Reacties

Boekenkast inrichten: 6 methodes! — 74 reacties

 1. Mijn boeken staan gewoon rechtop in de boekenkasten. Ze staan wel gesorteerd op soort zodat bijvoorbeeld alle kookboeken bij elkaar staan. De romans staan in een andere boekenkast.Naast boekenkasten heb ik nog een aantal boekenrekken die hangen allemaal boven.

 2. Mijn boeken liggen nu eerlijk gezegd door het hele huis. Ik heb 1 klein ikea boekenkastje, maar die zit overvol. Zelf wil ik ooit een keer echt een mooie boekenwand, maar dan hebben we 2 problemen. 1, Daar is ons huis niet voor geschikt en 2. mijn man houdt er niet van.

  • Balen zeg dat je man niet van een boekenwand houdt! Wat heeft hij er op tegen?

   En als je bijvoorbeeld losse elementen koopt en die stapelt tot een boekenkast op maat?

 3. Kastinrichting hangt af van hoeveel ruimte je thuis ook hebt. Ik droom van een bibliotheek in mijn eigen huis. Helaas, mijn droom is bedrog. Nu, zie ik mijn boek overal en ik heb geen boekenkast haha.

  • Dat is zeker waar Jeapiebel. Je moet inderdaad ook de ruimte hebben voor een boekenkast. Een bibliotheek in je eigen huis is inderdaad prachtig denk ik. Dan moet je dus echt een hele kamer over hebben.

   Als je helemaal geen boekenkast hebt, waar laat je je boeken dan?

 4. Wij hebben een vaste boekenkast in de kantoorruimte. Het is gemaakt door de vorige inwoners en er staan vooral boeken in. Het is gesorteerd naar de eigenaar (man, zoons en mijzelf) en daarna naar onderwerp. Mijn kookboeken heb ik bij de keuken op een plank staan.
  In de boekenkast staan bijna alle boeken rechtop. Alleen boven in de kast niet want daar liggen ze omdat er geen ruimte genoeg is om ze rechtop te zetten.
  Wij hebben bijna geen romans in de kast. Romans lezen we wel uit de bieb. Dus allerlei soorten studieboeken en naslagwerken heb ik hier.
  Ik heb af en toe van die buien dat ik spullen het huis uit wil maar ik ben er wel achter dat ik altijd spijt krijg van boeken die ik weg doe :-)

  • Dat heb ik ook VeggieMo. Toen we verhuisden naar het platteland heb ik een heleboel boeken naar de kringloop gebracht, en ik voel het nog steeds in mijn maag als ik er aan denk.... Dat doe ik dus niet nog een keer!

 5. Vroeger hadden we de boekenkasten in de woonkamer. Daar had ik ook dierbare snuisterijen tussen staan. Totdat ik de aanblik te onrustig vond worden. Toen zijn de boekenkasten verhuisd naar zolder.

  Ik zie Marli Huijer's Discipline er tussen staan! Toen ik net begon bij de faculteit waar ik nu werk, was zij daar nog nèt onderzoeker voordat ze naar Het Westen vertrok. Hele leuke vrouw, die ontzettend productief is. Ik heb kortgeleden haar boek Ritme gelezen. Heel boeiend. Heb jij Discipline gelezen? Was 't wat?

  • Ik heb discipline gelezen, en ik vond het wel oké. Maar niet geweldig.

   Een truc voor een rustiger aanblik van een boekenkast schijnt te zijn om alle boeken op kleur te zetten. Maar dat lijkt mij zo vervelend, want dan kun je nooit meer een boek terug vinden.

 6. Ik ben zo jaloers op mensen die erin slagen om van hun boekenkast bijna een etalage te maken. Bij ons thuis is dat geen doen. Die boeken worden met regelmaat uit de kast gehaald en ik ben allang blij dat ze ook weer snel terug in de kast komen te staan! ;-)

 7. Haha lekker creatief zo al die opties voor je boekenkast! Ik heb zelf niet zo heel veel boeken maar leen er wel iedere maand een paar bij de bieb. De lege plekken vul ik dan op met een plant, fotolijstje etc. Ook altijd heel leuk. :D

 8. Ik heb een boekenkast, maar er staan meer andere dingen in dan boeken. Mijn boekenkast is gevuld met oude boeken en wat decoratie. Boven op zolder heb ik de "echte" boekenkast met alle boeken. Alles staat gewoon van groot naar klein en de kinderboeken onder en de volwassen boeken boven.

 9. Ik sorteer m'n boeken op type, dus reisboeken bij de reisboeken etc en daarna op schrijver. Beneden heb ik een paar boeken als spiraal liggen, ziet er niet alleen leuk uit maar ook als reminder dat ik vaker andere boeken dan studieboeken moet lezen.

  • Op genre en dan op schrijver is ook mijn meest ideale manier van boeken stallen. Als ik een boek nog moet lezen zet ik het graag met de cover naar voren tegen de staande boeken aan.

 10. Haha, vooral het showmodel is een leuke. Wij hebben een boekenkast die voor de helft deurtjes heeft en daar achter ligt allemaal rommel. Het bovenste gedeelte heeft twee planken en daar staan en liggen onze boeken op. Die van mijn vriend links en die van mij rechts. Zo zit er toch een soort van lijn in. We hebben verder niet zoveel boeken, dus het staat prima zo.

 11. Ik heb het artikel eigenlijk nog niet gelezen. Doe ik later vandaag.

  Maar het boek 5:2 je leven van Emma Cook trok mijn aandacht. Snel gekeken of het te leen was bij onze bibliotheek maar helaas niet bij ons aanwezig.

  Mijn vraag is heb je het gelezen en heb je het toe kunnen passen/heb je er wat aan gehad? Want ik kan maar 1 exemplaar vinden tweedehands en dan vind ik het nog erg duur.

  • Ik moest even kijken welk boek 5:2 ook alweer was. Dus het heeft blijkbaar niet zo heel veel indruk op me gemaakt. Op zich was het best aardig. Het ging geloof ik over hoe je je leven het prettigst kunt inrichten. Mijn exemplaar komt uit de bieb, anders had ik hem je zo opgestuurd.

   Ik zou er niet teveel geld aan uitgeven denk ik. Ik het het zelf zonder spijt weer naar de bieb gebracht.

 12. Als 'expert' kan ik zeggen dat de billy-kasten van 20 jaar geleden een stuk steviger waren. Ik denk dat ik als ik ze nu ga vervangen echt iets stevigers uit ga zoeken. Of laat bouwen.
  Er is nóg een methode, overigens: proppen. Dubbele rijen, en dan ook nog boeken in de ruimte boven de rechtopstaande boeken. Da's mijn methode. ;)
  ... maar ja, ik heb absurd veel boeken.
  Ik spiegel trouwens nog steeds mijn boeken, in kasten waar het kan. Netjes baar voren trekken, op één lijn. Dat komt nog van mijn werk in de boekwinkel. Ik doe het soms zelfs in andere boekwinkels... Boeken rechtzetten, het is een afwijking.

  • Het nadeel van dubbele rijen vind ik altijd dat je dan de achterste rij boeken een beetje vergeet. Onze bibliotheek is vernieuwd, en nu hebben ze veel minder ruimte voor de boeken. Alles staat achter elkaar gepropt, en veel boeken zien nooit meer het daglicht...

   Leuk van dat spiegelen! Dat kende ik niet.

 13. Hier heel veel boeken en daarom ook veel boekenkasten. Meestal geordend naar onderwerp/ soort en daarin dan weer naar alfabet. Dus kookboeken bij kookboeken en romans/ literatuur/ fantasy/ detectives steeds apart en dan alfabetisch, maar wel de duitse/ franse/ engelse in een eigen rij waarbij die hele dikke (engelse) verzamelbundels van een 1 schrijver of bundels van 1 onderwerp (detective) weer apart staan. En dan nog de hoeveel studie en werk gerelateerd (of hobby / kinder/ jeugd). Zoveel mogelijk rechtstaand met daarbovenop liggende, soms dubbele rijen en een deel (kinder en prentenboeken) zit in dozen.

  • Ja, dat geeft beslist een rustiger aanblik. Maar heb je dan niet dat je een boek niet kunt terugvinden? Want als het niet op genre of schrijver staat, is het zo'n gezoek lijkt me.

 14. Hoe kom je toch altijd op mooie ideeën om over te bloggen! Komt mooi uit, want wil wilde net dit weekend gaan kijken hoeveel boekenruimte ik nodig heb, en wat ik daarvoor ga kopen...

  Alleen: als je intellectueel over wilt komen kun je beter iets van ShakespearE neerzetten (sorry - ik ben een mislukte schooljuf, en kan het niet altijd laten....... ;-))

  • Ik geloof dat mijn reactie op jouw reactie zoek is geraakt, of verkeerd geplaatst? Ik alles ook lekker alles wat los en vast zit - romans, kinderboeken, detectives... Maar kromme vertalingen, onverzorgd taalgebruik, daar knap ik op af...

  • Oh, ik lees ook alles wat los en vast zit - een lekkere detective, kinderboeken, romans.... Maar kromme vertalingen of onverzorgde taal - daar knap ik op af...
   Je inspireert me om nu eindelijk eens de dozen met boeken uit te Zoeken, wat mag boven blijven, wat wil ik in de huiskamer, wat kan er weg....

 15. vanwege ruimte gebrek is mijn boekenkast tevens ook opslagplaats van andere spullen.. daardoor komen ook ongeveer alle "opberg methodes" aan bod omdat de boeken om de overige spullen heel gebouwd worden!

  • In de bibliotheek hebben ze nu een balie gebouwd van boeken. De boeken vormen de steunen, en daarop liggen planken die de balie vormen. Misschien kun je daar iets mee i.v.m. het ruimtegebrek?

   Je moet dan alleen niet meer een boek willen pakken natuurlijk... Want dan stort alles in.

  • Het fijnst is inderdaad als boeken op schrijver gesorteerd staan. En op genre. Ik heb er ook een paar een beetje 'los' staan en die kan ik dan ook nooit terugvinden.

 16. Wat leuk zeg ik wist niet dat er zoveel verschillende methodes ervoor waren. Ooit wil ik nog een hele grote boekenkast.
  Nu hebben we een simpele kast van de ikea. Onderin stasn de boeken van mijn dochtertje en halverwege mijn kook/health boeken.
  De rest zijn kastjes met lades of staan beeldjes in.
  Verder sta het niet op alfabet ofzo haha.
  Ben ik te lui voor.

  Gr

 17. Hier staat in de woonkamer een grote boeken kast vol met boeken van mijn man en mijzelf. Boven op de overloop staat er een vol met kinderboeken. En op iedere (kinder)slaapkamer hangen nog een paar boekenplanken met leesboeken van de kinderen. Erg veel boeken dus! Ze staan bij ons op de klassieke manier in de kast. Maar wel dezelfde auteurs bij elkaar. Tenminste, zo is het beneden, boven staat het nog al eens erg rommelig... Maar daar komt toch geen visite. Af en toe netjes zetten en dan is het wel goed!

 18. Ik heb mijn boeken het liefst soort bij soort staan, dus kookboeken bij elkaat, romans bij elkaar etc. En we hebben daarvoor een aantal Billy's met glazen deuren ervoor, dat vind ik fijn met het oog op minder hoeven afstoffen. Naast mijn bed ligt ook vaak een stapel boeken....

  • Dat vind ik een heel goed punt Alie: met glazen deuren heb je vast minder stof. Dat is echt wel een probleem met mijn huidige boekenkast helaas.

   Ik wist niet dat er Billy's waren met glazen deuren!

 19. Leuke blog om te lezen. Mij lijkt het makkelijkste op genre en dan eventueel nog op alfabetische volgorde. Als ik een boekenkast had... Kan er wel een gebruiken, voor mijn boeken en die van zoonlief.
  Maar eerst mijn vriend overhalen :)

 20. Hier twee boekenkasten met literatuur, gesorteerd op land/regio van herkomst en alfabet. Dus bijv engelse lit, franse lit, russische lit en ned lit en dat gesorteerd op achternaam van schrijver.
  Andere boekenkast nog voor technische boeken, studie, sci-fi en een enkel flutromannetje. En dan nog paar dozen met geschiedenisboeken etc. Komt binnekort nog weer een flinke kast bij.

  Wel scheiding tussen leesboeken en andere boeken dus. Volgens mij heeft de hoeveelheid boeken hier ook mee te maken. Vroeger waren er thuis ook altijd veel boeken. De literatuur en kunstboeken (plaatjes!!) in de woonkamer en technische-/studieboeken op de studeerkamers van mijn ouders. Vond het heerlijk op te groeien tussen de letters en heb de tik overgenomen. Boeken zijn een waardevol bezit. Alleen tijdens verhuizingen is het altijd even aanpoten! :-D

 21. Super leuk artikel om te lezen! Ik hou echt van boekenkasten en mijne heeft al heel wat verandering ondergaan. Ik heb mijn boeken nu ook volgorde van auteur en reeks (1,2,3) staan. Voor mij toch het meest fijne.

 22. haha wat een leuke blog! Wij hebben onze boekenkast gesorteerd op genre. En daarna op grootte van het boek. Alles rechtop, maar soms, als het niet allemaal goed past, liggen er ook een paar boeken bovenop. Sinds onze kinderen iets ouder zijn, is de boekenkast niet alleen maar gevuld met boeken, maar ook met tekenpapier, stiften, speelgoed, kleine spulletjes. Ik heb wel een beetje spijt dat we geen dichte boekenkast hebben genomen ;)

  • Ja, dat maakt het weer speelser! Ik heb zelf juist de laatste keer zo veel mogelijk andere dingen er uit gegooid omdat ik het wat rustiger wilde hebben.

 23. Er staan glazen in onze boekenkast, haha. En vooruit, ook nog kookboeken. Deze staan gewoon rechtop, gesorteerd op grootte. Ik gebruik boekensteunen. Op kleur ordenen vind ik ook leuk, maar dan moet je wel iets meer boeken hebben dan ik ;)

 24. Ik leg ze plaat in mijn boekenkast,dan zie ik de titel voor me. Ik heb namelijk een hekel aan mijn hoofd schuin houden om een boek uit te kiezen. In mijn kast zou dit nog gaan, maar in de boekenwinkel vind ik dit echt niet te doen. Daarnaast verzamel ik de boeken van Linda Jansma en Robin Cook en die liggen mooi samen. Robin Cook kreeg inmiddels een apart plaatsje op boekenplankjes aan de muur, juist gepast voor de volledige collectie tot op heden. Heerlijk he, al die boeken :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder