5 Stappenplan voor een succesvolle verbouwing

verbouwing

Als je van plan bent om een verbouwing uit te voeren in je huis, is het belangrijk om goed te weten wat de stappen zijn die je moet nemen. Een van de eerste dingen die je moet doen, is het slopen. Dit is nodig om ruimte te creëren.

Bezint voordat ge begint te slopen

Voordat je begint met slopen, is het belangrijk om te weten of er asbest in het te slopen gedeelte van het huis aanwezig is. Asbest is een stof die vroeger veel werd gebruikt in bouwmaterialen, maar tegenwoordig is verboden vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid. Als er asbest in het te slopen gedeelte van het huis aanwezig is, moet je extra voorzichtig te werk gaan om te voorkomen dat de stof vrijkomt en inademt.

Asbest verwijderen: vraag verschillende offertes op

Het verwijderen van asbest kan best een kostbare aangelegenheid zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf goed te onderzoeken hoeveel asbest er in het te slopen gedeelte van het huis aanwezig is, zodat je een realistische begroting kunt opstellen. Het is ook verstandig om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van asbest, zodat je kunt vergelijken en de beste deal kunt krijgen. Bijvoorbeeld bij Hardeman Isolatie.

Als het verwijderen van asbest uit het te slopen gedeelte van het huis is afgerond, kun je verder gaan met het slopen zelf. Dit is vaak het meest zware en arbeidsintensieve deel van de verbouwing, dus het is belangrijk om hier voldoende tijd voor te reserveren.

Zorg dat je de juiste gereedschappen en beschermingsmiddelen hebt, en werk voorzichtig om te voorkomen dat je jezelf of anderen in gevaar brengt. Na het slopen kun je verder gaan met de volgende stappen van de verbouwing, zoals het installeren van nieuwe vloeren, muren en plafonds, en het aanbrengen van afwerkingen. Het is belangrijk om hierbij goed te plannen en de juiste keuzes te maken, zodat je eindresultaat aan al je wensen voldoet.

Samengevat, als je van plan bent om een verbouwing uit te voeren, zijn de belangrijkste stappen:

  1. Controleer of er asbest in het te slopen gedeelte van het huis aanwezig is, en neem de nodige maatregelen om dit veilig te verwijderen.
  2. Zorg dat je de juiste gereedschappen en beschermingsmiddelen hebt om te slopen. Zie ook mijn review van de Skil elektrische schaar.
  3. Ga voorzichtig te werk bij het slopen, en let goed op je eigen veiligheid en die van anderen.
  4. Ga na het slopen verder met de volgende stappen van de verbouwing, zoals het installeren van nieuwe vloeren, muren en plafonds, en het aanbrengen van afwerkingen.
  5. Blijf goed plannen en maak slimme keuzes om ervoor te zorgen dat je eindresultaat aan al je wensen voldoet.

Met deze stappen in gedachten kun je een succesvolle verbouwing uitvoeren, zonder te veel geld te hoeven uitgeven aan het verwijderen van asbest of andere onvoorziene kosten.

Nawoord

In het eerste seizoen van Chateau Meiland komen Martien en Erica Meiland asbest tegen in hun pas gekochte kasteel in Frankrijk. De verbouwing gaan ze zelf doen. Erica tilt een stuk zeil op in het huis, en daaronder ligt asbest.

Erica: ‘Kijk hieronder, denk ik wel dat daar asbest zit. Dat stond in de bouwkeuring…’

Martien: ‘Oh maar, moet je luisteren. Wij halen dat zeil toch weg. Wij hebben niet zoveel jaar meer te gaan.

Erica lacht.

Martien: ‘Nee, wij zijn toch al oud. ‘

Erica: ‘Ik doe wel een kapje op.’

Martien: ‘Nou een kapje op, dat vind ik ook hoor. Die laatste jaren die we hebben dat is helemaal niet zo belangrijk. Onze Maxime mag dat niet doen.

Erica: ‘Ja, wij leven ook nog wel even.’

Martien: ‘Nou…’

Erica: ‘Nee, maar durf ik wel hoor…’

Ik vermoed dat echte asbest deskundigen huiveren van deze conversatie.

Leestip

Duurzamer wonen voor dummies

Wat zijn jouw ervaringen met asbest verwijderen?

9 Comments

  1. Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh