|

Overgewaaide kersttradities

Ik heb het idee dat er steeds meer Engelse en Amerikaanse kersttradities oprukken in Nederland. Om te beginnen natuurlijk de Kerstman, en het geven van cadeautjes met Kerstmis.

Maar gisteren liep ik De Tuinen binnen, en zag daar zogenaamde ‘christmas crackers‘ liggen. Ze zien er uit als uit hun krachten gegroeide bonbons, zijn gemaakt van karton, en verpakt in fleurig papier.

De bedoeling is dat twee mensen er tijdens het kerstdiner tegelijkertijd aan trekken, waarna de chrismas cracker met een hard geluid in tweeën barst. In de christmas cracker zit een grapje, een speeltje en een papieren hoed of kroon.

Ik moet zeggen dat ik even in de verleiding kwam, zeker bij het zien van de kindervariant. Ik denk dat de kinderen het best leuk zouden vinden, zo’n nieuwe kersttraditie. Voor 4,- had ik 9 kinder christmas crackers. Maar toen bedacht ik me dat de Action vast wel een veel goedkopere versie heeft.

Nu weet ik nog niet of ik ze nu zal kopen of niet, want het gaat natuurlijk eigenlijk nergens over. Behalve dan dat ik denk dat de kinderen het misschien leuk zullen vinden.

Wat vind jij van de ‘veramerikanisering’ van kerstmis in Nederland?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

14 Comments

 1. Wat jij daar beschrijft vind ik eigenlijk echt onzin. Wat betreft de veramerikanisering: onze dochters vinden Amerika ook tof. En hebben het ook weleens over cadeautjes geven met Kerst. Maar ik houd het alleen bij een boek, dat ze wel elk jaar krijgen.

 2. Het maakt mij niet zoveel uit, omdat ik me redelijk goed kan beheersen als het gaat om dat soort aankopen. Maar met b.v. kinderen lijkt het me wel moeilijker. Zij kennen de kerst van vroeger niet en denken dat dit allemaal normaal is. Misschien niet die crackers, maar wel b.v. cadeautjes. Het lijkt me lastig om daar dan niet in mee te gaan. Aan de andere kant scheelt dat denk wel of je in de stad of op het platteland zit.

 3. Elk jaar denk ik zal ik die crackers kopen. Ook vorige week weer want onze zoon viert dit weekend zijn verjaardagsfeestje voor zijn vriendjes van school en wij gaan gourmetten. Leuk voor na het eten dacht ik! Maar ik heb het net als voorgaande jaren toch weer niet gedaan ;)
  Ik heb weleens chinese fortune koekjes bij de toko meegenomen. Daar zit een leuke spreuk in en zijn niet zo duur.

  Voor mij hoeft de veramerikanisering niet maar moet eerlijk toegeven dat als ik een amerikaanse kerstfilm zie ik wel helemaal zit te genieten ;)

  Groetjes Isabelle

 4. Hmm ik denk wel eens dat we tegenwoordig steeds meer wereldburgers worden jah… maar nee ik blief geen crackers alhoewel ze heus best geinig zijn…

 5. Ha! Bij de info die ik van de vliegmaatschappij ontving, stond ‘christmascrackers zijn verboden mee te nemen’. En ik had geen idee wat het waren.
  Opgelost.

 6. Ik vind die Amerikaanse dingen verschrikkelijk. Al dat overdadige….kijk bv. eens buiten naar de kerstverlichtingen, de een nog meer lichtjes dan de ander. Alles groter, duurder, meer, meer, meer……echt erg!

 7. Ho, ho, ho …… rustig aan dames. Ik ben 63 jaar en als kind werd bij ons thuis Kerst groots en traditioneel gevierd. Kompleet met adventskalender en krans. Ieder jaar kregen wij kadootjes van de ambassade. Onze moeder kwam nl oorspronkelijk uit Zwitserland en daar wordt Kerst ook met kado.s en dergelijke gevierd. Voor ons als naoorlogse jeugd was het geweldig. En voor mij houdt het in dat ik nog steeds uitbundig Kerst vier.

 8. Rijkelijk laat want heb je blog pas ontdekt en ben hem helemaal aan het lezen!

  Ik meen toch echt dat crackers een britse traditie zijn. Mijn echtgenoot komt uit Engeland en daar zijn ze inderdaad traditie. Hier komen ze dus elk jaar op tafel, net als Christmas pudding, stuffing, nut loaf en Christmas cake. (Hij houdt ook van koken ;))

  Zelf ben ik ook niet zo van de commercie rondom dit soort feesten trouwens! Noch van de schranspartijen. De betekenis erachter en het samenzijn met de mensen waarvan je houdt zijn voor mij waar het om gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.