Zakgeld veertien jaar: 2009 versus 2024 een vergelijking
Last updated on February 17th, 2024 at 10:35 am
- Fun fact
- Zakgeld veertien jaar: wat is een reëel bedrag?
- J/M zakgeldcalculator
- Zakgeld veertien jaar 2024
- Zakgeld zeventien jaar
- Kinderen vertellen hoeveel ze krijgen
- Zakgeld 13 jaar
- Heb jij nog contant geld in je portemonnee?
- Samenvattend
- Leestips
Zakgeld wordt erg aangeraden als methode om je kind bewust te maken van de waarde van geld. Het is in die zin onderdeel van een verantwoorde opvoeding. Maar ja, het roept wel allerlei vragen op. Zoals
- Wanneer begin je met zakgeld geven?
- Hoeveel geef je?
- Hoeveel vrijheid moet je je kind vervolgens geven met dat geld?
- Moet je de uitgaven controleren? En zo ja, hoe?
- En wat als je eigen budget het niet toelaat om je kind geld te geven? Wat dan?
- Wat als jouw kind minder geld blijkt te krijgen dan leeftijdsgenootjes?
Fun fact
In Nederland krijgt 69% van alle 5-12-jarigen zakgeld volgens het Nibud.
Onderstaande post over zakgeld schreef ik in november 2009. Ik ontdekte toen tot mijn schrik dat onze oudste dochter (destijds 14) veel minder geld kreeg dan haar klasgenootjes.
Zakgeld veertien jaar: wat is een reëel bedrag?
Regelmatig komt Maartje (14) thuis van school en vertelt dan dat een vriendinnetje haar op een flesje Lipton Ice Tea heeft getrakteerd. Datzelfde vriendinnetje kreeg honderd euro mee, toen zij en Maartje een dagje gingen winkelen.
Met vijftien euro zakgeld per maand, en vijfentwintig euro kleedgeld, kan Maartje zich veel minder veroorloven. Omdat ik haar niet te kort wil doen vroeg ik bezorgd hoeveel geld haar vriendinnetjes dan krijgen.
Veel wist Maartje niet, maar na grondig verhoor wist ik de volgende informatie uit haar te peuteren:
- Sally krijgt vijfenzeventig euro kleedgeld per maand, vijftien euro zakgeld, en tien euro voor ‘andere dingen’.
- Ineke krijgt vijftien euro per maand en haar ouders betalen haar kleding.
- Ilse krijgt veertig euro per maand.
Nogal verschillend, maar toch bespeurde ik een trend naar een ruimer budget dan wij Maartje geven.
J/M zakgeldcalculator
Dus wat doe je dan als bezorgde moeder? Dan raadpleeg je het Nibud, of liever gezegd, de J/M Zakgeldcalculator die naar eigen zeggen gebaseerd is op de informatie van het Nibud. Met deze zakgeldcalculator kun je aangeven wat je kind van jouw bijdrage moet betalen, de leeftijd van je kind, en de regio waar je woont.
Nadat ik alle gegevens had ingevoerd, drukte ik op de knop en wachtte gespannen af. Het volgende advies verscheen op het scherm:
‘Op basis van uw ingevulde gegevens en de richtlijnen van het NIBUD adviseren wij u het volgende: Wij adviseren u uw kind een bijdrage van 7,00 euro per week te geven.’
Dat is dus aanzienlijk meer dan we Maartje nu geven.
Zakgeld veertien jaar 2024
Het leuke van zo’n oude blogpost is dat je goed kunt zien of er dingen veranderd zijn. Destijds, in 2009, adviseerde het Nibud zakgeld voor een 14-jarige van 7,- per week. Ik was benieuwd hoe dat anno 2024 zou zijn. De calculator op de website van J/M is versimpeld. Je kunt nu alleen nog maar de leeftijd van je kind aangeven.
Ik vinkte de leeftijd van 14 jaar aan, en kreeg dit keer het volgende advies:
‘Op deze leeftijd kun je 18 euro tot 20 euro per maand geven aan zakgeld.’
Tot mijn verbazing is het bedrag voor voor een 14-jarige minder geworden. Het oude advies van 7 euro per week komt neer op 28 euro per maand. Anno 2020 is dat acht euro minder. Heel apart. Ik had het omgekeerde verwacht. Het Nibud adviseert als zakgeld voor een 14-jarige een bedrag van 22 tot 24 euro.
Zakgeld zeventien jaar
Ik was benieuwd hoe goed of slecht onze jongste zoon van zeventienjaar er financieel af komt. Mijn man ‘doet’ bij ons het zakgeld, dus ik moest even wachten tot ik mijn zoon kon vragen hoeveel hij krijgt. Dat blijkt 22 euro per maand te zijn.
Snel weer naar de calculator om te kijken of dat een beetje klopt!
De uitkomst was dit keer:
‘Op deze leeftijd kun je 22 euro tot 26 euro per maand geven aan zakgeld.’
Dat doen we dus keurig, en onze zeventienjarige zoon mag niet klagen.
Kinderen vertellen hoeveel ze krijgen
In onderstaand filmpje vertellen kinderen hoeveel geld ze krijgen van hun ouders. Hun leeftijd staat erbij, dus het is ook handig om een idee te krijgen van de tarieven! Het filmpje duurt nog geen twee minuten, dus het kijkt makkelijk weg.
Zakgeld 13 jaar
Sinds we het zakgeld van onze zoon Jan (13) automatisch overboeken naar zijn jongerenrekening geeft hij niets meer uit. Het lijkt wel alsof hij het contact met zijn geld is verloren, en het onzichtbaar is geworden. Het lééft niet meer voor hem. Dat dit gunstig is voor zijn saldo behoeft denk ik geen uitleg!
Maar toch vraag ik me af of een dergelijke vervreemding kwaad kan. In de kranten lees ik wel eens dat contant geld helemaal zal verdwijnen, en iedereen over vijf jaar alleen nog met pasjes en mobieltjes zal betalen.
In het geval van mijn zoon Jan leidt dit tot zuinigheid, maar zou het ook het tegenovergestelde effect kunnen hebben?
Heb jij nog contant geld in je portemonnee?
Zelf draag ik gemiddeld zo’n vijf euro bij me, of nog minder, en betaal verder alles met pin. Dat doe ik omdat ik moeite heb mijn financiën op te tekenen in een kasboek, en door de pin worden mijn uitgaven in ieder geval geregistreerd.
Maar het lijkt zo bizar, om in de toekomst te betalen met iets dat nergens meer zichtbaar is!
Samenvattend
Volgens het Nibud kun je vanaf het moment dat je kind 6 wordt beginnen met zakgeld geven. Om te bepalen hoeveel ‘normaal’ is, kun je gebruik maken van informatie op de site van het Nibud of gebruik maken van de zakgeld calculator op de website van J/M.
Leestips
- Zakgeld geven en hoe ouders het vaak verkeerd doen.
- En mijn review van het programma Waar doen ze het van
- Gevonden geld Annemarie van Gaal
Hoe bepaal(de) jij hoeveel zakgeld je kind krijgt/kreeg?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dat snap ik ook niet goed dat het zakgeld volgens die site minder in verhouding is geworden terwijl alles zoveel duurder is geworden :o
hier kregen ze 15 euro per week allebei en kleding en andere dingen kunnen ze gewoon kopen wanneer ze willen. nu werken ze allebei en krijgen ze geen zakgeld meer maar nog wel kleding ect
Wat grappig, ik wist niet dat daar een site voor was. Kan me ook niet meer heugen hoe oud ik was toen ik zakgeld kreeg. Weet wel dat ik vroeger altijd van mijn ouders en oma en opa centjes kreeg, maar hoeveel dat was geen idee.
Het heeft blijkbaar niet veel indruk gemaakt dan Marsha ; )