Is een minimalistisch interieur een onmogelijk ideaal?

minimalisme

Marloes schreef voor Huisvlijt onderstaand artikel. Ze stelt daarin een interessante vraag:

‘Een minimalistisch en clean interieur: is het een onmogelijk ideaal?’

Ik dacht meteen aan onze woonkamer.

Als ik ‘s avonds op de bank lig met een boek, dan kijk ik graag naar onze boekenkast.

Die is heel on-minimalistisch gevuld met heel veel boeken. Dan denk ik altijd: ‘Die doe je toch niet weg?!’

De waarde van een minimalistisch interieur

Tegelijkertijd zie ik zeker wel de waarde van een minimalistisch interieur. Zo heb je veel minder schoon te houden en op te ruimen. Ook kan een minimalistisch interieur rust uitstralen. En je stopt met spullen kopen, en draagt zo bij aan een duurzamer bestaan.

Ik denk dat mijn grootste struikelblok bij een minimalistisch interieur is dat het voor mijn gevoel botst met een gézellig thuis.

Laten we eens kijken wat Marloes erover zegt!

Een minimalistisch en clean interieur: is het een onmogelijk ideaal?

We kennen ze allemaal: zo van die Pinterest en Instagram interieurs met blinkende vloeren, stijlvol gestylede kasten en een altijd opgeruimde keuken. Kijk, we gaan hier niet liegen: een huis dient om te leven, niet om tentoon te stellen. Maar de perfectionisten, huislovers of minimalisten onder ons, genieten wel van een rustig en clean interieur.

Wat zijn dus de kleine stappen die jij kan nemen om zo’n droominterieur te realiseren?

Moet ik dan altijd zitten poetsen?

Nee, je hoeft niet elke dag te stofzuigen of tien keer de keuken te poetsen. Wat je wel kan doen is om kleine ‘5 minuten’ opruim momentjes in te plannen. Denk aan handige dozen waar speelgoed in kan worden bewaard, zitbanken met een deksel waar alles in gestoken kan worden en handige ingebouwde kasten voor papieren, de post, knutselgerief, computer draden, huiswerk en speelgoed.

Als alles zijn plekje heeft, en iedereen makkelijk kan opruimen, is dat ideaalbeeld van een opgeruimd huis al meteen binnen bereik. Een Dyson, een swiffer doekje of leuke theedoeken zorgen er ook voor dat poetsen rap en tussendoor kan gebeuren. Je hoeft niet te sleuren met grote stofzuigers, kasten afstoffen doe je op 5 minuutjes en de tafel kuisen is zo gedaan!

Assepoesters of kleine helpers

Kinderen mogen kinderen zijn: helemaal akkoord. Laat ze dan ook ravotten in de tuin of in de speeltuin, maar stel grenzen wat thuis mag en wat niet. Speelgoed laten staan mag bijvoorbeeld enkel op de speelmat. Grote tekeningen maken doe je enkel op de eettafel, niet op het marmeren keukenaanrecht.

En schakel de kleine helpers ook in wanneer je je huis opruimt. Een leuk ‘opruimlied’ of een eigen kast waar ze hun spulletjes en kunstwerkjes mogen bewaren, zijn handige tricks en tips die elke ouder kan gebruiken.

Hieronder een voorbeeld van zo’n opruim lied van Nijntje!

Kies mooie, maar praktische decoratie

Wanneer je minimalistisch wil leven, kies je voor decoratie die ook praktisch is. Denk aan een mooie boekenkast waar je een plantje in kan zetten en tegelijk een mand met speelgoed. Een houten plank in de keuken voor kookboeken en koffiekopjes.

Kasten vol kaders, schilderijen of kristallen vazen, zijn nergens voor nodig.

Kies voor meubels die je huis karakter geven én makkelijk schoon te maken zijn. Zoals de verhoogde plantenbakhouder van ferm LIVING zodat je de vloer proper kan houden. Ga geregeld door je huis en haal de decoratie, kaartjes of rommel weg die je niet meer nodig hebt.

Heeft het sentimentele waarde?

Bewaar het in een plastieken doos op zolder, maar niet alles hoeft in je woonkamer te blijven.

Hoe realiseer jij een minimalistisch en proper huis?

Nawoord

Dankjewel Marloes. Ik moest glimlachen om de tip om kinderen te leren alleen te tekenen op de eettafel en niet op ‘het marmeren aanrecht’. Dat lijkt me een goede tip : ) Elke dag 5 minuten opruimen doet me denken aan Flylady, hoewel het bij haar 15 minuten is.

Ik voel me zeker wel aangetrokken tot het minimalisme. Zo heb ik er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om de muren simpelweg wit te verven. En ik vind het ook een goede vuistregel om voor elke nieuwe aanschaf, iets anders weg te doen naar de kringloop. Zo voorkom je dat je steeds meer spullen krijgt.

Leestip

Wat vind jij? Is een minimalistisch interieur mogelijk?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik ben er niet zo goed in. Maar ik probeer wel niets meer te kopen. Dat is ook goed.

  Love As always
  Dimario

 2. Ik koop eigenlijk alleen muziek en boeken. Boeken niet zo veel momenteel want heb er nog een stuk of 100 te lezen.

 3. Ik houd van gezellige spullen om me heen.
  Inderdaad alles even opruimen op een vaste plaats en het lijkt al veel netter.
  De slaapkamer daar houd ik de inrichting rustig, stof ik ook wat vaker af!

  Geniet van alles Nicole.

 4. ‘k Ben gestopt met spullen kopen (weet je wellicht uit vorige reacties), en ‘k draag bij aan een duurzamer bestaan… ‘k Woon ‘bewust’ op 60m², er hangt niets aan de witgeschilderde muren, ‘k heb geen tv, toch vind ik het gezellig.
  Lie(f)s.

 5. Wit geschilderde muren heeft toch niets met minimalisme te maken? Ik heb okergele muren en ook weinig spullen verder.

  1. Ja, ik hou sowieso van weinig spullen. Inmiddels is mijn huis vol met spullen, al het speelgoed van mijn zoon 😂. Als die uit huis gaat, komt het minimalisme hier weer terug. Dat duurt nog even!

 6. Ha Nicole,

  een paar jaar geleden heb ik met de methode van Konmari mijn hele huis aangepakt.
  Ik vond het er daarna knap ongezellig uitzien.
  Maar langzaamaan komt de gezelligheid weer terug.
  Gelukkig maar!!

  En het schoonhouden… dat hoort er nou eenmaal bij…

  groetjes!

 7. Ik heb een redelijk minimalistisch woonkamer maar niet negatief clean. Wel liever een groot object dan 20 kleine

 8. Minimalistisch straalt dezelfde “gezelligheid” uit als een wachtkamer bij de tandarts. Zeker niet mijn smaak.

 9. Echt minimalistisch denk ik dat mijn interieur niet is, maar ik houd wel van opgeruimd.
  Bij woonprogramma’s verbaas ik me er vooral altijd over dat er zo weinig kasten staan in een interieur. Ja, dat is minimalistisch en oogt lekker ruim, maar waar laten die mensen al hun spullen dan? Ik snap daar werkelijk niks van.

 10. Ik koop zo min mogelijk en heb al heel wat prulletjes weggedaan. Maar dan komt mijn man van de kringloop met “een cadeautje”voor me. Diepe zucht en een bedankje. Hij woont hier tenslotte ook.

 11. Ik denk dat ik wel een minimalistisch interieur heb nu. Ik heb pas nieuwe spullen gekocht en ook echt alleen gekocht wat ik nodig heb. Ik heb zeeën van ruimte ineens. Heerlijk! Woonaccessoires heb ik ook niet veel. Bij mij valt het meest in de categorie ‘stofnest’ en dan koop ik het niet.

 12. Uiteindelijk staan er altijd veel rommeltjes op mijn kasten die na een goede schoonmaakbeurt weer één voor één in de kasten verdwijnen, al hou ik wel van de mooie herinneringen aan al die rommeltjes.

 13. Onze woonkamer is vrij minimalistisch. We hebben een speelkamer voor de kids dus er ligt bijna niks beneden. Wat er ligt, staat in een dichte kast.. een kleurboek en stiften voor op tafel bijv.

 14. Ik sta hier een beetje dubbel in… ik hou best van spullen om me heen maar tegelijkertijd ben ik allergisch voor rommel… en door die spullen moet je toch regelmatig opruimen. Ik denk dat ik me in een hele cleane minimalistische omgeving niet op mijn gemak zou voelen.

 15. Ik ben er niet goed in, wil altijd alles bewaren. Maar sinds we verhuisd zijn denk ik wel eerder na over aankopen en probeer ik ook spullen weg te doen, al vind ik dat wel lastig…

 16. Het kan best denk ik. Maar ik kan niet zonder mijn boeken. Ik heb wel al veel spullen weg gedaan. Dus zo kan het wel.

 17. Ik streef het na, maar bij mij is het een utopie. Ik of wij hebben gewoon teveel rommeltjes, haha. En daarnaast vind ik ook dat er wel geleefd mag worden.

 18. Goede vraag. Denk zeker dat het mogelijk is, maar niet met kinderen haha. Althans, die van ons knutselen vaker dan ik het kan bijhouden. Gevolg is dat door het hele huis allerlei frutsels liggen die ik slecht kan wegdoen (is mijn eigen manco). Nou ja, komt vanzelf weer. Er wordt geleefd moet ik maar denken. Enige dat wel altijd netjes is, zijn onze boekenkast en keukenkastjes. Boekenkast heb ik geminimaliseerd door boeken ook eens anders neer te zetten – op zijn kant en op kleur – en het gros weg te doen (heb een e-reader). In de keuken gebruik ik handige bakjes en potten. Alles heeft zijn eigen plek en daardoor ruim je makkelijker op, wat minimalistischer oogt.

 19. Daar tracht ik iedere dag opnieuw naartoe te werken, het geeft me rust. Met een zevenjarige dochter in huis is het droomscenario wel soms moeilijk te handhaven 🙈. Mijn muren zijn ook wit, om diezelfde rust te bekomen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.