Last minute boeken: is het wat?

compass-310527_640Het is nu schitterend zomerweer in Nederland! Maar dat is ook wel eens anders.

En dan hoor je op het nieuws vaak over allerlei mensen die snel nog een zogenaamde last minute reis boeken. Maar ook bij dit mooie weer zijn er mensen die ineens besluiten: ‘We willen er nog even tussenuit.’ En dan boeken ze op de valreep nog een leuke vakantie.

Een last minute!

Wat is een last minute reis?

Een last minute reis is een reis die als het ware in de allerlaatste minuut geboekt wordt. Het idee achter een last minute vakantie is dat hotels of vakantieoorden zo alsnog  kamers of ruimte die niet zijn geboekt  kunnen verkopen. Plekken en ruimte die anders toch maar leeg zouden staan.

Het is dus fijn voor de vakantieganger, maar zeker ook voor de verhuurder.

Vergelijk het met het einde van de markt

Je kunt het vergelijken met de markt. Als je aan het eind van de markt, als het bijna is afgelopen langs de kramen gaat, kun je zaken zoals groente en fruit vaak goedkoper krijgen. De marktkoopman wil er immers graag van af. En dus is hij bereid korting te geven.

Zo werkt het ook in de reisbranche. Een lege stoel kost een vliegtuigmaatschappij geld. Net zoals een lege hotelkamer een hotel. Vliegtuigmaatschappijen en hotels willen dus het liefst alles volgeboekt hebben. Dit lukt niet altijd en wanneer de tijd dringt, gooien ze lege plekken tegen lagere prijzen op de markt.

Dát is het moment dat je als reiziger je slag moet slaan. De reizen zijn via reiskantoren of via het internet binnen een klik te boeken.

Tips voor last minutes

  • Als je wilt wachten op een last minute om zo goedkoper op vakantie gaan, is het belangrijk dat je flexibel bent. Je neemt natuurlijk wel een risico dat jouw favoriete hotel niet met een last minute aanbieding komt, of dat het vol zit.
  • Reis op dagen in het midden van de week. Zakenmensen vertrekken vaak op maandagmorgen en komen dan op donderdag/vrijdag weer terug. Daarom worden dinsdagen en woensdagen vaak aanbevolen als goedkope dagen om te gaan vliegen.
  • Verwijder je ‘cookies’. Er gaan geruchten dat vliegtuigmaatschappijen zoekopdrachten naar goedkope vluchten registreren. Als iemand een paar keer per week zoekt naar goedkope vluchten zou dit al kunnen gebeuren. Om te vermijden dat je wordt ‘herkend’ kun je je cookies verwijderen of anoniem op het internet surfen.
  • Doe je research! Kijk en vergelijk om de beste prijs te vinden.
  • Denk aan duurzaam reizen. Vliegen binnen Europa is niet goed voor het milieu, kies dan liever voor reizen per trein.
  • Houd rekening met je karakter: kun je de spanning aan van op het laatste moment pas weten waar je naar toe gaat?

Vroegboekkorting versus Last Minute

Ben jij iemand die van zekerheid houdt? En die ook nog eens is aangewezen op het hoogseizoen? Dan kun je waarschijnlijk beter voor een vroegboekkorting kiezen. Het vroegboekseizoen voor de zomervakantie loopt van december tot februari. Als je vroeg boekt voor de zomervakantie heb je bovendien meer keus.

Maar ben je flexibel, maakt de plek waar je naar toe gaat je niet zoveel uit en kun je buiten het hoogseizoen op stap? Kies dan voor een last minute!

Handige tool om te bepalen wat voor jou het beste is!

Uitmetkorting.nl maakte deze handige kaart waarmee je kunt bepalen wat voor jou het beste is: vroegboeken of last minute!

vroegboeken-of-last-minute

Hoe zijn jouw ervaringen met last minutes?

Similar Posts

3 Comments

  1. Misschíen niet helemaal hetzelfde als last minute, maar een paar jaar geleden heeft mijn man op de website van een vakantiepark op een speciale pagina een huisje geboekt voor een lang weekend weg. We wilden laat boeken zodat we zekerheid hadden wat betreft het weer en het was een stuk voordeliger. De ‘gewone’ prijs hadden we te duur gevonden.

  2. Wij zijn last minute op vakantie geweest. 10 dagen van te voren geboekt. Op een site waar alle aanbiedingen staan van verschillende parken vonden wij een leuke aanbieding voor een park in Nederland.
    Lekker een weekje weg geweest voor een leuke prijs!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.