Reacties

Kinderboeken van vroeger: mijn Top 10 + nieuwe kinderboeken 2021 — 43 reacties

  1. Oh leuk... Astrid Lindgren, Anneke Bloemen en ik vond de Pitty naar Kostschool (Enid Blyton) ook zo leuk!
    En... en de Kleine Huis serie
    groet

    • Oh ja, Alleen op de wereld! Die heb ik ook gelezen, en staat in mijn kast. Maar het is niet één van mijn lievelingsboeken geworden. Dat komt volgens mij door de ellenlange tekenfilmserie die ze er van maakten, en die ik heb gekeken. Daarna was ik helemaal klaar met Remy.

  2. De dolle tweeling had ik ook en Marijke. En later las ik ook alles van Thea Beckman. Al is mijn favourite boek van Beckman wel Hasse Simonsdochter. Ik wou zelfs één van mijn dochters zo heten, maar nu heb ik vijf dochters en geen enkele heet Hasse :-). Omdat de papa dit niet wou welteverstaan. Ik vind Hasse Simonsdochter een heel mooi boek.

    • Mijn favoriet van Thea Beckman is Kruistocht in Spijkerbroek. Wat jammer dat je man de naam Hasse heeft geboycot! Het is soms toch maar lastig dat je allebei een kindernaam moet goedkeuren.

  3. Jaaaaaaaaaa Enid Blython en inderdaad heb ik Pitty ook heel vaak gelezen Mijn dochter (14) leest graag en veel. O.a. ook Kruistocht in Spijkerbroek, dat blijft een mooi boek en ook De Gebroeders Leeuwenhart, Alleen op de Wereld. Afkes Tiental heb ik hier ook nog steeds staan. Heerlijk die boeken.

    • Ook een feest van herkenning! De Gebroeders Leeuwenhart heb ik ook in mijn kast staan. Ik had 's nachts nachtmerries van die enge Tengil!

  4. De dolle tweeling en Fleurtje Bellefleur las ik ook graag.
    Maar met stip op 1 staat bij mij: Mariska de circusprinses!
    Op 2 staat bij mij: Simba de leeuw.
    Op 3 de boekjes van Wipneus en Pim.

  5. Ik heb heel veel boeken gelezen in mijn jeugd.
    Als Friezin de Kameleon natuurlijk en Afke's Tiental.
    Als paardenmeisje de serie Bianca en er was nog een serie over paarden weet alleen niet meer hoe die heet.
    Nancy Drew, De Drieling, De Dolle Tweeling, Snelle Jelle, boeken van Thea Beckman, De Vijf, Roald Dahl, boeken van R.L. Stine en nog vele anderen.
    Er zijn ook een aantal boeken in jouw lijst die ik helemaal niet ken.
    En sommige boeken vind ik nog steeds leuk om te lezen. En zo waren er nog veel meer boeken van vooral uitgeverij Kluitman die ik graag las.
    Dit blog brengt weer vele herinneringen boven, leuk...

    • Van de de drieling heb ik er ook een aantal gelezen. Heetten twee van die drieling niet Marieke en Janneke? Mijn zusjes heten precies, en ik baalde altijd dat de derde drieling dan geen Nicole heette. Waar je je als kind al niet druk over maakt...

  6. Oh ja! De boeken van Anneke Bloemen: Merel, Annemieke en Juultje!
    Heerlijk.
    Verder las ik alle boeken die op jouw lijstje staan.
    En Maartje de Wit van Jan de Vries. Prachtig!

  7. Oei wij mogen er maar drie noemen....moeilijkkkk
    -alleen op de wereld (behoeft geen uitleg)
    -Peerke en zn kamaraden ( oud jeugdboek van mn vader) tranenmettuitenboek (gaat over een kleine jongen die in WO1 zijn benen en zijn ouders is verloren, nu met zn opa samenleeft en heel zielig doodgaat) lieflingsboek van vanderhulst naar men zeide, tijdens WO2 verboden literatuur wegens vermeende duitserhaat dat het zou oproepen?
    -de Caro en Tamara Reeks (over Suriname zeg maar) (soort de vijf maar dan ehm in/op een ander continent en voor mij herkenbaar, daar ik ook in die regio ben opgegroeid)

  8. lastig hoor ,want eigenlijk las ik alles wat ik maar kon vinden in huis en daar hoorden ook de boeken van mijn broer bij en daarvan waren de boeken over de kamelon favoriet. verder zag ik net op een rommelmarkt een paar boekjes van saskia en jeroen en die las ik ook net als oorlogswinter en natuurlijk ook stripboeken zoals suske en wiske

  9. De serie van De Vijf en Bianca (paardenmeisje), Manege Picadera en De wildhof. Maar ook stripboeken als Debby en Penny. Ik las ook veel boeken van Kluitman Uitgeverij. Veel herkenning ook bij de vorige reacties, leuk!

  10. Vroeger zwijmelde ik bij de hele serie van Goud-Elsje van Max de Lange-Praamsma.
    Op dit moment lees ik m'n 10 jarige dochter voor uit Hasse Simonsdochter, en de groten (19 en 20 jaar) luisteren aandachtig mee;)

  11. Mijn favoriete kinderboek is een boek van Piet Worm, De speelgoedbeer van Sibiella, wat een heerlijk boek!
    Kwijtgeraakt, maar ook weer gevonden en weer met veel plezier gelezen. Piet Worm heeft het zelf geïllustreerd, en er zitten voor die tijd, jaren 50 , een aantal byzondere vondsten in

  12. De Dolle Tweeling, De Vijf, en Kruistocht in Spijkerbroek ken ik, de andere boeken ken ik niet... Ik las wel heel veel, maar ben toch echt de titels vergeten van de boeken die ik graag las. Eentje was echt mijn favoriet; Merel Verhaege, maar wie het schreef weet ik niet meer...
    Ik wens je een heel fijne zondag en alvast een heerlijke nieuwe week,
    Lieve groet,
    Mirjam

  13. Oh, wat heerlijk dat lezen allemaal.
    Ik las heel graag de hele serie van Goud Elsje, Afke tiental en de hele serie van Spanje van Havelte.
    en nog lees ik ze met plezier.
    De serie van Goud Elsje heb ik van me moeder gekregen die van haar waren geweest.
    Nog in linnen band, zo mooi.

    en nog vele kinderboeken , kan mag er maar 3 , maar wil nog wel fr benoemen Wat Goedenacht van der Hulst, prachtige boekjes.

    groet van Hilda

  14. Met Stip: de serie van De Vijf. En vele malen herlezen. Dat Blyton een rotmoeder bleek te zijn wist ik toen nog niet ;-)
    Alle boeken van Tonke Dragt
    Boeken uit onze (dorps)school bibiliotheek, nog antieker dan Cissy van Marxveldt. Haar boeken kende ik toen nog niet.

    En verder alles wat letters had.
    Lampje is wel een aanrader Nicole!

  15. De wildhof, Tina, Floortje Bellefleur, Bianca, Ramona en ragebol, alles van Evert Hartman, pitty en de Dolle tweeling, cissy van marxveldt, de babysittersclub, de drieling, Jan Terlouw en piet prinssen. Gymclub de koprol. Balletclub de zwaantjes. Simone. De kameleon. Snelle Jelle. Snuf de hond. Blauwbloezen. Annie m g Schmidt. Dribbel. Elmer. Dikkie dik.

    Jeugdboeken van nu.. de meeste boeken draaien niet om het vermaak van het lezen. Band voor het donker, naar de tandarts. Iemand doodziek. Iemand overleden. Bang om te zwemmen. Scheidende ouders. niks ze hadden een enorm leuke tijd samen. Jantje moet naar de tandarts. Vindt hij zo vreselijk (30 pagina's wat hij er naar aan vindt en dat ie daardoor de hele week al in de piepzak zit) gaat er vandoor op het moment Supreme, voelt zich schuldig. Moet alsnog. Heeft niks en is daarom dolblij en opgelucht en niet meer bang voor de tandarts want hij kreeg een bestuurbare auto van zijn ouders. Ook leuk boeken waarin het voor 80 procent over stomende seks gaat voor kinderen vanaf 10 jaar.

    Wel leuk..John flanagan, de series de grijze jager en de outsiders. de serie van Borre. Gonnie en vriendjes.

    • Wat interessant Petra! Ik begrijp hieruit dat moderne kinderboeken dus meer een thema hebben, een soort zelfhulpachtig boek bijna in een verhaalvorm?

  16. Mijn kinderen zijn al lang volwassen maar Lampje heb ik voor mezelf gekocht…
    In mijn kast staan nog diverse kinderboeken. Als ik er maar 3 mag kiezen ga ik voor:
    -Kruistocht in spijkerbroek
    -Lampje
    -De scheepsjongens van Bontekoe

  17. Wat ik nu nog graag lees zijn de boeken van Cissy van Marxveldt en van Sanne van Havelte. In moeilijker tijden herlees ik ze en voel me meteen een stuk beter. Ook de meester van de zwarte molen van Otfried Preussler en het oneindige verhaal van Michael Ende vind ik nog steeds fantastisch. En alles van Annie M.G.Schmidt. Allemaal oudjes, maar dat ben ik zelf ook onderhand. Aan mijn kind eindeloos Paultje en het paarse krijtje voorgelezen, de schrijver weet ik niet meer. En Roald Dahl en ook de serie Dolfje weerwolfje. Prachtige boeken vol fantasie.
    Al die problemen in nieuwe kinder- en jeugdboeken, ik hou er niet van. Het zal heus zijn nut wel hebben maar het is zo zwaaaar.

    • Petra schrijft ook dat moderne kinderboeken vaak problemen hebben. Wat een intrigerend verschijnsel eigenlijk! Waarom zou dat vroeger niet zo geweest zijn? Ik heb zelf helaas te weinig ervaring met nieuwe kinderboeken om er wat over te kunnen zeggen.

    • O die problemen boeken had je in jaren 70 ook wel! Van Lemniscaat geloof ik, doelgroep pubers. Veel verhalen uit Scandinavie over ongewenste zwangerschap, scheidende ouders, werkelooseid van ouders, en depressie. Een schoolvriending kreeg altijd dit soort serieuze boeken van haar ouders, maar las liever boeketreeksjes. Gelukkig kon je die tweedehands kopen voor 50 (gulden)centen op de markt. Ook was er een levendige ruilhandel in. Ik heb ze zelf ook verslonden want las echt alles wat los en vast zat. Geen probleem om met 15 jaar Jane Eyre in het engels af te wisselen met boeketreeksjes (toen nog heel braaf, later werden ze explicieter).
      Geen lawines razen, maar hormonen razen, denk ik.

  18. Ik ken er wel enkele van, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik er wel middenin zit. Ik laat ze zelf hun boeken uitzoeken, maar soms help ik ze wel met een nieuwe titel

    Love As always
    Dimario

  19. Ik vind wel dat de boeken uit mijn jeugd veel braver waren dan de boeken nu. Ik heb mijn kinderboeken ook bewaard voor mijn dochter, maar zelfs het taalgebruik was heel anders. Mijn dochter heeft ze nooit gelezen. Ik las Saskia en Jeroen (want die woonden in de dierentuin), Marjolijntje van het pleintje, inderdaad De Vijf, De Dolle Tweeling en Pitty op kostschool. Marlike van het rode huis (?). Pim Pandoer (was eigenlijk voor jongens). En de serie over Irmgard (het Limburgse meisje in het sanatorium).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder