Overgewaaide kersttradities zoals christmas crackers

Last updated on December 24th, 2024 at 10:57 am

christmas crackers
Ik heb het idee dat er steeds meer Engelse en Amerikaanse kerst tradities oprukken in Nederland. Om te beginnen natuurlijk de Kerstman, en het geven van cadeautjes met Kerstmis.

Christmas crackers

Maar gisteren liep ik De Tuinen binnen, en zag daar zogenaamde ‘christmas crackers‘ liggen. Ze zien er uit als uit hun krachten gegroeide bonbons, zijn gemaakt van karton, en verpakt in fleurig papier.

Christmas crackers uitgelegd

De bedoeling is dat twee mensen er tijdens het kerstdiner tegelijkertijd aan trekken, waarna de christmas cracker met een hard geluid in tweeën barst. In de christmas cracker zit een grapje, een speeltje en een papieren hoed of kroon.

Ik moet zeggen dat ik even in de verleiding kwam, zeker bij het zien van de kindervariant. Ik denk dat de kinderen het best leuk zouden vinden, zo’n nieuwe kersttraditie. Voor 4,- had ik 9 kinder christmas crackers. Maar toen bedacht ik me dat de Action vast wel een veel goedkopere versie heeft.

Nu weet ik nog niet of ik ze nu zal kopen of niet, want het gaat natuurlijk eigenlijk nergens over. Behalve dan dat ik denk dat de kinderen het misschien leuk zullen vinden.

Christmas crackers kopen bij Xenos en Hema

Je kunt Christmas crackers kopen bij onder andere Xenos en de Hema. Je vindt ze daar ook onder de noemer party cracker.

Screenshot 2022 11 18 at 11.44.11

Bij de Action verkopen ze op dit moment geen Christmas crackers.

Gingerbread house oftewel Peperkoekhuisje

peperkoekhuisje

Het verschijnsel van een Gingerbread house is een andere traditie die vanuit de VS naar Nederland is overgewaaid. Het is ook bekend als een peperkoekhuisje. De laatste jaren is deze traditie steeds populairder geworden in Nederland. Hierboven zie je zo’n peperkoekhuisje. Is het niet prachtig? En zie eens hoe creatief er is gewerkt met skittles en smarties om het huisje te versieren!

De oorsprong van het gingerbread house

De traditie van het gingerbread house vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar het maken van peperkoek (of “Lebkuchen”) al eeuwenlang een gewoonte is. De eerste echte peperkoekhuisjes werden rond de 16e eeuw gemaakt en kregen een enorme boost in populariteit door het sprookje van Hans en Grietje. Dit bekende verhaal van de gebroeders Grimm vertelt over een huisje gemaakt van koek en snoep, wat de fantasie van jong en oud prikkelde.

In de 19e eeuw emigreerden veel Duitsers naar Amerika, en zij namen hun tradities mee. Daar groeide het peperkoekhuis uit tot een kerstsymbool. Een gingerbread house bouwen werd een creatieve en gezellige activiteit voor families tijdens de feestdagen.

Hoe het peperkoekhuisje in Nederland populair werd!

Pas in 2010 werd het peperkoekhuisje in Nederland populair, dankzij social media! Foto’s van prachtig versierde peperkoekhuisjes gingen rond op platforms als Instagram en Pinterest, en Nederlandse gezinnen werden enthousiast.

Daarnaast begonnen grote winkels zoals de HEMA, Albert Heijn en Action kant-en-klare pakketten aan te bieden om zelf een peperkoekhuisje te maken. Deze pakketten bevatten alles wat je nodig hebt: van koekdelen om het huisje te bouwen tot glazuur en kleurrijke snoepjes om het te versieren.

Zelf een gingerbread house maken

gingerbread house maken

  • Als je zelf het deeg maakt, zorg dan dat het stevig genoeg is om het huisje overeind te houden. Er zijn online veel recepten voor “gingerbread house”-deeg.
  • Gebruik bijvoorbeeld een houten plank of een grote schaal als basis om het huisje op te bouwen.
  • Laat iedereen in huis helpen met het versieren. Denk aan glazuur, suikerparels, snoepjes, en zelfs gesmolten chocolade.
  • Laat de delen goed drogen en vastzetten voordat je verder gaat met decoreren, om te voorkomen dat het huisje instort.

Ben je niet zo handig? Dan kun je ook een enigszins kant en klaar Gingerbread house maken met bijvoorbeeld een pakket van de Action! In onderstaande video doet ene Krystle dit met haar moeder. De instructies zijn in het Engels en het resultaat is matig, hoewel het wel als huisje herkenbaar is.

Leestips

Wat vind jij van de ‘veramerikanisering’ van kerstmis in Nederland?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

20 Comments

  1. Rijkelijk laat want heb je blog pas ontdekt en ben hem helemaal aan het lezen!

    Ik meen toch echt dat crackers een britse traditie zijn. Mijn echtgenoot komt uit Engeland en daar zijn ze inderdaad traditie. Hier komen ze dus elk jaar op tafel, net als Christmas pudding, stuffing, nut loaf en Christmas cake. (Hij houdt ook van koken ;))

    Zelf ben ik ook niet zo van de commercie rondom dit soort feesten trouwens! Noch van de schranspartijen. De betekenis erachter en het samenzijn met de mensen waarvan je houdt zijn voor mij waar het om gaat!

  2. Net als Valentijn en dat soort dingen, ik doe er niet aan mee.
    Wij doen altijd wel een aardigheidje onder de boom.
    Maar dat deden wij vroeger thuis al, toen niemand meer in de Sint geloofde.

  3. Ik heb ze nog nooit gekocht. Ook nog nooit gekregen. Het is ook niet echt iets voor mij. Voor mij vallen veel dingen in de categorie ‘nutteloze rommel’ en dan koop ik het niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.