Vrolijk Huishouden door Els Jacob: je zou er ADHD van krijgen

vrolijk huishouden

Aan de boekomslag zal het in ieder geval niet liggen. Het boek Vrolijk Huishouden van Els Jacobs ziet er vrolijk uit. Met een frisgroene kaft, versierd met vrolijke bloemetjes, en huiselijke symbolen.

En zo gauw je het boekje openslaat is daar een persoonlijk moment: de drie dochters van Els Jacob, De Huishoudcoach, lachen de lezer toe. En de paar liedregels uit ‘Raindrops keep falling on my head,’ versterken het gevoel van optimisme.

Ik vond Els meteen sympathiek.

Vrolijk huishouden: een ADHD boek

Maar toen ik verder bladerde werd ik onrustig: een vrolijke vormgeving is leuk, maar ik kreeg een abrupte ADHD-aanval. De ene bladzijde is oranje, en de volgende felroze. Vervolgens bieden zeventien witte pagina’s enig soelaas, maar daar hebben de letters per pagina dan weer verschillende kleuren! Vervolgens wordt de lezer gebombardeerd met twee felgroene bladzijden.

Vrolijk Huishouden komt op mij zo chaotisch over als de huishoudens die het wil organiseren.

Een huishoudschema geeft meer structuur dan dit boek.

Vrolijk huishouden: mengeling van goede en kringlooptips

Maar wie door de druktemakerij heen kan kijken, vindt wel degelijk een aantal handige tips. Bijvoorbeeld de tip om woonaccessoires in niet meer dan drie kleuren te kopen, om tot een harmonieus geheel te komen. Hoewel ik stiekem dacht: ‘Waarom heb je die tip niet op je eigen boek toegepast Els?’

Sommige tips zijn van het genre: ‘Heb ik eerder gehoord.’ Zoals het advies om te shoppen in een kringloopwinkel, met de belegen belofte dat je daar onverwacht een prachtige stoel zult vinden, die je alleen maar even hoeft te stofferen. Voor het gemak zegt Els Jacobs er niet bij dat je dan wel moet kunnen stofferen, of de portemonnee moet trekken om dit te laten doen.

Wat dat betreft heeft Els wél haar eigen advies gevolgd: ze biedt veel oude tips, in een nieuw stoffering.

Mijn conclusie over het boek Vrolijk Huishouden

Vrolijk Huishouden voegt weinig toe aan Els Jacobs’ eerdere boeken, waaronder Aan de slag met de Huishoudcoach. Het is wat meer een hap-snap-boek, voor wie lukraak wat verbeteringen wil aanbrengen. De vormgeving staat haaks op de boodschap van ordening, rust en organisatie.

Maar het boek oogt vrolijk, en wie het lukraak openslaat zal vast wel een handige tip tegenkomen. Ik vind het dan ook bij uitstek geschikt voor op de wc. Je pakt het, leest wat tips, en gaat weer verder. En wellicht zorgt het boek ervoor dat je het lege wc-rolletje even verwisseld!

Praktische informatie

Vrolijk Huishouden is voor 15,95 te koop bij Bol.com.

Voor iedereen die zijn huishouden echt goed, en rústig, op poten wil zetten, raad ik Aan de slag met de Huishoudcoach aan.

Hieronder een handig overzicht met alle boeken van Els Jacobs:

Lees ook mijn post Ik kan het huishouden niet aan.

Similar Posts

6 Comments

  1. Zulke boeken lees ik niet graag, ga meer van eigen ervaring uit en doe het huishouden al vanaf mijn 14e en dus ook ervaring voldoende en heb geen coach hiervoor nodig. Heb er tevens geen hekel aan want dat hoort er gewoon bij.

  2. Nou, ik vind het huishouden op zichzelf al genoeg reden om ADHD van te krijgen (bezig met stofzuigen – wasmachine klaar – was ophangen – nieuwe was erin – oja, stofzuigen), dus dit boek sla ik graag over.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.