Reacties

Monique Wortelboer over het huishouden doen — 49 reacties

 1. Naar aanleiding van jouw verwijzing in 1 van je laatste blogjes (supertips voor het huishouden), kwam ik dit stuk tegen over het boek van Monique Wortelboer.
  Inmiddels heb ik het boek in huis, tweedehands gekocht voor 6 euro inclusief de verzendkosten.
  Het is echt een heel nuttig en goed boek! Hier ga ik wel iets mee doen want volgens mij kan ik er veel aan hebben om bepaalde dingen volgens haar beschrijving te gaan doen.
  Wel grappig want er staat ook in dat het volgens haar beter is de was te doen zoals vroeger, op de hand.
  Dat doe ik nu dus regelmatig.

  • Wat leuk dat je het boek hebt gekocht! Het is een echt een bijzonder boek, dat afwijkt van de gangbare manier van denken over het huishouden. En ik vond het een verademing!

   Je krijgt er vast veel plezier van.

 2. Huishouden zien als zorg voor het leven vind ik echt een mooie manier om ernaar te kijken. Ik herken namelijk wel dat het in mijn hoofd/leven ook beter op orde is als mijn huis(houden) op orde is.

 3. Wat een leuk artikel om te lezen. In eerste instantie dacht ik: "veel moeders worstelen met het huishouden doen", waarom alleen moeders? Enfin. Toen las ik verder en werd het mij duidelijk. Haha. Wat een mindset en de manier van huishouden doen en dat je kind dat onbewust kan overnemen (lees: streperig, haast etc.) is wel heel goed om rekening mee te houden. Leuk om te lezen hoe dat werkt.

 4. Mooie insteek! Herkenbaar ook dat alles snel en makkelijk moet tegenwoordig en dat is ook wel jammer. Ik ga dit boek wel lezen denk ik.

 5. Volg al jaren de tips van Flylady. Die heeft het niet over huishaten, maar over Blessing your House. En zo voelt het ook. Al ben ik van nature een rommelkont. Maar vanochtend de taak in de badkamer afwerkend voelt het prettig dat alles weer schoon is. Voor hoe lang het duurt natuurlijk.

  Strijken daar geniet ik van. Rustige bewegingen, nette stapeltjes. Orde in de chaos. Dat is wat het ritme van regelmaat doet.

  Geniet van je koffie straks!

 6. het huishouden is hier prio nr 1 elke dag word er gepoetst en gezogen en alles afgenomen. alles moet hier strak en schoon zijn, dat is gewoon belangrijk en ook voor de opvoeding vind ik. als hier een dag niet is schoon gemaakt voel ik me gewoon vies in mijn eigen huis hahah

 7. Ik heb helemaal geen hekel aan het huishouden en vind strijken echt even een momentje van ontspanning. Ik probeer de jongens wel mee te laten helpen, als is het maar met tafel dekken en opruimen.

 8. Geen kids, dus geen huishouden nodig. Die vlieger gaat niet op. En de weinige vrije tijd die je overhoudt naast een baan besteed ik toch liever anders dan aan het huishouden. Dus ik ben voor apparaten, zodat ik meer tijd heb voor leuke dingen.

 9. In Findhorn (een leefgemeenschap in Noord-Schotland) noemen ze huishouden (homecare): "Love in action". Dat geeft een heel andere kijk op het geheel. Geen plicht meer! Ik probeer het hier in ons huishouden met wisselend succes in practijk te brengen.

 10. Ik probeer om mijn huishouden wat onder controle te houden, maar ik moet zeggen: als ik kon kiezen zou ik nooit meer iets van huishoudtaken doen. Vooral omdat ik heel vaak tijd van mijn werk als zelfstandige aan de kant moet leggen voor die huishoudtaken.

 11. Ik heb het boek niet gelezen, dus kans bestaat dat als ik het wel zou lezen, ik een heel andere mening zou krijgen., Maar met dat voorbehoud; ik krijg een beetje het gevoel dat handelingen wel heel erg worden doodgeanalyseerd. Niet alles hoeft een dieperliggende reden te hebben.

  Voor wat betreft wat je schrijft over ritme hebben zoeken. Ben het helemaal met je eens, ik merk dat ik nu met thuiswerken die pauzeritmes te vaak laat vieren. Structuur is wat dat betreft stuk beter

 12. Ik vind het huis houden sowieso best leuk! Behalve stofzuigen want ik vind dat geluid zo vreselijk. Vroeger kreeg ik ook alles in het klein / speelgoedvorm, zodat ik mijn moeder ook kon helpen gaha!

 13. Goed stuk heb je geschreven. Wij moesten vroeger ook meehelpen met het huishouden. Eentje moest vegen de andere moest afwassen en weer iemand anders moest dweilen.

 14. Ik heb geen idee wat ik net gelezen heb eigenlijk. Ligt niet aan jouw blog, maar al die bedenksels van Monique. Ben het deels eens met Henk hoor. Doe gewoon je ding.

 15. Tjonge, jonge. Ik vind het wel een heel bijzondere kijk op Het Huishouden. Maar dat komt misschien omdat ik er geen hekel aan heb. Ik kan slecht stilzitten, ben graag thuis dus huishouden is een mooie manier om bezig te zijn in huis. Ik wissel het af met leuke dingen. Vroeger deed ik tussen elke klus een spelletje met mijn dochter. Nu lees ik weblogjes tussendoor. Ik loop achter met lezen. Dus steeds 5 logjes en dan ga ik weer verder.

 16. Ik heb tegenwoordig ene huishoudhulp door een handicap aan mijn voet... maar tussendoor doe ik zelf nog wel iets en dat kan dan zo ontspannend zijn... sommigen vinden dat gek, maar ik vind het ontspannend

 17. Met erg vele interesse gelezen. Zo diepgaand had ik het huishouden niet verwacht. Maar het klopt wel. strijken maakt me rustig. Opruimen zorg ervoor dat ik mezelf prettig(er) voel en rust in mijn hoofd heb. Ik vind het soms heerlijk om even een uurtje te koken en geen andere prikkels binnen te krijgen...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder