Hoe overleef je een verbouwing?
- Verbouwing no. 1: keuken vervangen
- Verbouwing no. 2: van stad naar platteland
- Twee belangrijke lessen over verbouwen
- Heb jij mogelijk verbouwplannen?
- De I-methode
- 10 lessen uit Vrouwen en verbouwen
- Verbouwen als je hooggevoelig bent
- Over het boek Vrouwen & verbouwen
- Praktische informatie over Vrouwen en verbouwen
- Leestips
Zelf heb ik er gelukkig niet zo vaak mee te maken gehad. Met een verbouwing. Twee keer maar naar in precies te zijn.
Verbouwing no. 1: keuken vervangen
De eerste keer was toen er een nieuwe keuken kwam in ons oude huis in de stad. Van tevoren dacht ik heel naïef dat het wel mee zou vallen. Maar in de praktijk bleek het ondoenlijk om thuis te blijven terwijl de keuken werd geplaatst. Het hielp natuurlijk ook niet dat het een open keuken was. Ik had geen andere keus dan naar mijn ouders vluchten met de kinderen vanwege het stof en lawaai.
Verbouwing no. 2: van stad naar platteland
De tweede keer dat ik met een verbouwing te maken had, was toen we naar het platteland verhuisden. Het deel waar mijn oma vroeger woonde had alleen een begane grond. Dus moest er een trap komen naar boven, en er moesten slaapkamers worden gemaakt op zolder. Mijn ouders kenden iemand die erg handig was en die heeft alles gedaan. Wij kwamen dan op zaterdag kijken en eventuele vragen beantwoorden.
Maar mijn algemene houding wat betreft de verbouwing was: ‘Ga je gang, en dan zeg ik later wel dat het mooi is.’
Die houding heeft me denk ik veel stress bespaart. Bovendien moest het allemaal zo goedkoop mogelijk, en dat was best een handige richtlijn. Want daardoor viel er heel veel af, en werden sommige keuzes automatisch gemaakt. Tijdens die verbouwing woonden we nog in de stad. En terugkijkend denk ik dat het daardoor zo goed is gegaan. Ik had er niet aan moeten denken om er al te wonen tijdens de verbouwing.
Twee belangrijke lessen over verbouwen
Ik vind het altijd leuk om programma’s te kijken waarin mensen huizen opknappen. Zoals Homes Under The Hammer. En daar heb ik twee belangrijke lessen uit gehaald. Verbouwingen lopen vrijwel altijd uit, en ze zijn ook bijna altijd duurder dan verwacht.
Heb jij mogelijk verbouwplannen?
Stel nou dat jij verbouwplannen hebt. En je vraagt je af hoe je dat het beste kunt aanpakken, zo’n verbouwing. Dan heeft ene Rob Westerhout een handig boekje geschreven, getiteld: Vrouwen en verbouwen. Rob spreekt uit ervaring want hij werkt al twintig jaar als aannemer. Hoewel ik geen verbouwplannen heb, nam ik het boek mee uit de bieb. Want ik was wel benieuwd wat Rob te zeggen had.
De I-methode
Rob geeft een stappenplan waarmee je het proces van een verbouwing in kaart brengt. Hij noemt dit het I-model.
I deeën
I nformatie
I nitiatief
I mpletentatie
I nzicht
Dit model biedt een gestructureerde aanpak om de verbouwing zo goed mogelijk te laten verlopen.
10 lessen uit Vrouwen en verbouwen
Hieronder noem ik de 10 dingen die mij het meest troffen in Vrouwen en verbouwen.
- Vrienden en kennissen zijn de beste informatiebron. Gevolgd door internet en winkels.
- Bij een beetje badkamerverbouwing is de badkamer al snel 3 tot 4 weken niet bruikbaar.
- Bel een week voor de afgesproken datum dat de verbouwing begint, de aannemer of het die dag ook echt doorgaat. Zo voorkom je dat je voor niets alles aan de kant hebt geschoven.
- Grootste puzzel in de bouw is het afstemmen van levertijden en materialen.
- Na 4 tot 6 weken ontstaan meestal irritaties en vermoeidheid.
- Een nieuwe keuken of badkamer voegt geen waarde toe aan je huis. Die worden namelijk meestal als eerste gesloopt en vervangen.
- Vierkante meters aan je huis toevoegen is wel goed voor de waarde van je huis.
- Een goede offerte = een offerte die je kunt begrijpen.
- In nieuwbouw is de verhouding als het gaat om kosten: arbeid/materialen 50/50. Bij een bestaand huis is dat 60/40.
- Wil je een heel nieuw huis bouwen? Dan is een groter aannemersbedrijf het slimst. Die kunnen namelijk meer mannen tegelijk inzetten.
Verbouwen als je hooggevoelig bent
Rob Westerhout ruimt maar liefst 3,5 bladzijde in om te praten over verbouwen als je hooggevoelig bent! Een verbouwing is stressvol, en als je hooggevoelig bent zul je nog meer last hebben van geluidsoverlast, rommel, chaos etc.
Daarom moet je als hooggevoelige maatregelen nemen, zegt Rob. Zoals de bouwvakkers vragen om naden en kieren extra af te plakken en een machine te gebruiken die de lucht zuivert. Daarnaast adviseert hij om de aannemer te vertellen: ‘Ik ben hooggevoelig,’ en dan te kijken hoe hij reageert. Reageert hij niet naar wens? Dan is dáár het gat van de deur voor hem.
Ik vind het allemaal mooi klinken, maar ik kan er niets aan doen. Ik denk wel een beetje van: ‘Jaja, die aannemer ziet je aankomen!’
Over het boek Vrouwen & verbouwen
Ik vond Vrouwen & verbouwen een sympathiek boek. Wel vond ik het vrij onoverzichtelijk. Maar als je overweegt om te gaan verbouwen, en je afvraagt hoe je dat het beste kunt aanpakken, dan is dit zeker een goed boek om eens te lezen. Volgens mij is het ook een vrij uniek boek! Ik geloof niet dat ik eerder een boek heb gezien dat gaat over verbouwen en wat dat met je doet. Maar daarnaast staan er ook heel veel praktische tips in. Het is dus echt een heel allround boek.
Praktische informatie over Vrouwen en verbouwen
Vrouwen & verbouwen is voor de vriendelijke prijs van 14,95 te koop bij bol.com.
Leestips
Heb jij vaak met verbouwingen te maken gehad? En hoe vond je ze?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hmmm, liever verbouw ik gewoon niet, maar ja, soms moet het. Dan kies ik er echt voor om het in etappes te doen. Plus ik heb gelukkig een handige man en een vader die in de bouw zit. Ben gewoon gezegend. ????
Oh kijk dat is handig als ik ooit ga verbouwen! Zelf nog nooit verbouwd, ben meer van het kant en klare volgens mij haha.
Lfs.x
Dat is ook wel lekker makkelijk Jocerdt ; )
Super leuk om te lezen en soms ook heel herkenbaar.
Wij hebben ons huis van onder tot boven ook helemaal moeten verbouwen. Echt ALLES moest gedaan worden. Ik was degene die de organisatie en het geregel deed en mijn Lief die deed veel van de klussen.
Het is denk ik ook belangrijk dat je elkaar accepteert om wat die ander goed kan en niet te hoge verwachtingen. Ga er van uit dat het heel lang gaat duren en dat het toch nooit op tijd af is, dan kan het alleen maar meevallen.
Achteraf gezien vond ik het geweldig en zou ik het zo weer doen.
Dat klinkt heel positief Jodi! Wat fijn dat je er zo goed op terug kunt kijken.
Hebben jullie een uurtje? In vorig huis al 3x grote en diverse behang-verf verbouwingen gehad. Ex-man wilde alles zelf maar kon niets en bereide ook nooit iets voor. Besloot de schoorsteen weg te breken en alles stond gewoon in de kamer, en dat wegbreken geeft veel vies stof,eigenlijk was het beter geweest toen al te scheiden (-:.
Toen ik alleen was tegelijk nieuwe keuken en overal nieuwe kozijnen laten plaatsen door een aannemer en ik kon 3 weken in flat van vriendin die met vakantie was. Dat ging prima, op tijd en redelijk binnen groot budget.
Huidige vriend deed de voorbereidingen voor vaste trap naar zolder en ik liet de badkamer doen.
Nu ander huis een betere trap op andere plek in huis en dakkapel uitbreiding laten doen, onder tussen klust vriend aan andere dingen verder en binnen 3 maanden laat ik de keuken vernieuwen.
Later badkamer en ander behang-verf-tapijtklussen.
Kortom ik verbouw wat af. Eigenlijk kan ik goed tegen troep als er doorgewerkt wordt dan zie ik tenminste dat er wat verandert.
Je ex-man klinkt een beetje impulsief Lot… Wat apart om gewoon maar een schoorsteen te gaan wegbreken terwijl alles nog in de kamer staat. Dat lijkt me niet prettig voor je!
wij zitten er ook nog in. Niet meer zo heel erg als een paar maanden geleden maar ons huis is nog steeds niet helemaal klaar. Een paar jaar geleden hebben we de keuken verbouwt en alle ramen vervangen. Een paar maanden geleden hebben we de badkamer helemaal verbouwd en op dit moment zijn we nog bezig met de wc beneden. De badkamer vond ik het ergst. We hebben alles zelf gedaan en na 3 weken was ik er helemaal klaar mee. Vooral al die passtukjes voor de tegels….ppfff wat een werk.
Knap zeg dat je de tegels helemaal zelf hebt gedaan! Onze badkamer ziet er niet uit, maar ik moet er niet aan denken om die opnieuw te betegelen. Dan maar een lelijke badkamer.
Sterkte met de laatste loodjes van de verbouwing. Hopelijk is het snel klaar.
Twee keer hebben wij een verbouwing gehad. Eerste keer de benedenverdieping helemaal aangepakt. Inderdaad, het liep uit en het werd duurder. Dit omdat bleek dat de electriciteitsdraden wel een spaghettibord leken toen het plafond eruit ging. Boven verliep goed, wel iets later klaar, maar geen extra kosten. Liever geen verbouwingen meer, alleen als we hier blijven wonen nog een keer de zolder aanpakken. Dat is alleen minder ingrijpend, hoop ik…
Een zolder aanpakken vind ik altijd leuk omdat je dan extra kamers kunt maken. Je maakt dan in je bestaande huis meer leefruimte. Hopelijk is dat inderdaad niet zo’n ingrijpende klus Yvonne.
vanaf 15-2 krijgen we als t goed gaat met de hypotheek, de sleutel van ons koophuis, moet veel aan gebeuren en man wil t meeste zelf doen. ik hou me wat afzijdig.. moet gewoon werken en ook de zorg voor 2 kinderen gaat gewoon door net als het huishouden ;) en kan toch niet zo veel, ik hou me dusvooral thuis bezig met de spullen uitzoeken en inpakken (en daar begin ik nu al mee ;) ) de rest laat ik aan mn man over en onze vaders (ervaren klussers)
Goed plan! Het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest,’ is er niet voor niets. Je kunt het beste doen waar je goed in bent, en anderen de ruimte geven om dat ook te doen : )
Met de verbouwing van de badkamer op komst zeker wel een boek voor mij:).
‘k Leef al jaren op een puinhoop…
Lie(f)s.
Ja, jij weet als geen ander hoe het is om in een verbouwing te zitten Lies. Wat zouden jouw tips zijn?
Ik zou bijna zeggen: breek me de bek niet open…. door een ernstige spierziekte van onze jongste zoon, vallen wij van de ene verbouwing in de andere. Het begon, na de ontdekking van de ziekte, met een aanpassing van ons huis in 1997. Er moest in het onderhuis een slaapkamer gemaakt worden, en een plateaulift naar het onderhuis. Die kwam op de plek van de wc, dus moest er boven een wc en een badkamer gemaakt worden. Beneden kwam de aangepaste slaapkamer + badkamer. Gezien de progressieve ziekte, was het niet handig om je kind in het onderhuis te hebben, en wij op de bovenverdieping, steeds twee trappen op- en af, dus in 2000 heel stuk aan ons huis gebouwd zodat wij ook in het onderhuis konden slapen. Er kwam een heel stuk bij ons huis, ook werd de keuken vergroot, een aangebouwde garage, toilet etc. Wat was ik blij met mijn nieuwe keuken, de allereerste die ik zelf had uitgezocht. Hij stond er 2 dagen in, toen ging de aannemer sleuven maken in de muren in de kamer……zonder afzuiginstallatie. Ik kwam thuis en er lag 20 cm stof en gruis op en in de keuken, en in het hele huis, zelfs tot op de vliering toe. Ik heb staan huilen!! In 2019 hebben we de kamer van onze zoon helemaal gerenoveerd; vloer eruit, muren eruit, we hadden veel last van lekkage vanuit de vloer, dus dat moest gebeuren. Het toppunt was toen ik in de keuken zat en er onder mijn voeten een klein kraantje onder mijn voeten aan het graven was in de slaapkamer van onze zoon…..maar goed, het is prachtig geworden en de lekkage is weg. Vorig jaar hebben we eindelijk iets alleen voor ons zelf kunnen doen, een nieuwe badkamer. Bad eruit, hele ruime inloop douche met infra rood shower, douche toilet, wat een luxe en wat een gemak. Die verbouwing liep prima, was snel gefixt. En het is prachtig geworden. Maar we hebben echt alles meegemaakt in al die jaren; fijne bouwvakkers, etterbakken waren er bij (echt waar) en wij zijn hopelijk wel een beetje uit-verbouwd. Al weet je het nooit, de keuken staat er al 24 jaar in, maar ik ben hem nog steeds niet zat. Maar ik denk dat ik wel een boek kan schrijven over verbouwingen!
Wauw, dat zijn inderdaad heel veel verbouwingen Jeannette. Jij bent echt een ervaringsdeskundige!