Knäckebröd: Wasa versus huismerken

knackebrod
Bij ons verschijnen verschillende merken Knäckebröd oftewel crackers op tafel.

Toen ik tijdens het ontbijt gedachteloos de ingrediënten zat te lezen, viel mij plotseling op dat die per merk nog behoorlijk kunnen verschillen.

Dus heb ik ze eens even op een rijtje gezet voor een product review van verschillende huismerken: C1000, Lidl, Jumbo en Wasa

Knäckebröd: Ze smaken zoals ze kraken

Wat betreft structuur vind ik de Wasa knäckebröd veel zachter en vriendelijker. De versie van de C1000 en Jumbo is veel ‘harder’, en maakt veel meer lawaai als je er op kauwt. Op een bepaalde manier vind ik het knapperige, en eigenlijk lekkerder dan de Wasa knäckebröd die ik toch wat meliger vind.

Maar met die van Wasa kun je nog een normaal gesprek voeren, terwijl die van de C1000 en de Jumbo vrij oorverdovend zijn!

Knäckebröd verpakking: Wasa de verliezer

Wat verpakking betreft vind ik Wasa echt de grote verliezer! Terwijl de C1000 en de Jumbo hun versie in een handige kartonnen doos aanbieden, en de crackers per vijf in cellofaan hebben verpakt, zitten die van Wasa gewoon in papier. Die van de C1000 en de Jumbo zijn dus veel makkelijker vers en knapperig te houden.

Zelfs het knäckebröd van de Lidl is weliswaar in papier verpakt, maar binnen dat papier toch weer handig onderverdeel in verpakte pakjes van vijf.

Ik vind dat wat verpakking betreft Wasa iets kan leren van de concurrent.

Aan de andere kant: de verpakking van Wasa is denk ik milieuvriendelijker, want bestaat dus alleen uit een luchtig papiertje.

Uiterlijk van de crackers

Het knäckebröd van Wasa heeft een veel duidelijker boven- en onderkant dan die van de Lidl en Jumbo. Bij die laatste twee doe ik maar een gok, als ik moet kiezen welke kant ik zal besmeren met jam.

Voedingswaarde

Maar aan het eind van mijn onderzoek kon ik er niet om heen: de crackers van Wasa zijn gezonder dan dat van de Lidl, Jumbo en C1000, en dat vind ik uiteindelijk toch het allerbelangrijkst.

Mijn tabel met onderzoeksresultaten van crackers!

knäckebröd?

Knäckebröd doos Action

Een populaire manier om crackers te bewaren is in een speciale bewaardoos. Veel mensen zoeken naar een knäckebröd doos bij de Action. Maar op dit moment verkopen ze die niet. Wel vind je er allerlei andere bewaardozen.

Bij de Hema verkopen ze ze wel:

Knäckebröd doos hema

Evenals bij Xenos:

Screenshot 2023 05 03 at 16.13.39

Fjord knackebrod

Een populair merk is Fjord.

Fjord crackers waar te koop?

Je kunt Fjord crackers gewoon kopen bij alle supermarkten. Zoals de Jumbo, Albert Heijn en Dirk. Bij Dirk is het zo’n 30 cent goedkoper dan bij de Jumbo!

Ook Kruidvat verkoopt Fjord crackers!

fjord knackebrod

Conclusie over crackers

Wat verpakking betreft staan de crackers van de Jumbo en C1000 op de eerste plaats. De tweede plaats is voor de Lidl, die in ieder geval handzame pakjes van 5 aan biedt. Qua verpakking scoort Wasa het laagst.

Maar wat betreft voedingswaarde vind ik Wasa de onbetwiste winnaar. En voor mensen die willen afvallen is Wasa ook de beste optie.

De gezondste crackers zijn gemaakt van 100% volkoren!

Is knäckebröd een volwaardig alternatief voor brood?

Volgens de mensen van Wasa wel. Zij deden een onderzoek waarbij ze de voedingswaarde van ‘knapperbrood’ vergeleken met boterhammen. Wel concludeerden ze dat ‘de ene cracker, de andere niet is’.

Is knackebrod beter dan brood?

Volgens het Voedingscentrum kun je brood afwisselen met bijvoorbeeld volkoren knäckebröd. Maar ze zeggen niet dat het beter is dan brood. En opvallend vind ik dat ze Volkoren crackers (pak 25 stuks) aanbevelen voor in je noodpakket!

Leestip: Zelf brood bakken

Eet jij knäckebröd?
Heb je voorkeur voor een bepaald merk?
En gebruik je het als vervanging voor brood?

Similar Posts

12 Comments

 1. Zelf at ik het weleens bij het brood, niet als vervanging en vond wasa altijd de lekkerste. Ik had een speciaal plastic doosje waar je ze in kon bewaren. Nu eet ik glutenvrij en zijn ze uit den boze.

 2. ik eet geen tarwe, daarom neem ik amaranth knackebrood uit de groene winkel.
  ik neem het weleens bij een glas wijn,
  of soms i.p.v. speltbrood, als ik dat niet in huis heb.

 3. Ik vind de volkoren van Wasa heel lekker (bruine pak) maar eet ook rustig de crackers van de euroschopper (0.37) als kan je dat bijna geen knackerbrod noemen ;) (ziet er uit als karton hihi)
  En de eigen merken vind ik inderdaad ook vaak hard, je schuurt bijna je tanvlees er mee open en hebt het idee dat de buren 3 huizen verderop nog horen dat je aan het lunchen bent.

  Ik eet trouwens meer knackerbrod dan gewoon brood, ben er dol op.

  Groetjes Isabelle

 4. Ik eet altijd van die luchtige crackers. Wel van het huismerk. Ze zitten in een trommeltje dat ik echt al eeuwen heb. Ik ben erg gehecht aan mijn cracker-trommeltje…

 5. Je specifeert niet wat voor vet erin zit, maar ik neem aan dat het palmvet is. Ik neem dat zo min mogelijk, dus laat ik vrijwel alle knacjebrod liggen. Maar ik eet wel de crispbread volkoren Crackers van de Lidl. Beetje zoeken vaak, want niet elke keer zitten de dozen volkoren er tussen. Als alternatief de Tastino thin crisp. Maar ik eet het niet als vervanging van brood, meer als extraatje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.