Je huis opruimen waar beginnen: 3 stappen!

huis opruimen waar beginnen

Je huis opruimen waar beginnen?

Kom je hier vanwege de gedachte: ‘Mijn huis is een bende!’ ?

Als Shakespeare niet was blijven hangen bij het vraagstuk To be or not to be, en als hij een vrouw was geweest, had hij deze vraag wellicht gesteld:

Huis opruimen waar beginnen?

Want je huis opruimen is een mooi idee. Maar menigeen struikelt over de vraag: ‘Waar moet ik in vredesnaam beginnen?’ gevolgd door: ‘En hoe pak ik het aan?’

Huis opruimen waar beginnen: allerlei goeroes beloven het antwoord

Diverse opruimgoeroes en professional organizers hebben al hun antwoord gegeven op de vraag: ‘Huis opruimen waar beginnen.’ De bekendste is denk ik de Japanse Marie Kondo. En in Nederland is Els Jacobs bekend als de huishoudcoach. Zij bieden allemaal hulp bij opruimen.

Nu is er het boek Alles op z’n plek van Monica Leed. Zij belooft in 3 stappen een opgeruimd, georganiseerd en gestyled huis. Voor mensen die dus kampen met de gedachte: Mijn huis is een bende.

‘Jaja,’ dacht ik bij mezelf. ‘Zeker wéér zo’n boek over opruimen… Alsof er al niet genoeg zijn.’

Maar de belofte van slechts 3 stappen maakte me nieuwsgierig genoeg, om het boek toch eens open te slaan.

Hieronder mijn review van het boek Alles op z’n plek van Monica Leed.

Alles op z’n plek: in 3 stappen naar een opgeruimd, georganiseerd en gestyled huis

Laat me beginnen met te stellen dat Alles op z’n plek veel mooier is dan Marie Kondo’s succesvolle boek Opgeruimd! Alles op z’n plek is uitgevoerd in zachte pasteltinten, en er staan allemaal mooie foto’s in.

Verder doet Monica Leeds methode me toch erg denken aan die van Marie Kondo:

 • Je gaat opruimen per ruimte in je huis
 • Je haalt alles uit de kasten
 • Je vraagt je per voorwerp af: ‘Vind ik het mooi, heb ik het nodig of gebruik ik het?’ Marie Kondo had 1 simpel criterium: ‘Does it spark joy?’

Leuk vind ik dat Monica Leed de kleding-oprollen-methode van Marie Kondo noemt als tip!

Huis opruimen waar beginnen

Monica Leeds belooft een opgeruimd huis in 3 stappen. Die drie stappen zijn:

 1. Simplificeer: ontdoe je van overbodige zooi.
 2. Stroomlijn: creëer een opbergsysteem dat het eenvoudig maakt om dingen op te bergen en te pakken als je het nodig hebt.
 3. Stylen: het leuke gedeelte.

Deze 3 stappen pas je toe per ruimte in je huis. Is je keuken een grote bende? Dan kun je aan de hand van Monica Leeds daar beginnen. Is het je slaapkamer die je wilt opruimen? Dan begin je daar.

Je doet telkens 1 ruimte

Monica Leeds antwoord op de vraag: ‘Je huis opruimen waar beginnen?’ is in die zin vrij praktisch. Je kiest een ruimte die je wilt opruimen, en gaat vervolgens aan de hand van haar 3 stappen die kamer verbeteren. Bij elke stap horen 3 worksheets die je kunt invullen, en die je helpen om knopen door te hakken.

Huis opruimen waar beginnen: reserveer tijd!

Een belangrijk aspect van Monica Leeds aanpak is dat je tijd inplant om te gaan opruimen. Monica schrijft:

‘Spendeer minimaal twee tot vier uur aan elk project dat je aanpakt.’

Hier dus geen babysteps of de Kaizen methode! Als je begint met opruimen, pak je meteen door. Ook dat doet me denken aan Marie Kondo.

Mijn conclusie over Alles op z’n plek

Alles op z’n plek is een mooi vormgegeven boek, met een prima methode om je huis op te ruimen. Maar ja, zoals ik al zei: er zijn zoveel boeken met tips met opruim ideeën.. Ik kan niet zeggen dat dit boek revolutionair is of compleet nieuwe inzichten biedt.

Wel vind ik het qua vormgeving rustiger dan Vrolijk Huishouden van de huishoudcoach, en mooier dan Opgeruimd van Marie Kondo.

Is dit boek iets voor jou?

Is je huis een  bende? En houd je van worksheets, en mooie foto’s van interieurs? Dan is Alles op z’n plek van Monica Leed voor jou wellicht een prima boek om je huis beter te organiseren en op te ruimen. Het is ook handig als een naslagwerk, of boek dat je erbij pakt als je een kamer in je huis wilt opruimen.

Heb je een hekel aan worksheets invullen, en doe je liever dingen in kleine stapjes? Dan raad ik dit boek af. Probeer dan liever Flylady!

Praktische informatie over Alles op z’n plek

Alles op z’n plek is voor 22,99 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Bij bol.com vind je ook een inkijkexemplaar!

huis opruimen waar beginnen

Leestips

Hoe houd jij jouw huis op orde? Wat zou jouw gouden tip zijn?

Similar Posts

15 Comments

 1. Mijn beste advies is voordat je begint. Stuur vrouw en kinderen een week op vakantie, dan kun je in alle rust opruimen zonder dat ze er tussen komen omdat ze vinden dat er toch nog wat bewaard moet blijven. Wil je wat langer van een opgeruimd huis genieten, stuur ze dan twee weken weg.

  Love As Always
  dimario

 2. Mijn tip is: een vaste plek voor dingen, bijv. de schaar, of het plakband. Of andere dingen. Want ga je ze ineens ergens anders leggen, geheid dat je ze niet meer kunt vinden.

 3. Hier heeft het meeste een vaste plaats want hoe ouder ik word hoe minder ik tegen rommel kan ,af en toe sorteer ik mijn kleding en doe weg wat ik lang niet gedragen heb.

 4. Mijn tip ? Koop er geen boek voor, dat is dan alvast een ding minder die je hoeft op te ruimen. Verder ben ik begonnen met opruimen door alles per ruimte te bekijken . Toen kon er al behoorlijk wat weg. Ik ben begonnen in de keuken met te kijken wat multifunctioneel gebruikt kan worden. Ik pakte mijn soepkommen en bedacht waar kan ik die nog meer voor gebruiken? Ik kan ze ook gebruiken als dessertschaaltjes, dus die kunnen weg. Ik kan de soepkommen ook gebruiken als snackschaaltjes, die kunnen dus ook weg. Ik had dus in een keer al 12 dingen te pakken die weg konden. Niemand gevonden die ze hebben wil dus in de tas voor de kringloop. Toen was mijn mengkom aan de beurt, hm ook geschikt als saladeschaal, die kon dus ook weg. Mijn dikke limonade glazen zijn ook geschikt om thee en koffie uit te drinken. Dus ging er een aantal mokken weg. Mijn glazen ovenschalen zijn ook geschikt als serveerschalen als ik eens een keer geen pannen op tafel wil zetten, dus gingen er 3 serveerschalen weg. Mijn grote platte schaal die ik gebruik als ik een verjaardag heb om hapjes op te serveren kan ook als fruitschaal gebruikt worden dus ging de fruitschaal weg. Zo kon er al in een keer 24 dingen de deur uit. Nu ken ik mezelf dus werd de tas met die spullen gelijk naar de kringloop gebracht. En dit was alleen nog maar in de keuken. De volgende stap was mijn boekenkast. Ik stond op het punt om een 2e boekenkast aan te schaffen, toen ik bedacht om eerst nog maar eens kritisch naar de inhoud van mijn huidige boekenkast te kijken en bedacht dat ik daar ook een groot deel van eigenlijk niet meer ga herlezen, dus daar ging ook veel weg, dat bracht ik naar een minibieb vlakbij mijn huis. Het leuke daarvan is dat ik in de weken daarna zag dat veel van wat ik er neer gezet had ook al weer weg was. Dus geen 2e boekenkast meer nodig en de boeken werden weer gelezen in plaats van stof te verzamelen in mijn boekenkast. En alhoewel ik in het verleden moeite had om dingen weg te doen, begin ik er steeds meer plezier in te krijgen om op te ruimen, ruimte in mijn huis betekend ook ruimte in mijn hoofd. Schoonmaken en de boel netjes houden word een stuk eenvoudiger als je niet eerst van alles op moet ruimen om schoon te kunnen maken. En door elke keer een klein gedeelte aan te pakken blijft het overzichtelijk en houd ik het vol. Net als de nieuwe regel die ik hanteer, komt er iets nieuws binnen dan moet er iets ouds de deur uit. Zo houd ik overzicht en kan ik de dingen die ik echt wil houden mooier uitstallen en heb ik alleen spullen die ik echt gebruik en of draag.

  1. Dat zou je denken hè Nicky? Maar er zijn eindeloos veel boeken over opruimen. Dat is eigenlijk wel interessant. Wat maakt dat zoveel mensen het blijkbaar wel moeilijk vinden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.