Opruimen: wat is voor jouw de beste manier van opruimen?

opruimenNet zoals er allerlei voedingsgoeroe’s zijn, zo zijn er ook allerlei opruimgoeroes met methodes voor opruimen. Opruimgoeroes zijn mensen die hun eigen methode hebben bedacht met opruimtips. Ze helpen je om een eenvoudiger leven te krijgen.

Opruimen: opruimgoeroe’s

Eerlijk gezegd vind ik de manieren van opruimen van de meeste opruimgoeroe’s vaak best op elkaar lijken. Maar hun presentatie is wel degelijk verschillend. Twee van mijn favoriete opruimgoeroe’s zijn Flylady en De Huishoudcoach. En dus is het best belangrijk om de opruimgoeroe te vinden die je helpt met opruimen op een manier die bij jou past. Ze hebben allemaal zo hun eigen opruimtips. Hier onder een overzicht van opruimgoeroe’s die ik ken!

4 Opruimgoeroe’s: kies de goeroe die jou aanspreekt

1. Els Jacobs, ook bekend als de Huishoudcoach

Els Jacobs schreef onder andere het boek Aan de slag met de huishoudcoach. Ik schreef in mijn review van dit boek destijds dat ik haar heel duidelijk en praktisch vond. Els Jacobs neemt je als lezer aan de hand en helpt je huis en daarmee je leven op orde te krijgen.

Maar het is best een dik boek, en daardoor kan deze  methode van opruimen wel voelen als een hele klus. En dat brengt me op Flylady.

2. Flylady

Flylady is een Amerikaanse website waar ook ik een tijdje lid van ben geweest. Kenmerkend van Flylady is het idee van ‘babysteps’. Je gaat elke dag niet meer dan 15 minuten opruimen. Wat dat betreft doet deze manier van opruimen me denken aan beginnen met hardlopen. Je begint met een paar minuten, en vervolgens doe je het elke dag een beetje langer. Dit zorgt er voor dat je heel snel een tevreden gevoel krijgt van: ‘Ik heb het toch maar weer gedaan!’

Ook erg leuk aan Flylady vind ik haar motto: ‘Je loopt nooit achter,’ en haar ontdekking van ‘hot spots’. Hot spots zijn plekken in je huis waar zich ongemerkt spullen verzameld. Zoals bij veel mensen op de hoek van het aanrecht.

Het enige nadeel aan opruimgoeroe Flylady vond ik de lawine aan mailtjes die ik kreeg. Dat vond ik vrij veel. Maar Flylady heeft me zeker geholpen mijn huishouden op de rit te krijgen.

opruimen

3. Marie Kondo

Marie Kondo is enorm populair. En dat is opvallend want ze is heel kort door de bocht. Je moet enorm veel van haar weggooien. Haar methode is behoorlijk radicaal. Het grote nadeel aan opruimen volgens Marie Kondo vind ik dat het enorm veel tijd vraagt. Je moet alles in 1 keer afmaken van haar. Bovendien wordt het met haar methode eerst nog een grotere troep. Als je bijvoorbeeld je boeken wilt opruimen, moet je van Marie Kondo het hele huis door om alle boeken te verzamelen. En die moet je dan allemaal in een kamer leggen. En dan moet je gaan opruimen.

Ik durf mezelf dat niet op de hals te halen. Wat niet wegneemt dat ik onder de invloed van het lezen van Marie Kondo’s boek Opgeruimd best een aantal dingen heb weggedaan. Maar ik heb dus niet braaf haar methode gevolgd.

4. Facebookgroep De Gezellige Huishoudclub

Facebookgroep De Gezellige Huishoudclub geeft haar leden werkschema’s. Je kunt die schema’s volgen om je huis op te ruimen en schoon te houden. Het leuke van zo’n groep is dat je ervaringen kunt uitwisselen en vragen kunt stellen.

Opruimen: wat is de beste methode?

In deze post las je 4 methodes die je zou kunnen gebruiken om jezelf te helpen bij het opruimen. Als je het mij zou vragen, dan adviseer ik de manier van opruimen van Flylady. Je hoeft dan geen boek te kopen en door te werken, maar krijgt dagelijks mailtjes met instructies wat je die dag moet doen.

Hier onder een bemoedigend en aanmoedigend filmpje van Flylady!

Houd je juist meer van een boek doorwerken? Dan zou ik ik kiezen voor Aan de slag met de opruimcoach van Els Jacobs.

opruimen

Marie Kondo vind ik vooral geschikt voor mensen die hun hele leven willen omgooien, en veel tijd ter beschikking hebben.

Zie ook mijn post over boeken opruimen en Tijdschriften opruimen

Heb jij een bepaalde methode van opruimen die je gebruikt? Welke van de 4 hierboven genoemde methodes van opruimen spreekt jou het meest aan?

Reacties op Opruimen: wat is voor jouw de beste manier van opruimen?

 1. Als ik echt een kast ofzo moet opruimen dan pak ik een vuilnis zak erbij, en ga ik kijken wat we gebruiken en de rest gaat in de vuilniszak of naar de kringloop 🙂

 2. Ik pak soms gewoon een grote vuilniszak en dan ga ik het hele huis door. Geen boek of Marie voor nodig. En boeken doe ik sowieso niet weg. Ik hou van boeken in huis

 3. Zo’n steuntje in de rug kan ik wel gebruiken bij het opruimen. Ik moet mij er namelijk wel toe zetten, maar als ik een maal bezig ben dan heb ik er ook wel lol in.

 4. Ik vond Flylady een jaar of wat geleden ook een leuke manier, maar idd zoveel mailtjes. Met mijn beperkte energie (sorry, daar ga ik weer maar het heeft gewoon een grote impact) is het per dag bekijken wat kan. Ik kan iig niet al teveel zooi in huis halen. Dat scheelt. En voor mij geeft het rust dat er twee zaken het belangrijkste zijn: eten en de was. Voor de rest klooien we wel wat aan 😉

 5. Je herinnert me er aan dat ik nog een boekje van Els Jacobs in de kast heb liggen. Een kleintje is het. Volgens mij gekocht voor een euro. Zal ‘m er eens bijpakken, want nog nooit gelezen :-O
  Ik heb jaren geleden meegedaan aan een-kastje-per dag. Dat vond ik ideaal. Je weet het, ik heb er uitgebreid over geschreven. Dat heeft mij heel erg geholpen. En het is nog steeds de manier waarop ik het aanpak. Maar een echt huishoudritme heb ik nog steeds niet. Toch te weinig tijd, er komt teveel tussendoor.
  Flylady vind ik ook sympathiek. Niet veel mee gewerkt, maar wat ik er over gelezen heb gaat het wel een beetje zoals ik werk.
  Mijn grootste conclusie is dat ik moet beperken hoeveel er het huis IN gaat. Daar moet een bepaalde flow, doorstroming in zitten. Nieuwe jassen voor de kinderen? Dan de oude er uit, niet houden als reserve. Ik zie het als onkruid wieden, onkruid niet teveel de kans geven, want anders verstikt het de planten die je wilt laten groeien. Wat poetisch, nietwaar? 🙂

 6. Ik vind de fly-lady het beste bij me passen, fly = first love yourself toch ook?
  Dat vond ik wel een veranderende aanpak 🙂
  Die mailtjes zet ik vaak uit, en soms aan als ik wat motivatie mis in het daaglijks leven om tot opruimen en bijhouden te komen.

 7. Grappig dat er methodes voor zijn. Ik denk als je echt een sloddervos bent en moeite hebt met opruimen, schoonmaken dit handig is.

  Maar zonder methode gaat het hier in huis prima. Ik volg mijn eigen schema, gevoel en opruimideetjes.

 8. Ik probeer meteen alles op zijn vaste plaats te zetten en zo weinig mogelijk rommel te maken ik was s’morgens en s’avonds af alleen als er nog laat wat ge éten word dan laat ik het liggen in de wasbak met een keukendoek erover.alleen als de kleinkinders geweest zijn ligt er rommel maar ze zijn nu aan het leren alles op hun plaats te zetten ,hier doen ze dat al goed want ze weten dat ik ziek geweest ben en daarom willen ze moeke altijd helpen.

 9. Ik vond Marie kondo heel inspirerend. Na het lezen van haar boek spark joy ben ik direct aan de slag gegaan, maar heb niet mijn hele huis opgeruimd. Wel vind ik het boek fijn als naslagwerk om op te zoeken hoe je dingen het beste kan opruimen.

 10. Ik zie het nut niet in om een boek te kopen ivm opruimen…. Ik ruim dagelijks op, leg zo goed als alles direct op zijn plaats en moet zelden zoeken achter iets. Mijn man daarentegen is een sloddervos en laat alles wat hij in zijn handen gehad heeft liggen waar hij het uit zijn handen heeft gelegd. Gevolg : hij moet veel zoeken, vindt vaak zaken niet terug die dan op vreemde plaatsen teruggevonden worden…. Ik ruim dus achter zijn rug altijd op wat hij laat slingeren en dat is best frustrerend….

 11. Ik heb mijn 3 kamer appartement met schuur volgens Marie Kondo opgeruimd. Ben ca. 1 maand bezig geweest. Ben er zo blij mee. Weet nu alles te vinden en als ik nieuwe kleding koop moet er iets weg. Het is een heel opgeruimd gevoel.

 12. Oe de Flylady lijkt me wel wat! Ik hou helemaal niet zo van het huishouden doen. Dus een kwartier per dag opruimen lijkt me top! Wij hebben inderdaad ook van die hotspots waar zich altijd troep verzameld.

 13. Ik ben alleen bekend met marie kondo maar wat leuk dat er anderen zijn, ik moet zeggen door marie kondo ben ik wel netter geworden en minder producten gaan sparen. Ik ben nu ook geintresserrd in de facebookgroep, dat kan nog wel eens heel handig zijn 🙂

 14. Fly lady klinkt wel heel goed, had ik nog nooit van gehoord. Vaak helpt het ook als er mensen op bezoek komen dan lukt het ineens wél. Verder ben ik een ramp in opruimen, heb ook vrijwel geen kastruimte en heb een tafel die vol papierwerk ligt wat ik nog uit moet zoeken… Dat stop ik dan weer in een doos en die doos schuif ik dan onder een tafeltje. Ook een soort van opruimen I guess? Misschien is Marie Kondo ook wel iets voor mij…

 15. Over Marie Kondo heb ik veel gehoord. Ik ken ook een paar bloggers die dit hebben toegepast en op zich het idee van alleen houden wat je echt belangrijk vindt spreekt me aan maar haar methode is mij toch inderdaad ook te radicaal. En vaak heb ik ook niet de tijd om alles in 1 keer weg te gooien. Sowieso is opruimen een process want je neemt afscheid van dingen die waarschijnlijk toch een bepaalde waarde hebben (anders bewaar je ze niet). Dus de methode van Flylady spreekt mij het meeste aan

 16. Ik lees weinig, en ik denk niet dat ik snel een boek zou pakken hoe je kunt opruimen. Als ik echt een flinke opruiming heb dan doe ik dat per ruimte en ga ik alles bij langs. Zoals veel hier ook al zeggen pak ik er dan meestal een vuilniszak bij.

 17. Grappig dat er echt zo 4 opruimmethodes zijn. Nooit echt van gehoord zo. Ik vind het zelf fijn om een schoon huis te hebben. Ik heb vaak één keer in de week sowieso dat ik echt die hard het hele huis schoon ga maken, laat door luchten en lekker laat ruiken e.d. haha!

 18. Absoluut Flylady. het is volgens mij echt een kwestie van bijhouden. ik ruim vaker op de dag op. dan is het nooit een hele berg en voorkom je dat je er tijden mee bezig bent.

 19. Ik zou wel wat meer Marie Kondo kunnen doen haha. Meestal ruim ik elke avond/ochtend even op, als mijn dochter op bed ligt. Lekker makkelijk en zo is alles snel weer opgeruimd.

 20. Ik heb een vast dagen die ik grondig schoon maakt en om de dag even snel door het huis heen. Wist niet Weens dat er websites bestond over schoonmaken. Leuk geschreven ????????????????

 21. Nee nog nooit zo’n methode gebruikt! 1 keer in de zoveel tijd doe ik mijn kleding kast en pak ik gelijk andere kastjes mee. Dat werkt gewoon voor mij haha

 22. Op zaterdag doen we altijd het huis samen. Maar als we Echt gaan opruimen dan is dat ook gelijk rigoreus en dan kunnen we in een keer heel goed opruimen. Heerlij gevoel geeft dat

 23. Haha leuk om te lezen dat er verschillende methodes zijn. Ik pak meestal een deel van mijn kamer aan en dan haal ik bijvoorbeeld alles uit mijn kast en ruim ik het zo weer netjes op haha 🙂

 24. Ik denk dat de methode van Flylady mij het meeste aanspreekt, met een kwartiertje per dag krijg ik meer gedaan dan alles in één keer opruimen. Wanneer het opruimen mij te lang duurt heb ik na een tijdje geen zin meer en dan laat ik de helft alsnog staan.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.