Welk boek lezen? 10 Boekentips voor de zomer!

welk boek lezen

Vraag jij je af: ‘Welk boek lezen?

Je bent niet de enige.

Daarom hieronder 10 boekentips.

Welk boek lezen? In de zomer lezen we meer!

Boeken lezen moet concurreren met allerlei andere activiteiten.

Maar als het zomer wordt lijkt het wel alsof iedereen meer gaat lezen!

Op blogs en in tijdschriften zie je ineens allemaal rijtjes met boekentips voorbij komen. En mensen vertellen hoe ze hun gelezen boeken bijhouden. Ik denk dat dit te maken heeft met de vakantie. Veel mensen hebben toch wel een week of drie vrij, en dus meer tijd om te lezen.

Ook ik lees in de zomer (nog) meer dan in de winter. Dat komt omdat ik in de zomer lekker in het zonnetje kan gaan zitten lezen. In de winter vind ik lezen vooral gezellig als de houtkachel aan is. En overdag brand ik die niet, omdat ik zuinig wil zijn met het hout. En dus lees ik in die periode overdag minder.

Onderaan deze post vind je mijn boekentips voor de zomer! Maar eerst even wat interessante feitjes over ons leesgedrag in de zomer!

Ons leesgedrag in de zomer

Lees jij ook meer in de zomer? Dan ben je niet de enige. Bij bol.com hebben ze een interessant onderzoek gedaan naar ons leesgedrag in de vakantie.

Daaruit blijkt dat voor ruim 80% van de mensen de vakantie het moment is om te gaan lezen! In de vakantie wordt er zo’n 1 tot 2 uur per dag gelezen. Sommige mensen doen zelfs bijna niets anders, en lezen meer dan 5 uur per dag. En vrouwen (88%) nemen vaker een boek mee dan mannen (78%) als ze op vakantie gaan.

11% van de mensen komt thuis simpelweg niet aan lezen toe, en haalt dit in de vakantie in.

Thrillers en romans zijn het populairst!

Welk boek lezen: hoe kies jij een boek uit?

Als ik een boek kies dan kijk ik naar de cover, titel, en lees vervolgens de achterflap. Als die me aanspreekt neem ik het boek mee. Als ik tijdschriften lees en er worden interessante boeken besproken of geadverteerd dan noteer ik altijd eventjes de titel en reserveer het boek in de bibliotheek.

Hetzelfde geldt voor interessante blogposts over boeken!

Welk boek lezen: hoe kiezen andere mensen een boek?

In het onderzoek van bol.com keken ze ook wat andere mensen inspireert een boek te kopen:

 • Titel
 • Kaft of auteursnaam (30%).
 • Enthousiaste verhalen van vrienden en familie (23%)
 • Recensies (21%)

Welk boek lezen? Mijn boekentips voor de zomer!

Ik vroeg jullie wat jullie in de zomer graag nog eens op Huisvlijt zouden willen lezen, en een aantal mensen noemde boekentips. Nou vind ik boeken altijd vrij persoonlijk en erg afhankelijk van je smaak.

Zo zitten mijn man en ik bijvoorbeeld totaal niet op één lijn. Sterker nog: hoe stommer mijn man een boek vindt, hoe groter de kans dat ik het wél leuk vindt.

Daarom waag ik me niet zo vaak aan boekentips. Maar aangezien het een verzoeknummer was, hier onder mijn boekentips!

Boekentips zomer

Hieronder mijn antwoorden op de vraag: ‘Welk boek lezen?’!

Het meisje in de trein

het meisje in de trein

Mijn boek van jou

mijn boek van jouHet Rosie Effect

Intrigerend en humoristich kijkje in het denken van een autist.

het Rosie project

Pekingeend bij nacht van Sylvia Witteman

Eén van de eerste bundels met columns van Sylvia Witteman, en één van de beste wat mij betreft. Verplicht leesvoer voor moeders wat mij betreft.

pekingeend bij nacht

De nieuwe Becky Miller

Fijn leesboek over hoe een moeder haar draai vindt.

becky miller

Dan maak je maar zin

Informatieve en humoristische columns over het huwelijks leven die eerder in de Linda verschenen. Erg geschikt voor even tussendoor, of wanneer je je niet goed kunt concentreren.

dan maak je maar zin

Laat me met rust van Philippa Gregory

Intrigerend verhaal waarin een jonge vrouw langzaam maar zeker steeds meer wordt gedomineerd door haar schoonmoeder.

laat met met rust

De cirkel

Ben jij dol op social media? En deel je veel op Facebook? In het boek De Cirkel ben je zelfs asociaal als je niet je hele hebben en houden deelt op social media! Interessant en verontrustend boek!

de cirkel

De geheime tuin

Oké, dit is een kinderboek, maar ik lees het nog steeds graag. Het is heel sfeervol en prachtig geschreven!

de geheime tuin

Ietje’s hongerkuur

Dit is een oudje van Sanne van Havelte, maar altijd actueel. Ietje werkt zich in de schulden en doet er alles aan om financieel weer op orde te komen. Sfeervol en mooi!

Welkietje's hongerkuur

Welk boek lezen: welk boek past bij mij?

Boekentips zijn leuk en aardig, maar hoe krijg je antwoord op de vraag: Welk boek past bij mij? Want iemand anders kan een boek wel mooi vinden, maar dat wil nog niet zeggen dat jij het ook mooi vindt.

Welk boek past bij mij? Probeer verschillende soorten boeken uit

De meest eenvoudige manier om antwoord te vinden op de vraag: ‘Welk boek past bij mij?’ is gewoon verschillende boeken uitproberen. Welke boeken lees je met plezier? En welke boeken vind je lastig en merk je dat je smoesjes hebt om niet verder te lezen?

Je kunt gratis boeken vinden bij een minibieb, of wordt lid van de plaatselijke bibliotheek.

Zo hoeft je zoektocht naar het boek dat bij jou past niet veel te kosten.

Welk boek past bij mij? Doe een quiz!

Naast verschillende genres uitproberen, kun je ook een quiz/test doen! Bijvoorbeeld op alletests.nl. Hieronder zie je het resultaat van de test die ik bij hen deed. Ik moest 10 vragen beantwoorden. Onder andere welke tv-programma’s ik het liefst kijk.

welk boek past bij mij

Op Quizlet kun je ook een test doen, en krijg je diverse boektitels geadviseerd.

Welk boek past bij mij? Wat lezen anderen?

Neus eens rond op bol.com en GoodReads. Bekijk daar de boeken die je leuk lijken, en vervolgens welke andere boeken op basis van je interesse worden aanbevolen.

Ik houd bijvoorbeeld van de romantische boeken van Judith McNaught. Als ik haar opzoek op bol.com dan krijg ik ook te zien welke boeken andere mensen met die interesse kochten:

welk boek past bij mij

Herken jij je in de resultaten van het onderzoek van bol.com? En welke van bovenstaande boeken spreekt jou het meest aan?

Similar Posts

34 Comments

 1. Met stip: Sylvia Witteman. Ik ben groot fan van haar en heb alle boeken gelezen. Nu ben ik “Magdalena” van Maarten ‘t Hart aan het lezen.

  1. Ik vond haar laatste boek iets minder leuk. Heette dat niet iets met zeemeeuwen of zo? Maar ze heeft inderdaad een enorm humoristisch schrijfstijl : )
   Bij Pekingeend bij nacht heb ik me echt tranen gelachen.

  2. Het heette toch niet “de troost van een warm visje”? Ik heb me kapot gelachen! Daarna álles van haar verslonden. Geweldig!

  3. Mee eens: Sylvia schrijft zó leuk. Ik heb al haar boeken gelezen en het is heerlijk.
   Verder houd ik van mooie diepgaande romans, met humor is ook leuk ( de honderdjarige man……), maar lees ik ook graag thrillers. Tip: Michael Connelly!
   Ook verfilmd op Prime Tv: Bosch, zijn hoofdpersoon.
   Verder lidvan Thrillerlezers ( facebookgroep)…..

 2. Ietjes hongerkuur van Sanne van Havelte ! Mijn moeder had de hele reeks van Sanne van Havelte, gekocht toen ze verschenen, vanaf eind jaren ’40. Heerlijke boeken,ik heb ze vaak herlezen. Vooral de eerste delen (Hun geheim o.a.) spelen zich eind dertiger jaren af, zo leuk om te lezen ! Ik lees nu Magdalena van Maarten het Hart, daarvoor Ik kom terug van Adriaan van Dis. Allebei aanraders en allebei zijn het boeken over hun moeder.

  1. Ik heb alle boeken van Sanne van Havelte in mijn kast staan. Ze geven echt een heel mooi tijdsbeeld ook vind ik!

   Zijn Maarten van ‘t Hart en Adriaan van Dis positief over hun moeder? Of is het een staaltje ‘mommy bashing’?

 3. Hé heb jij De Geheime Tuin in je lijstje staan?! Ik heb precies zo’n exemplaar van het boek, lees ‘m nu voor aan de kinderen. Zelf heb ik ‘m niet gelezen als kind, maar ik heb wel toen ik kind was een filmuitvoering er van gezien en die heeft heel veel indruk gemaakt. Het staat in mijn geheugen geprent.
  Ik heb net De Leestip van Shelley King uitgelezen. Voor iedereen die van boeken en katten houdt :-)

  1. Ja, de Geheime Tuin vind ik echt een tijdloze klassieker. Die is ook als volwassene nog mooi om te lezen.

   De leestip van Shelley King zal ik eens gaan opzoeken.

 4. Ha, Ietjes hongerkuur…. De hele serie over de families Ter Hegge en Van Eek heb ik als puber (stuk)gelezen en nog eens gelezen. Ik vond het geweldig, mijn favoriet was toch wel ‘Mieks moeilijkheden’….!Zelfs de achternamen kan ik dus gewoon nog uit mijn mouw schudden hahaha
  Vorige week heb ik het Rosie project gelezen, leuk boek!

 5. Er zitten wel een paar leukerdjes tussen denk ik zo…
  Ik ga ze even opschrijven en dan zien of ik er aan toe kom…
  Gelukkig ben ik lid van de bieb, want boeken kopen dat wil ik niet meer…
  Fijne nieuwe week,
  liefs,
  Mirjam

 6. Leuk dat je allerlei verschillende boeken laat zien.
  Ik heb er een aantal genoteerd. Sylvia Witteman vind ik geweldig en haar kookboeken liggen al eeuwen naast mijn bed om zo af en toe door te bladeren.

 7. Ik wil de cirkel graag nog lezen. Ben ik heel benieuwd naar. Ik ben net begonnen aan een boek van Ken Follett. Dat is mijn favoriete schrijver.

 8. Ach, Sanne van Havelte. Heb ik ook vroeger gelezen bij mijn tante. En Rosies Project zag ik liggen zaterdag en heb nu spijt dat ik het niet gekocht heb…. Die met die schoonmoeder vind ik intrigerend. Maar voor de vakantie heb ik boeken genoeg: een kookboek over gezond eten, een boek over bloggen ;-), eentje over darmen en 4 stuiverromannetjes. Ik heb er zin in!

 9. Ik kies meestal boeken waar ik over gehoord heb via een ander. Dus ook hier staat wel een boek tussen dat ik graag wil lezen, altijd fijn als je tips krijgt!

 10. De geheime tuin lees ik ieder jaar wel een keer! En de boeken van Sanne van Havelte staan ook allemaal hier. Ze mogen itt. vele andere boeken niet weg en ik krijg nu zin om er weer eens eentje te herlezen.

  1. Oh wat leuk Bettie! Welke van Sanne van Havelte is jouw favoriet? Naast de Rozen van Hofwijck ben ik ook dol op En toen kwam Tjeerd en Ietjes’ hongerkuur.

 11. Wat grappig zeg, zo’n test om uit te zoeken wat je zou kunnen lezen. Ik lees net als jij altijd al veel, maar in de zomer nét een beetje meer.

 12. Wat een leuke boekentips voor van de zomer, ik lees graag thrillers die ik in een ruk uit kan lezen.

  1. Mag ik een paar tips geven? Een voor Een van Ruth Ware, Dert13n en FiftyFifty van Steve Cavanagh, Gestrand van Sarah Morgan, De Gastenlijst van Lucy Foley.

 13. De columns van Sylvia Witteman luister ik graag via Storytel. Verder lees ik sowieso heel veel, het hele jaar door. Maar om andere mensen te helpen in de zomer (nog) meer te lezen heb ik op mijn blog iedere zomer een serie ZomerLezen. Dit jaar al voor de vierde keer!

 14. Heerlijk ben ook weer aan het lezen geslagen…werkt voor mij genezend op dit moment…ik ben nu met het derde boek van de zeven zussen bezig…heerlijk even in een andere wereld…en niet in mijn eigen moeilijke wereld 🍀🙏🍀 liefs van mij 💗

 15. Al die dingen nu jij er niet meer bent van E. Spur (vertaling van a million things)

  Het is niet een typische boek voor mij. Ik ben er toevallig tegen aan gelopen in de bibliotheek en zou het zelf niet uitgekozen hebben. Het gaat over een 10 jarig meisje dat haar moeder verliest en besluit om niemand iets te vertellen. Ze probeert het alleen te redden.

  Het is geen kinderboek! (alleen voor een kleine groep dappere zeer goede jonge lezers). Het is geen luchtig zomerboek, maar zeer indrukwekkend.

  De personen zijn weken in mijn hoofd blijven zitten en ik denk nog regelmatig aan hen. Ik heb de Nederlandse vertaling gelezen. Ik ga over een paar maanden het Engelse boek kopen, ik wil het zelf hebben. Het staat op de nominatie om in mijn top tien aller tijden te komen. ( Er moet nog wat tijd overheen gaan en nog een herlezing)

 16. Die serie van Sanne van Havelte ligt hier op zolder, toentertijd allemaal gelezen.

  “Laat me met rust” zou ik wel eens willen lezen.

  Ik ben lid van de bieb en lees dan ook veel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.