Oude kinderboeken - kijk eens welke ik vond!

Oude kinderboeken

Oude kinderboeken...

Ze openen deuren naar het verleden.

En er zijn oude kinderboeken die je altijd bij blijven. Ik heb er tenminste een aantal die ik nooit ben vergeten, en die ik nu nog steeds zoek.

Zoals het boek Karbonkel en zijn koninkrijk van Barbara Sleigh.

Oude kinderboeken gezocht: Karbonkel van Barbara Sleigh

Als kind leende ik Karbonkel van Barbare Sleigh uit de bibliotheek. Ik zie het boek nog zo voor me. Een paarsachtige cover met in het midden een grote zwarte kat. Dat was Karbonkel. Het boek ging over Rosemary die de koninklijke kat Karbonkel ontmoet. Karbonkel is een bijzonder sfeervol boek, en er komen ook heksen in voor! In het boek staan mooie zwart-wit illustraties van Reintje Venema. Kijk, ik heb een foto gemaakt van één van de tekeningen:

oude kinderboeken

Die paarse versie uit mijn jeugd heb ik nog niet kunnen vinden tussen de oude kinderboeken. Ik vond een foto van dit oude kinderboek op het blog Ogma. Zij vond het weer in het huis van haar overleden oma en had het boek bijna weggedaan!

Hieronder zie je het boek dat ik als kind las:

Maar ik heb wel het eerste deel gevonden (zie foto bovenaan deze post) en het boek Karbonkel en Calidor.

Screen Shot 2020 12 28 at 14.39.08

Omdat ik de Nederlandse versie van dit oude kinderboek nergens kon vinden, heb ik dan maar de Engelstalige versies gekocht. Die zijn nog wel verkrijgbaar.

Screen Shot 2020 12 28 at 14.38.31

Maar als het om oude kinderboeken gaat, dan snap ik niet waarom Karbonkel blijkbaar heeft afgedaan in Nederland.

Want het is een prachtig en tijdloos verhaal.

Een ander boek van Barbara Sleigh dat ik nog weer hoop te vinden is Jasmijn.

Oude kinderboeken zoeken: tips en tricks

Hoe vind je oude kinderboeken? Hieronder de dingen die ik doe om oude kinderboeken te vinden.

Oude kinderboeken gezocht?

  1. Bezoek boekenmarkten. In onder andere Bredevoort en Deventer worden in de zomer vaak boekenmarkten georganiseerd.
  2. Braderijen en zomermarkten bezoeken. Vaak vind je daar ook boekenkramen. Het kan ook helpen om de eigenaar van een boekenkraam te vragen naar titels van oude kinderboeken die je zoekt. Ze hebben niet altijd alle boeken die ze hebben bij zich namelijk. Geef eventueel je emailadres zodat hij je kan mailen als hij jouw oude kinderboek tegenkomt.
  3. Zoek in kringloopwinkels. Je kunt zomaar geluk hebben. Ik bedoel maar: voor hetzelfde geld had blogger Ogma Karbonkel en zijn koninkrijk naar de kringloop gebracht.
  4. Zie je ergens een minibieb? Neem de moeite om even te kijken of er toevallig een van jouw oude kinderboeken in staat.
  5. Google de titel van het oude kinderboek en kijk vervolgens bij 'images'. Dat is een prettige manier van oude kinderboeken zoeken, die soms verrassende resultaten oplevert. Zo vond ik tenminste Karbonkel bij blogger Ogma.
  6. Marktplaats is uiteraard ook een goede plek om oude kinderboeken te zoeken. Je kunt er eventueel ook een oproep opzetten!
  7. Zoek op websites en speciale shops en antiquariaten. En dan zijn er natuurlijk nog de winkels die gespecialiseerd zijn in oude kinderboeken. Dat zijn niet mijn favorieten, omdat ze vaak hogere prijzen vragen. Maar goed, ze zijn wel een goede plek om te zoeken. Kijk bijvoorbeeld op boekwinkeltjes.nl en Antiquariaat Anna. De Algemene Boekhandel biedt bovendien een speciale zoekdienst voor antiquarische boeken.
  8. Is de Nederlandse versie echt nergens te vinden. Dan lukt het soms wel om de Engelstalige versie te kopen. Blijkbaar weten ze het in buitenland oude kinderboeken soms beter te waarderen dan in Nederland!
  9. Bazuin overal rond dat je een bepaald oud kinderboek zoekt. Je weet maar nooit. Het kan zomaar eens zijn dat iemand denkt: 'Dat boek heb ik in mijn kast staan, en ik vind er niets aan.'
  10. Soms wordt een oud kinderboek opnieuw uitgegeven in een modern jasje. Het is misschien niet helemaal hetzelfde als het kinderboek uit je jeugd, maar dan heb je in ieder geval het verhaal weer!
  11. Zoek op welke uitgeverij het kinderboek destijds uitgaf, en neem contact met hen op of ze misschien ergens nog een exemplaar hebben liggen. En zo niet, of ze tips hebben waar je het kunt vinden.
  12. Bezoek de vrijmarkt op Koningsdag. Je weet maar nooit welke schat je vindt. Niet voor niets zeggen de Engelsen: 'One man's trash, is another man's treasure!'

Wanneer is een kinderboek oud?

Tijdens het zoeken naar mijn gewenste oude kinderboeken vroeg ik me af: 'Wat maakt een kinderboek oud, en wanneer is het officieel antiquarisch?' Een goed antwoord heb ik niet kunnen vinden. Onder antiquarisch wordt verstaan 'oud' of 'tweedehands' dus dat schiet niet op. Dan is een iets ouder kinderboek al snel antiquarisch natuurlijk... De boeken van Karbonkel van Barbara Sleigh komen uit de tweede helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Maakt dat ze antiquarisch? Qua vindbaarheid wel ; )

Wat te doen met jouw oude kinderboeken?

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je helemaal niet zit te wachten op oude kinderboeken. Je hebt bijvoorbeeld Marie Kondo's boek Opgeruimd gelezen, en een hevige aanval van opruimwoede gekregen! Wat kun je dan doen met je oude kinderboeken?

Goed nieuws, ik schreef een uitgebreide post over wat te doen met oude boeken!

Een greep uit mijn favorieten

Ik typ deze lijst uit mijn hoofd, en loop bewust niet naar mijn boekenkast waarin mijn oude kinderboeken nog staan want dat zit ik hier morgen nog. Ik typ wat me zo in valt!

  • Samen op het eiland Zeekraai van Astrid Lindgren
  • Wij uit Bolderburen van Astrid Lindgren.
  • 'n Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt
  • Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt (een tijdje terug vond ik een nieuwe versie die oogde als een vintage variant!)
  • De serie van de Dolle Tweeling van Enid Blyton (Zie ook meisjesboeken van weleer)
  • Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman
  • Madieke van het rode huis van Astrid Lindgren met de onvergetelijke uitspraak: 'Het leven is een tranendal, voor je het weet ga je al,' die ik nooit meer vergeten ben.
  • Karbonkel van Barbara Sleigh
  • Jasmijn van Barbara Sleigh
  • Reis door de nacht van Anne de Vries
  • Alles van Sanne van Havelte. Ik houd van het eenvoudige leven in deze boeken.
  • Marijke van Cissy van Marxveldt
  • Annemieke van Oven van Anneke Bloemen
  • Anne van het groene huis de eerste twee delen. De overige vier vond ik tegenvallen.
  • Maartje de Wit

Wist je dat je oude kinderboeken ook op Etsy kunt zoeken?

Leestips

Wat is jouw top 3 van favoriete kinderboeken?

Vergelijkbare berichten

26 reacties

  1. Dit is wat me nu zo te binnen schiet:
    De Kleine Huis boeken. Ben ik eigenlijk op latere leeftijd meer gaan waarderen. Zoveel bewondering voor hoe dat gezin overleeft in barre omstandigheden.
    Alle boeken van Max de Lange-Praamsma: bv. de Goudelsje-serie en de Marlieske-serie. Zo knus!
    Ot en Sien. Prachtige tekeningen ook!
    De boeken van W.G. van der Hulst, bv. de serie Voor onze kleinen: Voetstapjes in de sneeuw. Ook zo knus en veilig!

  2. De dolle tweeling vond ik ook tof!
    Mijn top 3 zou denk ik zijn:
    Mathilda - Roald Dahl
    De GVR - idem
    De Verstekeling - Olof Svedelid.
    Dit zijn ook boeken die ik heb bewaard en die mijn dochter heeft kunnen lezen uit mijn boeken :-)

  3. Ik ken alle boeken die je noemt, behalve dus die Barbara Sleigh. Dan word ik nieuwsgierig en zal de boeken zoeken op rommelmarkten (in de toekomst). Verder: ik ben het absoluut niet eens met je over de laatste Anne-van-het-groene-huis boeken. Ik heb nog wel een tip, twee tips.
    - Lampje. Van Annet Schaap
    _ De Tillermanboeken. Van Cynthia Voigt. Het wordt ook wel eens de Tillerman Saga genoemd. Het zijn verschillende delen die je best apart kunt lezen, maar toch kun je het best beginnen met deel 1: Onder de blote hemel.
    Ik ga over deze serie binnenkort een blogje maken. Leve het kinderboek

  4. Ik zie dat Lot Jeroen en de Zilveren Sleutel noemt, van Daan Zonderland. Oh dat zijn ook zulke heerlijke boeken. Het is ook een serie. Ik heb de boeken laatst tweedehands gekocht voor mijn oudste kleinzoon. Trouwens alles van Daan Zonderland is leuk, geestig en fantasievol. Hij heeft ook geschreven De Wonderlijke Reis naar Karbonkelland. Ik dacht eerst even dat je dat boek bedoelde

  5. De Brief voor de Koning, Tonke Dragt
    Rupsje Nooitgenoeg, Eric Carle
    Ot en sien, schrijver weet ik zo even niet.

    En ik heb ze allemaal nog, al mijn kinderboeken, Saskia en Jeroen ook nog, en de dolle tweeling van mijn moeder. En wat ik ook nog heb, en zuinig op ben, stuk gelezen. Kent bijna niemand. Mark en Mieke! van Els Stam, ik heb er 5 denk ik.

    X

  6. De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren, een boek over een Chinees jongetje dat ik van de bibliotheek had geleend maakte ook grote indruk, zie de illustraties nog voor me, ook een boek over een meisje dat een luiaard als huisdier had, weet de titels en schrijvers niet meer. Later uit de boekenkast van mijn moeder Cissy van Marxveldt (veel van haar boeken zijn gratis te downloaden via de dbnl site) en alles van Sanne van Havelte. En nog veel meer, wat zijn boeken toch heerlijk !

  7. Bol punt com heeft ook tweedehandsboeken! Daar heb ik mijn favoriete jeugdboek Spreek eens met Vincie (terug) gekocht. Madieke van het rode huis las ik ook graag. En De Vijf nam Enid Blyton! Ik vond vooral de trucjes die daarin stonden handig. Hoe je uit een afgesloten kamer kon ontsnappen, bijvoorbeeld.

    1. En wat ik zo leuk vind aan De Vijf: waar zijn de ouders?! Die komen er amper in voor, terwijl die kinderen allerlei gevaarlijke dingen doen. Kostelijk.

  8. Ik heb een hardcover van Joop ter Heul om zelf te elzen, hoewel ik denk dat ik die als kind al eens gelezen heb. Heb daarvan nog een versie mocht hier iemand het boek graag willen lezen.
    Ik las Pitty naar college end e rest van die serie, olijke en dolle tweelingen, snuf alle boeken, die Friese tweeling en hoe heet die indiaan. Oude boeken zijn zoveel leuker omdat ze onschuldig zijn en alles weer goed komt meestal. Dat ontspant daarom verwijs ik mensen graag naar kinderboeken als ze zich niet meer op een boek kunnen concentreren.

  9. De boeken over Karbonkel heb ik vroeger ook gelezen. Momenteel lees ik een heel ander boek, namelijk Het verhaal van de kat die boeken wilde redden van Sosuke Natsukawa, waarin een pratende kat voorkomt en ik moest direct aan deze boeken denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.