Je eigen huis ontwerpen en bouwen

9200000022071246

Je eigen huis ontwerpen en bouwen? Dat kan in het Homeruskwartier!

Het Homeruskwartier is een wijk in Almere. En het is niet zo maar een wijk! Het is een wijk waar je een lap grond mag kopen, en er vervolgens naar eigen idee een huis op bouwen. Dat levert een heel kleurrijk plaatje op.

Wordt het geen samengeraapt zootje?

Toen ze begonnen met het project waren er wel wat zorgen: ‘Zou het geen zootje van allerlei verschillende huizen en stijlen opleveren?’ Dat is het inderdaad geworden, maar die chaos is juist de stijl van het Homeruskwartier. Je vindt er bijvoorbeeld een Oud-Hollandse boerderij naast een huis met een trapgevel. En daarnaast kan dan een moderne huis staan zonder ramen.

De democratie van het zand: Zelf bouwen in het Homeruskwartier van Almere

In het boek De democratie van het zand staan portretten van de bewoners van het Homeruskwartier. Superleuk om te lezen, en er staan foto’s bij van hun huizen. Als je graag kijkt hoe mensen wonen, dan is dit echt een boek voor jou. Je kunt het lezen, of als een soort plaatjesboek bekijken.

Wat me ook opviel is dat een huis bouwen in het Homeruskwartier kansen biedt die de bewoners anders niet hadden gehad. In hun oude woonplaats konden ze bijvoorbeeld alleen en klein rijtjeshuis veroorloven. En nu wonen ze in een vrijstaande villa!

Pionieren in Nederland!

Toen ik het boek uit had, kreeg ik warempel zin om in het Homeruskwartier te wonen. Want de sfeer is daar anders dan anders. Omdat er nog veel kavels braak liggen, en er nog steeds gebouwd wordt, heeft het iets weg van het Wilde Westen! Er heerst zogezegd een pioniersgeest.

Ik ben ook nieuwsgierig geworden. Ik heb zin om een keer naar het Homeruskwartier te gaan om al die verschillende huizen in het echt te zien.

Conclusie over De democratie van het zand

Hoewel de titel een beetje klinkt als een soort how-to boek, is De democratie van het zand gewoon een fijn leesboek. Je vindt er 18 portretten van bewoners van het Homeruskwartier. Met foto’s van hun huis.

Hoe oud is jouw huis? En heb je wel eens overwogen om zélf je huis te bouwen?

N.B. Het boek is helaas niet meer te koop bij bol.com. Ik haalde het uit de bieb.

Similar Posts

10 Comments

 1. Ons huis is gebouwd in 1980. Dus nu zo’n 34 jaar oud.

  Zelf een huis bouwen lijkt me geweldig, maar aangezien ik al moeite heb om de knoop door te hakken over een kleur behang denk ik dat het geen goed idee zou zijn voor mij :P

 2. Top!! Hier koop je ook een stuk grond en bouw je je huis. Je hebt natuurlijk wel je bouwvergunning en goedgekeurde tkening,maar je bent vrij om te bouwen. We wonen er nui middenin, mar als ik eerlijk ben denk ik: Geef mij maar een stukje grond buitenaf en laat me zelf bouwen.MIjngrootste wens is dat. Maar dan in de stijl van Little house on the prairie. Dus zo vrij dat ik een houtkachel en tuin heb en kan jagen. O,o wat een heerlijk idee alleen al!!
  Groet, Wilma

  1. Dat is bijzonder Wilma! Dat hoef je in Nederland niet te proberen! Hoogstens dus in Almere. Daar heb je dus wel meer vrijheid om iets te bouwen. Het huisje van Little house on the prairie vond ik altijd erg gezellig. En ze woonden daar ook prachtig.

   Hoewel ik zelf ook zeker niet mag mopperen. Ik woon ook echt prachtig buitenaf.

 3. Dit is een onderwerp naar mijn hart!
  Ik ben dol op simpele houten huizen of een earthship, een huis van leem zand en autobanden en e.v. lege flessen. Vandaag zag ik in de boekhandel een boek ” Huis bouwen zonder architect” voor gewone mensen dus. Mijn droom! Bouwen met buren, en dan liefst op een plek buiten. Op een verlaten boerderij . Klinkt het erg utopisch of zijn er nog meer mensen die dit aanspreekt? Groeten Sylvia

  1. Een betonnen nieuwbouwhuis: handig maar ik zou het nóóit meer kopen. Het leeft zo veel fijner met een houten vloer, een houtkachel, een huis dat ademt en de ruimte eromheen! Wat me heel gaaf lijkt is een tømmerhus (laten) bouwen. Van op elkaar geplaatste houten boomstammen / ronde balken. Met een turfdak waar gras op groeit.

   En verder zo’n hobbithuis / autobanden ding / legeflessenwoning lijkt me ook echt geweldig. Of een strobalenhuis. Maar daar krijg ik mijn man niet in, denk ik. Of er moet een enorme strobalengarage bij zitten. Beetje de zelfvoorziener uithangen, eventueel met een paar gelijkgestemden op een enorm perceel lijkt me ook wel gaaf.

   Maar een huis zónder ramen? Ben ik nu zo ouderwets? Das toch niet gezellig? Het boek lijkt me wel leuk om door te bladeren, altijd leuk om te zien wat anderen ervan maken :)

  2. Ja, het is echt een erg leuk boek Valhalla. Is het niet om te lezen, dan wel om plaatjes te kijken.

   Een huis van stro lijkt mij ook leuk. En ogenschijnlijk makkelijk. Gewoon lekker grote strobalen stapelen. In één dag klaar! Hoewel ik dan wel moet denken aan die drie biggetjes… De enige die het overleefde had zijn huis van stenen gebouwd…

  3. Dat lijkt me ook een leuk boek! In de realityshow Utopia gingen ze ook een earthship bouwen. Van autobanden. Maar dat is nooit afgekomen. Ik geloof dat ze nu zo’n huis van flessen willen bouwen. Hoewel ze ook daar nog niets aan gedaan hebben.

 4. Ik had geen idee dat er in Nederland een wijk is waar je een lap grond mag kopen, en er vervolgens naar eigen idee een huis op bouwen! Ik vind de vergelijking tussen het Wilde Westen en het Homeruskwartier heel origineel. Ik heb altijd mijn eigen huis willen bouwen, en nu weet ik waar ik het kan doen! Ik heb wat geld en bouwmaterialen nodig, maar dat zijn de details :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.