Trapbekleding: hoe ziet jouw trap er uit?

trapbekleding

In ons oude huis hadden we een soort van open wenteltrap. Die nam lekker weinig plek in, maar de eerste keer dat ik hem gebruikte vond ik het een eng ding. Die trap had zogenaamde trapbekleding in de vorm van halve maantjes.

In een saaie kleur beige.

Door die wenteltrap vorm kon je overigens wel goed het trapgat verven.

Trapbekleding in de vorm van halve maantjes

Die trapbekleding vond ik niet echt mooi, maar de maantjes verminderden wel het slipgevaar. Dus we lieten ze zitten. Maar met vijf kinderen heb je wel eens te maken met buikgriep, en op een gegeven moment spuugde één van de kinderen over de trapbekleding heen. Een ander liep met vieze modderschoenen omhoog. Weer een ander vergat de dop op een stift te doen, en liet die op de trapbekleding liggen.

Om een lang verhaal kort te maken: na 10 jaar was de trapbekleding behoorlijk vies geworden.

Huidige trap: strips tegen slipgevaar

Dus toen we verhuisden naar het platteland was ik geen fan meer van trapbekleding! Op onze huidige trap hebben we daarom van die (lelijke) zwarte strips geplakt tegen slipgevaar. De trap is wit geverfd en ik vond het eigenlijk jammer om dat wit te bedekken.

Witte trap: je ziet alles liggen

Maar inmiddels heb ik ook hiervan de nadelen ontdekt. Op een witte trap zie je echt alle zand, stof en spikkeltjes liggen. Dus soms zoek ik toch nog wel eens naar een mooie vorm van trapbekleding. Laatst zag ik bij de kringloop zo’n ouderwetse rode, Oosterse traploper. Er zaten zelfs van die gouden roedes bij. Maar omdat onze trap een bocht maakt, heb ik hem netjes laten liggen.

Soorten trapbekleding

 • Gestoffeerd: vroeger waren trappen gestoffeerd! Gewoon helemaal bedekt met vloerbedekking.
 • Maantjes
 • Loper
 • Verf
 • Trapmatten: in plaats van maantjes, matten

Pimp je trap met trapstickers!

De trap bovenaan in het plaatje van deze post vind ik echt helemaal geweldig. Maar omdat ik niet zo handig ben, kon ik niet veel meer doen dan een beetje kwijlen van verlangen. Toen ontdekte ik dat er ook stickers te koop zijn, speciaal voor je trap. Moet je deze bijvoorbeeld eens zien:

trapstickers

Dus nu maar wachten tot er trapstickers komen van die mooie boeken!

Trap halve maantjes kopen

Halve maantjes trapbekleding kun je makkelijk kopen. Ze verkopen het bijvoorbeeld zelfs bij de Lidl. Maar je vindt het ook bij doe het zelf zaken als Karwei, en meubelzaken als Leenbakker en Kwantum.

Trapbekleding inspiratie

Hieronder zie je een traploper:

trapbekleding

En hier een ouderwetse traploper:

ouderwetse traploper

Traploper leggen met bocht

Een traploper leggen op een trap met een bocht erin is best een uitdaging. Maar het kan wel. Kijk maar:

trapbekleding bocht

Wist je dat je een trap heel makkelijk verlichting kunt geven met ledstrips?

Hoe ziet jouw trap er uit? Geverfd? Gestoffeerd? Gepimpt?

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik heb een witte trap die ik nog een keer moet schilderen en een gat waar een trap moet komen. Nog niet veel te melden op dat gebied dus ;-) Overigens zou ik de trap altijd schilderen, ik houd niet zo van stoffen bekleding en ook niet van halve maantjes en dat soort dingen. Ja, je ziet er alles op, maar de rest vind ik gewoon niet mooi.

  1. Het helpt bij mij denk ik ook niet dat er hier vijf kinderen voortdurend de trap op en af denderen, en vaak vergeten hun schoenen uit te doen….

   Een witte trap vind ik wel mooi, maar niet bij ons.

 2. Wij hebben vloerbedekking op de trap. Dat vonden we destijds de meest veilige optie met twee kleine kinderen. Eronder zit een prachtige meranti houten trap.
  Ik zou niet opnieuw voor vloerbedekking kiezen. Mijn buren hebben linoleum op de trap en randen om niet uit te glijden. Dat vind ik erg mooi.
  De ideeën van jou vind ik ook mooi, maar ik heb liefst een heel rustige inrichting.

 3. mijn trap bevind zich in een tussenfase, net alle halve maantjes in de kleur donkergrijs eraf gehaald omdat ze wel erg vies geworden waren in de loop de jaren. nu bezig om alle restanten van het dubbelzijdig tape waarmee ze vastzaten eraf te halen en pffff dat valt niet mee, dat was goed tape want de maantjes zaten muurvast en toen ik ze er eindelijk af had bleef er nog veel van het tape zitten. voorlopig ziet mijn trap er dus niet uit, maar als ik straks alles eraf gehaald heb en de trap geschuurd heb wil ik hem schilderen in een mooie grijze kleur en omdat ik nu alleen ben gewoon verder zo laten op wat antislip profielen na.

 4. Wij hebben alleen een trap naar de zolder waar we bar weinig komen maar in ons vorige huis hadden we een houten wenteltrap naar de 1E verdieping. De houtkleur was erg mooi en we hebben de treden gelakt met een doorzichtige, stroeve lak zodat het ‘slipgevaar’ tot
  een minimum beperkt werd. Bij mijn moeder in de badkamer heeft de eigenaar de vloer ook met een stroeve, doorzichtige lak(?)-laag bedekt.
  Traplopers zijn ook redelijk gevaarlijk, zeker bij een trap met een bocht……… als kind ben ik regelmatig te snel naar beneden gekomen :-(

 5. Wat ik handig en leuk vind is een houten trap, die vaak geschilderd is geweest: afschuren en de moeilijk te verwijderen stukken verf laten zitten. Mijn dochter heeft dat in haar huis. Ik dacht dat ze ‘m netjes wilde gaan schilderen, maar na een jaar zag ie er nog zo uit en…wat handig is dat. Je hebt nooit het gevoel dat ie vies is en hij ziet er lekker ruig uit!

 6. Helemaal met je eens: wat een supermooie trapstickers!
  Zou zoiets heel graag in mijn huis willen, alleen… hebben we geen trap in huis :-(
  Voorlopig blijft het dus dromen…

 7. Onze trap is nu gewoon wit en zou wel wat extra’s kunnen gebruiken. Zulke trapstickers zijn wel erg leuk. Al vind ik het idee van Sylvia ook wel heel tof, maar dat is natuurlijk wel heel wat werk om te kijken of hij ook mooi eindigt. Het zou wel heel tof passen in mijn vintage/industriele/Scandinavische interieur.

 8. Ik heb zelf halve maantjes op mijn trap liggen, maar dit vind ik niet zo’n mooie combinatie met de vloertegels die wij nu hebben liggen. Wat grappig om je trap op te pimpen met van die stickers, dat ziet er echt tof uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.