Boeken kaften

boeken kaften

Het is een jaarlijks terugkerend klusje voor middelbare scholieren, of hun ouders: boeken kaften.

Door een boek te kaften is het namelijk enigszins beschermd, en blijft het boek relatief onbeschadigd.

Wil je meer weten over de rekbare boekenkaft van de Action? Klik dan hier!

Boeken kaften: rekbare kaften versus gewone kaften

Rekbare kaften: ± 39 euro

Sinds een aantal jaren is boeken kaften een stuk makkelijker geworden. Er zijn namelijk rekbare kaften op de markt gekomen, ook wel rekbaar kaftpapier genoemd. Dat zijn stoffen omslagen die zo rekbaar zijn, dat je ze vrij gemakkelijk om een boek kunt schuiven.

Zelf heb ik rekbare kaften nog nooit gekocht, omdat ik terugschrok voor deze in mijn ogen dure vorm van boeken kaften. De goedkoopste rekbare kaft bij de Hema is toch altijd nog 1,95. Mijn 14-jarige dochter heeft zo'n 20 boeken die gekaft moeten worden. Dat zou me in totaal toch 39 euro kosten!

Gewoon boeken kaften: ± 5 euro

Koop je gewoon kaftpapier om de boeken te kaften, dan ben je zo'n 2,50 aan een rol kaftpapier kwijt bij de Hema. Stel je hebt er drie nodig, dan ben je klaar voor 7,50. Bij de Wibra heb je voor 1 euro al een rol, en zou je dus voor 3 euro per jaar klaar kunnen zijn.

Rekbare kaften zijn voordeliger

Maar het voordeel van rekbare kaften is natuurlijk dat je ze opnieuw kunt gebruiken. Mijn dochter doet Gymnasium, en moet dus zes jaar lang haar boeken kaften. Als ik in haar eerste schooljaar meteen had geïnvesteerd in rekbare kaften, dan was ik wel degelijk goedkoper uit geweest! Want 6 x 7,50 is 45 euro. Ik had dan dus 6 euro kunnen besparen door rekbare kaften te kopen om haar boeken te kaften.

Maar dit sommetje is gebaseerd op het feit dat mijn dochter 20 boeken moet kaften, de prijs van een rekbare kaft bij de Hema, en de prijs van kaftpapier van de Hema. Bij de Action hebben ze rekbare kaften voor maar 99 cent. En bij de Hema kun je een 6-pak rekbare kaften kopen voor 9,50. Zo bekeken krijg ik nu toch steeds meer het idee dat boeken kaften met een rekbare kaft niet alleen makkelijker is, maar op den duur zelfs goedkoper!

Voor en nadelen van rekbare kaften

Dus ik vroeg mijn dochter: 'Waarom heb jij eigenlijk geen rekbare kaften?' En ze antwoordde dat ze dat niet leuk vindt, omdat ze dan elk jaar 'dezelfde' boeken heeft. Een goed punt! Ik zet daarom de voor- en nadelen van boeken kaften met rekbare kaften in een tabel op een rijtje:

rekbare kaften

Boeken kaften: how-to video

Toen ik naar de middelbare school ging, kafte ik mijn boeken altijd zelf. Dus toen mijn dochters zo ver waren, hielp ik ze met boeken kaften. Maar ik denk dat ik iets fout deed, want het boek kon niet meer dicht!

Gelukkig zijn er tutorials over boeken kaften. Wil je weten hoe je moet kaften? In onderstaande video wordt het uitgelegd.

Zelf een rekbare boekenkaft maken?

Er zijn zoveel handige mensen in blogland, dat ik op zoek ging naar tutorial over zelf een rekbare boekenkaft maken. Op Nederlandstalig gebied vond ik niets, maar op Engelstalig gebied wel. Ik vond een tutorial dat in 8 stappen uitlegt hoe je zelf een rekbaar boekenkaft maakt. Hier is de link naar het gratis pdf-bestand! Je vindt er ook een handleiding in, om een rekbaar boekenkaft te maken van een t-shirt.

Het is in het Engels dus ze hebben het over inches. Maar 1 inch = 2,54 cm!

Rekbare boekenkaften aanbieding

Rekbare boekenkaften kunnen flink variëren in prijs. Bij de Action heb je er eentje voor 1,- maar er zijn ook rekbare boekenkaften van 2,40 per stuk. Daarom is het goed om een rekbare boekenkaften aanbieding in de gaten te houden. Ben je op zoek naar een goede prijs voor een rekbare  boekenkaft kijk dan bijvoorbeeld op Beslist.nl. Type rekbare boekenkaft in de zoekbalk, en je krijgt een overzicht van rekbare boekenkaften aanbiedingen en prijzen.

Verder is het een kwestie van de folders in de gaten houden. Een rekbare boekenkaften aanbieding vind je in de zomerperiode. Vanaf ongeveer 1 juni tot 15 september. Daarna zijn alle scholen weer begonnen, en zijn er minder aanbiedingen.

Rekbare boekenkaft Action

Op dit momenten zie ik geen rekbare boekenkaften bij de Action. Maar grote kans dat ze er binnenkort wel weer zijn. Ondertussen kun je alvast mijn review van de Action rekbare boekenkaften lezen.

Rekbare boekenkaft Hema

Bij de Hema verkopen ze onderstaande zwarte rekbare boekenkaften:

hema rekbare boekenkaft

Ik vind ze nogal saai, maar praktisch en neutraal zijn ze wel.

Lees ook mijn post over het fenomeen schoolcampus!

Hoeveel geld geef jij uit aan kaftpapier voor boeken kaften? Waar koop je het, en gebruik je ook rekbare kaften?

Michiel TM, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Similar Posts

26 Comments

 1. Natuurlijk moeten die rekbare kaften dan ook nog die 6 jaar doorstaan...
  en passen ze voor alle maten boeken... ik had er eigenlijk zelf nog nooit van gehoord.
  Hier hebben we al kaftpapier gekocht voor onze 2 lagere schoolkinderen, bij de action, ik dacht dat ze daar rond de 0.50 euro per rol waren... Nu hebben ze er nog niet veel nodig, voor een 6tal boeken.

  1. Of die rekbare kaften echt 6 jaar mee gaan weet ik helaas ook niet. Interessant vraagstuk! We zouden iemand moeten kennen die ze al 6 jaar gebruikt!

   50 cent per rol is niet duur, maar soms merk je het wel aan de kwaliteit. Wij kochten ooit heel goedkoop kaftpapier bij de Wibra, en dat was net cadeaupapier. Rond Kerstmis moesten alle boeken opnieuw gekaft worden.

 2. Zelf heb ik het niet meer nodig voor boeken te kaften. Als ik bij de kringloop kom en er ligt kaft papier koop ik het voor een paar eurocent en gebruik het om eens iets te versturen. Dus het hoeft echt niet duur te zijn. Wat ik me wel afvraag als je voor de duurdere rekbare gaat of ze inderdaad wel 6 jaar mee gaan.
  Als je ze zelf kaft moet je bij de laatste vouw altijd eerst het boek sluiten zo voorkom je dat het niet meer dicht kan. Ik kan me dat probleem ook nog herinneren.

 3. Ik zat het laatste jaar voor de Tweede Fase. Ik kon dus geen enkel boek doorverkopen en kocht alles zo goedkoop (oud) mogelijk. En kaften deed ik met krantenpapier!

 4. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Het duurt nog even voordat DL boeken moet kaften maar ik denk dat we dan ook voor het papieren formaat gaan. Dan gaan we samen kaften. Dat heeft wel weer wat gezelligs en kneuterigs.
  Tja en het argument van je dochter dat ze elk jaar wat anders wil, kan ik me wel voorstellen. Dat wilde ik vroeger ook. Op een of andere manier is hoe je boeken er dan uit zien heel belangrijk.

 5. Hoi,

  Hier wel rekbare kaften, maar ook gewoon kaftpapier. Want rekbare kaften kunnen alleen om boeken met een harde kaft. Ze gaan nu voor het 2de jaar mee. Het is wel heel erg handig moet ik zeggen. Wij hebben die van de Hema, ik zag vorig jaar dat ze aan het eind van de vakantie/ begin van het nieuwe schooljaar in de aanbieding waren.
  Hier gebruiken we dus allebei.

  Groetjes Alice

  1. Mijn dochter gebruikt ze al vier jaar, en ze zijn nog goed. Ik heb wel tussendoor de lintjes moeten vervangen, of opnieuw vast moeten zetten.
   Dus goede aankoop!
   Bij boeken met een slappe kaft is het wel zo dat je een stuk karton er tussen moet stoppen voor de stevigheid.

 6. Ik heb altijd papieren kaften gebruikt, maar die kan je ook soms hergebruiken. Bij boeken met een zachte kaft kan je ze eruit halen en opnieuw over een ander boek doen.
  Maar ik denk ook dat het voor een tiener leuk is om een nieuw jaar fris te beginnen met een leuke nieuwe print.

  1. Dat is waar: je kunt kaftpapier inderdaad recyclen! Maar dan heb je wel hele goede kwaliteit kaftpapier nodig denk ik. En wat je zegt: een fris begin met een nieuwe print of kleur is toch ook wel erg leuk.

 7. Hier voor het 2e jaar rekbare kaften. Ze zien er nog prima uit. Vies... geen probleem ze kunnen in de wasmachine. Er is wel verschil tussen die van de Hema en de action. De pasvorm van de Hema is echt beter. Dunne kaften maken wij steviger d.m.v. een stuk stevig karton.

 8. Hier ook rekbare kaften van de Hema. Vorig schooljaar aangeschaft en nu liggen ze te wachten op de boeken die binnenkort bezorgd worden. Ze zijn nog in prima staat. Dat kon ik niet zeggen van het dure VI kaftpapier. Met de kerst was dat al van de meeste boeken af. We hebben toen een zware kwaliteit inpak papier gekocht en die bleef gelukkig goed. Zoon had veel werkboeken die hij niet in hoefde te leveren dus die hebben we niet gekaft.
  Of ze 6 jaar meegaan de hoesjes weet ik niet. Zoon doet mavo en dat zal wel lukken.

 9. Hier hebben we het makkelijk in het Canadese. Boeken blijven op school tenzij je moet leren voor een test.Onze dochtr heft nu voor het tweede jaar een stoffen hoes en dat ziet er nog heel best uit. Heb geen idee wat ik er voor betaald heb. Maar ze vliegen als broodjes over de toonbank. Ze zijn er hier in 2 maten.
  Ze moet er nog 4 jaar mee doen dus I hope so dat alles goed blijft.
  Groet, Wilma

 10. Ik hoorde deze week pas voor het eerst van die rekbare kaften. Ik kaftte vroeger gewoon met het goedkoopste papier van de Hema en ik vond kaften nog leuk om te doen ook, dus ik deed de boeken van mijn broers ook:).

 11. Dan heb ik een leuke tip voor je. Appie heeft mooi inpakpapier op de rol. kost helemaal niets als je daar een paar vellen van meeneemt. Etiketje erop en klaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.