een hoge boekenkast!

Screen Shot 2019 08 06 at 11.19.52

Ladder decoratief

Je kunt een ladder ook decoratief gebruiken. Het handige hieraan vind ik dat een ladder weinig plek in neemt en tegelijkertijd veel ruimte biedt. En je hoeft er niet handig voor te zijn. Je zet hem simpelweg tegen de muur en klaar! Staat je decoratieve ladder eenmaal dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Bijvoorbeeld:

 • Hang er tijdschriften aan
 • Hangplanten
 • Plaid ophangen
 • Boeken
 • Vaasjes
 • Mooi servies
 • Eerste schoentjes van je kind
 • Mooie kaarten

In onderstaand filmpje vind je ruim 3 minuten aan inspiratie voor ladders decoratief gebruiken!

Ladder kopen

Er zijn verschillende redenen om een ladder te kopen:

 • Je wilt ermee klussen, bijvoorbeeld je kozijnen schilderen.
 • Om veilig op het dak te kunnen klimmen en te klussen.
 • Om een zolderverdieping bereikbaar te maken.
 • Voor bij een hoogslaper, zodat je kind er makkelijker en leuker in kan klimmen.
 • Om beter bij je grote verzameling boeken te kunnen: een bibliotheekladder is handig om bij de bovenste plank van een boekenkast te komen.
 • Als decoratie.

Decoratie ladder

oude ladder hergebruik
Onze oude, kapotte ladder

Buiten slingerde nog een oude houten ladder rond. Omdat een trede kapot is, werd hij niet meer gebruikt.

Vroeger, voor de komst van internet en pinterest, zou de ladder waarschijnlijk bij de vuilnis zijn beland. Maar nu weet ik beter! Ik googlede: ‘oude ladder, hergebruik’en vond allerlei leuke ideeën waarop je zo’n ladder opnieuw kunt gebruiken!

4 Ideeën voor hergebruik ladder

 1. Hang de ladder aan het plafond, en laat er bijvoorbeeld pannen aan bungelen.
 2. Zet de ladder tegen een muur, en gebruik hem om tijdschriften te bewaren.
 3. Zet de ladder tegen een muur en hang er handdoeken aan
 4. Bevestig de ladder horizontaal aan de muur, en gebruik de bovenkant om dingen op te zetten!

Je kunt zo’n ladder echt heel leuk opnieuw gebruiken! Helaas hebben wij voor de meeste dingen geen ruimte. Geen enkele muur is bijvoorbeeld lang genoeg om de ladder aan te spijkeren. Want dan kun je hem gebruiken als boekenkast!

Ladder als handdoekenrek

ladder in keuken

Houten ladder als tijdschriftenrek

tijdschriften ladderMeer ideeeën voor ladders vind je uiteraard op Pinterest!

Hebben jullie nog leuke ideeën voor spullen om ze op een andere manier te gebruiken?

Ladder samenvattend

Vroeger was een ladder vooral functioneel. Hij werd gebruikt om mee te klussen of om bepaalde verdiepingen in huis bereikbaar te maken. Maar tegenwoordig zijn houten ladders niet alleen praktisch maar ook mooi. In deze post zag je een aantal voorbeelden van het aanbod op het gebied van houten ladders en trappen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan houten ladders. Die zijn veel mooier dan aluminiumladders, die ik toch vooral functioneel vind.

N.B. Vind je het lastig om te bepalen welk type houten ladder het meest geschikt is voor bij jou thuis? Je kunt naar de timmerfabriek van houtenladders.nl gaan voor speciaal advies, en dan krijg je nog een kopje koffie ook, beloven ze op de website : )

Hebben jullie nog leuke ideeën voor spullen om ze op een andere manier te gebruiken?

Similar Posts

46 Comments

 1. Haha, dat van Di Mario had ik ook al als commentaar. Maar een ladder in de tuin laten staan is niet altijd slim. Het is ook handig voor inbrekers, er gaat een raam voor je open….

 2. Oh, echt…Eén van mijn grootste dromen is om ooit een huis te hebben dat groot genoeg is voor een boekenkast met laddertje. Ultiem genot. Vanwege die boeken, de kast én de ladder;).

 3. Leuk idee. Maar ik heb geen ruimte ervoor. Staat wel leuk in huis. Verlichting. is zeker ook leuk. Dan kleine plantjes erop zetten.

 4. Ik denk dat voor zo’n ladder dat je echt wel genoeg ruimte nodig heb. In een kleine kamer ziet het er gewoon rommelig uit, maar als je een grote leefruimte hebt kan het er zo leuk uitzien.

 5. Het maakt een romantische indruk in boomgaarden, ladders of een dubbeltrap onder een hoge fruitboom. Bij mijn ouders stonden ze ook.
  Nu hebben we praktischer trappen. Een Altrex voor allerlei standen en een gewone uitschuifladder, beiden van metaal.
  In huis is het niet nodig, ook niet voor de sier. Er staat al genoeg. ☻

 6. Dat lijkt me een heel unieke trap; die fruitbomen beschadigt. Je zal het woordje ‘niet’ denk ik vergeten zijn.

  Hier alleen een keukentrapje. Ladders nemen de inbrekers zelf tegenwoordig mee. :)

 7. Ik heb een functionele ladder, voor een houten trap heb ik geen plek. Gelukkig heb ik wel een mooie wenteltrap met hout in de woonkamer, geeft veel sfeer.

 8. Wat valt er veel te vertellen over ladders, ik mis de ladder in de panty ;-).

  Maar serieus, zo’n mooie bibliotheekladder heeft toch wel wat he.

 9. Vind zo’n houten ladder heel leuk staan als decoratie. Helaas heb ik er zelf geen ruimte voor nu. Hopelijk bij ons nieuw huisje wel. Tot die tijd word het kwijlen op Pinterest haha.

 10. Ik vind zo’n oude houten ladder in een bibliotheek wel echt iets hebben hoor. In mijn nieuwe woning hebben we een hele grote kast, met stalen ladder gekocht. Dat vind ik toch ook wel heel erg vet hoor, staat erg stoer!

 11. Ze kunnen wel echt heel mooi lijken ergens ja! Zelf ben ik echt heel bang voor ladders. Ik durf echt niet ergens naar boven via een ladder en al helemaal niet meer naar beneden

 12. Ik vind een ladder in huis zo mooi als decoratie. Een kleine houten waar je dan mooi de handdoeken of dekens over kan hangen en daar dan nog een lichtsnoer met lampjes aan.

 13. Geen houten ladders hier. Ook niet voor de sier. Alleen een houten opstapje. Anders kan ik niet bij de bovenste planken van de keukenkastjes.

 14. Die ladders naar zolder vind ik altijd wat spannend. Wat ik wel heel leuk vind zijn die ladders voor in de badkamer waar je handdoeken over kunt hangen. Dat staat wel ‘spa-achtig’. En ook leuk als het een beetje een ‘verweerde’ ladder is, al moet je natuurlijk geen splinters in je handen of halen in je handdoeken (of hamamdoeken krijgen) :)

 15. Een trap bij een boekenkast lijkt mij echt een mooi element. Het doet mij denken aan Ollivander in de Harry Potter serie. Hij zoekt ook naar de juiste toverstok door langs de schappen te schuiven met een ladder.
  Echter één probleem: zo graag sta ik niet op een ladder. Haha.

 16. Hé een linkpizza samenwerking gok ik zo te zien ;-) zag hem voorbij komen haha! Ik vind een decoratieve ladder in huis altijd tof. huiskamer, slaapamer, badkamer kan allemaal

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.