Zakgeld veertien jaar: 2009 versus 2020 een vergelijking

Zakgeld veertien jaar

Zakgeld wordt erg aangeraden als methode om je kind bewust te maken van de waarde van geld. Het is in die zin onderdeel van een verantwoorde opvoeding. Maar ja, het roept wel allerlei vragen op. Zoals

 • Wanneer begin je met zakgeld geven?
 • Hoeveel geef je?
 • Hoeveel vrijheid moet je je kind vervolgens geven met dat geld?
 • Moet je de uitgaven controleren? En zo ja, hoe?
 • En wat als je eigen budget het niet toelaat om je kind geld te geven? Wat dan?
 • Wat als jouw kind minder geld blijkt te krijgen dan leeftijdsgenootjes?

Fun fact

In Nederland krijgt 69% van alle 5-12-jarigen zakgeld volgens het Nibud.

Onderstaande post over zakgeld schreef ik in november 2009. Ik ontdekte toen tot mijn schrik dat onze oudste dochter (destijds 14) veel minder geld kreeg dan haar klasgenootjes.

Zakgeld veertien jaar: wat is een reëel bedrag?

Regelmatig komt Maartje (14) thuis van school en vertelt dan dat een vriendinnetje haar op een flesje Lipton Ice Tea heeft getrakteerd. Datzelfde vriendinnetje kreeg honderd euro mee, toen zij en Maartje een dagje gingen winkelen.

Met vijftien euro zakgeld per maand, en vijfentwintig euro kleedgeld, kan Maartje zich veel minder veroorloven. Omdat ik haar niet te kort wil doen vroeg ik bezorgd hoeveel geld haar vriendinnetjes dan krijgen.

Veel wist Maartje niet, maar na grondig verhoor wist ik de volgende informatie uit haar te peuteren:

 • Sally krijgt vijfenzeventig euro kleedgeld per maand, vijftien euro zakgeld, en tien euro voor ‘andere dingen’.
 • Ineke krijgt vijftien euro per maand en haar ouders betalen haar kleding.
 • Ilse krijgt veertig euro per maand.

Nogal verschillend, maar toch bespeurde ik een trend naar een ruimer budget dan wij Maartje geven.

de schreeuw

J/M zakgeldcalculator

Dus wat doe je dan als bezorgde moeder? Dan raadpleeg je het Nibud, of liever gezegd, de J/M Zakgeldcalculator die naar eigen zeggen gebaseerd is op de informatie van het Nibud. Met deze zakgeldcalculator kun je aangeven wat je kind van jouw bijdrage moet betalen, de leeftijd van je kind, en de regio waar je woont.

Nadat ik alle gegevens had ingevoerd, drukte ik op de knop en wachtte gespannen af. Het volgende advies verscheen op het scherm:

‘Op basis van uw ingevulde gegevens en de richtlijnen van het NIBUD adviseren wij u het volgende: Wij adviseren u uw kind een bijdrage van 7,00 euro per week te geven.’

Dat is dus aanzienlijk meer dan we Maartje nu geven.

Zakgeld veertien jaar 2020

Het leuke van zo’n oude blogpost is dat je goed kunt zien of er dingen veranderd zijn. Destijds, in 2009, adviseerde het Nibud zakgeld voor een 14-jarige van 7,- per week. Ik was benieuwd hoe dat anno 2020 zou zijn. De calculator op de website van J/M is versimpeld. Je kunt nu alleen nog maar de leeftijd van je kind aangeven.

Zakgeld

Ik vinkte de leeftijd van 14 jaar aan, en kreeg dit keer het volgende advies:

‘Op deze leeftijd kun je 18 euro tot 20 euro per maand geven aan zakgeld.’

Tot mijn verbazing is het bedrag voor voor een 14-jarige minder geworden. Het oude advies van 7 euro per week komt neer op 28 euro per maand. Anno 2020 is dat acht euro minder. Heel apart. Ik had het omgekeerde verwacht.

Zakgeld zeventien jaar

Ik was benieuwd hoe goed of slecht onze jongste zoon van zeventienjaar er financieel af komt. Mijn man ‘doet’ bij ons het zakgeld, dus ik moest even wachten tot ik mijn zoon kon vragen hoeveel hij krijgt. Dat blijkt 22 euro per maand te zijn.

Snel weer naar de calculator om te kijken of dat een beetje klopt!

De uitkomst was dit keer:

‘Op deze leeftijd kun je 22 euro tot 26 euro per maand geven aan zakgeld.’

Dat doen we dus keurig, en onze zeventienjarige zoon mag niet klagen.

Kinderen vertellen hoeveel ze krijgen

In onderstaand filmpje vertellen kinderen hoeveel geld ze krijgen van hun ouders. Hun leeftijd staat erbij, dus het is ook handig om een idee te krijgen van de tarieven! Het filmpje duurt nog geen twee minuten, dus het kijkt makkelijk weg.

Zakgeld 13 jaar

Sinds we het zakgeld van onze zoon Jan (13) automatisch overboeken naar zijn jongerenrekening geeft hij niets meer uit. Het lijkt wel alsof hij het contact met zijn geld is verloren, en het onzichtbaar is geworden. Het lééft niet meer voor hem. Dat dit gunstig is voor zijn saldo behoeft denk ik geen uitleg!

Maar toch vraag ik me af of een dergelijke vervreemding kwaad kan. In de kranten lees ik wel eens dat contant geld helemaal zal verdwijnen, en iedereen over vijf jaar alleen nog met pasjes en mobieltjes zal betalen.

In het geval van mijn zoon Jan leidt dit tot zuinigheid, maar zou het ook het tegenovergestelde effect kunnen hebben?

Heb jij nog contant geld in je portemonnee?

Zelf draag ik gemiddeld zo’n vijf euro bij me, of nog minder, en betaal verder alles met pin. Dat doe ik omdat ik moeite heb mijn financiën op te tekenen in een kasboek, en door de pin worden mijn uitgaven in ieder geval geregistreerd.

Maar het lijkt zo bizar, om in de toekomst te betalen met iets dat nergens meer zichtbaar is!

Samenvattend

Volgens het Nibud kun je vanaf het moment dat je kind 6 wordt beginnen met zakgeld geven. Om te bepalen hoeveel ‘normaal’ is, kun je gebruik maken van informatie op de site van het Nibud of gebruik maken van de zakgeld calculator op de website van J/M.

Leestips

Hoe bepaal(de) jij hoeveel zakgeld je kind krijgt/kreeg?

Similar Posts

58 Comments

 1. die bedragen lijken mij toch fors overdreven, ik zou gewoon een bedrag geven waar jij je je goed bij voelt. Hier krijgen ze nog geen zakgeld en dat zal zo blijven tot de oudste 12 is.

  1. Ik vind het soms wel erg veel hoor! Ouders moeten vooral doen waar ze zich zelf goed bij voelen.

 2. Onze oudste is 13 en krijgt 10 euro zakgeld per maand op zijn bankrekening en hij krijgt elke week 2.50 euro aan kantinegeld, zodat hij warme chocolademelk, soep of iets lekkers kan kopen.

  Hij viert komende week Sinterklaas op school en op de jeugdclub hier in ‘t dorp. Voor beide vieringen is het de bedoeling dat hij een cadeautje koopt van 5 euro. Hij betaalt een cadeau van zijn zakgeld; het andere cadeau betalen wij.

  Jongste is 11 en krijgt 6 euro zakgeld per maand.

  Ik moest je blogje nog een keer lezen: een vriendinnetje met 100 euro?!

 3. ik ben van mening dat je kinderen redelijk ruim zakgeld moet geven. Als ze wat te besteden hebben dan kunnen ze ook wat kopen en dan pas leren ze ervan. Ik vind 7 euro een prima bedrag. Daar kan je lipgloss, mascara of iets dergelijks van kopen. Dan pas sta je voor het rek en twijfel je of je een dure gaat kopen of een goedkopere en toch die oogschaduw (of iets anders natuurlijk, maar meisjes van 14…..). Tevens weet je het genot van voor iets sparen pas als je dat kunt omdat het doel bereikbaar is. Het moet echter ook niet te lang duren voor je er bent anders is het effect van sparen gewoon weg. Dan duurt het te lang. Zo werkt het bij ons ook?

  Ik probeer mijn kinderen en bepaald comfortabel (geen verwend) leven te geven. Ik ben er van overtuigd dat ze dat dan namelijk in hun verdere leven ook blijven nastreven om te bereiken en niet met minder genoegen nemen.Ik zie in mijn werk (justitie) veel mensen die een bepaalde berusting hebben aangeleerd, ook niet naar meer streven. Niet vrijwillig dan, he. Nogmaals, niet verwend maar wel comfortabel.

  Sophie

 4. Hoi Huisvlijt, dat vind ik ook altijd een interessant onderwerp. Hoeveel geld geef je? Wat moeten ze ermee doen?

  Bij ons gaat het als volgt: jongste dochter (11) krijgt 15 euro maandgeld. Daar moeten de kadootjes voor de familie ook van. Dochter van net 13 (2e klas) krijgt 45 euro maandgeld, inclusief kleedgeld en beltegoed, exclusief jassen, schoenen en ondergoed.

  Dochter van 15 krijgt 55 euro per maand. Ook weer exclusief jassen en schoenen. Oudste zoon, 16, krijgt 85 euro. Hij betaalt alles zelf.

  Hoe ze de verdeling kleedgeld/ zakgeld maken kunnen ze zelf bepalen.

  Het is niet ruim, vergeleken bij wat de kinderen in de omgeving hier krijgen. Maar onze kinderen zijn hierdoor wel heel prijsbewust geworen, en handig met geld.

  De oudste 2 hebben een aantal hele lucratieve baantjes gevonden. Oudste zoon is soms zaterdagavond erg laat thuis… maar brengt trouw de zondagtelegraaf rond van 6.30 tot 8.30. En dan door naar roeien. Ik vind dat super!!

 5. Mijn dochter is 13 jaar en krijgt €10,00 zakgeld. Straks wordt ze 14 en dan verhogen we het naar €15,00. Kleedgeld krijgt ze niet. Persoonlijk vind ik iedere maand kleedgeld idioot, maar dat komt omdat ik van de oude stempel ben en van mijn ouders kleding kreeg al naar behoefte, dus een nieuwe jas waar nodig enz. Iedere maand kleding kopen lijkt mij het stimuleren van koopgedrag.
  Ze moet ook zelf haar beltegoed betalen, dus is het haar verantwoordelijkheid hoeveel ze belt of sms’t.
  Nou komt dit heel streng over, maar dat valt reuze mee hoor! Ik stop zo nu een euro of twee in haar jaszak of in haar spaarpot ( ze kan geweldig sparen en ik ben daar echt trots op! :-) ) en we gaan regelmatig gezellig opstap en dan trakteer ik haar graag op een paar oorbelletjes of een leuk kussentje.
  Haar vriendinnen krijgen allemaal heel veel geld. Voorbeeld €50,00 kleedgeld, €30,00 zakgeld………..
  Maar dat kan aan hun inkomens liggen, ;-)

 6. Onze dochter van 11 krijgt 15 euro per maand en onze zoon van 14 krijgt 25 euro per maand. Volgens de NIBUD een goed bedrag. We zijn nu aan het twijfelen of we onze zoon nu kleedgeld moeten gaan geven. We weten het nog niet.

 7. ik vind dit echt heel weinig!
  kunnen jullie kinderen dan maar 1 keer in de maand iets leuks doen? zoals naar de bioscoop of iets eten in de stad?
  zo krijgen ze ook nooit de mogelijkheid om te leren sparen..

 8. wij kregen vroeger wat we nodig hadden, maar met 5 kinderen is dat anders om iedereen zakgeld te geven. En ik als alleenstaande kon mijn zoon ook niet veel geven, ik was al blij dat hij kreeg wat nodig was
  -Een @->- voor jou.

 9. Dang wat een bedragen. IK kreeg een kwartje per week :lol: Mijn kinderen kregen wel normale bedragen maar zeker mijn zoon begin uit zichzelf met baantjes zoals folders en kranten. Toen wilde hij ook geen zakgeld meer.

 10. Punt is ook wat je allemaal buiten het zakgeld om betaalt. Denk aan de kosten van een fiets of het OV, of een smartphone-abonnement en wat ik hierboven las kleding. Verder zijn er boven de 12 school kosten die er flink in kunnen hakken. Mijn ouders zouden dergelijke kosten zelf betalen. Zelf zou ik dat waarschijnlijk ook doen. Zakgeld blijft dan over voor de resterende kosten.

 11. Wij zijn begonnen met zakgeld geven toen ze 5 jaar waren. Ze kregen toen elke week 50 cent. Met elk jaar erbij 10 cent extra. Mijn oudste is nu 8 jaar en geef nu een euro per week. Hij is voor een computer aan het sparen en anders duurt het wel heel lang voordat hij dat bij elkaar heeft. Mijn zoon van 6 krijgt 60 cent en die van 4 40 cent.

 12. Ik vind die richtlijnen van het Nibud altijd zo raar. Hoeveel zakgeld je geeft hangt toch ook af van je als ouder zelf heb te besteden en welke afspraken je maakt over waar zakgeld aan uit te geven. Ik probeer altijd zo weinig mogelijk aan te trekken van de Nibud of van wat andere kinderen krijgen, zakgeld is voor mij leergeld. Onze dochter leert zo om te gaan met geld. Ze is 9 jaar en krijgt 1 euro per week. Sinds 3 maanden krijgt ze dit op een bankrekening, want ze wilde liever geen contant geld meer maar een pas. Prima, het contante geld heeft ze onder controle, dan gaan we verder met het leren met een bankrekening en pinpas. Fijn ook dat ze dat onder de knie heeft voordat ze naar de middelbare school gaat.

 13. Ik heb hier ook een keer een artikel over geschreven toen bleek dat ik de jongens echt veel te weinig zakgeld gaf en heb toen ook het Nibud geraadpleegd. Het is goed om af te spreken wat ze allemaal moeten betalen van dit geld.

 14. Apart dat het minder is geworden! Ik kreeg maandgeld vanaf het moment dat ik naar de middelbare school ging. 25 euro in het begin, en rond mijn 16e naar 30 euro geloof ik. Daar moest ik dan ook cadeautjes van kopen.

  1. Ja, achteraf denk ik dat het misschien komt omdat ik in 2009 ook onze woonplek en dergelijke moest invullen. Wellicht dat het bedrag daardoor relatief lager was toen?

 15. Ik denk dat wij wel iets te veel geven, maar ze krijgen dan ook geen cadeau’s van ons zomaar tussendoor. De kunnen ze van hun zakgeld kopen.

  Love As always
  Di Mario

 16. hoeveel zakgeld een kind krijgt, is maar de helft van het verhaal. De andere helft is hoeveel dingen het kind ervan moet betalen….

 17. Zakgeld is een goede manier om met geld te leren omgaan.
  Deze ervaring heb ik er mee, in mijn kinderjaren bestond dat blijkbaar nog niet.
  Ik was vaak klusjes aan het doen. om wet te verdienen. Hans

 18. Dat had ik ook echt niet verwacht, dat het minder zou zijn geworden. En verder ben ik het met Felice eens dat de hoeveelheid niet zo heel veel zegt. Het gaat erom wat een kind ervan moet doen.

 19. Ik kreeg ruim omdat ik ook enorm veel in huis deed. Ik moest het dus verdienen en ik kreeg geen kleedgeld. Mn vader betaalde mijn kleding en het is dus wel eens voorgekomen dat ik in de winkel heb gevraagd of ik naar huis mocht bellen om te vragen of het goed was. Dat was het overigens altijd. Ik kan em nog wel herinneren dat iemand minder kreeg en ook zelf de cadeautjes voor broertjes en vriendinnen moest betalen, dat vind ik krom.

 20. We geven geen zakgeld meer iedere week. We geven eens in de zoveel tijd opmaakgeld, vrij te besteden. Voor kleding, indien nodig, krijgen ze een bedrag mee of mogen ze uitzoeken in de winkel en voor (schol)spullen krijgen ze ook een bedrag mee en soms is het restant te houden.

 21. Handig dat er een tabelletje bestaat. Ik ben 7 september uitgeteld, dus hoef hier nog een paar jaar niet aan te denken, maar het is wel echt handig dat ik dit nu weet.

 22. Oh ik heb echt geen idee meer hoeveel ik vroeger kreeg. Weet wel dat mijn ouders ook online opzochten wat een ‘normaal’ bedrag was hahaa.

 23. Heb zelf geen kinderen maar vaak is er naast het zakgeld ook nog extra geld, bijvoorbeeld als kinderen hard voor iets sparen, dat ouders dan devr st bijleggen

 24. Ik kreeg vroeger eigenlijk nooit zakgeld. Als ik iets heel graag wilde, kon ik hier gewoon om vragen. Niet dat ik verwend was, ik kreeg ook vaak genoeg “nee” te horen haha.

 25. Ik kreeg vroeger altijd €75 aan kleedgeld, maar verder geen zakgeld erbij. (zo te lezen redelijk veel) Maar als mijn winterjas echt versleten was dan kochten mijn ouders die en BH’s omdat ze het anders oneerlijk vonden tegenover mijn broertje en ze niet wilde dat ik goedkope ging halen.

 26. Ik kreeg €50,- per maand en mijn moeder kocht ook vaak kleren etc voor mij, schoenen moest ik wel altijd zelf betalen omdat ik altijd merk wou haha

 27. Ik denk dat het per kind ook heel verschillend is. De een kun je een redelijk bedrag aan kleedgeld geven en komt daar prima mee rond, incl. alle extra’s en uitjes die zelf betaald moeten worden. De ander haalt het bij lange na niet. Wij mochten vroeger gelukkig kiezen of we kleedgeld wilden of niet. En aan beide keuzes hingen andere verantwoordelijkheden. Werkte prima bij ons.

 28. Aangezien de kinderen in Nederland het gelukkigst zijn van de hele wereld bleek uit onderzoek van Unicef zit het denk ik ook wel goed met hoe de ouders het zakgeld voor hun kinderen hebben geregeld.

 29. Natuurlijk meteen even de check gedaan en hoera! We doen het best goed. Wij zijn vanaf 6 jaar zakgeld gaan geven. Na eerst navraag te hebben gedaan en ook online te hebben gezocht. Ze krijgt nu (ze is 8 jaar) 1 euro per week en dat vind ik ruim voldoende. Gaat overigens automatisch naar haar rekening. Heel soms mag ze iets kopen wat ze echt graag wil. En dat gaat dan daar vanaf. Verder heeft ze nog een fysieke spaarpot waar de bijdrages van Oma’s en Opa’s ingaan (als ze het niet overmaken) en daar geldt hetzelfde voor. Ook sparen we voor haar. Een gewone spaarrekening en een spaarrekening voor haar toekomstige studie.

 30. Ik kan me niet meer herinneren hoeveel zakgeld ik mijn dochter gaf. Wel dat ze vanaf een jaar of 11 al kleedgeld kreeg. Ik kocht haar jassen en schoenen en zij moest zelf zorgen voor de rest. Dat is eigenlijk altijd goed gegaan. Ze heeft het nooit verkeerd besteed of zo. Ze kreeg destijds € 50, – per maand. Dat is best veel voor een 11 jarige, denk ik. Aan de andere kant heeft het arme kind nooit opslag gehad. Het is altijd € 50,- per maand gebleven. En ik heb een tijdje ‘doorbetaald’ toen ze net op zichzelf woonde, als steuntje in de rug. Dan wist ik in elk geval zeker dat ze te eten had :-)

 31. Ik weet dat echt niet meer wat ik kreeg van mijn ouders. Kleedgeld kreeg ik niet, want ik ging eens in de paar maanden goed shoppen voor kleding met mn moeder.

  Ik weet wel dat ik van opa altijd 1x in de maand €5 kreeg. Traktementje heette dat. Alle kleinkinderen kregen dat.

 32. hier kregen ze 15 euro per week allebei en kleding en andere dingen kunnen ze gewoon kopen wanneer ze willen. nu werken ze allebei en krijgen ze geen zakgeld meer maar nog wel kleding ect

 33. Wat grappig, ik wist niet dat daar een site voor was. Kan me ook niet meer heugen hoe oud ik was toen ik zakgeld kreeg. Weet wel dat ik vroeger altijd van mijn ouders en oma en opa centjes kreeg, maar hoeveel dat was geen idee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.