Motivatie huishouden: schoonmaken helpt bij stress
Last updated on September 9th, 2024 at 11:41 am
- Motivatie huishouden
- Schoonmaken helpt tegen stress
- 4 x waarom schoonmaken en opruimen werken als zelfzorg
- Leestips
Het huishouden is voor veel mensen een verplicht nummer waar ze het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Het moet nu eenmaal gebeuren omdat je huis anders vies en rommelig wordt, maar dat is het dan ook wel.
Motivatie huishouden
Zelf ben ik ook opgegroeid met de boodschap:
‘Zo gauw je genoeg geld hebt, huur je iemand in die het huishoudelijk werk voor je kan doen.’
Maar mensen als Monique Wortelboer met haar boek Huishouden, de zorg voor het leven en ook Yoeke Nagel met haar boek De magie van het huishouden bieden een ander perspectief, positiever op het huishouden.
Schoonmaken helpt tegen stress
In Genoeg magazine van het voorjaar van 2024 kwam ik een stukje tegen over een onderzoek waaruit blijkt dat schoonmaken helpt tegen stress. Onderzoekers zagen dat dieren zichzelf gaan schoonmaken als ze gestresst zijn; zo komen ze weer tot rust. Vervolgens vroegen deze onderzoekers zich af of dat bij mensen ook zo werkt. En ja hoor! Door schoonmaken en opruimen gaan je hartslag en bloeddruk omlaag als je gestresst bent. De verklaring vind ik heel aansprekend:
Door schoonmaken en opruimen oefen je controle uit over je omgeving.
Over het leven hebben we als mens maar heel beperkte controle. Dus dan is het best fijn als je de mouwen kunt opstropen en ferm verklaren:
‘Zo! En nu is het afgelopen! Ik ga hier de boel eens even flink opruimen!’
Zelf doe ik dat ook graag op zondagmiddag als de chaos van het weekend heeft toegeslagen.
Als het daarna weer netjes is, voel ik me ook weer beter.
4 x waarom schoonmaken en opruimen werken als zelfzorg
Bij zelfzorg denken de meeste mensen niet aan een stevig potje schoonmaken. Eerder aan een uitje naar een beautycentrum, een wandeling maken of naar de kapper gaan. Maar je kunt tijd besteden aan je huishouden dus wel degelijk beschouwen als zelfzorg.
- Schoonmaken en opruimen vragen om lichamelijke inspanning. Fysieke activiteit helpt om stresshormonen als cortisol te verlagen en endorfines te vermeerderen.
- Een opgeruimde en schone omgeving kan visueel rustgevend zijn. Als je je onrustig voelt, en je zit ook nog eens in een onrustige omgeving, dan wordt de stress daar niet bepaald minder van.
- Je omgeving opruimen zorgt er indirect voor dat je hoofd wordt opgeruimd!
- Tot slot kun je schoonmaken en opruimen zien als mediteren! Juist omdat het vaak eenvoudige repeterende taken zijn, werken ze meditatief. Niet alleen ben je dus heel mindful bezig, je huishouden wordt er ook nog eens netter en schoner van. Een heleboel vliegen in één klap dus. ik houd daarvan : )
Leestips
Wat is jouw motivatie als het gaat om huishoudelijke taken?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
We zijn de woonkamer en keuken aan het opknappen, veel werk, maar het resultaat telt. Als je dan klaar bent ben je vanzelf rustig.
Ik heb ooit toen het crisis in mijn hoofd was de hele slaapkamer op z’n kop gegooid en schoongemaakt. Werkte prima;). Maar verder heb ik er toch vooral een hekel aan.
Leuk om te weten! Zelf ga ik vaak ook opruimen of schoonmaken als ik ergens mee zit. Mijn werk is erg theoretisch, dus je bent altijd met je hoofd bezig. Het is dan fijn om even de handen uit de mouwen te steken. Echt een fan van het huishouden ben ik niet, maar als ik dan eenmaal bezig ben, dan pak ik wel door.
Twee ochtenden per week heb ik een poetsvrouw en al twaalf jaar lang dezelfde. Niet dat ik het niet kan, maar mijn lichaam werkt niet zo goed meer mee. Al moet ik toegeven dat een klein beetje gemakzucht ook een rol meespeelt omdat het kan. Koken en afwassen doe ik overigens wel zelf.
Ik heb gewoon geen hekel aan opruimen en poetsen en heb dus weinig motivatie nodig. Maar ik denk dat het inderdaad ook goed helpt tegen stress.