Man doet niets in huishouden: 7 manieren om je man te activeren

man doet niets in huishouden

Doet jouw man niets in het huishouden?

Huisvlijt bezoekers vroegen om tips om pártners behulpzamer te maken in het huishouden. Bij deze!

Man doet niets in huishouden. 7 tips

1. Vráág hem om hulp.

Veel mannen hebben simpelweg niet door dat je wel een helpende hand kunt gebruiken. Sommige denken misschien zelfs wel dat je het leuk vindt om te stofzuigen. En terwijl het natuurlijk fijn zou zijn als hij de wensen van je gezicht kon lezen, kun je dat maar beter vergeten. Vráág hem dus vriendelijk of hij je wil helpen.

2. Wees duidelijk

Geef duidelijk aan wat je graag van je man wilt. Verzucht niet met een martelaarsgezicht: 'Jij helpt ook nóóit eens uit jezelf,' maar zeg: 'Ik wil graag dat je wat vaker uit jezelf helpt.' Maak eventueel een lijstje, zodat hij kan zien wat je graag gedaan wilt hebben.

3. Kies een rustig moment

Wacht niet tot het zweet je op de rug staat en je vlekken voor je ogen ziet voordat je om hulp vraagt! Vraag je hulp als je zin hebt om te gillen, dan zal het waarschijnlijk niet zo vriendelijk klinken. Kies daarom een rustig moment, waarop je partner alle aandacht heeft, en geef dan aan waar je graag zijn hulp bij zou willen.

4. Geef waardering

Als je man helpt in het huishouden, laat dan blijken dat je dit fijn vindt.

5. Geef hem de ruimte het huishouden op zijn manier te doen

Dit is een veelgehoord punt: veel vrouwen keuren de manier waarop hun man opruimt of schoonmaakt af. Het is vaak 'My way, or the high way'. Dit werkt heel demotiverend voor je partner. Dus tenzij hij er echt een potje van maakt, is het verstandig om de manier waaróp hij het doet los te laten. Vind je dat lastig? Zorg dan dat je het niet ziet, en ga iets anders doen!

6. Behandel je partner niet als een kind

Pas op dat je je partner niet als één van de kinderen gaat behandelen. En dan ook nog eens een vervelend, onwillig kind.

7. Stel een beloning in het vooruitzicht

Het is uit onderzoek gebleken dat mannen die in het huishouden helpen meer actie krijgen in de slaapkamer. Dus als niets meer helpt, kun je hem altijd daar nog op wijzen!

Man doet huishouden: wat zeggen de mannen zelf?

Ik ben ook nog te rade gegaan bij de huismannen. Rudolf van huismannen.nl zei het volgende:

'Meehelpen in het huishouden is altijd een lastig ding. Ik zeg altijd: Ga om de tafel zitten en maak afspraken. Werk je veel buitenshuis dan is je
aandeel logischerwijs klein binnenshuis. Soms vindt een man het heel leuk om klussen te doen of boodschappen en juist niet stoffen en opruimen. Lukt het niet, huur dan een hulp in. Huishouden moet je niet onderschatten maar ook niet overschatten.'

Helpt het allemaal niets? Dan kun je altijd nog een professionele huishoudelijke hulp inschakelen.

Op kosten van je partner ; )

Volgens het CBS zijn de meeste partners tevreden over de verdeling van het huishoudelijk werk.

Hoe zijn bij jullie de huishoudelijke taken verdeeld? En ben je daar tevreden over?

Similar Posts

14 Comments

 1. Deze post las ik met een brede glimlach: totaal overbodig voor mij namelijk! Ik ben gezegend met een man die net zoveel in het huishouden doet als ik. Bijna net zoveel... Op zaterdagochtend doet hij de boodschappen met onze kinderen van 2 en 3, terwijl ik thuis blijf om gauw een rondje zuigen/stoffen/poetsen in de benedenverdieping doe. Als zij terug zijn ruimen we samen de boodschappen op en kunnen we samen van de rest van de dag genieten. Ideaal, in mijn optiek!

 2. Hier zijn de hhtaken niet echt verdeeld in hij doet dit, zij doet dat. Wel doet de man vaak de weekboodschappen, omdat hij boodschappen doen leuk vindt. En ik kook het meest omdat ik dat leuk vindt en het beste kan koken :-).
  Ik ben meer thuis dan de manlief, dus logischerwijs doe ik meer in het huishouden. Wel is het zo dat ik de taken ook rustig aan hem kan overdragen(als hij thuiskomt) als ik dat gewoon vraag, om welke reden dan ook. Hij doet daar niet moeilijk over, ik denk/doe vaak moeilijk :-( eerlijk gezegd, maar idd gewoon het een ieder op zn eigen manier laten doen, is veel relaxter.
  Daarbij, de kinderen krijgen ook wel eens de vraag een hhklusje te doen, gewoon in het kader van vele handen maken licht werk. Dan kies ik wel een klus uit waarvan ik weet dat ze dat wel willen doen, wcpoetsen zit daar dus niet bij :-) de rest is oke.

  1. Ik zet mijn kinderen ook regelmatig in voor huishoudelijke klussen. Ik vind het belangrijk dat ze leren hoe het moet, en bovendien leren ze zo verantwoordelijkheid te nemen.

   Op dit moment staat er eentje de trap te doen met de kruimeldief!

 3. Eigenlijk zijn deze "regels" voor het geheel binnen relaties. Alleen ben ik het niet met 7 eens, nogal kinderachtig in mijn ogen om dat in het vooruitzicht te stellen. Weinig spontaan en te doordacht.

 4. OMG, ik wist werkelijk niet dat dit nog een issue is.
  Zijn er echt nog mannen die denken dat 'het vrouwtje' voor huis, kinderen en hem moet zorgen? Ik kan het niet geloven!!
  Manlief er op wijzen dat de beloning in de slaapkamer zal komen...............
  Meen jij, Nicole, dit allemaal serieus of is dit blog als grap bedoeld?

  1. Waarom zou het niet meer zo zijn?
   Het zijn onze taken al vanaf het begin van de mensheid. Alleen lijk je het erg cru te bedoelen. Ik zie het niet als moeten, maar als mogen.
   Ik vind wel dat we kunnen kijken naar de hoeveelheid werk buitenshuis van de man, mijn man werkt vier dagen in de week 10 uur per dag bij een bedrijf, en daarnaast hebben we nog een boerdeij, dus kan en wil ik hem niet ook nog eens vragen om mij te helpen met huishouden.

 5. Ook mijn man doet NIETS in het huishouden. Hij heeft een eigen bedrijf waarin hij 60 tot 80 uur per week werkt. Hoewel ik daar (hoeveelheid uren) niet altijd blij mee ben, is dat wel onze keuze. Wij hebben 3 pubers en ik werk 24 uur per week. Lijkt me toch logisch dat ik niet van mijn man kan verwachten dat hij iets in het huishouden doet. De pubers helpen regelmatig.

  1. Gelijk heb je Marijke. Als je partner zoveel uren buitenshuis werkt, is het logisch dat de huishoudelijke taken wat meer bij jou terecht komen. Het zou raar zijn om uit naam van de emancipatie te zeggen dat je man dan evenveel in het huishouden moet doen.

 6. Hier doet man beslist GEEN boodschappen. Komt met van alles thuis behalve fatsoenlijk voer. Het is zo'n lekkerbek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.