Opruimen is zo gek nog niet

opruimenVan te voren heb ik er meestal helemaal geen zin in. Ik het over opruimen en schoonmaken.

Maar, als ik eenmaal bezig ben, valt het erg mee. Sterker nog, ik kan er zelfs wel een gevoel van voldoening uit putten. Het voelt prettig als de dingen op hun plek liggen. Als het huis schoon is, en opgeruimd. Opruimen geeft een gevoel van controle.

En dat vind ik best wel eens prettig. Met vijf kinderen is er namelijk best veel dat ik niet kan controleren! Dus waar het wel kan, daar pak ik het ook! Zie ook mijn post over opruimliedjes om kinderen te helpen te helpen met opruimen ; )

Mijn belangrijkste opruimronde is op vrijdagmiddag. Ik vind het namelijk fijn als voor het weekend het huis netjes en op orde is. Maar eigenlijk kan mijn timing niet slechter. Maandagochtend zou denk ik beter zijn. Want dan zijn er 2 dagen lang, 7 mensen fulltime thuis geweest. Maar ik kan en wil me niet losrukken van mijn vrijdagmiddag ritme.

Vrijdagmiddag schoonmaak routine

 • Op vrijdagmiddag begin ik altijd met de keuken. Ik maak het aanrecht extra grondig schoon, en poets de gootsteen tot hij glimt. Ik neem alle kastjes van de buitenkant af, en stof vervolgens alles met een vochtig microvezel doekje.
 • Vervolgens doe ik mijn kantoortje. Dat heb ik meestal behoorlijk netjes, maar afstoffen moet natuurlijk wel.
 • Daarna volgt de woonkamer. Ook daar is het vooral afstoffen.
 • De gang doe ik ook nog, en dan is de hele benedenverdieping weer netjes en opgeruimd.

En dat blijft dan zo tot ongeveer 8 uur ‘s avonds als mijn man thuiskomt. Ik weet niet wat het is, maar hij brengt chaos met zich mee. En  het weekend helpt ook niet.

Op zondagavond doe ik daarom alles nog eens dunnetjes over, zodat we de week netjes beginnen.

Opruimen is zo gek nog niet.

Lees ook mijn post met opruimtips en Lees ook mijn post over Tijdschriften opruimen!

Hoe ervaar jij opruimen?

Similar Posts

28 Comments

 1. Eigenlijk precies hetzelfde als jij: als niet prettig, tot het gedaan is (of je lekker bezig bent). En dan kan ik ook echt heel erg genieten van het eindresultaat. Helaas niet genoeg om de volgende keer direct met goede zin aan de slag te gaan, maar toch.

  1. Ja, ik moet mezelf elke keer ook weer overwinnen. Zelfs al weet ik dat het als ik eenmaal bezig ben best meevalt. Eigenlijk lijkt opruimen erg op hardlopen! Daar heb ik ook nooit zin in, maar daarna voel ik me altijd beter.

 2. Net als jij. Ook vaak geen zin maar als je eenmaal bezig bent geeft het een prettig gevoel en zeker na afloop, ook al blijft het niet lang netjes.
  Ik doe echter de grootste hap juist op maandag, net na het weekend. Dit bevalt mij heel goed. En dan ruim ik voor het weekend voor het oog nog een keer op.
  Wel doe ik zaterdags de bedden. Dat is nou weer zo’n gewoonte waar ík niet van af kan stappen!

  1. Volgens mij is de maandag ook een handiger dag. Maar ik vind het moeilijk om mijn gewoonte om op vrijdag op te ruimen los te laten…

   Bedden verschonen gebeurt bij mij elke woensdag.

 3. Ik ben net een paar weken bezig met opruimen a la Marie Kondo, de Japanse Opruimgoeroe. Eenmaal in je leven goed opruimen, dat duurt ongeveer een half jaar, dat gooit je leven om. Mijn dagelijkse opruimrondes zijn verkort, omdat alles een vaste plaats krijgt. De kinderen zijn sneller klaar met het opruimen van hun kamer. Het schoonmaken gaat veel vlotter omdat er gewoon minder spullen zijn en de vloeren vrij zijn. Het is een echte aanrader. Deze week had ik gewoon tijd over om mijn ramen te lappen en dat is een pui van 7,5 meter bij 2,5 meter van binnen en buiten welteverstaan. Ook bij ons is het dinsdagochtend na ons middenstandsweekend een chaos.

  Wat fijn voor je dat het vandaag vrijdag is! Prettig schoon, opgeruimd weekend!

  1. Ik heb geprobeerd de kinderen ervan te overtuigen dat minder zooi minder opruimen is. Maar ik krijg het ze niet aan het verstand gepeuterd. Ze hebben meestal hartstikke veel zooi… En als ze puber zijn, wordt het toch lastiger om hun kamer op te ruimen. Ik doe het wel eens als het me te gortig wordt, maar dan zijn ze niet blij.

   1. Van Marie mag niemand helpen en doe je het opruimen alleen, zonder familie die je beslissingen vertroebelen. Hier zijn de meisjes pas 2, 4 en 7 jaar, maar ze delen een slaapkamer. Ze zijn reuzeblij en vragen niet waar alles is gebleven (weggeefhoek)

 4. Normaal deed ik de ‘grote’ schoonmaak / opruim altijd op maandag. Heb je er heel de week ‘plezier’ van. Donderdag of vrijdag haalde ik boodschappen voor het weekend en vrijdag ruimde ik nog even snel op, omdat ik een net huis wel gezelliger vind. In het weekend kon ik dan lekker de boel de boel laten.

  Eigenlijk doe ik dat hier ook. Alleen hoef ik hier amper te stoffen. De lucht is hier echt super schoon! :)

 5. Man die chaos meebrengt: check. En de kinders hebben het gen geërfd.
  Ik doe het op maandag. Puinruimen. Want ook hier is het dan een bende met vijf mensen die twee dagen continu thuis zijn geweest. Ik moet altijd even opstarten, maar ben ik eenmaal bezig dan schiet het op en is het wel fijn.

 6. Ik herken dit helemaal! Zo heerlijk als het netjes is. Alleen netjes maken en netjes houden zijn ook in ons huishouden een moeilijkheid.
  Maar sinds kort heb ik in plaats van twee dressoirkasten 1 hoge kast. Nu kunnen ze op de kast geen spullen meerd dumpen en dat scheelt heel veel zichtbare rommel.

  1. Wat slim zeg! Gewoon structureel iets zo aanpassen dat er geen troep meer op kan. Dat is veel makkelijker en efficiënter dan je kinderen proberen af te leren hun troep daar op te gooien!

 7. Momenteel ruim ik op wanneer ik net even tijd heb, ik ben zo druk met de meisjes dat er ook dagen bijzitten dat ik echt niks gedaan krijg, nou ja dat komt allemaal wel weer!
  Ik geniet ook van een opgeruimd huis, maar dan komt onze wervelwind peuter weer langs en kunnen we weer opnieuw beginnen, dat is nou eenmaal zo met kleine kinderen ;)

 8. Ben net klaar met het leeuwendeel van mijn poetsrondje ;-)
  Alleen nog stofzuigen na de lunch en dan vanavond boven nog stoffen en stofzuigen.

  Doordeweeks heb ik alleen op woensdag en vrijdag tijd (en soms alleen op vrijdag).
  Lekker schoon het weekeinde in.
  Stofzuigen en opruimen hou ik doordeweeks bij.

 9. Op maandag maak ik de badkamer en wc’s schoon, ik stofzuig drie, vier keer per week (i.v.m. hondenharen) en verder stof ik wanneer er stof ligt. Meestal doe ik dat met het borsteltje van de stofzuiger, kan ik reuze aanbevelen. Het fornuis en aanrecht doe ik (of mijn echtgenoot) elke dag. Opruimwerk doen we tussen de bedrijven door, maar we zijn maar met z’n beidjes, dus het valt hier reuze mee.

 10. Na het weekend is het hier altijd een chaos. Logisch, er wordt met 6 personen geleefd in dit huis. Dus op maandag heb ik genoeg op te ruimen. En eerlijk gezegd; ik houd niet van opruimen. Maar wel van een opgeruimd huis. Dat dan wel weer… En dan maak ik ook altijd meteen de huiskamer schoon. Kan die er weer even tegen. Ik heb een erg grote keuken waar we door de weeks altijd zijn. Dus de kamer wordt alleen in het weekend gebruikt. Maar de rest van het huis moet ik dagelijks opruimen en schoonmaken. Ik heb altijd nog de hoop dat mijn kinderen op een dag zelf, zonder aansporingen hun rommel opruimen. Ik vrees dat dit nooit zal gebeuren…zucht…

 11. Mijn moeder lijdt nog net niet aan smetvrees, en ik wilde absoluut haar voorbeeld niet volgen. Toch hou ik wel van netjes. Vanwege mijn cvs hebben we 1 x per week een hulp. De rest van de week houd ik het bij. Elke dag stofzuigen…moet ook wel met een (zindelijk) loslopend konijn.
  Van opruimen krijg ik wel altijd een voldaan gevoel!

 12. Ik hou niet van rotzooi en rommel. Dus hier elke avond als de kids slapen alles afnemen. De kids ruimen btw wel zelf alles op wat ze gepakt hebben. Er is genoeg wat nog meer opgeruimd moet worden dus hun eigen speelgoed mogen ze mooi zelf doen. Ik vind het heerlijk. Kan zelfs niet slapen als er beneden troep is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.