Boekenkast inrichten: 6 methodes!

boekenkast inrichten

Je boekenkast inrichten kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk een boekenkast kopen en daar je boeken in zetten. Heel eenvoudig. Zo’n boekenkast heet immers ook niet voor niets bóékenkast. Maar gisteren was ik op bezoek bij een vriendin en bewonderde haar boekenkast inrichting:

haar boeken stonden geordend op kleur!

Boekenkast inrichten

Thuisgekomen bekeek ik kritisch onze eigen boekenkast, die duidelijk níét is geordend op kleur. We hebben twee hoge, grote kasten die afkomstig zijn uit mijn vaders oude kantoor. Onze boeken staan op ‘rubriek’ en vervolgens op ‘alfabet’. Zo is er een hoekje voor mijn dierbare kinderboeken, een sectie Engelstalig, een sectie romans, en een sectie non-fictie. Op kleur geordend staat rustiger en mooier, maar het lijkt me dan zo lastig om een bepaald boek te vinden.

Maar wist je dat je er verschillende maníéren zijn om je boekenkast in te richten? Als je eens wat anders wilt dan een boekenkast met boeken die er op alfabetische volgorde in staan, lees dan verder!

Boekenkast inrichten: aandachtspunten

Hier onder vind je een handige lijst met aandachtspunten en vragen die je in gedachten kunt houden bij het inrichten van je boekenkast:

 • Wil ik de boeken op alfabetische volgorde plaatsen?
 • Wil ik aparte planken voor verschillende genres?
 • Zet ik de boeken per genre op alfabetische volgorde?
 • Wil ik de boeken rechtop in de boekenkast zetten, of wil ik ze op een andere manier in de kast hebben?
 • Vind je je woonkamer een beetje onrustig? Dan kan het een goed idee zijn om je boeken te ordenen op kleur. Vergeet alfabetische volgorde of genre. Door boeken op kleur te rangschikken creëer je een veel rustiger beeld. Er zijn zelfs mensen die zo ver gaan dat ze al hun boeken gaan kaften in één kleur.
 • Wil ik een boekenkast met alleen maar boeken? Of mogen er ook wel andere dingen in staan?

6  manieren voor een boekenkast inrichten

Wist je dat er maar liefst 6 verschillende manieren zijn om je boeken in je boekenkast te zetten? Hier onder lees je welke, met foto’s van mijn boekenkast als voorbeeld.

1. De klassieke methode

De klassieke methode is je boeken rechtop in de boekenkast zetten. Zelf vind ik dit een prima methode. Het is efficiënt, je kunt veel boeken kwijt, en je kunt de titel van de boeken zien.

2. Rechtop en plat

Bij deze methode zet je een aantal boeken rechtop in de boekenkast. En op dezelfde plank stapel je er een paar op elkaar. Die rij platte boeken zijn bovendien handig om te voorkomen dat de boeken die rechtop staan omvallen.

boeken inpakken

3. De stapel

De stapel is een stel boeken die je plat op elkaar op de boekenplank legt. Het nadeel van de stapel is dat het lastiger is om een boek te pakken. Want je zult altijd net zien dat je de onderste moet hebben.

4. Schuine tentoonstelling

De schuine tentoonstelling wil zeggen dat je boeken schuin achter elkaar zet met de ‘cover’ naar voren.

5.  De Spiraal

Leg de boeken plat op elkaar en leg ze vervolgens schuin ten opzichte van elkaar. Zo creëer je als het ware een spiraal. Niet geschikt voor mensen die van rechte lijnen houden! Ik vind het zelf dan ook helemaal niks.

boeken

6. Het showmodel

Hierbij zet je een aantal boeken rechtop in de boekenkast, met daartussen een boek dat je graag tentoon wilt stellen. Dat kan zijn omdat het zo’n mooie cover heeft. Of omdat je visite wilt laten zien hoe intellectueel je wel niet bent. In het laatste geval adviseer ik bijvoorbeeld om een boek van Shakespeare zo neer te zetten : )

 

boeken

Boekenkasten zelf

Boekenkasten heb je in alle soorten en maten. De boekenkast die echt iedereen wel kent is denk ik de Billie boekenkast van Ikea. Voor meer budgetvriendelijke boekenkasten kun je terecht bij bijvoorbeeld Leenbakker of de Kwantum. Wil je het liefst dat je boekenkast gewoon wordt thuisbezorgd, dan kun je ook terecht bij postorderbedrijven. Zoals OTTO.

Boekenkast inrichten: wat zeggen jullie?

 • Ondanks dat dit artikel van 2011 is vind ik het fijn om nog iets achter te laten bij dit artikel over je boekenkast inrichten. Ik heb namelijk echt iets met boeken, ja ook nog in 2014! Mijn vader zei ooit: ‘Als je bij iemand in zijn boekenkast kijkt leer je die persoon beter kennen’. Verder vind ik het heel ongezellig als er geen boeken in de huiskamer staan. Heel onpersoonlijk, en ik kijk natuurlijk graag naar de interesse van de bewoner! En om niet te veel boeken te verzamelen hou ik me tegenwoordig aan de regel: 2 boeken er uit, dan pas 2 boeken er in! En leve de kringloop! (Sylvia)
 • Wij hebben een Lundia boekenkast waar ik nog steeds heel erg blij mee ben. De kinderboeken staan op een aparte plank, en de rest van de boeken staan per soort bij elkaar. Groet Thea
 • Een kleine eikenhouten boekenkast in onze kamer door manlief gemaakt. Er staat van alles wat in. En in een andere kamer bewaar ik ook nog wat. Maar ik heb veel boeken opgeruimd -met pijn in het hart- maar als je ouder wordt dan moet je wat. Als iemand boeken weg wil doen denk dan niet alleen aan de kringloop. Zorginstellingen zijn vaak blij met boeken en ook seniorenappartementen. Je kunt ze ook naar een minibieb brengen (noot redactie). hartelijke groet en tot laters Gerrie
 • Ik zal mijn papieren boeken nooit opgeven. En ik heb hetzelfde systeem voor een boekenkast inrichten als jij. Gr, NZ
 • Lundia. Sinds studententijd plank voor plank bijeengespaard. De boekenkasten staan in alle kamers, behalve de ouderslaapkamer. Rubricering ruwweg op alfabet en verder op afmeting. En ja met onze voorraad is het wel eens voorgekomen dat een boek uit de bieb werd geleend, terwijl het ook al in eigen bezit was ;-) (Loonlijstmama)
 • Je wil niet weten hoeveel boeken wij hebben. Die staan onder andere in Ikea, inderdaad Billy kasten, zowel witte als beuken. Maar ook in doe-het-zelf-zaak boekenkasten ( beukenkleur), in kringloopkasten ( donkere kleur) in gekregen kasten, in meegenomen van ouderlijk huis kasten, in erfenis kasten, op planken en op stellingkasten van zowel metaal als hout. Dit alles gepoogd te sorteren naar rubriek. En de peuter/ kleuter/voorleesboeken zitten inmiddels in dozen. Net als de kasten komen de boeken uit meerdere plaatsen en hebben sommigen een hele geschiedenis achter zich. Een e-book vervangt een boek niet voor mij, je kunt er minder goed in bladeren, even iets snel teruglezen. En ik neem hem juist wel mee in bad. (Henriette)
 • Bij ons heeft ooit een timmerman planken langs de muur en boven de ramen getimmerd. Door al die ramen heb ik weinig muur, dus dat is mooi opgelost. ik zou m’n boeken nooit op kleur willen zetten, mijn huis is geen showroom. Een boekenkast inrichten op die manier is niets voor mij. Bij mij staan m’n lievelingsboeken bij elkaar. Ook gesorteerd op schrijver. De boeken die ik rond m’n twintigste kocht staan op de bovenste plank. Die lees ik eigenlijk nooit, maar vind ik zonde om weg te doen. Dan is er nog een grote hoek ongelezen, kringloop, weggeefwinkel of miskopen. Als er weer een weggeefwinkel komt, breng ik die boeken weg. (Sprokkelvrouw)
 • Hier vind je geen boekenkast. Mijn boeken staan op zolder, maar meestal lees ik van de bieb… Daar hebben ze pas grote boekenkasten. : ) (Merel)
 • Voor mij werkt een boekenkast inrichten op kleur net veel beter. Ik heb een nogal visueel geheugen en weet eigenlijk veel beter hoe een boek er uit ziet dan wat de titel of wie de auteur is. Dus wanneer ik me de dikte van het boek en de kleur van de rug voor de geest kan halen, heb ik het zo uit de kast gepikt (een IKEA model, uiteraard) (Manou_)
 • Herkenbaar. Ik vind op kleur ordenen -voor mij persoonlijk- helemaal niet handig. Voor een boekenkast inrichten kies ik voor sorteren op land (“Nederlandse literatuur”, “Italiaanse literatuur” etc.) en onderwerp (“management”, “kunstgeschiedenis” etc.). (Spaarvarkentje)
 • Wij hebben diverse boekenkasten in ons huis. Op het kantoor van mijn man, in de eetkamer en in een kelderruimte met albums en films. Momenteel zijn we de balans aan het opmaken en er staan al zeker 10 dozen met boeken klaar voor de kringloopwinkel. De kasten zelf zijn niet van Ikea. Daar kom ik eigenlijk nooit. (Ram in Ravels)
 • Wij hadden een boekenzolder, helaas heeft die het veld moeten ruimen met komst van kindje 3. Nu staan er drie halve Billys op de kamer van oudste met alle kinderboeken erin. En die is vol ook! En op dochter d’r kamer hangt een kast van 1,5 meter en daarin staan ook allemaal kinderboeken. Verder hebben wij op onze kamer 2 planken bomvol boeken (ca. 1,5 m totaal) en nog ergens het rijtje Harry Potter boeken voor de sier :-) En dan staat er op zolder nog een krat boeken die allemaal op Bol.com staan. (Inge)
 • Leuk. Toen wij nog in N’land woonden, had ik ook al onze boeken op kleur geordend. In een wit wandmeubel, wel van Ikea, geen Billy. Een boekenkast inrichten op die manier stond inderdaad erg rustig en mooi. Het grappige is, dat, misschien omdat ik ze zelf geordend had, als ik een bepaalde titel zocht, vrijwel altijd goed wist hoe de rug eruit zag, en waar ik dus moest zoeken. Hier in Spanje hebben we alleen nieuwe aanwas boeken staan. De rest is nog niet meeverhuisd, en dat staat in een handgemaakte oud-houten kast die is meegehuurd met het huis. De enige ordening nu is: wel gelezen / nog niet gelezen. (Sanne)
 • Er komt hier hopelijk binnenkort een boekenkast hoewel ik veel te veel boeken heb. Die kunnen nooit in dit huisje. Ik denk niet dat de boeken ooit echt verdwijnen. Ik neem mijn e-reader bijvoorbeeld niet mee in bad. ;) (Ioon)
 • Onze boekenkast staat op onze slaapkamer – niet bepaald dé kamer waar het bezoek rondhangt, maar wel de kamer waar wij lezen – weet je dat ook weer ;-) (Chocho)
 • Onze boekenkast is een groot donker teakhouten vehikel, dat zelfs op marktplaats nog niet van de hand wil. Er kunnen een hoop boeken in, maar tegen de koopkracht van mijn vriend is geen kast bestand. Met de verbouwing afgelopen jaar hebben we de kast leeggeruimd en de boeken staan nu nog altijd in dozen in de schuur. En de boekenkast inrichten? Die zit alweer vol. Ik denk nu toch: de witte Billy. En een consequenter kringloopbeleid. (dwz: náár. Niet ván.) (Herma)
 • Hier nog wel een boekenkast, niet van ikea. Ik heb mijn boeken op rubriek geordend. Maar ik denk wel dat de meeste boekenkasten gaan verdwijnen. Veel is op het net te vinden en wat je zegt een e-reader is een vervanging van. (Johanna)
boekenkast inrichten
Onze boekenkast in 2011

Conclusie over boekenkast inrichten

Er zijn vele verschillende manieren om je boekenkast in te richten! Je kunt er voor kiezen hem alleen te vullen met boeken, of je zet er ook andere dingen in. Daarnaast kun je de boeken op verschillende manieren rangschikken of plaatsen.

Zelf vind ik de klassieke methode van boekenkast inrichten waar bij boeken rechtop in de boekenkast staan het mooist.

Lees ook: boekenkast

Hoe gebruik jij jouw boekenkast? En hoe staat eventuele boeken er in?

Similar Posts

74 Comments

 1. Mijn boeken staan gewoon rechtop in de boekenkasten. Ze staan wel gesorteerd op soort zodat bijvoorbeeld alle kookboeken bij elkaar staan. De romans staan in een andere boekenkast.Naast boekenkasten heb ik nog een aantal boekenrekken die hangen allemaal boven.

 2. Mijn boeken liggen nu eerlijk gezegd door het hele huis. Ik heb 1 klein ikea boekenkastje, maar die zit overvol. Zelf wil ik ooit een keer echt een mooie boekenwand, maar dan hebben we 2 problemen. 1, Daar is ons huis niet voor geschikt en 2. mijn man houdt er niet van.

  1. Balen zeg dat je man niet van een boekenwand houdt! Wat heeft hij er op tegen?

   En als je bijvoorbeeld losse elementen koopt en die stapelt tot een boekenkast op maat?

 3. Kastinrichting hangt af van hoeveel ruimte je thuis ook hebt. Ik droom van een bibliotheek in mijn eigen huis. Helaas, mijn droom is bedrog. Nu, zie ik mijn boek overal en ik heb geen boekenkast haha.

  1. Dat is zeker waar Jeapiebel. Je moet inderdaad ook de ruimte hebben voor een boekenkast. Een bibliotheek in je eigen huis is inderdaad prachtig denk ik. Dan moet je dus echt een hele kamer over hebben.

   Als je helemaal geen boekenkast hebt, waar laat je je boeken dan?

 4. Wij hebben een vaste boekenkast in de kantoorruimte. Het is gemaakt door de vorige inwoners en er staan vooral boeken in. Het is gesorteerd naar de eigenaar (man, zoons en mijzelf) en daarna naar onderwerp. Mijn kookboeken heb ik bij de keuken op een plank staan.
  In de boekenkast staan bijna alle boeken rechtop. Alleen boven in de kast niet want daar liggen ze omdat er geen ruimte genoeg is om ze rechtop te zetten.
  Wij hebben bijna geen romans in de kast. Romans lezen we wel uit de bieb. Dus allerlei soorten studieboeken en naslagwerken heb ik hier.
  Ik heb af en toe van die buien dat ik spullen het huis uit wil maar ik ben er wel achter dat ik altijd spijt krijg van boeken die ik weg doe :-)

  1. Dat heb ik ook VeggieMo. Toen we verhuisden naar het platteland heb ik een heleboel boeken naar de kringloop gebracht, en ik voel het nog steeds in mijn maag als ik er aan denk…. Dat doe ik dus niet nog een keer!

 5. Vroeger hadden we de boekenkasten in de woonkamer. Daar had ik ook dierbare snuisterijen tussen staan. Totdat ik de aanblik te onrustig vond worden. Toen zijn de boekenkasten verhuisd naar zolder.

  Ik zie Marli Huijer’s Discipline er tussen staan! Toen ik net begon bij de faculteit waar ik nu werk, was zij daar nog nèt onderzoeker voordat ze naar Het Westen vertrok. Hele leuke vrouw, die ontzettend productief is. Ik heb kortgeleden haar boek Ritme gelezen. Heel boeiend. Heb jij Discipline gelezen? Was ‘t wat?

  1. Ik heb discipline gelezen, en ik vond het wel oké. Maar niet geweldig.

   Een truc voor een rustiger aanblik van een boekenkast schijnt te zijn om alle boeken op kleur te zetten. Maar dat lijkt mij zo vervelend, want dan kun je nooit meer een boek terug vinden.

 6. Ik ben zo jaloers op mensen die erin slagen om van hun boekenkast bijna een etalage te maken. Bij ons thuis is dat geen doen. Die boeken worden met regelmaat uit de kast gehaald en ik ben allang blij dat ze ook weer snel terug in de kast komen te staan! ;-)

 7. Haha lekker creatief zo al die opties voor je boekenkast! Ik heb zelf niet zo heel veel boeken maar leen er wel iedere maand een paar bij de bieb. De lege plekken vul ik dan op met een plant, fotolijstje etc. Ook altijd heel leuk. :D

 8. Ik heb een boekenkast, maar er staan meer andere dingen in dan boeken. Mijn boekenkast is gevuld met oude boeken en wat decoratie. Boven op zolder heb ik de “echte” boekenkast met alle boeken. Alles staat gewoon van groot naar klein en de kinderboeken onder en de volwassen boeken boven.

 9. Ik sorteer m’n boeken op type, dus reisboeken bij de reisboeken etc en daarna op schrijver. Beneden heb ik een paar boeken als spiraal liggen, ziet er niet alleen leuk uit maar ook als reminder dat ik vaker andere boeken dan studieboeken moet lezen.

  1. Op genre en dan op schrijver is ook mijn meest ideale manier van boeken stallen. Als ik een boek nog moet lezen zet ik het graag met de cover naar voren tegen de staande boeken aan.

 10. Haha, vooral het showmodel is een leuke. Wij hebben een boekenkast die voor de helft deurtjes heeft en daar achter ligt allemaal rommel. Het bovenste gedeelte heeft twee planken en daar staan en liggen onze boeken op. Die van mijn vriend links en die van mij rechts. Zo zit er toch een soort van lijn in. We hebben verder niet zoveel boeken, dus het staat prima zo.

 11. Ik heb het artikel eigenlijk nog niet gelezen. Doe ik later vandaag.

  Maar het boek 5:2 je leven van Emma Cook trok mijn aandacht. Snel gekeken of het te leen was bij onze bibliotheek maar helaas niet bij ons aanwezig.

  Mijn vraag is heb je het gelezen en heb je het toe kunnen passen/heb je er wat aan gehad? Want ik kan maar 1 exemplaar vinden tweedehands en dan vind ik het nog erg duur.

  1. Ik moest even kijken welk boek 5:2 ook alweer was. Dus het heeft blijkbaar niet zo heel veel indruk op me gemaakt. Op zich was het best aardig. Het ging geloof ik over hoe je je leven het prettigst kunt inrichten. Mijn exemplaar komt uit de bieb, anders had ik hem je zo opgestuurd.

   Ik zou er niet teveel geld aan uitgeven denk ik. Ik het het zelf zonder spijt weer naar de bieb gebracht.

 12. Als ‘expert’ kan ik zeggen dat de billy-kasten van 20 jaar geleden een stuk steviger waren. Ik denk dat ik als ik ze nu ga vervangen echt iets stevigers uit ga zoeken. Of laat bouwen.
  Er is nóg een methode, overigens: proppen. Dubbele rijen, en dan ook nog boeken in de ruimte boven de rechtopstaande boeken. Da’s mijn methode. ;)
  … maar ja, ik heb absurd veel boeken.
  Ik spiegel trouwens nog steeds mijn boeken, in kasten waar het kan. Netjes baar voren trekken, op één lijn. Dat komt nog van mijn werk in de boekwinkel. Ik doe het soms zelfs in andere boekwinkels… Boeken rechtzetten, het is een afwijking.

  1. Het nadeel van dubbele rijen vind ik altijd dat je dan de achterste rij boeken een beetje vergeet. Onze bibliotheek is vernieuwd, en nu hebben ze veel minder ruimte voor de boeken. Alles staat achter elkaar gepropt, en veel boeken zien nooit meer het daglicht…

   Leuk van dat spiegelen! Dat kende ik niet.

 13. Hier heel veel boeken en daarom ook veel boekenkasten. Meestal geordend naar onderwerp/ soort en daarin dan weer naar alfabet. Dus kookboeken bij kookboeken en romans/ literatuur/ fantasy/ detectives steeds apart en dan alfabetisch, maar wel de duitse/ franse/ engelse in een eigen rij waarbij die hele dikke (engelse) verzamelbundels van een 1 schrijver of bundels van 1 onderwerp (detective) weer apart staan. En dan nog de hoeveel studie en werk gerelateerd (of hobby / kinder/ jeugd). Zoveel mogelijk rechtstaand met daarbovenop liggende, soms dubbele rijen en een deel (kinder en prentenboeken) zit in dozen.

 14. Wat leuk zoveel verschillende manieren. Ik heb mijn boeken op stapels en rechtop op kleur geselecteerd…dat ziet er ook meteen erg leuk en opgeruimd uit.

  1. Ja, dat geeft beslist een rustiger aanblik. Maar heb je dan niet dat je een boek niet kunt terugvinden? Want als het niet op genre of schrijver staat, is het zo’n gezoek lijkt me.

 15. Hoe kom je toch altijd op mooie ideeën om over te bloggen! Komt mooi uit, want wil wilde net dit weekend gaan kijken hoeveel boekenruimte ik nodig heb, en wat ik daarvoor ga kopen…

  Alleen: als je intellectueel over wilt komen kun je beter iets van ShakespearE neerzetten (sorry – ik ben een mislukte schooljuf, en kan het niet altijd laten……. ;-))

  1. Ik geloof dat mijn reactie op jouw reactie zoek is geraakt, of verkeerd geplaatst? Ik alles ook lekker alles wat los en vast zit – romans, kinderboeken, detectives… Maar kromme vertalingen, onverzorgd taalgebruik, daar knap ik op af…

  2. Oh, ik lees ook alles wat los en vast zit – een lekkere detective, kinderboeken, romans…. Maar kromme vertalingen of onverzorgde taal – daar knap ik op af…
   Je inspireert me om nu eindelijk eens de dozen met boeken uit te Zoeken, wat mag boven blijven, wat wil ik in de huiskamer, wat kan er weg….

 16. vanwege ruimte gebrek is mijn boekenkast tevens ook opslagplaats van andere spullen.. daardoor komen ook ongeveer alle “opberg methodes” aan bod omdat de boeken om de overige spullen heel gebouwd worden!

  1. In de bibliotheek hebben ze nu een balie gebouwd van boeken. De boeken vormen de steunen, en daarop liggen planken die de balie vormen. Misschien kun je daar iets mee i.v.m. het ruimtegebrek?

   Je moet dan alleen niet meer een boek willen pakken natuurlijk… Want dan stort alles in.

 17. Mijn boeken zijn gedeeltelijk op schrijver/serie gesorteerd. De overige boeken staan voor het grootste gedeelte niet in een bepaalde volgorde. Ik heb het wel afgewisseld met stapeltjes die liggen.

  1. Het fijnst is inderdaad als boeken op schrijver gesorteerd staan. En op genre. Ik heb er ook een paar een beetje ‘los’ staan en die kan ik dan ook nooit terugvinden.

 18. Wat leuk zeg ik wist niet dat er zoveel verschillende methodes ervoor waren. Ooit wil ik nog een hele grote boekenkast.
  Nu hebben we een simpele kast van de ikea. Onderin stasn de boeken van mijn dochtertje en halverwege mijn kook/health boeken.
  De rest zijn kastjes met lades of staan beeldjes in.
  Verder sta het niet op alfabet ofzo haha.
  Ben ik te lui voor.

  Gr

 19. Hier staat in de woonkamer een grote boeken kast vol met boeken van mijn man en mijzelf. Boven op de overloop staat er een vol met kinderboeken. En op iedere (kinder)slaapkamer hangen nog een paar boekenplanken met leesboeken van de kinderen. Erg veel boeken dus! Ze staan bij ons op de klassieke manier in de kast. Maar wel dezelfde auteurs bij elkaar. Tenminste, zo is het beneden, boven staat het nog al eens erg rommelig… Maar daar komt toch geen visite. Af en toe netjes zetten en dan is het wel goed!

 20. Ik heb zelf geen echte boekenkast, maar de boekenkast bij m’n ouders heb ik ingericht op kleur, afgewisseld met een ‘show’exemplaar en gestapelde boeken :)

 21. Handige tips, vooral per kleur dan toont het niet zo druk. Meestal sorteer ik op schrijver, dat maakt het gemakkelijk om een boek er uit te pakken. :)

 22. Ik heb mijn boeken het liefst soort bij soort staan, dus kookboeken bij elkaat, romans bij elkaar etc. En we hebben daarvoor een aantal Billy’s met glazen deuren ervoor, dat vind ik fijn met het oog op minder hoeven afstoffen. Naast mijn bed ligt ook vaak een stapel boeken….

  1. Dat vind ik een heel goed punt Alie: met glazen deuren heb je vast minder stof. Dat is echt wel een probleem met mijn huidige boekenkast helaas.

   Ik wist niet dat er Billy’s waren met glazen deuren!

 23. Leuke blog om te lezen. Mij lijkt het makkelijkste op genre en dan eventueel nog op alfabetische volgorde. Als ik een boekenkast had… Kan er wel een gebruiken, voor mijn boeken en die van zoonlief.
  Maar eerst mijn vriend overhalen :)

 24. Hier twee boekenkasten met literatuur, gesorteerd op land/regio van herkomst en alfabet. Dus bijv engelse lit, franse lit, russische lit en ned lit en dat gesorteerd op achternaam van schrijver.
  Andere boekenkast nog voor technische boeken, studie, sci-fi en een enkel flutromannetje. En dan nog paar dozen met geschiedenisboeken etc. Komt binnekort nog weer een flinke kast bij.

  Wel scheiding tussen leesboeken en andere boeken dus. Volgens mij heeft de hoeveelheid boeken hier ook mee te maken. Vroeger waren er thuis ook altijd veel boeken. De literatuur en kunstboeken (plaatjes!!) in de woonkamer en technische-/studieboeken op de studeerkamers van mijn ouders. Vond het heerlijk op te groeien tussen de letters en heb de tik overgenomen. Boeken zijn een waardevol bezit. Alleen tijdens verhuizingen is het altijd even aanpoten! :-D

 25. Super leuk artikel om te lezen! Ik hou echt van boekenkasten en mijne heeft al heel wat verandering ondergaan. Ik heb mijn boeken nu ook volgorde van auteur en reeks (1,2,3) staan. Voor mij toch het meest fijne.

 26. haha wat een leuke blog! Wij hebben onze boekenkast gesorteerd op genre. En daarna op grootte van het boek. Alles rechtop, maar soms, als het niet allemaal goed past, liggen er ook een paar boeken bovenop. Sinds onze kinderen iets ouder zijn, is de boekenkast niet alleen maar gevuld met boeken, maar ook met tekenpapier, stiften, speelgoed, kleine spulletjes. Ik heb wel een beetje spijt dat we geen dichte boekenkast hebben genomen ;)

 27. Ik heb de boekenkast van Ikea, er staan veel boeken in maar heb hem ook opgevrolijkt met leuke spulletjes. Fotolijstjes, een plantje en onderin een opbergbox.

 28. Leuk artikel! Ik ben gek op lezen en op boekenkasten vol met boeken, maar ben de laatste tijd ook nogal fan van mijn e-reader.
  Ik vind persoonlijk een boekenkast op kleur ingericht erg tof!

 29. Er staan glazen in onze boekenkast, haha. En vooruit, ook nog kookboeken. Deze staan gewoon rechtop, gesorteerd op grootte. Ik gebruik boekensteunen. Op kleur ordenen vind ik ook leuk, maar dan moet je wel iets meer boeken hebben dan ik ;)

 30. Ik leg ze plaat in mijn boekenkast,dan zie ik de titel voor me. Ik heb namelijk een hekel aan mijn hoofd schuin houden om een boek uit te kiezen. In mijn kast zou dit nog gaan, maar in de boekenwinkel vind ik dit echt niet te doen. Daarnaast verzamel ik de boeken van Linda Jansma en Robin Cook en die liggen mooi samen. Robin Cook kreeg inmiddels een apart plaatsje op boekenplankjes aan de muur, juist gepast voor de volledige collectie tot op heden. Heerlijk he, al die boeken :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.