Sisyphus, en huishoudelijk werk!

Sisyphus

Als het om het huishouden gaat, moet ik vaak aan Sisyphus denken.

Voor wie deze onfortuinlijke man niet kent: hij moest voor straf eindeloos een grote steen een berg opduwen. En zo gauw hij de steen op de top had, rolde de steen weer naar beneden en kon Sisyphus weer opnieuw begonnen. Hiervan komt dan ook de uitdrukking Sisyphus arbeid!

Hiermee wordt dus werk bedoeld dat zinloos en eindeloos lijkt. Zie je de parallellen met het huishouden?

Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over het huishouden.

Lees daarna nog even door, want anno 2020 valt er veel te leren van Sisyphus!

Mijn waterloo - 2008

Na ruim twee weken zomervakantie ziet ons huis er uit als een beest. Dankzij voortdurend in en uit lopen van zanderige kinderen en een combinatie van morsige voeten met overvloedig gemorst water.

'Mama, ik moet nieuw water in mijn waterpistool!
'Maar ik heb toch een emmer met water buiten gezet om de pistolen mee te vullen?'
'Ja maar, die is omgevallen.
'Nou toe dan maar.'
'Mama, ik heb wel een beetje heel veel geknoeid! Doei!'

Aanvankelijk hield ik dapper stand en dweilde geduldig de moddersporen weg, maar nadat mijn werk dagelijks zo'n tienduizend keer ongedaan werd gemaakt haalde ik mijn schouders op in verslagenheid, en ging over op het motto: 'Ik doe het wel als de vakantie voorbij is,' terwijl in mijn hoofd de eerste regels van Abba's hit Waterloo speelden.

'My, my, at Waterloo Napoleon did surrender
Oh yeah, and I have met my destiny in quite a similar way
The history book on the shelf
Is always repeating itself
Waterloo - I was defeated, you won the war.'

Ja mensen, deze moeder vond haar Waterloo in de zomervakantie, maar anders dan Napoleon ben ík niet te trots om mijn verlies te bekennen.

Ik heb mijn koffers al gepakt en ben klaar voor vertrek naar een onbewoond eiland.

Wat kunnen wij leren van Sisyphus anno 2020?

Hoewel het werk van Sisyphus ogenschijnlijk zinloos lijkt, blijft hij toch die steen omhoog duwen! Volgens de schrijver Camus moeten wij ons Sisyphus als gelukkig voorstellen. Ja, het duwen van die steen is compleet zinloos, maar dat Sisyphus heeft zich daarmee verzoend.

Het huishouden lijkt soms op die steen van Sisyphus: net als je alles opgeruimd en schoon hebt wordt het weer vies.

Dan is het de kunst om net als Sisyphus gewoon door te gaan. Als iets zinloos lijkt van zichzelf, dan is het de kunst om er zélf zin aan te geven. Je kunt bijvoorbeeld je plezier vinden in het proces van schoonmaken en opruimen. En in dat moment, hoe kort soms ook, waarin het resultaat van je inspanningen zichtbaar is!

Praktijkvoorbeeld

Zelf herhaal ik elke ochtend hetzelfde ochtendritueel waarbij ik achtereenvolgens het aanrecht en tafel schoonmaak, de stoelen op de tafel til, en de robotstofzuiger aanzet. Vervolgens maak ik de wc schoon, verzamel de vieze was en zet ik de wasmachine aan. Elke ochtend zijn dat precies dezelfde handelingen. Sisyphus arbeid dus. Als me soms een gevoel van zinloosheid overvalt, dan herinner ik mezelf eraan:

'Door dit te doen zit je straks veel fijner koffie te drinken. En als je naar de wc gaat is het prettig dat hij schoon is en lekker ruikt.'

Dus ook al voelt iets zinloos, dan kun je er op je eigen manier vaak toch zin aan geven. Het gaat erom hoe je de dingen doet. Of zoals Mel en Kim ooit zongen:

'It ain't what you do, it's the way that you do it. That's what it's all about!'

Zelfs het huishouden ; )

Sisyphus

Tot slot

Voor veel mensen is het huishouden een noodzakelijk kwaad dat steeds terugkomt. Wie het zich financieel kan veroorloven kan zoveel mogelijk huishoudelijke taken uitbesteden. Maar voor wie het huishouden onontkoombaar is, zou ik willen zeggen: kijk naar Sisyphus, en gebruik het huishouden als oefening in zingeving!

N.B. Wat ook erg kan helpen is Flylady!

Leestip: je huis opruimen.

Similar Posts

45 Comments

 1. Hallo!
  Ik lees graag uw collums over het huishouden en heb al veel opgestoken. Het enige probleem is dat zie dat mijn huishouden een echte bende is en echt waar, elke ochtend neem ik mij voor om er iets aan te doen. Maar elke dag opnieuw zinkt de moed mij in de schoenen. Heeft u daar een tip voor? Vriendelijke groetjes Herlinda

  1. Fly lady. En dan beginnen met de babysteps en daarna de Weekly Home Blessing. Dat een paar maanden volhouden tot dat het routines geworden zijn.

  2. Herlinda, dit gevoel is me maar al te vertrouwd. Als er echter bezoek in aankomst is, en vooral als er iemand komt logeren (laten we zeggen over een week) dan kan ik plotseling bergen verzetten.

 2. Ik ben blij dat die steen niet in mijn huishouden ligt, dat zou pas echt zinloos zijn.

  Love as Always
  Di Mario

 3. :-) met 2 honden in huis die momenteel FLINK verharen is het écht wel nodig om elke dag te zuigen en te dweilen dat doe ik dan ook, maar ik sjouw er niet met een doekje achteraan ben je mal :-)

 4. Ach ja het huishouden, ik maak schoon en ruim het op, maar niemand ziet het en dat gaat elke dag maar door, het hoort er nu eenmaal bij en er zijn ergere dingend enk ik altijd maar. Ik heb er in ieder geval geen hekel aan.

 5. Hey Nicole,

  hier niet hoor.
  Ik doe het gewoon en als je elke dag iets doet... is het niet veel werk.
  Net als de tuin.

  Prettig weekend, Marlou

 6. Ik heb een kennis gehad die sleuvengraver was en iedere dag doorbracht met sleuven graven die uiteraard daarna werden dichtgegooid. Hij was diep ongelukkig toen dat machinaal kon...

 7. Op het moment lukt dat helaas niet zo best, meniscus probleempje, loop niet zo lekker. Maar straks weer de oude routine. Als ik dat niet doe dan voelt de berg gigantisch hoog. Met iedere dag een beetje is het goed bij te houden naast het werk.

 8. Precies wat Sophie schrijft. Doe het allemaal eens een maandje niet en dan valt op hoeveel stof er overal ligt, dat de wc uhm...niet echt een fijn plekje is om de krant te lezen en waar haal je die schone kleren toch altijd vandaan.

  Flylady heeft mij geleerd om niet de hele dag te poetsen,maar wel regelmatig en bovendien te focussen op wat je doet. Kort, maar krachtig.

 9. Zo herkenbaar! Ik probeer ook maar te denken dat ik uiteindelijk blij ben dat het allemaal weer schoon is. Maar waarom ik altijd met iets loop te knoeien als ik nét alles heb schoongemaakt? Die logica ontgaat me en dat hoeft van mij ook niet:).

 10. Mijn keukenvloer ontving vanmorgen een extra dweilbeurt nadat de wasmachine had gelekt ( en is nu dus super schoon (lach) maar heb helemaal geen hekel aan het huishouden want dat hoort er gewoon bij. En mijn man en ik doen het samen en zijn dan zo weer gereed met alles. Een ieder heeft zijn eigen taken. En een schoon huis geeft ook een opgeruimd gevoel in het hoofd.

 11. Die koffie, inderdaad! En flylady heb ik ook baat bij gehad. En daarna een eigen routine opbouwen. En sinds de coronatijd doet mijn zoon elke week badkamer, wc's en stofzuigen en dweilen om de week. Dat scheelt enorm, ook mentaal want toen iedereen thuis zat voelde ik me net een huissloof. Hij verdient daar wat geld mee want schoonmaken is tenslotte gewoon werken. Routine helpt ook met loslaten, tenminste als je niet de hele dag wilt schoonmaken!

 12. Ik probeer het dagelijks bij te houden! Ik werk hierbij graag met to do lijstjes om af te vinken en kan ook niet rustig zitten als er nog huishoudelijke taken liggen.

 13. Heel herkenbaar. Ik heb ook mijn dagelijkse to do lijst en zolang ik die netjes kan afwerken kan door de bomen het bos zien. Maar eens het werk zich begint op te stapelen zie ik er geen beginnen aan. 's Avonds denk ik inderdaad wel eens waarom vouw ik hier nu mooi de plaid op de zetel want 's morgens ligt die terug op de grond :-D.

 14. Huishouden kan een klus zijn waar ik tegenaan hik, maar met de juiste muziek en de mogelijkheid om ukkie even ergens onder te brengen valt het meestal mee!

 15. Ik heb in het verleden weleens hulp gehad bij het huishouden en zou dit zeker aanraden. Alleen is het altijd een uitdaging om hulp te vinden die het precies werkt zoals jij.

 16. met een kleintje in huis heb ik het gevoel dat ik constant aan het opruimen ben. zelf sta ik voor het meeste in in het huishouden

 17. Ik heb eigenlijk geen vaste volgorde waarin ik iets doe, maar de dagelijkse dingen doe ik op een moment dat ik zin heb of wanneer de kleine slaapt. De afgelopen weken zijn de grote dingen er een beetje bij ingeschoten, omdat al onze tijd opgeslokt werd door de kleine man met zijn extreme krampjes. Prioriteiten! :)

 18. Wow wat doe jij dagelijks veel in huis! Dit zegt iemand die niet ECHT niet van schoonmaken houdt en dit dus ook zeker niet elke dag doet haha. Ik heb voor mezelf geen ritueel en doe dus af en toe maar wat. Het voelt voor mij altijd als een stomme herhaling haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.