|

Noodpakket

noodpakketIn het tijdschrift Grazia las ik een interview met een zogenaamde ‘prepper’.

Niet zo’n overdreven Doomsday Prepper als uit het gelijknamige Amerikaanse programma, maar gewoon een Nederlandse vrouw. Ze zei dat ze vindt dat we teveel op de overheid vertrouwen om dingen voor ons op te lossen bij calamiteiten, en dat zelfs de overheid adviseert dat je een noodpakket in huis hebt en een goedgevuld medicijnkastje.

Een paar jaar geleden waren noodpakketten in het nieuws omdat blijkbaar veel huisvrouwen zo’n noodpakket in huis hebben, maar ik moet tot mijn schande bekennen dat ik dat nog steeds niet heb. Maar laatst liep ik in de C1000 tussen de 1 euro aanbiedingen, en aangespoord door dat het artikel heb ik toch maar wat extra pakken rijst meegenomen en twee pakken met gewoon water. Die zet ik in de kelder, en mijn plan is het dit aan te vullen met de andere aanbevolen zaken. Rijst koken is makkelijk.

Maar wat moet er eigenlijk in een noodpakket zitten? Ik zocht het op op de website van Nederland Veilig!

Basis noodpakket

 1. Radio op batterijen of opwindbare radio, afgestemd op de rampenzender
 2. Zaklamp
 3. Extra batterijen
 4. Eerstehulpkit met eerstehulphandboek
 5. Lucifers in waterdichte verpakking
 6. Waxinelichtjes
 7. Warmhouddekens
 8. Gereedschapsset
 9. Waarschuwingsfluitje

Noodpakket: verstandige aanvullingen

 1. Voorraad van enkele flessen water
 2. Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
 3. Reservesleutels van huis en auto
 4. Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
 5. Desinfecterende handgel
 6. Voorraad houdbaar eten
 7. Voorraad verzorgingsartikelen zoals wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels
 8. Voorraadje van de medicijnen die je op doktersvoorschrift gebruikt
 9. Regenponcho’s

Ik heb doorgestreept wat ik al heb, en dat is dus nogal triest zeg… Ik moet dat echt nog verbeteren.

Weet je wat ik trouwens mis? Een primus of zo, zodat je toch nog kunt koken. Zou dat er ook niet bij moeten?

Je kunt warempel ook noodpakketten kopen

Tot mijn verbazing kun je noodpakketten ook kant-en-klaar kopen. Dat las ik op de site van de overheid. Blijkbaar moet je dan letten op het Denk Vooruit-logo (geel gezicht met zwarte rand). Dus ik google-de ‘noodpakket kopen’ en kwam op noodpakketkopen.nl terecht. Maar ook daar moet je de spullen eerst zelf bij elkaar zoeken, terwijl ik een kant-en-klare doos met alles er al in verwachtte.

Dat doen ze beter bij hetnoodpakket.nl. Daar kun je kiezen uit een small, basis of extra noodpakket. Het basis noodpakket kost 62,50. Maar je kunt ook daar je eigen pakket samenstellen. En zij hebben dat logo waar de overheid het over had.

Nou vraag ik me af: wat zou goedkoper zijn? Zelf samenstellen of dat basis noodpakket gewoon kopen?

Welke dingen heb jij in huis? En heb je dat ook echt in een de vorm van een noodpakket bij elkaar liggen?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik moet ook bekennen dat ik er bijna niets van heb, laat staan bij elkaar in een pakket. Blijkbaar is de nood nog niet hoog genoeg. Ik denk wel dat ik qua eten best wel een poosje vooruit kan, omdat ik basisdingen heb en ook redelijk creatief kan zijn.

 2. Ik wil helemaal niet zo leven.
  Misschien dom in de ogen van sommige
  Maar een mens lijdt het meest ……..

  Van de winter was ik langdurig ziek.
  En dan blijk ik het, met wat er is en een beetje improviseren,gewoon vanuit mn keukenkastjes nog een aardige tijd uit te kunnen zingen.

  1. Voor mij is een noodpakket meer iets wat ik een keer regel, en dan niet meer aan hoef te denken. Dus niet omdat ik vanuit angst leef, maar gewoon omdat het goed is om in huis te hebben.

   Dus een keer regelen, en klaar.

   Alleen moet ik dat ‘regelen’ dan wel eens gaan doen… Donderdag maar eens kaarsen gaan halen bij de Hema!

   1. maar je kunt het niet in één keer regelen.
    ze zult er altijd mee bezig moeten blijven.
    Ook aan noodpakketten kleven houdbaarheidsdata.
    En mijn ervaring is dat een radio die je lang niet gebruikt het ook niet meer kan blijken te doen.
    etc

    1. Mijn plan was om het één keer te regelen, en dan af te vinken… Maar je hebt natuurlijk een punt. Zelfs die flessen water die ik heb, hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Maar rijst schijn je echt eindeloos te kunnen bewaren. En kaarsen natuurlijk ook.

 3. het lijkt overdreven,maar een aantal dingen kunnen toch wel handig zijn ,ook al hebben we hier nog niet erg veel rampen meegemaakt de laatste jaren , stroomstoringen en internetstoringen komen toch redelijk veel voor en dan is het toch handig, zeker in de winter als je je een paar dagen kunt redden zonder stroom en bijvoorbeeld internet bankieren.ook in geval van ziekte als je alleen bent en geen hulp direct in de buurt hebt.

 4. Per persoon gebruik je minimaal 3 liter water per dag en dan heb je nog niets gewassen. Alleen gedronken en gekookt. Heb een regenton en een waterfilter hiervoor. Oliestelletje met petroleum. Hooikist. Houtkacheltje. Wat eten op voorraad. Kaarsen.Het zijn allemaal spullen die ik toch wel gebruik.

  Niet vanuit angst voor het een of ander, maar ik vertrouw de euro en de banken echt niet, bovendien kan het zomaar gebeuren dat je zonder water of stroom komt te zitten en om dan op de overheid te vertrouwen, nee liever niet :)

  Mocht er iets aan de hand zijn dan hoop ik dat internet het blijft doen, hierop is altijd veel meer en veel sneller informatie te vinden dan op de rampenzender.

  1. Wauw, dan heb ik niks aan mijn twee flessen water zeg… Dan is een waterfilter misschien een betere investering. Dan kan ik gewoon water halen uit de beek!

   Hoeveel kost zo’n waterfilter?

   Ik vind dat jij je zaken goed op orde hebt Valhalla!

 5. Hmm het meeste behalve wateropslag heb ik geloof ik wel, de basis zeg maar :-)
  Het zijn de campingspullen :-D ( kan ik rustig een weekje of wat op koken, enzo.
  Wat eten betreft het ik wel een ruime voorraad kwa gedroogde peulvruchten en houdbare zaken, maar t word dan wel saai/eentonig eten als er echt niks meer te halen valt in de winkels.
  Klein beetje contant geld heb ik ook in huis liggen,al jaren, en ook in de auto heb ik contanten voor een volle tank (het is mij al te vaak overkomen dat de tank stations geen contact met pin hadden en je dus niks kunt zeg maar…( of naar huis gaat met een schuld bekentenisdinges)

  1. Dat is een interessant punt Sillie: zouden kampeerders in het algemeen beter voorbereid zijn?! Zij zijn immers gewend om zich met weinig middelen te redden, en beschikken over kampeerspullen.

 6. Oh, wij denken ook al een paar jaar “we moeten echt eens zo’n pakket samenstellen”. Ik hoop het natuurlijk nooit te gebruiken, maar stel je voor… er zou een situatie kunnen komen waarin je enorm blij bent het te hebben.

  Wij hebben een radio, handgel, dekens, batterijen, kaarsen enzo wel. En inderdaad kampeerspullen waarmee we een poosje zouden kunnen koken. En ook wel wat houdbaar eten in de voorraadkasten. Daar zouden we het wel even mee uithouden, maar volgens mij lang niet lang genoeg. Water en voldoende brandstof moeten we echt een keer aanschaffen!

  Het is een heel goed idee van Valhalla, die waterfilter! Zou zoiets ook werken voor slootwater? Die hebben wij namelijk achterin de tuin…

  Je inspireert me, want ik ben er weer een keer aan herinnerd dat ik nu toch echt eens wat flessen water, blikjes tonijn, pakken rijst en bonen moet kopen!

  1. Precies! Zo heb ik dat ook: die gedachte ‘Ik moet dat nodig eens gaan doen.’ Waarom is het toch zo lastig om tot actie over te gaan?!

   Fijn dat ik je heb geïnspireerd!

 7. Ik heb niet bewust zo’n pakket samengesteld. Wel hebben we een hoop gewoon liggen; een voorraadje blikjes en zo, een paar zaklampen, slaapzakken etc (vriend en ik hebben allebei op scouting gezeten, dat scheelt), die ehbo-set roepen we al een tijd dat we die samen moeten stellen; vriend is ehbo-er, en ik heb ook wel wat basiskennis. Boodschappengeld pinnen we altijd vooruit, dus meestal hebben we ook genoeg contant geld liggen om het even nog uit te houden. Water hebben we dan weer niet, stom eigenlijk. En om nou water uit de Rijn te filteren… ;-)
  Aan de ene kant vind ik het een fijn idee om genoeg in huis te hebben, aan de andere kant wil ik er ook niet te veel mee bezig zijn. Maar een beetje pakket bijhouden is wel goed denk ik.

  1. Met dat laatste ben ik het helemaal eens: je wilt er inderdaad ook niet te veel mee bezig zijn, maar het is wel handig om een basisvoorraadje te hebben. Gewoon, voor het geval dat.

   Laatst met die storing bij de ING werd er op tv ook echt aangeraden om altijd contanten in huis te hebben, maar dat vind ik helemaal niet zo fijn eigenlijk. Maar misschien moet ik dat geld dan gewoon helemaal onderin de doos van mijn noodpakket leggen. Anders ben ik bang dat ik het toch ga gebruiken.

 8. Ik heb dus geen noodpakket, ik ga ervan uit als de wereld getroffen wordt door een dusdanige ramp, dat ik in een kelder moet overleven, dat ik net zo lief dood ben.

  Lijkt mij trouwens ook dat je je noodpakket regelmatig moet bijstellen. Water verversen, rijst controleren op beestjes enz. enz.

 9. heb jij trouwens iets aan de instellingen veranderd?
  tot voor kort verscheen altijd een link naar mijn laatste berichtjes op mijn eigen blog bij mijn reacties.
  vond ik wel leuk.
  Zo keek ik ook regelmatig bij andere posters hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.