Reacties

Hoeveel lezen per dag? Waarom 30 minuten wordt aanbevolen! — 29 reacties

 1. Ik hield altijd erg van lezen, maar sinds de komst van zoon (nu ruim 1 jaar hier) kom ik er gewoon niet aan toe. Overdag is er geen tijd. 's Avonds misschien wel, maar dan spreek ik manlief ook graag en staat de tv ook altijd nog even aan.

  Nu ik erover nadenk mis ik het overigens wel....
  Ereader maar weer eens opladen en wat eerder naar bed!

  • Een kind krijgen staat dan ook in het lijstje van oorzaken waarom mensen minder gaan lezen. Heel begrijpelijk dus. Maar ik wens je veel leesplezier.

   Welk boek heb je op je eReader staan?

 2. Ik lees ook graag maar idd soms wel gebrek aan tijd. Ik merk nu de kinderen ouder worden er weer wat meer tijd komt....
  Maar dat 30 minuten lezen goed voor je is, wist ik nog niet.... tenminste niet alle punten die worden beschreven

 3. Ja, ik lees zeker 30 minuten per dag en inderdaad meestal in bed.
  Thrillers hebben mijn voorkeur maar ik lees verder ook alles van huis aan huis krant, teletekst en ook veel informatie op internet. Ik herken wel een aantal voordelen die je beschrijft maar niet allemaal.

 4. Ik las vanaf het moment dat ik kon lezen alles wat los en vast zat. Toen ik nog thuis woonde en ik zat te lezen en de bel ging deed ik de deur open met het boek in de hand want van de bank naar de deur kon ik nog net even een paar regels lezen en terug natuurlijk weer.
  Maar toen ik het drukker begon te krijgen op het moment dat ik een relatie kreeg ging het met het lezen ook weer minder. Ik kocht ze wel maar ze gingen op de stapel. En toen de kinderen kwamen had ik alleen in de zomer tijd, als hun buiten aan het spelen waren en ik lekker lezen in de tuin. Maar ze worden ouder, gaan zelf spelen op hun kamer of beneden en dan pak ik een boek. Ik moet wel zeggen dat het op dit moment streekromans zijn, want daar hoef ik niet bij na te denken en ik heb ze zomaar uit.
  Maar het liefst lees ik thrillers maar dat komt wel weer.
  En ja, tijdschriften en de krant lees ik ook nog wel eens maar er gaat niks boven een boek. Papier of ereader maakt mij niks uit, vind beide prettig.
  En ja, lezen is gewoon heel belangrijk. Zoon vind het niet leuk maar hij moet wel meer lezen omdat hij moeite heeft met taal en spelling. En dan meld ik ook dat hij meer moet lezen want dan komt dat ook wel weer goed. Maar dat blijft een strijd.

  • Mijn zoons vertikken het echt. Die krijg ik echt niet aan het lezen. Alleen mijn jongste leest soms. Die heeft net de hele reeks van de Grijze Jager gelezen. Maar toen dat uit was, stopte hij weer met lezen!

 5. Als klein kind wilde ik al dolgraag leren lezen. Helaas toen nog geen Sesamstraat en mijn moeder vond dat ik wel kon wachten tot de eerste klas. De juf was verbaasd hoe snel ik kon lezen en ik mocht al gauw boekjes lezen die van een hoger niveau waren dan wat bij de eerste klas hoorde. Ik vond lezen heerlijk, totdat het verplicht werd.
  Op het voortgezet onderwijs moest ik vanwege mijn talenpakket op de Mavo voor alle talen boeken lezen. Op de Havo alleen in Nederlands, Engels en Frans, ik was daarna zo zat van lezen dat ik jaren bijna geen boek meer gelezen heb. Ik vond er niks meer aan.
  Later is dat weer helemaal goed gekomen, maar ik vraag me af of het verplicht lezen van 75 boeken voor je examen nu zo'n goed idee is.
  Laatst hoorde ik op de radio een stuk over het verschil in schrijfstijl tussen Nederlandse en Amerikaanse schrijvers. Die laatsten hebben een veel verhalender vorm van schrijven. Dat spreekt mij erg aan. Ik lees het liefst levensverhalen van mensen uit verschilende tijden, met diverse religies (veel Amish), pionieren in de VS of Australie. Of over situaties zoals in de Lichtserie (langdurige uitval van stroom en de gevolgen voor de maatschappij).
  Op deze manier kan ik heel veel mensenlevens mee leven en kom ik op mijn manier op veel plekken. In de praktijk is dat met mijn gezondheid heel lastig om te doen. En na lezen stond vrijheid en de wereld ontdekken ook erg hoog op mijn lijstje als kind. Ik was nogal een wegloper, de wereld was tenslotte groter dan de achtertuin :-)

  • Erg eigenlijk, dat je op school zo veel moest lezen dat je er helemaal op afknapte. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn eigenlijk.

   Maar fijn dat het weer is goed gekomen!

  • Grappig dat jullie het lezen is vergaan na de middelbare school. Ik zat nog voor de mammoet wet in werking trad op de MMS en wij moesten voor Nederlands ong. 100 boeken en/of gedichten lezen en voor de moderne talen als ik me goed herinner 30 per taal maar het kan ook 50 geweest zijn. Maar ik vond dat het fijnste onderdeel van het taalonderwijs. Natuurlijk zaten er bij de oudere verplichte literatuur wel saaie boeken maar wij mochten ook Jan Wolkers lezen, oei oei rode oortjes :), en dat voor een katholieke school in de jaren 60. Ik heb thuis maar nooit laten zien dat ik die las. Nog steeds lees ik alles wat los en vast zit maar het liefst nederlandse literatuur en non fictie. Gr. Leontine

 6. Wat een nonsens dit onderzoek.

  8. mijn hele familie leest en ze zijn allemaal introvert juist naar de buitenwereld toe, alleen binnen de vier muren en contacten maken erbuiten, pffffff echt niet! Ik ben diegene die dat wel doet en wordt mij soms niet in dank afgenomen, omdat ze dan weer moeten wachten op mij omdat ik dus wel met iedereen klets. Maar als ik de enige ben vanuit 10 personen?

  11. ook niet, ken meer mensen die juist een heel boek in de nacht uitlezen, hoe saai ook, en nog niet kunnen slapen.

  12. mijn beide oma's verslonden boeken tot de dag dat ze dement werden....

  En dat lezen zonder internet? Ik lees elke dag veel meer dan 30 minuten maar dat mag ik dus niet meetellen, lol... right! Terwijl ik meer levensverhalen lees nu op verschillende blogs dan in 1 boek vaak. Wat toch 1 bepaald thema heeft en niets meer en niets minder.

  Bullshit dit onderzoek.
  X

 7. Ik heb gister dan direct ingehaald voor 5 dagen, want ik heb een lange treinreis achter de rug en heb de hele reis zitten lezen :D Ik word altijd wel blij van lezen, maar thuis vind ik het vaak toch verleidelijker om blogs te lezen dan een boek. Terwijl een boek je eigenlijk veel meer meesleept. Maargoed :)

 8. Lezen is al 50 jaar mijn grootste hobby en ik raak nooit uitgelezen. Ik lees ook altijd in bed voor ik ga slapen maar ook als ik niet kan slapen. Met een boek ben je nooit alleen.
  Mooi onderzoek en leuke argumenten!
  Nu mijn man nog aan het lezen zien te krijgen!

 9. Ik heb zo'n beetje 90% van de bibliotheek gelezen vroeger, ik las zelfs boeken die ik niet mocht gebruiken voor mijn boekbesprekingen omdat ze voor tieners en ouder waren, maar een aantal van die punten kloppen totaal niet met hoe ik ben. Ik kan niet goed omgaan met lastige situaties, maak niet makkelijk contact met onbekenden en ik lag altijd minstens 1,5 uur wakker voor ik in slaap viel en was en ben nog een ontzettend lichte slaper. :P
  Ik weet wel zeker dat je algehele kennis veel beter is als je leest. Ik kon altijd precies merken wie de lezers waren vroeger en wie niet. Ik zat soms echt met m'n mond open als mensen dingen niet wisten, hoe ik het wist? Tja, lezen, en dan geen stripboeken of de Tina. :P
  Ik kan helaas niet meer lezen, ik mis het wel want ik ben die computer vaak echt meer dan zat en zou zo graag gewoon op de bank zitten met een goed boek. Ik koop nog wel boeken maar kom nooit ver en het is een hele strijd en ik onthoud helemaal niks dus dan laat ik het maar weer. Mijn moeder heeft hetzelfde probleem, die las ook altijd maar kan het nu door ziekte en door de ziekte van Ménière ook niet meer. :(

 10. Ik lees erg veel. Van kleins af aan ben ik er dol op geweest. Maar ik vind ook dat lang niet alle punten kloppen voor mij. Wel ben ik creatief, maar ik kan zeker niet zomaar makkelijk contact leggen met andere mensen bijv. En als ik stress heb kan ik me juist niet ontspannen door de gaan lezen. Dan neem ik helemaal geen woord in me op. En als ik 's avonds in bed lees wordt ik juist klaarwakker, dus slaap ik de eerste tijd niet.

  • Misschien lees je 's avonds in bed te spannende boeken Jet? Ik lees in bed meestal van die boeken over hoe je een rustiger leven kunt leiden. Dat helpt meestal wel. Als ik een spannend boek lees, kan ik ook niet meer slapen.

 11. Spannende boeken... daar kan het niet aan liggen. Ik lees het meest streekromans of romans over Amish... Die kun je toch niet spannend noemen... eerder ontspannend!

  • Haha, slaapverwekkend leesvoer... Misschien is dat een optie... ik ben bang dat me dat zo saai lijkt dat ik er niet eens aan begin... soms neem ik wel eens 2 tabletjes melatomine. Werkt ook erg goed!

 12. Ik lees heel wisselend. Net naar gelang mijn humeur. Zo worstel ik me op het moment door een boek heen. Ik hoop dat het nog leuk wordt en ik de verhaallijn snap anders breng ik het boek echt terug naar de bibliotheek en zoek ik een ander boek uit.

  Ik lees wel altijd 10-15 minuten voor ik ga slapen.

  • Ik vind het goed van je dat je nog blijft doorlezen. Ik houd er ook niet van om een boek niet uit te lezen, maar sommige vind ik echt te erg. Dan stop ik gewoon.

 13. Overdag heb ik vaak geen tijd en geduld om te lezen. Ik lees dan ook bijna iedere avond in bed. Ook ik doe dit al vanaf het moment dat ik kon lezen. Toen ik zwanger was had ik geen geduld om te lezen en het eerste jaar erna geen tijd of was te moe haha

  • Overdag heb ik vaak ook moeite om de rust te vinden om te lezen. Wat dat betreft hielp de zomer me daarbij. Want als het in Nederland mooi weer is voel ik me altijd verplicht snel naar buiten te rennen. En dan ga ik in het zonnetje zitten lezen.

   In de winter lees ik bij de brandende houtkachel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder