Foute kersttrui: mijn zoon Ot heeft er 6!

foute kersttrui

Mark Darcy droeg er eentje in de eerste Bridget Jones film: een foute kersttrui.

Een kersttrui die zo lelijk is, dat hij weer leuk wordt.

Mark Darcy met zijn foute kersttrui

Hier onder zie je het betreffende fragment, waarin Bridget Mark ontmoet! In het filmpje denkt Bridget vol blije verwachting dat misschien wel haar prins op het witte paard is. Maar dan draait hij zich om, en zie ze zijn trui. Eigenlijk valt de trui nog wel mee vind ik.

Het is een donkergroene trui met een eland erop.

Sindsdien zijn er beslist veel ergere kersttruien gemaakt!

Dit jaar worden ze overal verkocht! Ik zet er een aantal voor je op een rijtje!

Waarom heet het een foute kersttrui?

Het heeft te maken met kitsch!

Kitsch = schijnkunst die niet aanslaat. Met veel versieringen en/of de verkeerde materialen, waarvan de meeste mensen denken dat het wansmaak is.

Een foute kersttrui zit vol kitscherige elementen. Dat is wat ze zo ‘fout’ maakt. Elementen van een foute kersttrui zijn dan ook:

 • Rendieren
 • Lichtjes op de kersttrui
 • Kerstmannen
 • Zelfgebreid of in ieder geval die look
 • Besneeuwde huizen
 • Kinderlijke afbeeldingen op volwassen truien

Kersttrui kopen

Hieronder een greep uit het assortiment!

 

Screenshot 2022 12 21 at 12.53.50
Lidl Kersttruien voor maar 9,99

 

foute kerst trui
29,95 bij Only
foute kersttruien
11,92 bij C&A
kersttrui
25,- bij de Primark
kersttrui eu
47,- bij kersttrui.eu
kersttrui Primark
21,- bij Primark. Met ingebouwde lichtjes!
kersttrui action
Kersttrui Action van 8,95

Zelf een foute kersttrui maken?

Als je goed bent in breien maak je zo even je eigen foute kersttrui! Op de site van De Telegraaf vind je het patroon van de rendiertrui van Mark Darcy! Op wunderlabel.com vind je ook 8 patronen voor lelijke kersttruien.

Waarom is zo’n kersttrui zo populair?

Waarom wordt iets wat zo uitbundig lelijk is, zo populair? Ik denk dat het te maken heeft met de druk om er goed uit te zien. En een leuk leven te hebben. Is het dan niet heerlijk om daar even lak aan te hebben? En gewoon een superlelijke en foute kersttrui aan te trekken? Eventjes niet voldoen aan het heersende schoonheidsideaal.

Kerst stress

Daarnaast ervaren veel mensen Kerstmis als stressvol. Want als er een feest is waarvan je moet Genieten met hoofdletters dan is het kerstmis wel. De lat ligt behoorlijk hoog. Brigitte Kaandorp had het er ooit over in een conference. Ze vertelt daar over die blije gezinnen in de Margriet en Libelle. Met mannen in zo’n mooie witte kabeltrui. En dat het bij haar thuis nou nooit eens zo gaat als in de Margriet.

Trek dus gewoon in plaats van de klassieke witte kabeltrui, de meeste foute kersttrui aan!

De 6 kersttruien van mijn zoon Ot

foute kersttrui

christmas sweater

kerst trui

foute kersttrui

ugly christmas sweater

foute kersttrui

Boek vol met foute kersttruien

Er is zelfs een heus boek over de foute kersttrui! Het heet het Ugly Christmas Party Book. Het is te koop bij bol.com voor 16,99.

Leestip: kersttrui Action voor in de kerstboom

En mijn post Hema foute kersttrui.

Wat vind jij van het verschijnsel van de Foute Kersttrui?

Similar Posts

41 Comments

 1. Ik vind ze eigenlijk wel leuk, haha!
  Inderdaad zo lelijk dat ze wel leuk worden.
  Helaas zijn ze dit jaar helemaal in trek, want ik kan met de kerst onmogelijk in zo’n trui met mijn dikke buik, maar wellicht volgend jaar een herkansing! :)

 2. Ik vind die met het kerstmanlijf leuk :D
  Ik heb al vaker geschreven dat we niet aan kerst doen in ons gezin, maar anders zou ik het ook niet kopen. Ik vind de gedachte grappig, maar dan heb je een trui die eigenlijk alleen bij kerst past. Hoewel ik mezelf kennende, als ie heel warm is, dat ik hem toch vaak uit de kast pluk op dagen dat ik niemand bezoek/verwacht.

  1. Heb een hele collectie,elk jaar koop ik er minstens twee. Maar ook mutsen, petten noem maar op….. en de bijbehorende accessoires…
   Want als je het doet, dan meteen goed 👍.

 3. Ik heb een poos terug in de primarkt met zo,n trui in mijn handen gestaan. Ik vond ze eigenlijk best heel leuk maar omdat het toen nog september was heb ik ze netjes terug gehangen.

 4. Vind ze afgrijselijk. En hier hoor je overall Ho Ho Ho. Bij de winkel staat een grote opgeblazen Santa, in die beweegt met starogen. Soms de neiging om het lek te prikken, mar ja maar niet doen. Trek nog liever een Hoodie aan zonder opdruk.
  Groet, Wilma

 5. Ik houd van foute kersttruien… ik heb er zelf geen i.v.m. te warm maar ik word er wel vrolijk van als anderen ze dragen.

 6. Je hoort ook steeds meer van snert,stamppot of pannenkoeken eten met kerst. Gewoon gezellig en geen stress. Dat is een heerlijk “foute”trui.

 7. Een van mijn zoons heeft een leuke ‘kersttrui’ met de tekst ‘Mijn foute kersttrui zit in de was’. :D

  Ik heb er zelf geen en ook geen behoefte aan.

  1. De bovenste 2 vallen nog heel erg mee. Maar die anderen, ja die zijn echt fout.
   Zelf kan ik ze nooit dragen. Ze zijn altijd van een of andere acryl soort waar ik niet tegen kan. Ik ben dan zo statisch geladen dat alles wat ik aanraakt, wat niet van hout of porselein is, me een elektrische shock geeft. Niet echt fijn !

 8. Die bovenste twee vind ik helemaal niet zo fout, hoor. Ik wil er steeds eentje kopen maar het is er nog nooit van gekomen. Het lijkt me gewoon wel lekker comfortabel om een lekkere trui en een spijkerbroek aan te kunnen trekken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.