Besparen op kleine dingen: vele kleintjes maken één grote

besparen op kleine dingen
Soms krab ik mezelf wel eens achter het oor, als ik nadenk over mijn pogingen tot bezuinigen en besparen op kleine dingen. Marieke Henselmans schrijft in haar boek Crisis Checklist dat het heel goed is!

Dan vraag ik me af: ‘Wat heeft het eigenlijk voor zin om 1 euro per week te bezuinigen op douchen?’ of: ‘Wat heeft het eigenlijk voor zin om via Bol.com een boek te verkopen als me dat maar 1,50 oplevert? Ben ik niet aan het rommelen ‘in de marge’?’

Heeft al dat besparen wel zin?

Juist besparen op kleine dingen is goed

Ik was dan ook erg blij toen ik in het boek Crisis Checklist van Marieke Henselmans las dat júist kleine besparingen geweldig zijn. Ze geeft daarvoor de volgende redenen:

  1. Er zijn er heel veel van. Je kunt dus uit een groot aantal kleine besparingen kiezen
  2. Ze komen vaak dagelijks terug, en tellen lekker op!

Van grote besparingen zijn er daarentegen vaak maar weinig: je doet bijvoorbeeld die tweede auto weg, of stopt met je dure sportschool abonnement, maar dat is het dan wel.

Mijn grootste besparing is

Ooit had ik zelfs een werkster! Dat vind ik nu wel een erg grote luxe. Deze bezuinigen vind ik een grote besparing. Bovendien moest ik voor de werkster kwam het huis zo grondig opruimen, dat ik wel eens dacht:

‘Nu ben ik al zo ver gekomen, dat even de dweil er door heen halen, nauwelijks extra werk is.’

Kortom, de vóórbereiding op de werkster voelde al als méér dan de helft van het werk. En als ik nu een stofdoek over onze spullen haal, dan denk ik vergenoegd aan het geld dat ik uitspaar. Zo heb ik zelfs nu nog plezier van mijn werkster!

Verder zie ik bij ons inderdaad geen mogelijkheden voor andere grote besparingen: we hebben maar één auto, gaan niet op vakantie, niet uit eten, en we doen geen dure uitjes. Ik moet het dus wel van de kleine besparingen hebben.

Besparen op kleine dingen: Tellen in kopjes koffie bij de Hema

Als ik nu iets de moeite bijna niet vind, bijvoorbeeld dat boek dat slechts 1,50 oplevert, dan houd ik mezelf voor: ‘Dat is toch een kopje koffie bij de Hema!’ Dat kopje koffie maakt het ineens de moeite waard, want dat betekent dat ik niet aan mijn ‘gewone’ geld hoef te zitten, en mijn lopende rekeningen onaangetast blijven. Tellen in kopjes koffie helpt mij het kleine te eren!

En zegt niet het spreekwoord: ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’?!

Crisis Checklist kopen

Het boek Crisis Checklist van Marieke Henselmans is voor 12,50 te koop bij bol.com

Screenshot 2023 03 26 at 13.17.38

Leestip

Lees ook mijn post over Scoupy! Daarmee krijg je cashbacks op je boodschappen.

Kun jij nog grote besparingen doen? Welke?
En wat zijn jouw kleine besparingen?

Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is geupdate!

21 Comments

  1. Anonymous
  2. Michiel
  3. izerina

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh