Opruimwoede: betekenis, triggers en wat je kunt doen!

OpruimwoedeOpruimwoede.

Volgens het van Dale woordenboek betekent opruimwoede ‘een overdreven neiging om alles op te gaan ruimen.’

Nou vind ik overdreven niet zo positief klinken eigenlijk…

Maar ik herken er wel het gevoel van drang en urgentie in dat je kunt voelen als je een aanval van opruimwoede krijgt.

Hieronder een post die ik schreef in 2008. het was in de tijd van de Grote Vakantie die bijna op zijn eind liep. Dat riep bij mij een gevoel op van: ‘Zo, en dan nu eens even flink met de bezem erdoor!’

Hieronder de post die ik twaalf jaar geleden over schreef.

Opruimwoede

We gaan de laatste week van de Grote Vakantie in, en een onweerstaanbare drang tot opruimen heeft bezit van mij genomen.

Voordat iedereen weer naar school gaat wil ik eens even flink huishouden. Weg met al die overtollige spullen, die ‘misschien nog eens van pas kunnen komen.’ Ik ben onverbiddelijk, en verwijder met harde hand alle ongewenste elementen. Dat dit soms tot conflicten met Floris leidt: Soit! Waar gehakt wordt vallen nu eenmaal spaanders.

Ik wil het nieuwe schooljaar op opgeruimde, goed georganiseerde voet beginnen! Geen gestress en gedoe over hersenkrakers als: ‘Waar zijn de schoenen?’, ‘Waar zijn de schooltassen?’, en ‘Waar zijn de schone sokken?’ Alles is waar het hoort te zijn.

Zie hier alvast een resultaat van mijn opruimwoede:

Voor

aanrechtkastje

Na

opruimwoede

Opruimwoede ‘triggers’

Anno 2020 zijn opruimwoede en ik nog steeds goede bekenden. Er zijn een aantal ‘triggers’ die opruimwoede kunnen oproepen:

 1. Het einde van een vakantie
 2. Het einde van Kerstmis: als ik dan toch de boom weghaal, dan neig ik daarna vaak tot een grote opruimbeurt.
 3. Marie Kondo boeken: zelfs als ik echt alleen maar van plan ben om even te lezen, roepen de boeken van Marie Kondo opruimwoede bij mij op.
 4. Een nieuw seizoen, vooral het voorjaar. De wisselingen van de seizoenen kan ook opruimwoede oproepen, en dan vooral het voorjaar. Dan wil ik alle ramen en deuren opengooien, en alle oude meuk eruit, en frisse nieuwe lucht en spullen er weer in.
 5. Soms kan een klein klusje onverwachts een gevoel van opruimwoede opwekken. Dan haal ik bijvoorbeeld de volle vuilniszak uit de vuilnisemmer en denk dan bij mezelf: ‘Ik kan met deze vuilniszak wel even alle slaapkamer aflopen, en de prullenbakken erin legen.’ Van het één komt dan het ander, en voordat ik het weet heb ik de ramen gelapt om maar iets te noemen!
 6. Het einde van een levensfase of andere grote gebeurtenis. Niet voor niets voelen zwangere vrouwen vaak opruimwoede als ze de 40 weken zwangerschap naderen. Maar ook een overlijden kan opruimwoede oproepen.

Tot slot: de schaduwzijde van opruimwoede

Hoewel opruimwoede doorgaans leidt tot een schoon en opgeruimd huis, is er ook een schaduwkant. Menigeen doet in een vlaag van opruimwoede dingen weg waar ze later spijt van krijgen. Of in je enthousiasme ruim je ook ‘even’ wat dingen op van eventuele kinderen en/of partner… En dat wordt doorgaans niet gewaardeerd.

Houd daarom bij een aanval van opruimwoede de 24-uurs regels in gedachten. Deze gebruik ik normaliter als ik iets wil kopen, maar je kunt hem ook gebruiken bij acute opruimwoede:

‘Geef jezelf 24 uur bedenktijd voordat je iets definitief wegdoet.’

Dat voorkomt betrouw na de opruimwoede!

Maak gebruik van je drang tot opruimen!

Als je van jezelf weet wat je ‘trigger’ is om te gaan opruimen of schoonmaken, dan kun je hier handig gebruik van maken! Zelfkennis is in dit verband een groot goed!

Is je huis een rommeltje, en weet je van jezelf dat de boeken van Marie Kondo je tot actie aansporen? Pak dan zo’n boek, en laat Marie Kondo haar werk doen.

Herken jij het fenomeen van opruimwoede?

Similar Posts

46 Comments

 1. Oh heerlijk! Bij mij begint het altijd in het voorjaar, al beginnen bij mij de kriebels nu al, maar dat is meer omdat het een vers nieuw jaar is, denk ik. ????
  (Ps, ik blijf maar doorklikken op je site, geweldig! Net ook het filmpje gezien over het stank tegenhoudende dekbed, hilarisch!????)

 2. Ik herken het. Maar ik ken ook mensen die helemaal geen opruim gen hebben en alles bewaren. Ook al is het kapot of 40 jaar niet gebruikt.

 3. Ja, ik herken het wel, maar ik geef mezelf met weggooien van spullen wel wat langer dan 24 uur bedenktijd. Ik ruim gedurende het hele jaar wel op en zet het dan in mijn schuur. Ik ga echter maar 2 keer per jaar naar de kringloop en vuilstort. Dan kijk ik opnieuw naar alles wat ik heb ‘weg gegooid’ . Sommige dingen vind ik dan toch weer nuttig om te bewaren. Misschien is mijn schuur te groot:)

 4. Ik had in maart ook opruimwoede en schoonmaakwoede. Het deed me zelf heel erg denken aan de laatste periode van een zwangerschap.

 5. Ja ik herken het wel en ik heb het niet op bepaalde momenten, ineens krijg ik de geest en begin op te ruimen, alles moet dan ook weg :)

 6. Ha Nicole,

  echte opruimwoede heb ik zelden, maar ik ruim gewoon elke dag op.
  Het ziet er hier dan ook gewoon netjes uit.
  Vol, niet overvol… maar netjes en gestructureerd.
  Echt weggooien heb ik een paar jaar geleden gedaan na Konmari.
  Heerlijk…

  groetjes!

 7. Opruimwoede, heerlijk. Zeker 1 keer per jaar komt iedere ruimte in huis aan de beurt.
  Alles wat al een jaar niet gebruikt is, wordt streng beoordeeld, en voor het grootste deel daarna weggedaan. Resultaat van het trauma opgelopen bij het opruimen van een ‘hoardershuis’ van een familielid.
  Dit wil je niemand aandoen na je dood.
  En opruimen gecombineerd met consuminderen levert na enige tijd nauwelijks nog weggooispul op.

 8. De eerste paar maanden van deze crisis, of eigenlijk het eerste half jaar, heb ik veel opgeruimd. En dat geldt voor alles, van het schonen van de computer, via de gigantische hoeveelheid foto’s (na digitaliseren) en boeken, tot de schuur en de luiken op zolder. Veel verkocht, veel naar de kringloop en een tevreden gevoel.

 9. Wat grappig dat jij aan het eind van de vakantie gaat opruimen. Ik hoorde juist allemaal moeders altijd tegen elkaar zeggen dat ze ‘nu eens eindelijk op gingen ruimen’ als de kinderen weer naar school gingen;).
  Ik ken het fenomeen ja. Heb er niet vaak last van, maar áls ik er dan last van heb, kan ik er ook maar beter gelijk goed gebruik van maken.

 10. hahahaha niks 24 uur bewaren. Weg is weg denk ik dan maar. Die spontane momenten heb ik niet zo heel vaak dus moet er daarom extra gebruik van maken.

 11. Ha opruim(woede)en wil ik het het niet noemen het is af en toe gewoon nodig om orde op zaken te stellen…het geeft ruimte
  En een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd
  Of was het andersom haha

 12. Heel herkenbaar, zelfs nu nog met mijn rugpijn wil als man de zaken netjes hebben.
  Vakanties, met z’n vijven, we wilde atijd wel een wasmachine in de vakantie woning hebben. Hans

  Het mooie van je fotografieclubje is wel dat wij mooie foto’s zien en jij erop uitgaat. Hans

  @ Ik heb zoveel respect gekregen voor de verpleegsters.
  Ze zijn er voor je, zo warm dat ze soms aan je friemelen omdat je t shirt niet goed zit.
  Je bijna een knuffel geven, maar door de corona kan dat niet.
  Hun mond kapje voor je afzetten om contact te hebben.
  Ben trots op de raad van bestuur in het Meanderziekenhuis.
  Het zijn allemaal liever mensen die er voor je zijn.

 13. Herkenbaar! Zo heb ik in zo’n opruimwoede bui mijn hele collectie parfum flacons weg gegooid. Ik had er maar een paar bewaard. Heb daar nu zo’n spijt van, want er zate flacons bij van parfums die nu niet meer te koop zijn……

 14. Ik denk dat ik heel mijn leven wel periodes heb gehad van opruimwoede. Daarna voel ik me altijd heel rustig, en geeft het me ook gewoon een goed gevoel als alles schoon en opgeruimd is.

 15. Ik ken de drank van opruimwoede eigenlijk niet. Ik probeer altijd alles netjes bij te houden en zo niet dan is het geen ramp, ik woon alleen

 16. Oh zo herkenbaar, haha. Mijn vriend is er niet altijd heel blij mee. Ik ben niet zo’n bewaarder. Hij wel! Al is dat steeds minder geworden gelukkig. Nadeel is dat dan eerst alles in de garage beland en je dat weer kunt gaan opruimen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.