Hoe overleef je een verbouwing?

vrouwen & verbouwenZelf heb ik er gelukkig niet zo vaak mee te maken gehad. Met een verbouwing. Twee keer maar naar in precies te zijn.

Verbouwing no. 1: keuken vervangen

De eerste keer was toen er een nieuwe keuken kwam in ons oude huis in de stad. Van te voren dacht ik heel naïef dat het wel mee zou vallen. Maar in de praktijk bleek het ondoenlijk om thuis te blijven terwijl de keuken werd geplaatst. Het hielp natuurlijk ook niet dat het een open keuken was.  Ik had geen andere keus dan naar mijn ouders vluchten met de kinderen vanwege het stof en lawaai.

Verbouwing no. 2: van stad naar platteland

De tweede keer dat ik met een verbouwing te maken had was toen we naar het platteland verhuisden. Het deel waar mijn oma vroeger woonde had alleen een begane grond. Dus moest er een trap komen naar boven, en er moesten slaapkamers worden gemaakt op zolder. Mijn ouders kenden iemand die erg handig was en die heeft alles gedaan. Wij kwamen dan op zaterdag kijken, en eventuele vragen beantwoorden.

Maar mijn algemene houding wat betreft de verbouwing was: 'Ga je gang, en dan zeg ik later wel dat het mooi is.'

Die houding heeft me denk ik veel stress bespaart. Bovendien moest het allemaal zo goedkoop mogelijk, en dat was best een handige richtlijn. Want daardoor viel er heel veel af, en werden sommige keuzes automatisch gemaakt. Tijdens die verbouwing woonden we nog in de stad. En terugkijkend denk ik dat het daardoor zo goed is gegaan. Ik had er niet aan moeten denken om er al te wonen tijdens de verbouwing.

Twee belangrijke lessen over verbouwen

Ik vind het altijd leuk om programma's te kijken waarin mensen huizen opknappen. Zoals Homes Under The Hammer. En daar heb ik twee belangrijke lessen uit gehaald. Verbouwingen lopen vrijwel altijd uit, en ze zijn ook bijna altijd duurder dan verwacht.

Heb jij mogelijk verbouwplannen?

Stel nou dat jij verbouwplannen hebt. En je vraag je af hoe je dat het beste kunt aanpakken, zo'n verbouwing. Dan heeft ene Rob Westerhout een handig boekje geschreven, getiteld: Vrouwen en verbouwen. Rob spreekt uit ervaring want hij werkt al twintig jaar als aannemer. Hoewel ik geen verbouwplannen heb, nam ik het boek mee uit de bieb. Want ik was wel benieuwd wat Rob te zeggen had.

De I-methode

Rob geeft een stappenplan waarmee je het proces van een verbouwing in kaart brengt. Hij noemt dit het I-model.

I deeën

I nformatie

I nitiatief

I mpletentatie

I nzicht

Dit model biedt een gestructureerde aanpak om de verbouwing zo goed mogelijk te laten verlopen.

10 lessen uit Vrouwen en verbouwen

Hier onder noem ik de 10 dingen die mij het meest troffen in Vrouwen en verbouwen.

 1. Vrienden en kennissen zijn de beste informatiebron. Gevolgd door internet en winkels.
 2. Bij een beetje badkamerverbouwing is de badkamer al snel 3 tot 4 weken niet bruikbaar.
 3. Bel een week voor de afgesproken datum dat de verbouwing begint de aannemer of het die dag ook echt doorgaat. Zo voorkom je dat voor niets alles aan de kant hebt geschoven.
 4. Grootste puzzel in de bouw is het afstemmen van levertijden en materialen.
 5. Na 4 tot 6 weken ontstaan meestal irritaties en vermoeidheid.
 6. Een nieuwe keuken of badkamer voegt geen waarde toe aan je huis. Die worden namelijk meestal als eerste gesloopt en vervangen.
 7. Vierkante meters aan je huis toevoegen is wel goed voor de waarde van je huis.
 8. Een goede offerte = een offertje die je kunt begrijpen.
 9. In nieuwbouw is de verhouding als het gaat om kosten: arbeid/materialen 50/50. Bij een bestaand huis is dat  60/40.
 10. Wil je een heel nieuw huis bouwen? Dan is een groter aannemersbedrijf het slimst. Die kunnen namelijk meer mannen tegelijk inzetten.

Verbouwen als je hooggevoelig bent

Rob Westerhout ruimt maar liefst 3,5 bladzijde in om te praten over verbouwen als je hooggevoelig bent! Een verbouwing is stressvol, en als je hooggevoelig bent zul je nog meer last hebben van geluidsoverlast, rommel, chaos etc.

Daarom moet je als hooggevoelige maatregelen nemen zegt Rob. Zoals de bouwvakkers vragen om naden en kieren extra af te plakken en een machine te gebruiken die de lucht zuivert. Daarnaast adviseert hij om de aannemer te vertellen: 'Ik ben hooggevoelig,' en dan te kijken hoe hij reageert. Reageert hij niet naar wens? Dan is dáár het gat van de deur voor hem.

Ik vind het allemaal mooi klinken, maar ik kan er niets aan doen. Ik denk wel een beetje van: 'Jaja, die aannemer ziet je aankomen!'

Over het boek Vrouwen & verbouwen

Ik vond Vrouwen & verbouwen een sympathiek boek. Wel vond ik het vrij onoverzichtelijk. Maar als je overweegt om te gaan verbouwen, en je afvraagt hoe je dat het beste kunt aanpakken, dan is dit zeker een goed boek om eens te lezen. Volgens mij is het ook een vrij uniek boek! Ik geloof niet dat ik eerder een boek heb gezien dat gaat over verbouwen, en wat dat met je doet. Maar daarnaast staan er ook heel veel praktische tips in. Het is dus echt een heel allround boek.

Praktische informatie over Vrouwen en verbouwen

Vrouwen & verbouwen is voor de vriendelijke prijs van 14,95 te koop bij bol.com.

Leuke bonus

Rob Westerhout heeft een gelijknamige website: www.vrouwenenverbouwen.nl. Je kunt daar ook gratis schema's en lijstje downloaden!

Bovendien zegt hij in zijn boek dat je hem daar ook vragen mag stellen.

Leestip: keukenrenovatie.

Heb jij vaak met verbouwingen te maken gehad? En hoe vond je ze?

Similar Posts

40 Comments

 1. Mijn belangrijkste verbouwingsles; neem nooit een aannemer! Precies om die redenen die jij noemt; gigantisch oplopende kosten en enorme uitloop in tijd. Mojn laatste verbouwing heb ik zelf geregeld en bleven de kosten beperkt en warem we op tijd klaar. Nee, voor mij nooit meer een aannemer!

 2. Ik heb geen verbouwingsplannen en stiekem vind ik het ook niet leuk om in een puinhoop te leven. Dus leef ik een rustig en gelukkig in een ongemoderniseerde huis. Maar iedereen heeft eigen wens he. ;-)

 3. Wij hebben 3 jaar geleden laten verbouwen: de meeste klussen pakt mijn man zelf aan maar we moesten een nieuwe rieten kap en nog wat aanpassingen aan ons huis die hebben we uitbesteed.
  Ondanks dat het allemaal wel meeviel voelde ik me vaak gast in mijn eigen huis; de bouwvakkers lunchten met mooi weer in onze buitenkeuken dus daar ging ik dan niet zitten. Maar iedere voordeel heeft zijn nadeel: ik heb nog nooit zo veel van de omgeving gezien; want ik ging dan vaak op stap, ergens een wandeling en foto's maken.

  1. Ja, het is echt een handig boek denk ik. Mocht ik ooit nog gaan verbouwen, wat ik niet denk, dan haal ik dit boek er wel weer eventjes bij als voorbereiding denk ik.

 4. Wij hebben wat dingen laten verbouwen aan ons nieuwe thuis, terwijl we nog in ons oude huis woonden. Dus toen hadden we geen last. Wij hebben via via mensen opgetrommeld, die goed en netjes werkten. Dat vond ik erg handig en toen wisten we meteen dat we de juiste mensen hadden.

 5. We hebben de keuken en de wc verbouwd, maar het meeste gebeurde eigenlijk terwijl ik aan het werk was, dus ik heb er niet veel 'last' van gehad eigenlijk. Er is nog een plan om de badkamer te verbouwen, maar wanneer het daar van gaat komen...

  1. Dan lijkt het me heerljk om overdag naar je werk te kunnen gaan inderdaad! Toen onze keuken werd geplaatst was ik fulltime thuis met de kinderen. En nu werk ik vanuit huis. Dus een verbouwing zou ik enorm merken helaas.

 6. In ons vorige huis hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen. We hebben drie weken in de zooi gezeten. Ik vond het vreselijk. Maar ben dan ook een hsp. Manlief en een vriend hebben de keuken er uit gesloopt, die vriend heeft de elektra gedaan. Heel handig dat hij een installatiediploma heeft. Toen moesten de waterleiding nog verplaatst worden en een gat in de muur gemaakt voor de afvoer. Achteraf was dat echt niet nodig want er was al een afvoer en die zat volgens mij dicht genoeg bij de nieuwe plaats van het fornuis.
  Ik heb op een campingstel staan koken in de badkamer. De laatste week hebben we volgens mij heel veel brood gegeten, ik was er wel klaar mee.
  De badkamer vond ik in ons vorige huis niet mooi, maar ik had er geen verbouwing voor over.
  In ons nieuwe huis is de badkamer beter, al is het niet helemaal mijn smaak. Ik kan er prima mee leven. Over een jaar of wat wil ik wel wat aan de keuken laten doen. Nieuw aanrechtblad, nieuwe apperatuur, nieuwe kraan en nieuwe frontjes, een renovatie dus en geen complete vernieuwing. Maar voor nu vind ik het prima. Ik mis een oven en die komt binnenkort. De oude heeft geen goed passende deur en is een heteluchtoven. Ik wil geen vliegende gluten in de oven en er ook geen kosten meer aan maken. Het is waarschijnlijk een oven van twintig jaar oud.

  1. Ik snap het helemaal VeggieMo. Drie weken in de troep zitten en niet kunnen koken lijkt me geen pretje. En thuis kamperen verveelt snel.

   Fijn dat jullie huis voor nu gewoon prima voldoet.

 7. Twee jaar geleden hebben we dit huis gekocht en het was nog in jaren '60-'70 stijl. Inmiddels hebben we er al wat verbouwingen op zitten, maar we pakken het stapje voor stapje aan. Het voordeel van dit huis is wel dat er twee keukens en twee badkamers inzitten. Dat maakt het verbouwen van een keuken of badkamer al minder lastig.

  Wat ik vooral lastig vind tijdens de verbouwingen is al die 'vreemde' mensen over de vloer. Ook al huren we altijd dezelfde persoon in, het voelt toch een beetje als een inbreuk en ik ben dan helemaal uit mijn doen. Het laatste wat we hebben laten doen waren de platte daken buiten. Het was de eerste week van de zomervakantie en we hebben die week gekampeerd op een camping een paar kilometer hier vandaan. Dat vond ik eigenlijk een prima oplossing!

  1. Ik vind het ook altijd enorm onrustig om vreemden in huis te hebben. Je bent dan toch niet ontspannen. Mooie oplossing om een paar kilometer verderop op de camping te gaan staan!

 8. Onze huidige woning hebben we in 2006 gedeeltelijk laten verbouwen: ik ben er nu net overheen! Gelukkig werk niet alleen ik maar ook mijn partner aan huis dus hij onderhield de contacten en dronk koffie, lunchte etc. met de loodgieters, bouwvakkers, installateurs etc.
  Over 2 jaar wordt het rieten dak vernieuwd, maar daar wil ik nog niet aan denken en helemaal nog niet aan opruimen van het asbestdak van de kapschuur ;-(

 9. haha, ja, als ik idd die programma's op TV kijk. Loop het inderdaad altijd uit en is het duurder. Ik was blij dat ons huisje reden af was :-).

 10. Ons nieuwe huis is bijna klaar. Over twee maanden krijgen we de sleutel.Met nieuwe badkamer en keuken etc dus verfje hier en vloertje daar een klaar...zelfs daar zie ik tegen op want inderdaad die rommel. Liefst zou ik in die tijd op vakantie gaan en terug komen als het helemaal af is allemaal. Mama leeft al zeker vier jaar in een bouwval met een typische help mijn man is klusser vriend dus zie niet gebeuren dat dat snel veranderd. Vind ik erg irritant want wil juist graag in mijn ouderlijk huis komen maar nu kom ik hoog uit een uurtje twee keer per jaar zoiets omdat ik er gillend gek word.

  1. Aargh, 4 jaar in een bouwval? Dat lijkt me echt niet fijn zeg! En het kost haar dus ook nog een stuk gezelligheid omdat je minder op bezoek komt door de zooi.

 11. Wij zitten er al ruim een jaar midden in, ik moet zeggen zolang je blijft focussen op wat er gedaan is en hoe het is geworden dat het prima gaat. Wij hebben dan ook alles zelf in de hand geen aannemers in mijn huis wij houden graag de controle zelf. Gelukkig heeft manlief twee gouden handen en kan dus ook bijna alles zelf, het duurt alleen wat langer omdat hij alles buiten Zijn werk tijd doet. En er staat geen heel klusteam klaar maar alleen manlief. Deze manier van verbouwen past helemaal bij ons. En is nog een stuk voordeliger ook!

  1. Een jaar klinkt lang. Maar zoals jij het beschrijft: focussen op wat al af is, klinkt het dan wel weer te doen. Bovendien heb je dus geen vreemden in huis. Dat helpt misschien ook wel. Fijn lijkt me dat, zo'n handige man! En het scheelt natuurlijk ook in de kosten.

 12. Wij hebben 10 jaar geleden een oud, vervallen huis gekocht. En het voordeel van een familie vol bouwvakkers is dat iedereen helpt en er ook echt veel van af weet.Tijdens deze verbouwing woonden we nog in ons 1e huis. Pas toen het binnen af was zijn we verhuisd. 2 jaar later hebben we de buitenkant aangepakt, nieuw dak, nieuwe buitenmuren... en ik had een baby van nog geen 4 maanden + 3 grotere kinderen waarvan de oudste 7 was. Op dat moment dacht ik dat ik een hele piet was maar het was echt een verschrikking... Alle zwangerschapshormonen gierden nog door mijn lijf! Deze buitenverbouwing heeft 3 maanden geduurd. Elk weekend minstens 7 man aan het werk. Steeds koffie en drankjes brengen. De hele dag kon ik niks doen en 's avonds als iedereen weg was kon ik aan de grote schoonmaak beginnen... Vieze vloeren en wc's dweilen. Nee liever geen verbouwing meer voor mij! Al moet ik zeggen... de saamhorigheid binnen de familie is geweldig geweest die periode!

 13. Hmmm, liever verbouw ik gewoon niet, maar ja, soms moet het. Dan kies ik er echt voor om het in etappes te doen. Plus ik heb gelukkig een handige man en een vader die in de bouw zit. Ben gewoon gezegend. ????

 14. Super leuk om te lezen en soms ook heel herkenbaar.
  Wij hebben ons huis van onder tot boven ook helemaal moeten verbouwen. Echt ALLES moest gedaan worden. Ik was degene die de organisatie en het geregel deed en mijn Lief die deed veel van de klussen.
  Het is denk ik ook belangrijk dat je elkaar accepteert om wat die ander goed kan en niet te hoge verwachtingen. Ga er van uit dat het heel lang gaat duren en dat het toch nooit op tijd af is, dan kan het alleen maar meevallen.
  Achteraf gezien vond ik het geweldig en zou ik het zo weer doen.

 15. Hebben jullie een uurtje? In vorig huis al 3x grote en diverse behang-verf verbouwingen gehad. Ex-man wilde alles zelf maar kon niets en bereide ook nooit iets voor. Besloot de schoorsteen weg te breken en alles stond gewoon in de kamer, en dat wegbreken geeft veel vies stof,eigenlijk was het beter geweest toen al te scheiden (-:.
  Toen ik alleen was tegelijk nieuwe keuken en overal nieuwe kozijnen laten plaatsen door een aannemer en ik kon 3 weken in flat van vriendin die met vakantie was. Dat ging prima, op tijd en redelijk binnen groot budget.
  Huidige vriend deed de voorbereidingen voor vaste trap naar zolder en ik liet de badkamer doen.

  Nu ander huis een betere trap op andere plek in huis en dakkapel uitbreiding laten doen, onder tussen klust vriend aan andere dingen verder en binnen 3 maanden laat ik de keuken vernieuwen.
  Later badkamer en ander behang-verf-tapijtklussen.

  Kortom ik verbouw wat af. Eigenlijk kan ik goed tegen troep als er doorgewerkt wordt dan zie ik tenminste dat er wat verandert.

  1. Je ex-man klinkt een beetje impulsief Lot... Wat apart om gewoon maar een schoorsteen te gaan wegbreken terwijl alles nog in de kamer staat. Dat lijkt me niet prettig voor je!

 16. wij zitten er ook nog in. Niet meer zo heel erg als een paar maanden geleden maar ons huis is nog steeds niet helemaal klaar. Een paar jaar geleden hebben we de keuken verbouwt en alle ramen vervangen. Een paar maanden geleden hebben we de badkamer helemaal verbouwd en op dit moment zijn we nog bezig met de wc beneden. De badkamer vond ik het ergst. We hebben alles zelf gedaan en na 3 weken was ik er helemaal klaar mee. Vooral al die passtukjes voor de tegels....ppfff wat een werk.

  1. Knap zeg dat je de tegels helemaal zelf hebt gedaan! Onze badkamer ziet er niet uit, maar ik moet er niet aan denken om die opnieuw te betegelen. Dan maar een lelijke badkamer.

   Sterkte met de laatste loodjes van de verbouwing. Hopelijk is het snel klaar.

 17. Twee keer hebben wij een verbouwing gehad. Eerste keer de benedenverdieping helemaal aangepakt. Inderdaad, het liep uit en het werd duurder. Dit omdat bleek dat de electriciteitsdraden wel een spaghettibord leken toen het plafond eruit ging. Boven verliep goed, wel iets later klaar, maar geen extra kosten. Liever geen verbouwingen meer, alleen als we hier blijven wonen nog een keer de zolder aanpakken. Dat is alleen minder ingrijpend, hoop ik...

  1. Een zolder aanpakken vind ik altijd leuk omdat je dan extra kamers kunt maken. Je maakt dan in je bestaande huis meer leefruimte. Hopelijk is dat inderdaad niet zo'n ingrijpende klus Yvonne.

 18. vanaf 15-2 krijgen we als t goed gaat met de hypotheek, de sleutel van ons koophuis, moet veel aan gebeuren en man wil t meeste zelf doen. ik hou me wat afzijdig.. moet gewoon werken en ook de zorg voor 2 kinderen gaat gewoon door net als het huishouden ;) en kan toch niet zo veel, ik hou me dusvooral thuis bezig met de spullen uitzoeken en inpakken (en daar begin ik nu al mee ;) ) de rest laat ik aan mn man over en onze vaders (ervaren klussers)

  1. Goed plan! Het spreekwoord 'schoenmaker blijf bij je leest,' is er niet voor niets. Je kunt het beste doen waar je goed in bent, en anderen de ruimte geven om dat ook te doen : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.